Προειδοποίηση προς την συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων…

 

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ληστρική επιδρομή της κατοχικής κυβέρνησης κατά των εργαζομένων αυτής της χώρας, και στο δημοσιογραφικό χώρο εκδηλώθηκαν οι επιδιώξεις των αφεντικών στο χώρο των ΜΜΕ να επιβάλουν περικοπές αποδοχών με τα νέα νομοθετικά όπλα (ν.3849 για εκ περιτροπής εργασία, ν3899 για επιχειρησιακές συμβάσεις), βρεθήκαμε στις επάλξεις του αγώνα υπερασπιζόμενοι το τρίπτυχο της κόκκινης γραμμής: ΣΣΕ, θέσεις εργασίας, ελευθεροτυπία-δεοντολογία.

Αλλά, η εμφανής στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας (και στα καθ’ ημάς η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ) να θέλει την συνδιαλλαγή με τους κάθε λογής εκδότες και καναλάρχες, επιδεικνύοντας έκδηλη υποχωρητικότητα στη λογική «σ’ αυτήν την κρίση δεν γίνεται να μην χάσουμε κι εμείς (βλέπε πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδης)», οδήγησε τους Ασύνταχτους στην άσκηση κριτικής μέσα στα όργανα στα οποία συμμετέχουμε (δσ), τις συνελεύσεις και φυσικά στους εργασιακούς χώρους. Μία κριτική και μια στάση των μελών μας, που ενισχύει την αδύναμη εικόνα της Ένωσής μας την ώρα των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες με τους εκδότες των δύο εκδοτικών συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης: τον Μπακατσέλο του Αγγελιοφόρου και την Σουλοπούλου της Μακεδονίας-Θεσσαλονίκης-Σπορ του Βορρά.

Όμως, το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ έφθασε στο σημείο της έσχατης υποχώρησης-παράδοσης άνευ όρων: να συζητάει με τους συγκεκριμένους εκδότες… μια καλύτερη σφαγή! Να διαπραγματεύεται τις ΣΣΕ και να συζητάει επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις έως τον δανεισμό των επιχειρήσεων (έτσι βαφτίστηκαν οι περικοπές των μισθών). Σήμερα (κυριολεκτικά) σπρώχνει τους συναδέλφους του Αγγελιοφόρου να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις! Αυτό αποφάσισε η πλειοψηφία των “6” (με κατά τον εκπρόσωπο του Ασύνταχτου στο δσ Φ. Δεργιαδέ, την Χρ. Χαλεπλίδου εκ της πλειοψηφίας και του απόντος Γ. Αδάμ) και διαμόρφωσε το δίδυμο Βοϊτσίδη-Φωκιανίδη.

Ως εδώ, φθάνει πια. Προειδοποιούμε ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή να σταματήσουν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων στον Αγγελιοφόρο και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (στη Μακεδονία δεν μπόρεσαν και οδηγηθήκαμε στην εκ περιτροπής εργασία με την επιβολή κατοχικού διατάγματος). Οι ατομικές συμβάσεις για μας σημαίνουν απόλυτη ρήξη. Καλούμε τη βάση των εργαζομένων να μη συναινέσουν και να πουν όχι στο ατομικό και ναι στο συλλογικό. Τους καλούμε σε κοινούς αγώνες απόκρουσης αυτής της επίθεσης και προειδοποιούμε την συνδικαλιστική ηγεσία της ΕΣΗΕΜΘ ότι σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε μη… αναστρέψιμα φαινόμενα.

Αλήθεια, αυτή η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΜΘ δεν αντιβαίνει το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ, τις διακηρύξεις της Ομοσπονδίας και τις αρχές του Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας; Δηλ. δεν λειτουργεί σε αντίθεση με τις αρχές που όλους μας δεσμεύουν; Και όταν κάποιος μέλος δρα αντικαταστατικά, δεν διαγράφεται;

Ενώσεις των Συντακτών και ΟΧΙ των διευθυντών…

Σχολιάστε