Κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις προωθούνται στο ΤV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων στα «Αθλητικά Νέα»

Ενημέρωση για την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τετάρτης 20-7-2011

Σε «καλοκαιρινούς» ρυθμούς κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, με απόντα αρκετά μέλη του. Εξάλλου, τηρείται στάση αναμονής σε μεγάλα ανοιχτά ζητήματα όπως τα σχέδια για συρρίκνωση της ΕΡΤ, οι εξελίξεις στο συγκρότημα της εφημερίδας Μακεδονία και η ΔΕΠΘΕ. Οι εξελίξεις στα «Αθλητικά Νέα» αλλά και οι ατομικές συμβάσεις που προωθούνται για υπογραφή στον τηλεοπτικό σταθμό TV Μακεδονία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης.

«Αθλητικά Νέα»

Μετά την απεργία της περασμένης Παρασκευής, αποφασίστηκε από το Δ.Σ η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς η εργοδοσία δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της και να πληρώσει τα δεδουλευμένα, αλλά και το επίδομα αδείας του καλοκαιριού. Ειδικά για το τελευταίο, ο Λάμπρος Σκόρδας φέρεται να πιστεύει, άγνωστο γιατί, ότι το επίδομα έχει δικαίωμα να το δώσει μέχρι 31-12-2011 !!!! Μάλλον δεν φαίνεται να έχει ικανούς νομικούς συμβούλους για να τον ενημερώσουν, αλλά παρόλα αυτά ο κ.Σκόρδας, δεν σταματούσε να λέει προς την ΕΣΗΕΜ-Θ ότι δεν θα καταφέρει τίποτα με τις απεργιακές κινητοποιήσεις καθώς δεν μπορεί να πληρώσει. Φέρεται και ενοχλημένος μάλιστα ακόμη και για το γεγονός ότι η απεργία έγινε Παρασκευή, κοστίζοντας του αρκετά φύλλα που θα μπορούσε να είχε πουλήσει το Σάββατο. Τα όσα φέρεται να είπε κατά την διάρκεια επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, ότι η ένωση «θα του κλείσει το μαγαζί», μόνο ως αστεία μπορούν να εκληφθούν, αφού ο ίδιος έχει αφήσει εδώ και μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, περιμένοντας, άγνωστο γιατί, οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να τον στηρίζουν όταν ο ίδιος σχεδόν χλευάζει με την στάση του τον κόσμο. Το δ.σ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ την πρώτη μέρα της απεργίας θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για τις δυνατότητες αντίδρασης που έχουν από εδώ και πέρα, κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΣΗΕΜ-Θ.

TV Μακεδονία.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε το δ.σ ήταν το θέμα των ατομικών συμβάσεων που θέλει να επιβάλλει ο όμιλος του ΑΝΤ1 και στους εργαζόμενους του TV Μακεδονία. Από όσα είπε ο νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι συγκεκριμένες ατομικές συμβάσεις, παρέχουν απεριόριστα οφέλη στους εργοδότες, αλλά και ενδεχομένως απεριόριστες απώλειες στα εισοδήματα των εργαζομένων. Καταρχήν, δεν έχουν χρονικό περιορισμό ως προς την ισχύ τους, πράγμα που σημαίνει μπορεί να ισχύσουν για πάντα, μέχρι βέβαια την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. Το άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα, πέρα από την μείωση στους μισθούς, αφορά στο δικαίωμα του εργοδότη, να μην πληρώνει είτε επιδόματα, είτε μισθολογικές ωριμάνσεις. Αυτό πολύ απλά σημαίνει για τους εργαζόμενους, ότι μπορεί στον επόμενο μισθό τους να δουν μια μικρή μείωση, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο σε μεθεπόμενη μισθοδοσία να μην περιλαμβάνονται τα ποσά που αφορούν τα επιδόματα και τις ωριμάνσεις. Φυσικά και οι παγίδες είναι πάρα πολλές και είναι απορίας άξιο πως έπεσαν σε αυτές οι εργαζόμενοι του ANT1, οι οποίοι κλήθηκαν πρώτοι να υπογράψουν τις κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις, χωρίς μάλιστα να διασφαλίσουν ούτε καν τα στοιχειώδη, κάνοντας διαπραγματεύσεις. Η ΕΣΗΕΜ-Θ θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα, προκειμένου να δει πως ακριβώς θα χειριστεί την υπόθεση, αφού υπάρχουν και αρκετές ιδιαιτερότητες.

Με αφορμή και τις εξελίξεις στο TV Μακεδονία με τις ατομικές συμβάσεις (όπως σε δεκάδες επιχειρήσεις που προηγήθηκαν) , γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για υπογραφή νέων Σ.Σ.Ε. Περισσότερο τώρα παρά ποτέ, ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας πρέπει να καταλάβει ότι κάθε μέρα που περνάει, επιβαρύνεται όλο και περισσότερο η ήδη δραματική κατάσταση και δημιουργείται απίστευτα αρνητικό προηγούμενο, από το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει. Η κύρια ευθύνη ανήκει στην ΕΣΗΕΑ, η οποία μέχρι τώρα έχει και την ευθύνη για την υπογραφή των Σ.Σ.Ε, ωστόσο και οι υπόλοιπες ενώσεις, αλλά και η ΠΟΕΣΥ, πρέπει να πιέσουν αφόρητα προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις Σ.Σ.Ε, διαφορετικά θα φέρουν και οι ίδιες τρομακτικές ευθύνες για την κατάντια του κλάδου.

Ένα Σχόλιο προς “Κατάπτυστες ατομικές συμβάσεις προωθούνται στο ΤV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – Κλιμάκωση απεργιακών κινητοποιήσεων στα «Αθλητικά Νέα»”

  1. Κωνσταντίνος Says:

    Καλά βρε συνάδελφοι, ενάμισυ έτος τώρα ακούω και διαβάζω για δυναμικές κινητοποιήσεις, συσπείρωση του κλάδου, ασυδοσία των εργοδοτών, κατάπτυστες συμβάσεις, κατάργηση κεκτημένων κλπ. Πώς διάολο γίνεται, όχι μόνον να χειροτερεύει η κατάστασή μας συνεχώς αλλά τα ιστολόγια που υπερασπίζονται τα δικαιώματα ή εν πάσει περιπτώσει προβάλλουν αιτήματα να έχουν μικρότερη επισκεψιμότητα και από το website ενός τοπικού (δημοτικού ή μη) ραδιοφωνικού σταθμού ή μιας επαρχιακής εφημερίδας? Ποιος εργοδότης θα μας αντιμετωπίσει σοβαρά?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: