Απεργιακός αγώνας αξιοπρέπειας των εργαζόμενων σε «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» – «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» – Νέα 48ωρη και συνέλευση

Τρίτη συνεχόμενη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ» αρχίζει στις 8 π.μ. της Τετάρτης 16/2/2011 και λήγει στις 8 π.μ. της Παρασκευής 18/2/2011.

Νέα Συνέλευση εργαζόμενων στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» σήμερα Τετάρτη 16/2, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών.

Συνεχίζεται ο απεργιακός αγώνας αξιοπρέπειας των εργαζόμενων στις εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ», που παρά τους συνεχιζόμενους εργοδοτικούς εκβιασμούς, τις «ντρίπλες»  και την τρομοκρατία, παρά την κάκιστη οικονομική τους κατάσταση και τα αδιέξοδα της σκληρής καθημερινότητας, παραμένουν όρθιοι. Οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί του εκδοτικού συγκροτήματος, με την τρίτη συνεχόμενη 48ωρη απεργία (την οποία κηρύσσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ «υπακούοντας» ουσιαστικά στην απαίτηση της βάσης των εργαζόμενων), αποτελούν φωτεινό παράδειγμα αντίστασης και αναλαμβάνουν τα δικά τους ρίσκα. Οι απεργοί θέτουν τις πραγματικές «κόκκινες γραμμές», συνολικοποιώντας την κριτική τους απέναντι στις πραγματικές αιτίες της «κρίσης» του συστήματος που δεν είναι άλλες από την οικτρή πολιτική πραγματικότητα των καπιταλιστικών-νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων που έχει υιοθετήσει πλήρως η «σοσια-ληστρική» κατοχική κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο απεργιακός αγώνας των εργαζόμενων στον Τύπο, όπως αυτός στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και στα «ΣΠΟΡ του ΒΟΡΡΑ», δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει στα στενά συντεχνιακά όρια της διεκδίκησης των αιτημάτων και της προάσπισης των εργασιακών κεκτημένων ενός μόνο συγκεκριμένου χώρου. Μαζί με την εύλογη αγωνιστική εστίαση στα ιδιαίτερα προβλήματα του κλάδου (όπως στην περίπτωση της εφημερίδας «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»), πρέπει να εξωτερικευτεί και να συνδεθεί ο αγώνας στο χώρο του Τύπου με το γενικότερο κίνημα αντίστασης της κοινωνίας. Οι ξεκομμένοι αγώνες, είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία. Τα λίγα ψίχουλα που μπορούν να διασφαλιστούν σήμερα, αύριο θα τα πάρει ο άνεμος, αν δεν υπάρχουν οι αλληλέγγυες δυνάμεις που θα αποτελέσουν ανάχωμα στις νέες επελάσεις του κεφαλαίου και του κράτους.

Δεν υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου που βάσει του καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ, έπρεπε ήδη να έχει πραγματοποιηθεί, εφόσον έχει συγκεντρωθεί ο κατάλληλος αριθμός υπογραφών των συναδέλφων και έχουν κατατεθεί στο Δ.Σ. της Ένωσης. Πρέπει να δοθούν εδώ και τώρα απαντήσεις και να διερευνηθεί, ποιανών τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με το να συνεχίζεται η γνωστή τακτική των ξέχωρων και περιχαρακωμένων συνελεύσεων ανά Μέσο Ενημέρωσης, και όχι μία ενιαία συνέλευση κατά την οποία θα χαρασσόταν μία ενιαία στρατηγική του κλάδου. Έτσι θα αποφεύγονταν και τραγελαφικές καταστάσεις, όπως π.χ., μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ με τα ίδια προβλήματα, να έχουν διαφορετική στάση σε διαφορετικά «μαγαζιά» απέναντι στην εργοδοσία. (Βλέπε: «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»).

Το «χωριό» που ζούμε και εργαζόμαστε, είναι το ίδιο. Εαν το σπίτι του διπλανού πάρει φωτιά, θα αρπάξει σύντομα και το δικό μας. Η ευθύνη πέφτει βαριά για όλους μας. Οι αποφάσεις, οι υπαναχωρήσεις και οι συμβιβασμοί μας, πλήττουν εξίσου τους πάντες. Ανοίγουν το δρόμο για την έξαρση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, της εξάπλωσης του φόβου και της ανασφάλειας.

Η αξιοπρέπεια είναι δυνατότερη από τις «ορέξεις» των αφεντικών. Να μην αφεθούμε στα χέρια τους.

– ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον περήφανο απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων σε «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ».

– Δεν υπάρχει «εκ περιτροπής» ζωή – Υπάρχει συνεχής αγώνας

– Όχι στους ξεκομμένους αγώνες – Ενότητα, Πάλη μέχρι τη νίκη

– Να ξεθαφτούν από το «συρτάρι» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, οι 233 υπογραφές των δημοσιογράφων και να οριστεί άμεσα έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου, όπως ορίζει το Καταστατικό. Διαφορετικά, όπως ορίζει και πάλι το Καταστατικό, να καλέσουν σε συνέλευση τα ίδια τα απλά μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ και τα μέλη του προεδρείου να αναλάβουν πολιτικά το κόστος της «κωλυσιεργίας» τους.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Να οριστεί η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ την Τρίτη 1 Μαρτίου με παράλληλη κήρυξη απεργίας ή τετράωρης στάσης εργασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή όλων των συναδέλφων. Τις 2 εβδομάδες που θα προηγηθούν, να αρχίσουν σε καθημερινή βάση εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς για την προετοιμασία της συνέλευσης από εργασιακές επιτροπές της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Θυμίζουμε: Η πρωτοβουλία της ομάδας των συναδέλφων/συναδελφισσών δημοσιογράφων μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα την πραγματοποίηση ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, κατέθεσε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011 τον σχετικό κατάλογο στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ. Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν είναι διακόσιες τριαντα τρεις (233).

Δρυοκολάπτης

Ακολουθεί η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη νέα ΑΠΕΡΓΙΑ

Νέα 48ωρη απεργία σε «Μακεδονία» και «Σπορ του Βορρά» – Εργασιακή Συνέλευση (15/2/2011)

Θεσσαλονίκη, 15 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέα 48ωρη απεργία στις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Σπορ του Βορρά» κηρύσσει η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. Η απεργία αρχίζει στις 8 π.μ. της Τετάρτης 16/2/2011 και λήγει στις 8 π.μ. της Παρασκευής 18/2/2011.

Διεκδικούμε:

* Να εγκαταλείψει άμεσα η εργοδοσία τα σχέδια για την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

* Να εξετάσει τις προτάσεις των εργαζομένων για την ανάπτυξη των  ΜΜΕ της επιχείρησης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ συγκαλεί συνέλευση των δημοσιογράφων που εργάζονται στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» αύριο, στις 11 π.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της Ένωσης Συντακτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε