Πάμε για megali απεργία…

Στην προκήρυξη (24ωρης;) απεργιακής κινητοποίησης στο γραφείο του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Θεσσαλονίκη προσανατολίζεται η ΕΣΗΕΜΘ, με αίτημα την οριστική ανάκληση των δύο απολύσεων συντακτών που η διεύθυνση του μεγάλου καναλιού «κοινοποίησε» για το τέλος του μήνα.

Τις επόμενες ώρες θα μελετηθούν και βάσει των εξελίξεων θα καθοριστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και η απεργιακή κινητοποίηση ενδεχομένως να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το πλαίσιο της κινητοποίησης, υπάρχουν σκέψεις, να περιλαμβάνει και απεργιακή συγκέντρωση στα γραφεία του Mega στο κέντρο της πόλης, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για τις απολύσεις και γενικότερα για το κλίμα περικοπών που υπάρχει σήμερα στον χώρο των ΜΜΕ.

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν και άλλες προτάσεις, που μεταφέρθηκαν στο δ.σ, για «άλλες μορφές» κινητοποίησης που θυμίζουν την κινητοποίηση των εργαζομένων στο εστιατόριο “Banquet”. Οι καναλάρχες θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι και με την ίδια την κοινωνία, αυτούς δηλαδή που παρακολουθούν τα τηλεοπτικά τους προγράμματα. Όπως έγινε γνωστό η διεύθυνση του Mega δηλώνει ανυποχώρητη και αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δύο απολύσεις. Πρέπει να πάρει απάντηση και πανελλαδικώς συντονισμένη. Η ΕΣΗΕΜΘ δηλώνει ότι θα εξαντλήσει όλα τα συνδικαλιστικά μέσα όπως να ζητήσει από την ΕΣΗΕΑ να πάρει απόφαση παράλληλης κινητοποίησης διότι τα προβλήματα είναι κοινά. Τι θα πράξει ο πρόεδρος Σόμπολος που βγαίνει τα μεγάλα παράθυρα; Να σημειωθεί ότι ένας εκ των δύο συναδέλφων είναι  εργασιακός εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ.

Να πάρουν πίσω τις απολύσεις τώρα. Δεν είμαστε μέτοχοι στα μεγάλα τους κέρδη, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση που αυτοί δημιούργησαν. Άλλοι είναι οι «μέτοχοι», και αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τους δημοσιογράφους που αμείβονται με τους βασικούς μισθούς των ΣΣΕ.

Καιρός να «αλλάξουμε κανάλι» και να εκπέμψουμε σε άλλο μήκος κύματος.Αν κάποιοι θέλουν να εκπέμπουν πανελλαδικά οφείλουν να απασχολούν ικανό αριθμό δημοσιογράφων ώστε να καλύπτεται επαρκώς η ανάγκη της σφαιρικής ενημέρωσης. Παρακάτω υπάρχει και η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ.

Δέλτα Τηλεόραση

24ωρη απεργία και στη «γαλέρα» της «ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση» που εκπέμπει από την Αλεξανδρούπολη αλλά και στη δημοτική τηλεόραση Ορεστιάδας, για το αμέσως το επόμενο διάστημα εξετάζει η ΕΣΗΕΜΘ. Εκεί η κατάσταση έχει ξεφύγει. Οι τοπικοί καναλάρχες νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι είναι κολίγοι. Απολύσεις, μαύρη αδήλωτη εργασία, κανένα σεβασμός στις ΣΣΕ, εικονολήπτες που λειτουργούν ως δημοσιογράφοι, τηλεπωλήσεις, ανεξέλεγκτα ωράρια κ.λ.π. Τεράστιες οι ευθύνες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων που αρνούνται να ξεκαθαρίσουν το θολό τηλεοπτικό τοπίο. Κάθε εργολαβομπακάλης θεωρεί ότι ο χώρος της ενημέρωσης είναι ξέφραγο αμπέλι. Και είναι, διότι μέχρι σήμερα με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων, δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα από τα μεγαλόστομα που κατά καιρούς εξαπολύουν οι εκάστοτε υπουργάντζες Τύπου, ιδίως για τα περιφερειακά ΜΜΕ. Πρόταση για παρουσία κλιμακίου της ΕΣΗΕΜΘ την ημέρα της απεργίας στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να δοθεί η ευκαιρία συζήτησης και ενημέρωσης με τους εκεί συναδέλφους, έγινε δεκτή.

Δημοτικά ΜΜΕ

Η τελευταία συνέντευξη του Γ. Μπουτάρη έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις του σχετικά με τα δημοτικά ΜΜΕ. Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι αν μέχρι το τέλος του 2011, μετά από σχετική αναμόρφωση της λειτουργίας της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης, δεν υπάρξει σαφές δείγμα ότι τα ΜΜΕ του δήμου Θεσσαλονίκης μπορούν να «σταθούν», θα κλείσουν. Αποφασίσθηκε να ζητηθεί συνάντηση του δ.σ. με το νέο δήμαρχο ώστε να διευκρινιστούν οι προθέσεις της νέας δημοτικής διοίκησης. Οι θέσεις της ΕΣΗΕΜΘ είναι γνωστή: να διατηρηθούν και να εκσυγχρονιστούν τα μέσα και να μη χαθούν θέσεις εργασίας.

Καλό θα ήταν ο νέος δήμαρχος πριν κάνει ανάλογες δηλώσεις να το ψάξει καλύτερα. Τα δημοτικά ΜΜΕ ανήκουν στην πόλη και όχι στον ατσαλάκωτο. Και επειδή είναι άνθρωπος που δηλώνει ότι δεν πάει «μονόπατα» να σκύψει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Επίσης πρέπει να εξετασθούν κι άλλες προτάσεις όπως η διαδημοτική υποστήριξη των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων Θεσσαλονίκης και φυσικά η πρόταση για απεξάρτηση των συγκεκριμένων μέσων από τις εκάστοτε δημοτικές διοικήσεις. Αυτό για μας σημαίνει ότι κάποιοι θα πρέπει να πάψουν να βλέπουν τα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα ως τσιφλίκι τους. Θέση για το θέμα πρέπει να πάρουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Κάποιοι προεκλογικά δήλωσαν καλές προθέσεις. Ας τις δούμε και σε πραγματικό χρόνο…

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜΘ για τις απολύσεις στο Mega:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει την ενέργεια του Mega να απολύσει αναιτιολόγητα δύο δημοσιογράφους από το ανταποκριτικό γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Με τον τρόπο αυτόν το Mega έδειξε πώς πραγματικά αντιλαμβάνεται αυτό που το ίδιο επαίρεται ότι προασπίζει, την αντικειμενική και πολύπλευρη ενημέρωση. Η συρρίκνωση του ανταποκριτικού γραφείου αυτόματα περιορίζει τον ενημερωτικό χαρακτήρα που από την αδειοδότησή του ο σταθμός υποχρεούται να διαθέτει.

Ταυτόχρονα, ενισχύει την αντίληψη που περιορίζει ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων σε ασφυκτικά γεωγραφικά όρια και από καιρού εξαντλημένη θεματική εμβέλεια.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ παγίως υποστηρίζει -και έχει προετοιμάσει σχετική νομοθετική πρόταση- ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας οφείλουν, αν θέλουν να δικαιώνουν τον τίτλο τους, να διατηρούν πλήρως στελεχωμένα ανταποκριτικά γραφεία ανά την Ελλάδα. Το Mega, μετά και τις συγκεκριμένες απολύσεις, αποδεικνύει ότι προτιμά την τακτική της ευκαιριακής ενημέρωσης και της ανταλλαγής θεμάτων με άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς από τη γνήσια δημοσιογραφική κάλυψη της επικαιρότητας και την έρευνα.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ ζητεί από την εργοδοσία του Mega να ανακαλέσει άμεσα τις συγκεκριμένες απολύσεις και να ενισχύσει τον ρόλο του ανταποκριτικού γραφείου του σταθμού στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η ΕΣΗΕΜ-Θ θα εξαντλήσει όλα τα νομικά και συνδικαλιστικά μέσα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μελών της, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην Ενημέρωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχολιάστε