Μακεδονία: το παιχνίδι με τις λίστες των απολύσεων και οι απορίες για τα sms της εθελούσιας…

Επιχείρηση πίεσης και εκφοβισμού των εργαζομένων για να υπογράψουν δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα «εθελούσιας» αποχώρησης καταγγέλλουν εργαζόμενοι (βρίσκονται σε επισχεση εργασίας απο 1η Νεομβρίου και διεκδικούν μισθους 4 μηνών και το δώρο) στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής που εκδίδει τις εφημερίδες Μακεδονία – Θεσσαλονίκη και Σπορ του Βορρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο προηγούμενες ημέρες διάφορες φήμες και διαρροές ανέφεραν ότι υπάρχει λίστα ονομάτων με «προγραμμένους» και πως «όσοι το σκέφτονται για την εθελούσια να σπεύσουν να δηλώσουν συμμετοχή διότι θα βρεθούν εκτός και θα χάσουν την ευκαιρία της εθελούσιας». Σήμερα πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι εργαζόμενοι, κυρίως διοικητικοί, δέχθηκαν τηλεφωνήματα από «συναδέλφους» τους, οι οποίοι τους είπαν ότι «το όνομα σου το είδα στην λίστα γι αυτό κοίτα να δηλώσεις εθελούσια».  

Από την πλευρά τους κάποιοι «διοικητικοί υπάλληλοι» υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία λίστα ούτε υπήρξε πίεση σε κανένα. Εξήγησαν ότι σύμφωνα με το οργανόγραμμα που παρουσίασε η εργοδοσία κάποια τμήματα «εκκαθαρίζονται» σχεδόν εντελώς. Δηλαδή ότι οι απολύσεις στα συγκεκριμένα τμήματα είναι προαποφασισμένες. Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο σε αυτά τα τμήματα να γίνει υπενθύμιση για την λήξη της προθεσμίας υποβολής στο πρόγραμμα της εθελούσιας, ώστε οι «έτσι κι αλλιώς» υπό απόλυση να μη χάσουν την ευκαιρία της εθελούσιας.

Εντάξει ακόμα και έτσι να είναι, και αυτή η εξήγηση να είναι πραγματική και όχι προσχηματική, δεν είναι λογικό αυτή η σπουδή να προκαλέσει πίεση και πανικό; Δεν σκέφτηκαν όσοι τηλεφωνούσαν στους συναδέλφους τους, ότι ενδεχομένως να λειτουργούσαν παρεμβατικά και καταχρηστικά; Δεν σκέφτηκαν ότι αυτή η στάση τους διευκολύνει το σχέδιο σφαγής και εξόντωσης των εργαζόμενων; Δεν σκέφτηκαν ότι δημιουργείται κλίμα εκβιασμού και φόβου το οποίο στο πλαίσιο μίας αναμέτρησης με την εργοδοσία λειτουργεί αρνητικά;

Τα sms από τους εργασιακούς

Ανάλογα αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η ενημέρωση των δημοσιογράφων μέσω sms από τους εργασιακούς εκπροσώπους για τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στο πρόγραμμα της εθελούσιας αποχώρησης. Οι εργασιακοί εκπρόσωποι με μηνύματα τους ενημέρωναν όχι μόνο για τον χρόνο λήξης της προθεσμίας της εθελούσιας αλλά έστελναν και τα τηλεφώνα του οικονομικού διευθυντή Μάτσικα αλλά και του γραφείου της «εκδότριας» – νομικού συμβούλου Σουλοπούλου ώστε όποιος εκ των δημοσιογράφων ήθελε να δηλώσει συμμετοχή να το έπραττε άμεσα. Στο μήνυμα δε αναφέρεται ότι «ο κ. Μάτσικας ζήτησε από τους εργασιακούς εκπροσώπους να ενημερώσουν…». Γιατί δεν το έκανε ο ίδιος; Γιατί δεν το έκανε το γραφείο της Σουλοπούλου; Γιατί ανέλαβαν αυτή τη διευκόλυνση οι εργασιακοί; Το ήξερε η Ένωση; Συναίνεσε η ΕΣΗΕΜΘ σ αυτή τη διαδικασία; Ήταν δουλειά των εργασιακών; Είναι δουλειά των εργασιακών να ενημερώνουν για προγράμματα εθελούσιας εξόδου;

Και επειδή οι αναφορές στα θεσμικά ζητήματα τελευταία είναι σε ημερήσια διάταξη σύμφωνα με το καταστατικό «οι εργασιακοί αποτελούν τον σύνδεσμό με το δ.σ. της Ενωσης, ενεργούν ως αντιπρόσωποι του στον εργασιακό χώρο, μπορούν να συγκαλούν έκτακτες εργασιακές συνελεύσεις και να μεταφέρουν στο δ.σ τις αποφάσεις των συνελεύσεων όπως βέβαια και να αναφέρουν κάθε παράβαση της εργοδοτικής νομοθεσίας εκ μέρους του εργοδότη». 

Σε ποια από τα παραπάνω εμπίπτει η συγκεκριμένη τους πρωτοβουλία; Και γιατί κάποιοι εκ των εργαζομένων, κυρίως όσοι εξέφρασαν έντονες διαφωνίες με το σχέδιο της επιχείρησης, δεν ενημερώθηκαν; Ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ενημέρωση τους; Η εργοδοσία ή οι εργασιακοί;

Άντε να δεχθούμε ότι πως αυτή η πρωτοβουλία ήταν καλόπιστη και στόχευε απλά στην ενημέρωση των συναδέλφων. Όμως την ευθύνη ενημέρωσης για την εν λόγω διαδικασία δεν την έχει η εργοδοσία; Αν ήθελε να ενημερώσει η εργοδοσία τους εργαζόμενους μπορούσε να το πράξει με πολλούς τρόπους. Έπρεπε να εμπλακούν οι εργασιακοί; Υποθέτουμε πως αν οι εργασιακοί γνώριζαν ότι την ώρα που αυτοί έστελναν τα sms, κάποιοι δημιουργούσαν κλίμα εκφοβισμου με τις λίστες, δεν θα ήθελαν καμία ανάμειξη. Το δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ καλείται να πάρει θέση για το γεγονός και να μας πει αν η διοίκηση και τα μέλη ενημερώθηκαν .

Εν κατακλείδι τα δυο αυτά γεγονότα περιγράφουν το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται οι δήθεν «διαπραγματεύσεις» με την εργοδοσία της «Μ» η οποία ζητάει από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν «προκρουστιες» λύσεις, δηλαδή 80 απολύσεις, μείωση μισθών κατά 30%, τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων 4 μηνών και του δώρου και με δόσεις καταβολή των αποζημιώσεων για όσους απολυθούν . Όσο για το περίφημο πρόγραμμα της εθελούσιας αυτό είναι μνημόνιο εργοδοτικού κυνισμού και αλαζονείας: κάντε κλικ στην φωτο.

2 Σχόλια to “Μακεδονία: το παιχνίδι με τις λίστες των απολύσεων και οι απορίες για τα sms της εθελούσιας…”

  1. Ο στυγνός εκβιασμός των… παχύδερμων της εργοδοσίας δεν έχει τέλος. Χωρίς ίχνος ντροπής (πού να τη βρουν άλλωστε;) αυτές τις άγιες ημέρες συνεχίζουν να ταλανίζουν τους απλήρωτους εργαζόμενους της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗΣ ΑΕ» με το θέμα της εκβιαστικής εθελουσίας. Άναψαν τα τηλέφωνα του οικονομικού διευθυντή της επιχείρησης σήμερα το απόγευμα! Ελπίζω και εύχομαι οι συνάδελφοι να μην πέσουν στην… φάκα που έχουν στήσει οι χοντροπόντικες! Ας δώσουν πρώτα το δώρο που η μη καταβολή του αποτελεί ποινικό αδίκημα όπως και τα δεδουλευμένα και μετά ας έχουν το θράσος να εκβιάσουν!!!
    Ας τους ξαναθυμήσουμε ότι οι ΕΙΛΩΤΕΣ έχουν πεθάνει προ πολλού. Όπως τραγουδούν και οι συνάδελφοι του Alter στον Κουρή «μου χρωστάς δεν σου χρωστάω…» Ωραίο τραγούδι και ταιριάζει γάντι και στην περίπτωσή μας, για να μην ξεχνιόμαστε κύριοι (;) της εργοδοσίας.
    Fortsa

  2. Απληρωτος σε ομηρια Says:

    Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και το δώρο τώρα. Αποτελεί τελευταία γραμμή ανοχής και αντοχής. Όποιος διαπραγματεύεται με την εργοδοσία χωρίς αυτά να έχουν καταβληθεί, παίζει παιχνιδια. Δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει καμία Ένωση και κανένα σωματείο να διαπραγματεύεται τα δεδουλευμένα μας. Τα δεδουλευμένα όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι βεβαιωμένα χρέη και κανείς δεν μπορεί να τα βάλει στο ζύγι καμίας εθελούσιας και καμίας σύμβασης.

Σχολιάστε