Μη φοβάστε να καταγγείλετε το αφεντικό σας – Μειώνει το στρες!

Η χωρίς φόβο αλλά με… πάθος καταγγελία των εργοδοτών και των προϊσταμένων μας στα ΜΜΕ (και όπου αλλού) κάθε φορά που αυθαιρετούν σε βάρος των δικαιωμάτων μας δεν είναι μόνο συνδικαλιστικά επιβεβλημένη αλλά επιπλέον εξασφαλίζουμε και τη ψυχική μας υγεία. Όσο τα «χώνουμε» στα αφεντικά μας, τόσο το στρες μειώνεται!  Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία μιας έρευνας, υπό την Έμα Ντόναλντσον-Φάιλντερ του ερευνητικού φορέα Affinity Health at Work, που παρουσιάστηκαν στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, και μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για το μόνο εύρημα της έρευνας που εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας είναι ότι όταν τα αφεντικά «επιτρέπουν» (σιγά μην πάρουμε την άδεια!) στους εργαζόμενους να «μιλάνε ελεύθερα», τότε αυτά… «διορθώνονται και διοικούν καλύτερα». Προφανώς η έρευνα δεν έλαβε υπόψη της την ελληνική πραγματικότητα… Στην Ελλάδα όταν κάποιος διαμαρτύρεται, το αφεντικό γίνεται χειρότερο. Τους δε ανεξάρτητους συνδικαλιστές που «βγάζουν» γλώσσα, αναλαμβάνουν να τους συνετίσουν οι εργατοπατέρες και οι εργατομητέρες. Και έτσι είμαστε όλοι «μια ωραία ατμόσφαιρα»…

ΚΑΤΩ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ – ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ (αντι-στρεσογόνο σύνθημα)

Για τα πλήρη στοιχεία της επιστημονικής έρευνας

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από www.enet.gr

Η κριτική στον εργοδότη μειώνει το στρες

Ο εργαζόμενος πρέπει να μιλά με ειλικρίνεια στο αφεντικό του ή στον προϊστάμενό του και να μη διστάζει να του πει τι σκέφτεται γι’ αυτόν. Κάτι τέτοιο όχι μόνο μειώνει το στρες και κάνει καλό στην υγεία του ίδιου του υπαλλήλου, αλλά και βοηθά τον μάνατζερ του να βελτιωθεί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

 Οι επιχειρήσεις και οι λοιποί οργανισμοί, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα έπρεπε να τολμήσουν να ενθαρρύνουν μια κουλτούρα εσωτερικής αξιολόγησης από τα «κάτω», δηλαδή να επιτρέψουν στους εργαζόμενους, κατά τακτά χρονικά διαστήματα, να «βαθμολογούν» τους προϊσταμένους τους ανοιχτά και όχι μόνο να αξιολογούνται από εκείνους.

 Η έρευνα, υπό την Έμα Ντόναλντσον-Φάιλντερ του ερευνητικού φορέα Affinity Health at Work, παρουσιάστηκε στην τελευταία ετήσια συνεδρίαση της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ξεχωριστές ομάδες 150 μάνατζερ, μια που δέχτηκε κριτική και αξιολόγηση από το προσωπικό (περίπου 500 άτομα) και μια που δεν δέχτηκε (όπως συνήθως συμβαίνει).

 Σύμφωνα με την μελέτη, όσοι μάνατζερ τόλμησαν να ανοιχτούν στις αντιδράσεις των εργαζομένων τους, ήταν πιθανότερο να αλλάξουν το στιλ διοίκησης και να πάρουν αποφάσεις καλύτερες για την εταιρία.

 Έτσι όχι μόνο θεωρήθηκαν πιο αποτελεσματικοί διευθυντές, αλλά και ωφέλησαν τους εργαζομένους, αφού επέτρεψαν στους τελευταίους να μειώσουν το εργασιακό στρες, που κάνει κακό στην υγεία. «Οι συνέπειες του στρες είναι διάχυτες.

 Όσοι υπόκεινται σε αυτό, μπορεί να εμφανίσουν πολλά ψυχικά συμπτώματα, όπως άγχος ή κατάθλιψη, σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες ή υψηλή πίεση, αλλά και νοητικά συμπτώματα όπως μειωμένη ικανότητα σκέψης», σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας.

 Όπως είπε, το εργασιακό στρες είναι η κύρια αιτία για τις δικαιολογημένες απουσίες (ή…κοπάνες) του εργαζομένου από τη δουλειά του, πράγμα που φυσικά αυξάνει την πίεση σε όσους απομένουν για να εργαστούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολλαπλά ωφέλιμο οι μάνατζερ να δουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη και να αξιολογήσουν αντικειμενικά τη συμπεριφορά τους, ώστε να γίνουν πιο ακέραιοι, να ελέγχουν καλύτερα τις συναισθηματικές αντιδράσεις τους, να είναι πιο επικοινωνιακοί, να έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση για τις ανάγκες και τα προβλήματα του προσωπικού και να μπορούν να λύνουν πιο αποτελεσματικά τις εσωτερικές συγκρούσεις στη δουλειά.

Όσες περισσότερες αντιδράσεις (feedback) αποδέχονται από τους εργαζόμενους, τόσο πιθανότερο είναι να αναπροσαρμόσουν καλύτερα το στιλ διοίκησης και έτσι να γίνουν πιο αποδοτικοί οι ίδιοι – ωφελώντας παράλληλα την υγεία του προσωπικού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: