Αδιέξοδο στις εξελίξεις με τα συγκροτήματα του Αγγελιοφόρου και της Μακεδονίας. Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι του Άλτερ . Στον «τζόγο» των ομολόγων τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Δ.Σ της Τετάρτης 9-11-2011.

Εξελίξεις στο συγκρότημα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ παραβρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις ενδεχόμενες εξελίξεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, η εκπρόσωπος της εργοδοσίας Β.Σουλοπούλου ενημέρωσε ότι χθες (Τετάρτη) ή σήμερα Πέμπτη, θα κινήσει την τραπεζική διαδικασία προκειμένου να πληρώσει έναν μισθό, από τους συνολικά 3 που οφείλει η επιχείρηση. Για τους άλλους δύο μισθούς ούτε λόγος. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, ο ιδιοκτήτης Γ.Ρήγας, αναμένεται να απαντήσει οριστικά για τις προθέσεις του, όσον αφορά στην επιχειρηματική του δραστηριότητα στο συγκρότημα, σε περίπου 3 μέρες. Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκαν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ μέλη του προεδρείου, δεν έκρυψαν την ενόχληση τους για το γεγονός ότι 26 εργαζόμενοι στην εφημερίδα, προχώρησαν σε νομικές κινήσεις χωρίς να συνεννοηθούν με την ένωση. Οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο την ένωση, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια τους αποσκοπούσε στο να βοηθήσει την κατάσταση και να «τρέξει» τις καταστάσεις. Στην επισήμανση συναδέλφων, πως η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για το ότι οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα προχώρησαν σε επίσχεση, το προεδρείο άφησε να εννοηθεί ότι του διέφυγε και δεν είχε καμία τέτοια πρόθεση. Οι εργαζόμενοι πάντως για μια ακόμη φορά τόνισαν ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους, όντας απλήρωτοι τόσο καιρό.

Αγγελιοφόρος

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ για την συνάντηση που είχε με τον εκδότη του Αγγελιοφόρου Α.Μπακατσέλο, λέγοντας πως ο τελευταίος άλλαξε στάση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση. Η εταιρεία πλέον, ζητάει να μειωθούν τα μισθολογικά κόστη των δημοσιογράφων κατά περίπου 33%, προκειμένου να επιστρέψουν οι 14 απολυμένοι. Σε μια προσπάθεια μάλιστα να υπολογιστεί το ενδεχόμενο κόστος, η διεύθυνση πρότεινε στην ΕΣΗΕΜ-Θ να ρωτήσει αν κάποιοι από τους απολυμένους δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και η ένωση μπήκε σε αυτήν την διαδικασία. Έτσι λοιπόν 2 από τους 14 φέρονται να μην επιθυμούν να επιστρέψουν . Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής της εφημερίδας βάλθηκε να «τακτοποιήσει» ο ίδιος τους εργαζόμενους, καταθέτοντας πρόταση να βγουν από το μισθολόγιο όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά και κάποιοι από αυτούς να συνεχίσουν με μπλοκάκι με μικρότερο μισθό. Ο ίδιος άρχισε τα τελευταία 24ωρα να διερευνά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ρωτώντας όσους έχουν δεύτερη δουλειά, διαδικασία που δεν γνωρίζουμε αν περιείχε και πιέσεις. Ο εκδότης πάντως δείχνει ότι επιθυμεί να προχωρήσει και σε νέες απολύσεις κάποια στιγμή, ενώ δεν διστάζει να απειλήσει ότι αν υπάρξουν νέες κινητοποιήσεις, θα κλείσει το καθημερινό φύλλο. Στο Δ.Σ, συζητήθηκαν οι νέες εξελίξεις και λήφθηκε απόφαση για συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ πλέον αναμένεται η πρόταση της εταιρείας, το αργότερο μέχρι αύριο. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, οι κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος για την διεκδίκηση της επιστροφής των απολυμένων.

ALTER

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο ανταποκριτικό γραφείο του Άλτερ στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, ήδη από την Τρίτη άνοιξαν τον χορό των νέων κινητοποιήσεων στο κανάλι. Οι δημοσιογράφοι της Αθήνας αρχίζουν την επίσχεση από σήμερα το μεσημέρι, οι τεχνικοί από την Παρασκευή, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του καναλιού από την Δευτέρα εκτός απροόπτου. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είναι απλήρωτη 6 μήνες, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που  έχουν να παίρνουν 7 μηνιάτικα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο μέτοχος του καναλιού Γ.Κουρής απειλεί ονομαστικά, με εξώδικο που έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας, τους εργαζόμενους του καναλιού, ότι δήθεν προκαλούν ζημιά στο κανάλι με τις κινητοποιήσεις και ότι είναι υπεύθυνοι τόσο προσωπικά όσο και  με τις περιουσίες τους, απέναντι στην εταιρεία. Όπως ήταν φυσικό, το εξώδικο το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν να εξοργίσει και άλλο τους εργαζόμενους οι οποίοι εκτός από την επίσχεση εργασίας, θα προχωρήσουν και σε άλλες νομικές κινήσεις. Οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης λοιπόν, συζήτησαν με το Δ.Σ τις εξελίξεις και ζήτησαν την στήριξη της ένωσης στις κινητοποιήσεις, ενώ ζητήθηκε και ο συντονισμός με την ΕΣΗΕΑ προκειμένου οι όποιες ενέργειες να έχουν μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

ΕΤΑΠ-ΜΜΕ – Κινδυνεύουν τα αποθεματικά των ταμείων.

Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους ενώσεων και ταμείων, σχετικά με το θέμα των ομολόγων ελληνικού δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αλλά και ο ΕΔΟΕΑΠ. Όπως είναι γνωστό, όταν το κούρεμα που είχε συναποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση και η τρόϊκα ήταν στο 21%, τα δύο ταμεία μετά και τις πιέσεις που δέχτηκαν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην διαδικασία του haircut. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εξετάζουν και πάλι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ψάχνοντας να βρουν την πλέον συμφέρουσα λύση. Και ενώ η συζήτηση την Δευτέρα άρχισε με την επισήμανση ότι τα ταμεία έδωσαν χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος και χρήματα θέλουν να πάρουν, στην συνέχεια άρχισαν να συζητούν απίθανες προτάσεις. Μια από αυτές ήταν να νομοθετήσει το κράτος ένα ποσό που θα πηγαίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ταμεία, για να αναπληρώσουν την χασούρα των ΔΙΣ ευρώ. Άλλη πρόταση περιελάμβανε την συμμετοχή των ταμείων στα κέρδη της ΤτΕ, ενώ προτάθηκε ακόμη και η επέκταση του αγγελιοσήμου στο ίντερνετ και η ασφάλιση των δημοσιογράφων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για  να ανακάμψουν τα έσοδα του ταμείου. Φυσικά όλες αυτές οι προτάσεις θα ήταν πάρα πολύ καλό να μπορούσαν να εφαρμοστούν, οι διοικούντες ωστόσο παραγνωρίζουν το γεγονός ότι μέσα σε έναν μήνα κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχουν δημόσια ταμεία (και αυτό δεν εξαρτάται από την συμμετοχή των ταμείων μας στο «ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ» πρόγραμμα), κανείς δεν ξέρει αν η κυβέρνηση πάρει ακόμη σκληρότερα μέτρα που θα ξεζουμίσουν ακόμη περισσότερο την περιουσία των ταμείων και φυσικά μέχρι τώρα, άπαντες οι κυβερνώντες έχουν αποδείξει ότι είναι οι πλέον αναξιόπιστοι και δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι οποιεσδήποτε δεσμεύσεις τους. Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είχε απευθυνθεί εγγράφως για να ενημερωθεί από την ΤτΕ για την τύχη των χρημάτων που έχει σε καταθέσεις και η απάντηση που πήρε, είναι ότι τα χρήματα ΜΑΣ, έχουν «επενδυθεί» σε ομόλογα, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία τους. Ο εκπρόσωπος του Ασύνταχτου στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ,  ζήτησε να ληφθεί απόφαση από το συμβούλιο, προκειμένου να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα καλούμε τα ταμεία να μην συμμετάσχουν στο «εθελοντικό» πρόγραμμα, ωστόσο το προεδρείο αρνήθηκε λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μελετήσει το θέμα….

2 Σχόλια προς “Αδιέξοδο στις εξελίξεις με τα συγκροτήματα του Αγγελιοφόρου και της Μακεδονίας. Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι του Άλτερ . Στον «τζόγο» των ομολόγων τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ.”

 1. Είναι γεγονός πως τα προβλήματα στο χώρο είναι πολλά και τεράστια, ειδικά σε ιστορικές εφημερίδες όπως είναι η Μακεδονία ή τα Σπορ του Βορρά, με πολλούς εργαζόμενους. Σαν απλός παρατηρητής ωστόσο θα ήθελα να σας κάνω μία παρατήρηση. Αν δεν κάνω λάθος, από τον περασμένο μήνα, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας οι δημοσιογράφοι των Αθλητικών Νέων, η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα και ενώ ήταν απλήρωτοι, όχι επί τρεις αλλά 6,5 και 8 μήνες, χωρίς επιδόματα, Κυριακάτικα και τα συναφή. Δεν βλέπω πουθενά να γίνεται λόγος γι’ αυτό και σίγουρα με ενοχλεί, συναδελφικά πάντα, διότι αύριο θα είναι ίσως η σειρά μας. Επίσης αναρωτιέμαι πως βγαίνει αυτή η εφημερίδα στα περίπτερα σα να μη συμβαίνει τίποτα και τι κάνει η Ένωση γι’ αυτό αλλά και γι’ αυτά τα παιδιά. Δε λέω, στο συγκρότημα της Μακεδονίας είναι πολύς ο λαός αλλά άλλοι έχουν πιο σοβαρά προβλήματα και κανείς δεν ασχολείται. Θα μου πείτε, ο καθένας νοιάζεται για το «σπίτι» του αλλά το γνωρίζεται πολύ καλά όλοι πως δεν είναι έτσι. Ελπίζω όλα τα προβλήματα να βρουν τη λύση τους…

 2. Δόκτωρ Ζιβάγκο Says:

  Την προηγούμενη φορά η ΕΣΗΕΜΘ «ξέχασε» να κηρύξει εγκαίρως μια… απεργία και αυτή τη φορά «ξέχασε» για μέρες ολόκληρες να βγάλει ανακοίνωση για την επίσχεση εργασίας!!!

  Αν έχετε πάθει Αλτσχάιμερ, κύριοι του γνωστού μνημονιακού μπλοκ της ΕΣΗΕΜΘ, να πάτε να το κοιτάξετε. Ξέρετε, δεν κυβερνάει πλέον το ΠΑΣΟΚ αλλά ένας… τραπεζίτης! Οπότε μπορείτε πολύ άνετα να «ξαναβρείτε» τη μνήμη σας…

  Τελικά, μετά την… «υπενθύμιση» της «επίσχεσης» από τους ίδιους τους εργαζόμενους στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, η ΕΣΗΕΜΘ έβγαλε σήμερα την παρακάτω ανακοίνωση:

  Θεσσαλονίκη, Μακεδονία και Σπορ του Βορρά: Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας (10/11/2011)

  Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2011

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  Σε επίσχεση εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες Μακεδονία, Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά, αξιοποιώντας το έσχατο μέσο που ο νόμος τούς διαθέτει για να απαντήσουν στην αναξιοπιστία της εργοδοσίας.
  Σε μια περίοδο που η ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση είναι εξαιρετικά μεγάλη, η εργοδοσία, με αποκλειστικά δική της ευθύνη, έχει βυθίσει τις εφημερίδες στη σιωπή και δε φαίνεται καν να προσπαθεί για να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.
  Η ΕΣΗΕΜ-Θ, για μιαν ακόμη φορά, τονίζει ότι η ευθύνη αυτή υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο της συμπεριφοράς μιας επιχείρησης απέναντι στους επί σχεδόν τέσσερις μήνες απλήρωτους εργαζόμενούς της: είναι ευθύνη μιας επιχείρησης Τύπου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στο ίδιο το αγαθό της Ενημέρωσης.
  Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί για μιαν ακόμη φορά την εργοδοσία να αντιληφθεί το μέγεθος των συνεπειών που έχει η ασυνέπειά της και να αποκαταστήσει αμέσως όλες τις προϋποθέσεις ομαλής έκδοσης των εφημερίδων.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: