Χαράτσι μέχρι και 20% ζητά η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου

Μείωση μισθού των εργαζομένων ανάλογα με τη μισθοδοτική κλίμακα που κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 14,8% με αντάλλαγμα την εγγύηση των θέσεων εργασίας και των συγκεκριμένων συμβάσεων εργασίας ζήτησε η διοίκηση του Αγγελιοφόρου στη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜΘ, των τεχνικών και του διοικητικού προσωπικού. Ενημερωθήκαμε οι εργαζόμενοι από τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μάκη Βοϊτσίδη, ότι, αρχικά, η διοίκηση ζήτησε μείωση μισθού για όλους κατά 25%. Στη διάρκεια της συνάντησης, επανήλθε με νέα πρόταση που προβλέπει τα εξής: καμία μείωση για όσους εργαζόμενους λαμβάνουν μεικτά μέχρι τα χίλια ευρώ, μείωση κατά 10% για όσους λαμβάνουν μέχρι τα 1.400 ευρώ μεικτά, κατά 15%.για όσους λαμβάνουν 1.500-3.000 ευρώ και κατά 20% για όσους λαμβάνουν μεικτά από 3.000 ευρώ και πάνω. Η μείωση θα ισχύει για ένα χρόνο.  Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η εφημερίδα είναι ζημιογόνα αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Κάλεσε τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των σωματείων να απαντήσουν άμεσα διαφορετικά θα παραπέμψει το θέμα στον ΟΜΕΔ. Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση ή δεν υπάρξει αντιπρόταση από την ΕΣΗΕΜΘ ή δεν συνυπογράψει παραπομπή του θέματος στον ΟΜΕΔ θα προχωρήσει στο κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου και σε μεγάλο αριθμό απολύσεων.
Οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι ήρθαν μόνο για να ακούσουν την πρόταση των εκδοτών. Απάντησαν ότι δεν θα συνυπογράψουν την παραπομπή της υπόθεσης στη διαιτησία και κάλεσαν την έκδοση να περιμένουν την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ΕΣΗΕΑ-ΕΙΗΕΑ. Οι εκπρόσωποι των εκδοτών δήλωσαν ότι θα το μεταφέρουν στους εκδότες. Επισήμαναν ότι αργά, αλλά σταθερά το προσωπικό μειώθηκε και ήδη  πολλοί εργαζόμενοι έχασαν το 25% του μισθού τους λόγω της αναστολής έκδοσης του φύλλου της Δευτέρας. Επίσης, κάλεσαν τους εκπροσώπους των εκδοτών να απαντήσουν αν τα παρακρατηθέντα χρήματα θα επιστραφούν σε περίπτωση που η εφημερίδα επανέλθει στην κερδοφορία. Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών απάντησαν ότι θα το μεταφέρουν στους εκδότες για να το λάβουν υπόψη τους.
Αναμένεται να συγκληθεί γενική συνέλευση των εργαζόμενων μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των συνδικάτων με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών στις 25 Ιανουαρίου.

9 Σχόλια to “Χαράτσι μέχρι και 20% ζητά η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου”

  1. Συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν οι ίδιοι εργοδότες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα να απειλούν με λουκέτο και απολύσεις στη Θεσσαλονίκη, αν δεν υπογράψει η ΕΣΗΕΜΘ μειώσεις αποδοχών.
    Βεβαίως, αν μετείχε και το δικό μας σωματείο στην εν Αθήναις διαπραγμάτευση, έστω ως παρατηρητής με δικαίωμα λόγου, θα μπορούσε να στηλιτεύσει ενώπιος – ενωπίω αυτή την υποκριτική στάση των εκδοτών.
    Η ουσία είναι ότι κανένα από τα σωματεία των ΜΜΕ (τεχνικών και δημοσιογράφων) δεν πρέπει να δεχθεί ΚΑΜΙΑ σύμβαση πέραν της συλλογικής. Διότι από κει και πέρα ο κατήφορος θα είναι ατελείωτος ακόμη και μετά το πέρας (αν και όποτε) της κρίσης. Το επόμενο στάδιο θα είναι οι ατομικές συμβάσεις, οπότε τα σωματεία δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο ύπαρξης. Διότι εξωραϊστικοί σύλλογοι υπάρχουν ήδη πολλοί σε όλη την Ελλάδα.
    Αν κάνουμε την ΕΣΗΕΜΘ… ΝΕΟΓΑΛ θα έχουμε χύσει την καρδάρα με το γάλα. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας του δ.σ. εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι δεν πρέπει να γίνει έκτακτη γενική συνέλευση;
    Οι συνάδελφοι του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ δικαιούνται κάλυψη και συμπαράσταση από το σύνολο του κλάδου.

  2. Εργαζόμενος στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ Says:

    Κλάφ’ τα Χαράλαμπε! Τι λέτε ωρέ ζαγάρια; Οι προτάσεις αυτές των αφεντάδων, μας πετσοκόβουν και μας ρίχουν στη φτώχεια. Είναι το κρίσιμο εκατόευρω που κάνει τη διαφορά και τη βγάζουμε μόλις και μετά βίας, πέρα.
    ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΚΟΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΠΙΣΗΣ.
    ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

  3. Εμβρόντητοι συντάκτες-θεατές Says:

    Καλά, το θεατρικό έργο το έχουμε ξαναδεί.

    Το κόλπο είναι καλά στημένο.

    Ακούστε τι θα γίνει:

    – Οι εργοδότες προτείνουν 25% περικοπές μισθών.

    – Οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες «αντιδρούν»

    – Οι εργοδότες, δήθεν, υποχωρούν και επανέρχονται με πιο ήπια πρόταση. Περικοπές έως 20%.

    – Οι συνδικαλιστές αναγνωρίζουν ότι οι εργοδότες έκαναν ένα βήμα… «πίσω»

    – Οι εργοδότες απειλούν ότι «ή θα μειωθούν οι μισθοί ή θα γίνουν απολύσεις»

    – Οι συνδικαλιστές κατανοούν το εκβιαστικό δίλλημα και ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζόμενους: «τι θέλετε συνάδελφοι; Μείωση μισθού ή απόλυση;»

    – Οι εργαζόμενοι διχάζονται. Κάποιοι, λίγοι, επιλέγουν την αξιοπρέπεια.

    – Συνδικαλιστές και εργοδότες κλείνουν νέο ραντεβού. Στο μεσοδιάστημα της αναμονής, η ανασφάλεια και ο φόβος έχουν χρόνο να επωαστούν…

    – Σε λίγες ημέρες, η πλειοψηφία των εργαζομένων, με υποσχέσεις για επιστροφή των περικοπών εαν η επιχείρηση βγάλει κέρδη, αρχίζουν να υπογράφουν επιχειρησιακές συμβάσεις…

    – Οι Ενώσεις έκαναν το καθήκον τους, οι εργοδότες επίσης, όλοι διατηρούν τις θέσεις τους και μόνος φταίχτης είναι και πάλι οι εργαζόμενοι.

    – Στις επόμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ των Ενώσεων, οι ίδιοι φτωχοί και προσβεβλημένοι εργαζόμενοι θα ξαναεκλέξουν αυτούς που τους οδήγησαν στη σφαγή.

    – Η αυλαία πέφτει χωρίς πολλά πολλά χειροκροτήματα. Το τελευταίο λεωφορείο φεύγει σε λίγο και δεν υπάρχουν λεφτά για ταξί…

  4. Συντάκτρια ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ Says:

    Να πληρώσουν «χαράτσι» αυτοί που δημιούργησαν την κρίση, όχι εμείς. Όταν μια εφημερίδα δεν πάει καλά, οι τελευταίοι που ευθύνονται είναι οι συντάκτες.

    Τα ψάρια (και οι εφημερίδες), βρωμάνε από το κεφάλι.

  5. Υπάλληλος Αγγελιοφόρου (όχι δημοσιογράφος) Says:

    Συνάδελφοι, (αν και πλέον διαφωνώ με την πραγματική έννοια αυτής της λέξης, αλλά και τη διάρκεια αυτής), είναι καιρός να ειπωθούν τα πράγματα όπως είναι. Η εργοδοσία έκανε τελικά τις προτάσεις της, οι οποίες παρεπιπτόντως είναι δεκτές από όλους τους εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου (ΠΛΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ), αλλά επιμένετε να μας βάζετε όλους στο ίδιο καζάνι, νομίζοντας ότι μπορείτε επ’αορίστου να εκπροσωπείτε το σύνολο των εργαζομένων. Λέτε δηλαδή πως προτιμάτε την απόλυση από τη μείωση μισθών?? Καλά καταλαβαίνω?? Συγκρίνονται οι μισθοί σας με τους δικούς μας?? Επίσης, εμείς δεν έχουμε άλλες θέσεις εργασίας ως εναλλακτική, οπως μερικοί από σας!!! Ή μήπως νομίζετε πως θα περάσει πάλι το ίδιο σχέδιο: «Μένουν οι δημοσιογράφοι, φεύγουν «οι άλλοι»???» Εχουμε κι εμείς άποψη!! Φτάνει το «δούλεμα»!!

    • Κοίτα «συνάδελφε» άσε το δούλεμα και πες μας ποιος σε «εξουσιοδότησε» να τα λες αυτά. Η θέση των άλλων Ενώσεων είναι άλλη. Θέλεις να δεχθείς τις μειώσεις; Πόσα σου φτάνουν 600, 500, 400, πιο κάτω; Μήπως τζάμπα; Άσε μας ρε μάστορα…

      • Υπάλληλος Αγγελιοφόρου (όχι δημοσιογράφος) Says:

        Οι άλλες ενώσεις, (και όλες οι ενώσεις), αντιπροσωπεύουν τους αντίστοιχους εργαζομενους – μέλη τους, νομίζω!!! Αν εσείς θελετε να πολεμήσετε κάντε το! Μην περιμένετε όμως τη συμπαράσταση όλων, γιατί έτσι όπως γίναμε, «ο θάνατός σου, η ζωή μου»! Οταν εσείς αντιστέκεστε και δεν συμβιβάζεστε, την πληρώνουμε εμείς! Πόσοι ακόμα θα θυσιαστούν επειδή δεν δέχεστε μύγα στο σπαθί σας??????

  6. Όχι άλλο κάρβουνο Says:

    Εδώ δεν μιλάμε για μύγα, συνάδελφε. Το γεγονός ότι την «πληρώνουν» στα διάφορα μαγαζιά οι μη δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν αντιδρούν και τα δέχονται όλα, μήπως θα έπρεπε να σε οδηγήσει στο αντίθετο συμπέρασμα; Ότι και τα δικά σας σωματεία θα έπρεπε να αντιστέκονται στις ορέξεις των εργοδοτών; Υπό τη λογική «προτιμώ τη μείωση από την απόλυση» σε λίγο καιρό δεν θα είμαστε εργαζόμενοι αλλά χομπίστες. Να σου πω την αλήθεια, αν απολυθούν όλοι της άποψης «ο θάνατός σου η ζωή μου» δεν με πειράζει καθόλου. Ας πρόσεχαν.

Σχολιάστε