ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Να πάψουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές στα ΜΜΕ

ANAKΟINΩΣΗ του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (Διανεμήθηκε στη διάρκεια της συν. Τύπου στο Ε.Κ.Θ. στις 26.1.2011)

Να πάψουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές στα ΜΜΕ

«Αν εγκαίρως είχε αντιμετωπιστεί αυτή η σπίθα, δεν θα γινόταν αυτός ο χαμός»!

Η παραπάνω «εκτίμηση»-σχόλιο δημοσιογράφου που διατυπώθηκε (26/1/2011) σε πρωινή τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή μεγάλου ιδιωτικού καναλιού, συμπυκνώνει την πραγματική «αγωνία» που διακατέχει τα τελευταία 24ωρα το συντηρητικό πολιτικό-πανεπιστημιακό κατεστημένο της χώρας. Το τραγικότερο ήταν ότι το σχόλιο αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβρη του 2008 και τα γεγονότα διαμαρτυρίας που ακολούθησαν. Η σύνδεση με την τωρινή κατάσταση της απεργίας πείνας τριακοσίων μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι κραυγές περί της «αναγκαιότητας» εκκένωσης της Νομικής Σχολής Αθηνών και του Ε.Κ.Θ., προκαλεί ανατριχίλα. Δηλαδή, η προσαρμογή του παραδείγματος στη σημερινή κατάσταση, ποια θα μπορούσε να είναι; Βίαιη καταστολή και εκκένωση της Νομικής Σχολής με όποιο κόστος ακόμα και σε… ανθρώπινες ζωές (!) και κατόπιν έγκαιρη κατασταλτική αντιμετώπιση της «σπίθας» στο κύμα οργής που θα ξεσπάσει;! Ο παραλογισμός ξεχειλίζει κυρίως στα τηλεοπτικά παράθυρα και δυστυχώς σε αυτόν, συμμετέχουν και δημοσιογράφοι μέλη των Ενώσεων Συντακτών της χώρας ξεφτιλίζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας με σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της οφειλόμενης ψύχραιμης μετάδοσης των γεγονότων και όχι της πρόκλησής τους.

Ανεξαρτήτως από το αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με τα αιτήματα των απεργών πείνας και την προσωρινή «στέγαση» του απεργιακού τους αγώνα σε πανεπιστημιακό κτίριο και σε κτίριο ενός Εργατικού Κέντρου, οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ακραία αντιδραστικές κραυγές δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίζουν τους «λειτουργούς της ενημέρωσης». Πολύ περισσότερο δε, οι δημοσιογράφοι, όντας εργαζόμενοι στον κλάδο της ενημέρωσης που πλήττεται όπως και η υπόλοιπη κοινωνία από τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της τρόϊκας, θα έπρεπε να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων, μεταναστών ή Ελλήνων και όχι στο πλευρό εκείνων των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων όλων –σχεδόν- των… αποχρώσεων που βρήκαν την ευκαιρία για να χτυπήσουν τόσο το πανεπιστημιακό άσυλο όσο και να στοχοποιήσουν και πάλι τα πιο ζωντανά, αλληλέγγυα και διεκδικητικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, ως δημοσιογράφοι που θέλουν να διαθέτουν φωνή και αξιοπρέπεια, να υπηρετούν την κοινωνία και όχι την εξουσία, ως «λειτουργοί της ενημέρωσης» και όχι ως λειτουργοί των πιο σκοτεινών αντανακλαστικών του ανθρώπινου πνεύματος, καλούμε τους συναδέλφους:

–          Να σταματήσουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές μίσους κατά των αγωνιζόμενων εργαζομένων, απεργών και διαδηλωτών, Ελλήνων ή μεταναστών

–          Να τηρήσουν απαρέγκλιτα τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας

–          Να διαθέτουν ίσο χρόνο στα Μέσα για την προβολή των απόψεων όλων των πλευρών

–          Να μην μετατρέπονται σε «παπαγαλάκια» κρατικών ή άλλων «υπηρεσιών»

–          Να προτάξουν την αξιοπρέπεια ενάντια στην κυβερνητική προπαγάνδα που επιχειρεί να μας πείσει ότι για την «κρίση» και τα σκάνδαλα φταίει η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες, οι «άλλοι», και όχι αυτοί που τα δημιούργησαν.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ – Συνδικαλιστική Συλλογικότητα της ΕΣΗΕΜ-Θ

Φωτο (πάνω) του Sebastião Salgadο Βλέπε και το: ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Βραζιλιάνο φωτογράφο Sebastião Salgado

ΔΕΙΤΕ VIDEO από τη συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 26/1/2010 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο Συνέντευξη Τύπου (26/01) των μεταναστών απεργών πείνας στη Θεσσαλονίκη

Δείτε και ΕΔΩ: http://allilmap.wordpress.com/

5 Σχόλια προς “ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Να πάψουν άμεσα οι άναρθρες κραυγές στα ΜΜΕ”

 1. ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ τι λένε; Γιατί σιωπούν; Γιατί δεν εκδίδουν ανακοινώσεις καταδίκης της καταπάτησης κάθε έννοιας δεοντολογίας;
  Να πάρουν θέση άμεσα. Δεν μπορεί οι λίγοι τηλε-κανίβαλοι να σπιλώνουν έναν ολόκληρο κλάδο.
  Να λειτουργήσουν επιτέλους τα πειθαρχικά συμβούλια!

 2. ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ Says:

  Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη.
  Είμαστε μετανάστες και μετανάστριες από όλη την Ελλάδα. Ήρθαμε εδώ διωγμένοι από τη φτώχια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες. Οι πολυεθνικές της Δύσης και οι πολιτικοί υπηρέτες τους στις πατρίδες μας, δεν μας άφησαν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουμε τις ζωές μας 10 φορές για να έρθουμε μέχρι την πόρτα της Ευρώπης. Η Δύση που καταληστεύει τον τόπο μας, με το απείρως καλύτερο βιοτικό επίπεδο από εκεί, είναι για μας η μοναδική ελπίδα να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Ήρθαμε (με κανονική ή όχι είσοδο) στην Ελλάδα και δουλεύουμε για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Βρισκόμαστε στην αναξιοπρέπεια και στο σκοτάδι της παρανομίας για να ωφελούνται οι εργοδότες και οι υπηρεσίες του κράτους από την άγρια εκμετάλλευση της εργασίας μας. Ζούμε από τον ιδρώτα μας και με το όνειρο κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα με τους έλληνες συναδέλφους.

  Το τελευταίο καιρό τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα για εμάς. Όσο κόβονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όσο ακριβαίνουν τα πάντα, τόσο ο μετανάστης παρουσιάζεται ως φταίχτης, ως ο υπαίτιος για την εξαθλίωση και την άγρια εκμετάλλευση των ελλήνων εργαζομένων και μικροεπιχειρηματιών. Η προπαγάνδα φασιστικών και ρατσιστικών κομμάτων και οργανώσεων έχει πλέον γίνει η επίσημη γλώσσα του κράτους για το μεταναστευτικό. Η φρασεολογία τους αναπαράγεται πλέον αυτούσια από τα ΜΜΕ όταν μιλάνε για εμάς. Οι «προτάσεις» τους πλέον εξαγγέλλονται ως κυβερνητικές πολιτικές. Τείχος στον Έβρο, πλωτά στρατόπεδα και ευρωστρατός στο Αιγαίο, πογκρόμ και τάγματα εφόδου στις πόλεις, μαζικές απελάσεις. Πάνε να πείσουν τους έλληνες εργαζόμενους, πως συνιστούμε ξαφνικά απειλή για αυτούς, πως εμείς φταίμε για την πρωτοφανή επίθεση που δέχονται από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις.

  Η απάντηση στο ψέμα και στη βαρβαρότητα πρέπει να δοθεί τώρα και θα την δώσουμε εμείς οι μετανάστες και μετανάστριες. Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας. Ζητάμε την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/τριών, ζητάμε ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους έλληνες εργαζομένους και εργαζόμενες. Ζητάμε από τους έλληνες συναδέλφους μας εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα μας. Να στηρίξει τον αγώνα μας, για να μην αφήσει να επικρατήσει και στο δικό του τόπο το ψέμα και η αδικία, ο φασισμός και η απολυταρχία των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Αυτό δηλαδή που έχει επικρατήσει και στις δικές μας πατρίδες και μας ανάγκασε να ξενιτευτούμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, εμείς και τα παιδιά μας.

  Δεν έχουμε άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή μας, για να μάθετε το δίκιο μας. Τριακόσιοι (300) από εμάς ξεκινάμε Πανελλαδική Απεργία Πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 25 του Γενάρη. Βάζουμε την ζωή μας σε κίνδυνο, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι ζωή αυτή για ένα αξιοπρεπή άνθρωπο. Προτιμούμε να πεθάνουμε εδώ, παρά τα παιδιά μας να ζήσουν αυτά που περάσαμε εμείς.

  Ιανουάριος 2011
  Η Συνέλευση των μεταναστών απεργών πείνας

 3. ΣΕΡΙΦ ΜΕΧΜΕΤ Says:

  Είναι δυνατόν ο πρόεδρος του ΕΚΘ να είναι «ψύχραιμος και ανθρώπινος» σχετικά με το θέμα απεργών πείνας που βρίσκονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης… Ναι είναι . Σεμνός,σοβαρός, με ορθές διαπιστώσεις σχετικά με το τι προβλήματα μπορεί να προκύψουν.
  Το θέμα είναι οι δύο παρουσιαστές του μεσημεριανού δελτίου της ΕΤ-3 ..να επιμένουν για τό πότε θα τους διώξουν απ το Εργατικό Κέντρο.

  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ το λέτε αυτό Χρήστο και Χριστίνα !!!! ;;;
  Λυπάμαι … και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του !

 4. ΣΕΡΙΦ ΜΕΧΜΕΤ Says:

  Αφιερωμένο στους «καλούς συναδελφους » στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ

  Ανθρωποι χωρίς χαρτιά

  Tου Παντελη Μπουκαλα απ την «Καθημερινή»

  Απορία πρώτη: Αν καταλαμβανόταν η Ακρόπολη ή η Μητρόπολη από Τούρκους αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο κάποιας «Βαριοπούλας», πόσο μεγαλύτερος θα μπορούσε να γίνει ο ηθικοεθνικός μας πανικός, όταν τώρα η παρουσία των 237 μεταναστών σε κτίριο της Νομικής που δεν χρησιμοποιούνταν στην εκπαιδευτική διαδικασία οδήγησε αστραπιαία στην κατάχρηση (από πολιτικούς και δημοσιογράφους) ενός εθνικοαπελευθερωτικού λεξιλογίου που του στερεί κάθε νόημα η ίδια η κατάφωρη υπερβολή του; Αν τώρα η «ιερή αγανάκτηση» μιλάει για «ανακατάληψη» ή «απελευθέρωση της Νομικής» (από ανθρώπους, παρεμπιπτόντως, που συμφωνούν στη μετακίνησή τους σε άλλο δημόσιο κτίριο), πού θα βρεθούν λέξεις ικανές να αποδώσουν την οργή όταν θα συμβεί κάτι όντως οριακό, απίστευτο κ. λπ.;

  Απορία δεύτερη: Οσοι τώρα, μηνίοντες, διατείνονται ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια αδιανόητα πράματα», δεν διαθέτουν υπολογιστή; Υπάρχει πάντως η λύση των ίντερνετ καφέ. Αν πληκτρολογήσουν στο ψαχτήρι τις λεξούλες «sans-papiers», θα θυμηθούν ότι και στη Γαλλία «γίνονται τέτοια αδιανόητα πράγματα». Το 1996, στην κορύφωση του κινήματος των «ανθρώπων χωρίς χαρτιά», τριακόσιοι μετανάστες κατέλαβαν την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου, με αιτήματα ίδια με των απεργών πείνας της Νομικής. Αν η κατάληψη ενός ναού κριθεί ύβρις, τι είναι άραγε, για το σύστημα σκέψης οιουδήποτε χριστιανού, η εισβολή στην παρισινή εκκλησία 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι, πιθανόν σταυροκοπηθέντες πρώτα, μπούκαραν και «χειροτόνησαν» τους καταληψίες; Μάλλον δεν γνώριζαν τι έπραξαν οι Σπαρτιάτες εναντίον του κατηγορηθέντος για δοσοληψίες με τον Ξέρξη στρατηγού Παυσανία, που είχε προσφύγει ικέτης σε ναό: έχτισαν την είσοδο και τα παράθυρα και τον οδήγησαν σε θάνατο από ασιτία. Είναι μια λύση.

  Απορία τρίτη: Αραγε, δεν μπορούμε να κρύψουμε το αίσθημα υπεροχής μας έναντι των ξένων ούτε και όταν δηλώνουμε ότι τους νοιαζόμαστε; Μάλλον. Αλλιώς δεν εξηγείται η σιγουριά όλων των βοώντων εν τη τηλεοπτική ερήμω ότι τους μετανάστες «τους καθοδήγησαν» και τους «παραπλάνησαν». Τους θεωρούμε δηλαδή πρόβατα προς διαβουκόληση, ανίκανους να έχουν πολιτική σκέψη, ανίκανους να κάνουν λόγο την ανάγκη και την αγωνία τους, να διεκδικήσουν. Και όμως, διαβάζοντας δηλώσεις τους σε εφημερίδες άλλα πληροφορείσαι. Ιδού η δήλωση του Μαροκινού Νουά στον προχθεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Το 2008 έκανα απεργία πείνας γιατί δεν μου έδιναν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, που δικαιούμουν. Τελικά η αίτησή μου έπειτα από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτή. Ηρθα να συμπαρασταθώ στους μετανάστες που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε». Λοιπόν, αν αντιστρέψει κανείς όχι τα πράγματα, αλλά τον τρόπο που τα βλέπουμε, ίσως το κτίριο της Νομικής είναι αυταπόδεικτα το καταλληλότερο: Εκεί δεν διδάσκεται το Δίκαιο;

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_27/01/2011_430268

 5. Οι πρόεδροι των ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ τύπου Πάνου Σόμπολου, είναι οι πιο «αναρμόδιοι» για να προασπίσουν τη ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ στον χώρο των δημοσιογράφων. Διαβάστε παρακάτω την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ της ΕΣΗΕΑ που καταγγέλλει μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ!

  Η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν θα βγάλει καμιά ανακόινωση που να καταγγέλλει παρόμοια περιστατικά σαν το παραπάνω και τις κραυγές των δημοσιογράφων κατά των μεταναστών;

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

  20 Ιανουαρίου 2011

  ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  Ακαδημίας 20, 106 71 Αθήνα
  Τηλ.: 3632 601-5 Fax : 3675 530
  ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

  Αρ. πρωτ. 188 / 20.01.11

  Ανακοίνωση

  Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την υπόθεση Φαίης Μάγιερ, αποδοκιμάζει έντονα όσους δημοσιογράφους λειτουργούν ως οιονεί εκπρόσωποι της αστυνομίας, υιοθετώντας άκριτα και μεταδίδοντας ανεπιβεβαίωτες ή σκόπιμες πληροφορίες, που στοχοποιούν πολίτες και εκθέτουν βαρύτατα για μια ακόμη φορά την ελληνική δημοσιογραφία.

  Το ΕΟΔ υπενθυμίζει ότι η πλήρης και άκριτη δημοσιοποίηση ανακριβών ή και σκόπιμων διαρροών από τις διωκτικές αρχές –ή άλλες κρατικές υπηρεσίες– είναι εντελώς αντίθετη με την έννοια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής, και συνιστά απαράδεκτο φαινόμενο όταν μάλιστα εμπλέκεται και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

  Απαρέγκλιτη θέση του ΕΟΔ είναι: καμία αδιασταύρωτη πληροφορία δεν πρέπει να μεταδίδεται, χωρίς σαφή αναφορά στις συγκεκριμένες πηγές.

  Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: