Ζωή εν κινδύνω. 47 κιλά ζυγίζει πλέον ο απεργός πείνας Θ. Ηλιόπουλος!

HungerStrikeLogo_small«…Από την Παρασκευή 10 Ιουλίου σταματώ να παίρνω τροφή και καταθέτω δήλωση γνωστοποίησης απεργίας πείνας στην διεύθυνση της φυλακής. Αυτοί που έζησαν τα γεγονότα του Δεκέμβρη, αυτοί που γνώρισαν τη βία των μηχανισμών, αυτοί που έζησαν τη σκληρότητα του κελιού χωρίς ποινή ή και με ποινή, αυτοί που ξέρουν ότι ο μόνος δρόμος για την ελευθερία είναι η αντίσταση, αυτοί που αντιδρούν στην δικαστική αυθαιρεσία και τη φρίκη της, είναι αυτοί που με καταλαβαίνουν και θα σταθούν στο πλευρό μου. Από τώρα τους ευχαριστώ…».

Θ. Ηλιόπουλος Φυλακές Κορυδαλλού, 9 Ιούλη 2009

thodord2kcl2Όταν ο Θοδωρής Ηλιόπουλος έγραφε τις παραπάνω γραμμές στις 9 Ιουλίου, είχε αποφασίσει ήδη να κατεβεί σε απεργία πείνας από την επομένη 10 Ιουλίου την οποία (απεργία) συνεχίζει έως σήμερα. Το Σάββατο 22 Αυγούστου συμπληρώνει την 44η ημέρα απεργίας πείνας.

Αρνούμενος κατηγορηματικά από την αρχή της σύλληψής του στις 18 Δεκεμβρίου 2008 τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν (στη διάρκεια των κοινωνικών αντιδράσεων για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου) με μοναδικούς μάρτυρες κατηγορίας δύο άνδρες των ΜΑΤ, αγωνίζεται με αυτό το ύστατο μέσο πάλης για την απελευθέρωσή του. Ήδη η κατάσταση της υγείας του έχει κλονιστεί σοβαρά και έχει χάσει αρκετά κιλά από την πολυήμερη απεργία πείνας (ζυγίζει μόλις 47 κιλά!), με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ίδια του η ζωή. Ωστόσο, αντί να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας του λεπτό προς λεπτό σε νοσοκομείο εκτός των φυλακών Κορυδαλλού έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα κάθε πιθανή αιφνίδια επιπλοκή, ο απεργός πείνας μεταφέρεται μόνο για εξετάσεις εκτός φυλακών και στη συνέχεια «επιστρέφεται» στο ανεπαρκέστατο στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Αυτό συνέβη την Πέμπτη 20 Αυγούστου μετά από εξετάσεις στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι. Τελικά, την Παρασκευή 21/8 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία (Λεωφ. Μεσογείων 152) για νοσηλεία. Άγνωστο αν θα παραμείνει εκεί. Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε (15/8/2009) ο Θ. Ηλιόπουλος στη δημοσιογράφο της εφ. «Ελευθεροτυπία»  Ντίνα Δασκαλοπούλου στο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=72960

afisa_24_aygoustouΠέρα από τις καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των επιτροπών αλληλεγγύης εντός και εκτός Ελλάδας υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης του Θ. Ηλιόπουλου, ΚΑΙ εκπρόσωποι φορέων και πολιτικών κομμάτων ζητούν την άμεση αποφυλάκισή του. Το πρωί της Πέμπτης, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον απεργό ζητώντας την επίσπευση της μεταγωγής του σε κρατικό νοσοκομείο. «Η υγεία του Θοδωρή Ηλιόπουλου είναι σε εξαιρετικά κρίσιμο και επισφαλές σημείο» τόνισε ο βουλευτής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσας, επικαλούμενος τις ιατρικές γνωματεύσεις και των γιατρών της φυλακής και γιατρού που τον συνόδευε, και ζήτησε την «άμεση αποφυλάκισή του». Εξάλλου την προηγούμενη Τετάρτη 19 Αυγούστου, ο τομέας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι «οι εξελίξεις στο θέμα της υγείας του απεργού πείνας Θ.Ηλιόπουλου φαίνεται να γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες και απαιτούν να δοθεί άμεση λύση». Ήδη αρκετοί κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού έχουν προχωρήσει σε αποχή συσσιτίου ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας.

Από την πλευρά της η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟ ΘΟΔΩΡΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ καλεί σε ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

Καλούμε τις συλλογικότητες από όλες τις πόλεις  της Ελλάδας  να συντονίσουν τις εκάστοτε κινητοποιήσεις τους –  κείμενα, μικροφωνικές, συγκεντρώσεις – που σκοπό έχουν την άμεση απελευθέρωση Θοδωρή Ηλιόπουλου, σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο Θοδωρή Ηλιόπουλο, διοργανώνει στις 8:00 μ.μ. στα Προπύλαια συναυλία αλληλεγγύης. Για να ακουστεί η φωνή του σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ: www.athens.indymedia.org

Διαβάστε παρακάτω την πιο πρόσφατη ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ (19/8/2009) για την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας καθώς και την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ανοιχτής Συνέλευσης Εξεγερμένων για την Αλληλεγγύη στους Διωκόμενους της Εξέγερσης

ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ, 19 Αυγουστου 2009

Εξέτασα σήμερα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού τον κ. Θεόδωρο Ηλιόπουλο, που διανύει την 41η ημέρα απεργίας πείνας. Έχει σημαντική (>20%) απώλεια σωματικού βάρους, με σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας (Ζυγίζει σήμερα 47.7 Kg). Είναι εμφανώς καταβεβλημένος και ωχρός με ταχυκαρδία, αστάθεια βαδίσεως και αδυναμία παρατεταμένης ορθοστάτησης – τρόμο στην όρθια θέση. Από το φύλλο παρακολούθησής του φαίνεται ότι συχνά εμφανίζει χαμηλή αρτηριακή πίεση και ορθοστατικά με χαμηλά σάκχαρα ορού. Αναφέρει προλιποθυμικό επεισόδιο την 18η 8ου 2009. Από τον εργαστηριακό του έλεγχο συνάγεται κατάσταση βαριάς υποθρεψίας με χαμηλή χοληστερίνη, ουρία, κρεατινίνη, και επηρεασμένη γενική αίματος (λευκοπενία, αναστροφή τύπου λευκών, θρομβοπενία). Λόγω ξηροφθαλμίας (ανεπάρκεια βιταμίνης Α;) συνιστάται άμεση έναρξη Caps Eviol A 1X1. Συμπερασματικά, διατρέχει σοβαρότατο κίνδυνο, όχι μόνον επιπλοκών από το καρδιαγγειακό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα – οφθαλμούς, αλλά και αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων. Η μεταφορά του σε κρατικό νοσοκομείο με προοπτική παροχής φροντίδας από πολλές ιατρικές ειδικότητες και δυνατότητα ανάνηψης άν χρειαστεί, είναι επιβεβλημένη.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ανοιχτής Συνέλευσης Εξεγερμένων για την Αλληλεγγύη στους Διωκόμενους της Εξέγερσης

Ο Θ. Ηλιόπουλος συνελήφθη στις 18 Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, εν μέσω της εξέγερσης, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε συγκρούσεις με τις μονάδες καταστολής. Ένα κατηγορητήριο βασισμένο αποκλειστικά σε μαρτυρίες μπάτσων, το οποίο ο ίδιος από την πρώτη στιγμή αρνείται και με βάση αυτό βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές κορυδαλλού από τις 22 /12. Ο Θ. Ηλιόπουλος είναι ένας από τους εκατοντάδες ντόπιους και μετανάστες που συνελήφθησαν και  διώχθηκαν, είναι ένας από τους δεκάδες που  φυλακίστηκαν από το κράτος για την εξέγερση του Δεκέμβρη.

Έπειτα από την απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών για την παράταση της ομηρίας του για ακόμα έξι μήνες προφασιζόμενο πως με τις ενέργειες του “ τραυμάτισε τη δημοκρατία”, ο Θ. Ηλιόπουλου αποφάσισε να αγωνιστεί για την αποφυλάκισή του χρησιμοποιώντας το έσχατο μέσο της απεργίας πείνας.

Οι γενικευμένες διώξεις και φυλακίσεις, η εκδικητικότητα απέναντι σε όσους έπεσαν στα χέρια του κράτους τον Δεκέμβρη, μαρτυρούν την επιλογή του να τρομοκρατήσει όλους όσοι με αφορμή την κρατική δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου αμφισβήτησαν έμπρακτα τον κόσμο της εξουσίας θρυμματίζοντας την πλαστή εικόνα της συναίνεσης και της ανοχής στο σύστημα της υποταγής, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Η συνεχιζόμενη ομηρία του Θ. Ηλιόπουλου είναι μέρος της αντιεξεγερτικής επιχείρησης του κράτους, -που εκφράζεται με την αναβάθμιση του θεσμικού και νομικού οπλοστασίου του, με την στοχοποίηση των κατειλημμένων αντιεξουσιαστικών χώρων αγώνα, με ρατσιστικά και κατασταλτικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών- που στόχο έχει τον παραδειγματισμό και την καταστολή όλων όσοι αγωνίζονται στους δρόμους της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. 

Για μας η αλληλεγγύη στον αξιοπρεπή αγώνα του Θ. Ηλιόπουλου για την αποφυλάκισή του δεν κινείται από μια φιλανθρωπική θέση αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού πολέμου      – κορυφαίο σημείο του οποίου ήταν η εξέγερση του Δεκέμβρη- μέχρι την καταστροφή του κράτους και κάθε μορφής εξουσίας, μέχρι την παγκόσμια επανάσταση.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ  ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Εξεγερμένων για την Αλληλεγγύη στους Διωκόμενους της Εξέγερσης

Ένα Σχόλιο προς “Ζωή εν κινδύνω. 47 κιλά ζυγίζει πλέον ο απεργός πείνας Θ. Ηλιόπουλος!”

  1. Επειδή, ακούγοντας για ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι να την κάνει κάποιος, προτείνω την πρόσφατη βραβευμένη ταινία «HUNGER» που βρίσκεται στα βιντεοκλάμπ. Συγκλονιστική.
    Δεν χρειάζεται για τον Θοδωρή Ηλιόπουλο το ίδιο τέλος.
    Θα μπορούσε ο καθένας μας να βρίσκεται στη θέση του αν προχωρούσε σε ένα δρόμο στο κέντρο της πόλης ή συμμετείχε στις πορείες διαμαρτυρίας τον Δεκέμβρη του 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: