Στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ τελικά η γιορτή. Ε ρε γλέντια…

Τελικά η πολυδάπανη ετήσια «γιορτή» της Ένωσης δεν θα γίνει ούτε σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο ούτε στο λιμάνι ή σε κάποια άλλη πιο «φθηνή» αίθουσα αλλά στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ.

Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει πολύ νωρίς και από τότε είχαμε θέσει θέμα εξόδων και προτείναμε η γιορτή να μη γίνει καθόλου προκειμένου τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν σε άπορους και άνεργους συναδέλφους μας ή μέρος τους να διατεθεί ώστε να ενισχυθούν κάποιες διαδικασίες κοινωνικής αλληλεγγύης. (Καλή ιδέα θα ήταν να δοθεί ένα χρηματικό ποσό υπέρ της «βραδιάς των ανέργων» που διοργανώνει το ΕΚΘ για να τιμηθεί και η μνήμη του Νίκου Γιαννόπουλο. Η σχετική πρόταση έχει κατατεθεί).

Επίσης προτείναμε η «εκδήλωση» να γίνει στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ και να μη κληθεί κανείς από τους γνωστούς πολιτικοκοινωνικοθρησκευτικούς παράγοντες της πόλης ενώ βέβαια είχαμε ταχθεί υπέρ της πραγματοποίησης των γιορτής για τα παιδιά των συναδέλφων.Ειδικά για τους παράγοντες είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι αυτοί που εφαρμόζουν και στηρίζουν την αυταρχική πολιτική της κοινωνικής τρομοκρατίας με τα οικονομικά μέτρα των απολύσεων, των περικοπών και της κατάργησης των δικαιωμάτων είναι ανεπιθύμητοι.Αρχικά η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση. Στη συνέχεια το ξανασκέφθηκε και αναζήτησε μία πιο οικονομική λύση: να γίνει η γιορτή σε κάποια αποθήκη του ΟΛΘ ή στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. Και πάλι ο λογαριασμός ήταν υψηλός διότι οι προδιαγραφές δεν άλλαζαν. Το κόστος ήταν μερικές δεκάδες χιλιάρικα…

Και όποιος θέλει μπορεί να βάλει τα γιορτινά του…

Επιμείναμε και τονίσαμε ότι σε περίοδο κρίσης, μαζικών απολύσεων και περικοπών η γιορτή θα ήταν πρόκληση. Ξεκαθαρίσαμε δε ότι θα απέχουμε και ότι θα φροντίσουμε να «επικοινωνήσουμε» τις θέσεις μας εμπράκτως. Τελικά η πλειοψηφία αποφάσισε να διοργανώσει την «εορτή» στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ. Θα καλέσει βέβαια όλους τους πολιτικοκοινωνικοθρησκευτικούς παράγοντες της πόλης για να μη χάσουν τον… κουραμπιέ και το φοντάν.

Καλώς έπραξε και δηλώσαμε ότι χαιρόμαστε για αυτή την αλλαγή και επίσης στηρίξαμε την πρόταση έστω να μη προσκληθούν οι τράγοι και επιμείναμε ότι η παρουσία του πολιτικού κατεστημένου της πόλης μας βρίσκει αντίθετους. Μένει να δούμε πόσοι θα έρθουν διότι στην φετινή χύμα κατάσταση δεν είναι εύκολο για τις κάμερες να τραβάνε τα λαμπερά χαμόγελα των τροικανών τσιλιαδόρων. Επιπρόσθετα βέβαια επιμείναμε και προτείναμε αμέσως μετά την σεμνή γιορτή να συγκληθεί το μεικτό συμβούλιο της Ένωσης και εκτάκτως η γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ ώστε να συζητηθούν τα προβλήματα και το πλαίσιο διεκδικήσεων ενόψει της διαπραγμάτευσης της 12η Ιανουαρίου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Προτείναμε δε να ασκηθεί το δικαίωμα της ΕΣΗΕΜΘ να παρίσταται στην διαπραγμάτευση της ΕΣΗΕΑ με τους εκδότες για την υπογραφή ΣΣΕ

Εκτός του Αδάμ οι υπόλοιποι είπαν όχι για τα δύο πρώτα και εν μέρει αφέθηκε ανοιχτό το τρίτο θέμα.

Άλλα έλεγαν τότε…

Για το μεικτό όπως υποστήριξε ο πρόεδρος δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί διότι σύμφωνα με το καταστατικό ο ρόλος του περιορίζεται στο να εξετάσει τις ενστάσεις στην δευτεροβάθμια διαδικασία για την ένταξη των νέων μελών.

Να θυμίσουμε τι υποστήριζαν προεκλογικά (τουλάχιστον κάποια μέλη του δ.σ.) για το ρόλο του μεικτού. Πρότειναν μεταξύ άλλων :

-Θεσμική παρουσία στους χώρους εργασίας, με εξάμηνες εργασιακές συνελεύσεις και αναβάθμιση του ρόλου των εργασιακών εκπροσώπων.
-Σύγκληση σε τακτά χρονικά διαστήματα του Μεικτού Συμβουλίου, ώστε να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ Δ.Σ. και μελών της Ένωσης.

Αυτά έλεγαν και τα ξέχασαν. Δηλαδή αν τώρα δεν συντρέχουν λόγοι σύγκλησης του μεικτού πότε θα συντρέξουν; Γιατί δεν θέλετε να γίνει η σύνδεση βάσης – δ.σ. έστω μέσω του μεικτού; Γιατί απαξιώνετε το ρόλο των εργασιακών και μάλιστα τώρα που ένας από αυτούς έχει απολυθεί; Αν δεν τους στηρίξουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Για την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει λόγος καθώς αφενός το δ.σ. έχει εξουσιοδοτηθεί πλήρως να χειρίζεται θέματα Συλλογικών Συμβάσεων και αφετέρου διότι στη συνέλευση θα έρθουν άντε το πολύ 40-50 άτομα. Εμείς είπαμε ότι αν έρθουν 50 ας εκφραστούν οι 50. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η βάση διότι μόνο με μαζική συμμετοχή ενότητα και έμπρακτη αλληλεγγύη θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Όσο για την γιορτή εμείς θα είμαστε εκεί για να συζητήσουμε τα θέματα και να καταθέσουμε προτάσεις. Ελάτε όλοι να μετατρέψουμε την γιορτή σε παραγωγική ουσιαστική διαδικασία άμεσου διαλόγου.

Διότι η σιωπή δεν τέμνει το χρόνο, δεν δίνει μορφή στο κενό του ανείπωτου λόγου…

Η ανακοίνωση για την γιορτή. Ε ρε γλέντια…

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης οργανώνει φέτος την καθιερωμένη ετήσια γιορτή της, στο κτήριό της (Στρατηγού Καλλάρη 5) και τη μετατρέπει σε ημέρα συζητήσεων.

Στις 6 Ιανουαρίου 2011, η ΕΣΗΕΜ-Θ υποδέχεται τα μέλη της, αρχές και φορείς της πόλης, από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.  Όποια ώρα κι αν έρθουν στην Ένωση Συντακτών, οι συνάδελφοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις εξελίξεις στα εργασιακά θέματα του κλάδου, να συναντηθούν με εκπροσώπους αρχών και φορέων, με θεσμικούς εκπροσώπους ΜΜΕ, και να ανταλλάξουν μαζί τους απόψεις. Επίσης, τα μέλη της Ένωσης μπορούν να πάρουν ημερολόγια και εκδόσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της.

Στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (3ος όροφος) θα κοπεί βασιλόπιτα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: