ΔΕΘ 2010 – Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού

Προς 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (Π.Ο.Ε.ΣΥ)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Α.)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Μ.Θ.)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ & ΝΗΣΩΝ (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.)

ΕΝ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ–ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε. ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Ε.Σ.Η.Ε.Π.)

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

 ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 

Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ

I.F.J (INTERNATIONAL FEDERATION OF JOURNALIST)

Πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην 75η ΔΕΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΔΝΤ

Δημοσιογράφοι από όλους τους κλάδους των ΜΜΕ και από κάθε γωνιά της χώρας με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας ως ελεγκτικού μηχανισμού της εκάστοτε εξουσίας, ως λειτουργοί της ενημέρωσης αλλά και ως κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται από τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα κυβέρνησης-τρόικας-ΔΝΤ, αποφασίσαμε να προσθέσουμε τη φωνή μας στην κοινωνική κραυγή διαμαρτυρίας.

Προτείνουμε προς την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας την υιοθέτηση της πρότασης για ΑΠΟΧΗ των δημοσιογράφων από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη φετινή 75η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΠΟΕΣΥ και οι ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ να διερευνήσουν τους τρόπους συνδικαλιστικής «κάλυψης» της αποχής είτε με κήρυξη στάσης εργασίας κατά την ώρα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού είτε με την κήρυξη 24ωρης απεργίας. Από την απεργία να εξαιρεθούν μόνο οι συντάκτες που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους.

Το σκεπτικό αυτής της κίνησης διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου βασίζεται στα εξής σημεία:

– Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων δεν είναι αποκομμένη από τα προβλήματα που βιώνει η κοινωνία, αποτελούν κομμάτι της και πλήττονται εξίσου.

 – Έτσι, διερμηνεύοντας και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, γυρίζουμε την πλάτη μας σε μία στημένη απόπειρα να δικαιολογηθεί η βάρβαρη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.

–  Οι δημοσιογράφοι θεωρούμε ότι δεν έχουν απομείνει άλλα επιχειρήματα στην κυβέρνηση για να «δικαιολογήσει» οποιοδήποτε «παλιό» ή «νέο» μέτρο.

–  Ζητάμε την απόσυρσή τους, απορρίπτουμε την κοροϊδία των υποσχέσεων, αρνούμαστε να μετατραπούμε σε ιμάντα μεταφοράς της κυβερνητικής προπαγάνδας.

 – Μπλοκάρουμε έτσι τη «νομιμοποίηση» του ανώτατου κυβερνητικού συνομιλητή και τη δυνατότητά του να μπορεί ακόμη να επιχειρηματολογεί σε βάρος της νοημοσύνης και της υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.

Η ΑΠΟΧΗ από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε αμέτοχοι τα γεγονότα και θα αναδειχθεί σε κορυφαία πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων που θα αρχίσουν να αποκτούν και πάλι την αξιοπιστία τους στα μάτια της κοινωνίας.

Η υιοθέτηση της πρότασης ΑΠΟΧΗΣ από την ΠΟΕΣΥ και τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ της χώρας, πρέπει να συνοδεύεται από:

 –     Ανακοίνωση που θα μεταδίδεται από τα ΜΜΕ

–          Ορισμό επιτροπής αυστηρής περιφρούρησης που θα διασφαλίσει την επιτυχία της διαμαρτυρίας

–          Προειδοποίηση και διαγραφή από τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ όσων δημοσιογράφων σπάσουν την ΑΠΟΧΗ

–          Επιστολή γνωστοποίησης της διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή και στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ  –  asyntaxtostypos.wordpress.com

10 Σχόλια προς “ΔΕΘ 2010 – Πρόταση για αποχή των δημοσιογράφων από τη συν. Τύπου του πρωθυπουργού”

 1. Να διαδοθεί η πρόταση παντού Says:

  Καλό θα ήταν να αναπαραχθεί η παραπάνω πρόταση σε μπλογκς και σάιτς, έτσι ώστε να αποκτήσει και μεγαλύτερη δύναμη το συγκεκριμένο αίτημα.

  Η ΑΔΕΔΥ έχει ήδη αποφασίσει ΑΠΟΧΗ από την τελετή των εγκαινίων.

  Το κύμα δυσαρέσκειας μεγαλώνει

  Aς αντιδράσουν μια φορά με ευρηματικό τρόπο και οι δημοσιογράφοι

 2. […] Η πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στην 75η ΔΕΘ, θα γίνει σε ένδειξη διαμαρτυρίας του δημοσιογραφικού κλάδου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και του ΔΝΤ […]

 3. KANENAS ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΥΕΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ

 4. Ειμαι περίεργος να δω τις αντιδράσεις όλων εκείνων των συναδέλφων που έλεγαν ότι: «Με τις απεργίες δε λύνεται το πρόβλημα, αλλά χρειάζονται ευρυματικοί τρόποι διαμαρτυρίας», αν θα στηρίξουν η όχι τη συγκεκριμενη πρόταση. Ορίστε λοιπόν ιδού πεδίο δόξης λαμπρό

 5. ΌΧΙ. ΝΑ ΠΆΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΙ . ΝΑ ΠΆΝΕ ΓΙΑΤΊ, ΈΝΑ ΜΕΓΆΛΟ ΠΟΣΟΣΤΌ ΠΑΊΖΕΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΌ ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΠΑΙΧΝΊΔΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ , ΜΕ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΆ ΝΑ ΠΕΙΝΆΕΙ Ο ΛΑΟΣ .ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΌΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΌΤΑ ΜΕ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΆ , ΉΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΌ ΤΟΥ Σ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ , ΑΛΉΘΕΙΆ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΑΝΟΊΞΩ ΈΝΑ ΚΑΙΝΟΎΡΙΟ ΚΑΝΆΛΙ , Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΣΥΧΝΩΤΗΤΕΣ? ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΆΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΈΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΌΜΑ ΤΟΥΣ , ΌΤΑΝ ΕΓΏ ΠΗΓΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΉΤΗΣΑ ΑΔΕΙΑ Δ.Χ. ΜΕ ΠΑΡΈΠΕΜΨΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΑΓΟΡΆ. ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΕΝΆΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ ΕΒΑΛΑ ΥΠΟΘΉΚΗ ΤΟ ΣΠΊΤΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΆ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΎΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΏΣΩ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ 00000. ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΏΣΩ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ . ΠΩΣ. ΠΩΣ ΚΎΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΤΕ ΟΛΑ. ΜΟΝΟ ΛΙΓΟΙ ΕΧΕΤΕ ΜΕΊΝΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΟΜΙΚΟ ΣΥΝΑΦΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΣΥΜΠΑΣΧΟΥΜΕ. ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΠΑΝΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ . ΟΧΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΤΕ. ΑΠΛΑ ΒΡΗΚΑ ΑΦΟΡΜΉ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΩ ΛΙΓΟ,ΓΙΑΤΙ ΠΝΙΓΉΚΑΜΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ.

 6. Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά ακόμη κι εάν ληφθεί τέτοια απόφαση από τα σωματεία, κάποιοι φιρμάτοι «τηλεϋπάλληλοι» δημοσιογράφοι θα τη γράψουν στα παλιά τους παπούτσια. Ίσως και κάποιοι από τη Θεσσαλονίκη.

 7. ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα… για να δούμε λοιπόν !!!

 8. Τελικά αυτοί που δεν θα πάνε, θα είναι εκείνοι που θα έκαναν και κάποιες ζόρικες ερωτήσεις.

  Οι πληρωμένοι γραφιάδες θα είναι σίγουρα όλοι εκεί.
  Παρόλα αυτά, η οποιαδήποτε αποχή θα είναι μια μορφή αντίστασης, οπότε με βρίσκει σύμφωνο.

  Πρέπει να γίνει επιτέλους κάτι σ΄αυτήν την κωλοχώρα που την έχουν στήσει στα τέσσερα και αυτή νοιάζεται για τα νύχια της!

  Δεν κουνιέται φύλλο ρε γμτ!

 9. Ζαχαρένιος Μ. Says:

  Σιγά μην χαλάσουν την ζαχαρένια του Γιωργάκη οι κολλητοί του στα ΜΜΕ… Η συνέντευξη θα γίνει κανονικά και κανείς δεν θα κάνει κιχ… Οι Πασόκοι υποβαθμίζουν την πρόταση ΑΠΟΧΗΣ κάνοντας τους Κινέζους… Όμως Αριστερά και… Δεξιά στηρίζουν το αίτημα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Θα κάνουν την υπέρβαση ή θα κάνουν απλώς την… πάπια;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: