Στον 3ο μήνα ανεργίας οι πρώην συμβασιούχοι της ΕΡΤ

Μετά την αναδιαμόρφωση του αιτήματος για τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου που αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΡΤ  (με αποτέλεσμα λιγότεροι συμβασιούχοι από όσους αρχικά είχαν προβλεφθεί να καλούνται να στηρίξουν τον μηχανισμό των ειδήσεων και των εκπομπών στην ΕΡΤ ), η υπόθεση έχει κολλήσει. Το αποτέλεσμα είναι η διαιώνιση της ομηρίας των συμβασιούχων που μπήκαν ήδη στον τρίτο μήνα ανεργίας, αναμένοντας τον δυσκίνητο μηχανισμό της ΕΡΤ να πάρει αποφάσεις. Αυτός ο μηχανισμός, σε αντίθεση με την υπόθεση των συμβασιούχων, κινήθηκε ταχύτατα για να καταργήσει το πλαφόν των 5.500 ευρώ για τους μισθούς των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ…

Οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, έστειλαν επιστολή στην ΕΣΗΕΑ με την οποία ζητούν ενεργοποίηση του ταμείου αλληλοβοήθειας, διασφάλιση του αδιάβλητου του διαγωνισμού και τον ορισμό δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος για την όλη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο καλοκαίρι, αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις, το Δ.Σ. της ΕΡΤ, όχι μόνο δεν προκήρυξε τον διαγωνισμό, αλλά εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα μείωσε κατά 104 τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Αντιστοίχως στην ΕΡΤ-3, αναμένεται να υπογραφούν 31 (και όχι 44 όπως είχε προβλεφθεί αρχικά) συμβάσεις για δημοσιογράφους και 55 συμβάσεις για τεχνικούς και διοικητικό υπαλληλικό προσωπικό κατόπιν αξιολόγησης. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με τους συμβασιούχους που απασχολούνταν τον Δεκέμβρη του 2009 για τα προγράμματα της ΕΡΤ-3.

Τι κάνει η ΕΣΗΕΜ-Θ για αυτή την κατάσταση; Ποιος θυμάται τις «μεγαλοστομίες» μελών της γνωστής πλειοψηφίας του δ.σ. (και ειδικότερα κάποιων «πράσινων ομαδαρχών» στην ΕΤ-3) περί της διεκδίκησης μεγαλύτερου ποσοστού (σε σχέση μάλιστα με την…  Αθήνα) επιστροφής πρώην συμβασιούχων στην ΕΡΤ-3; Αποτελεί δικαιολογία η αποχώρηση Γαμπρίτσου από την προεδρία της ΕΡΤ για το μπλοκάρισμα των «διεκδικήσεων»; Ποιο είναι το «σχέδιο» (sic) της ΕΣΗΕΜ-Θ και τα αιτήματα (και για το θέμα των συμβασιούχων) που οφείλουν να καταθέσουν με το «καλημέρα σας» στα νέα αφεντικά της ΕΡΤ-3; Μήπως ήρθε η ώρα να ενημερωθούν οι εν αναμονή άνεργοι πρώην συμβασιούχοι; Αποδέχεται η ΕΣΗΕΜ-Θ τη διαδικασία αξιολόγησης που επιλέχτηκε με τον ορισμό τριμελών επιτροπών καθορισμένων από την απερχόμενη (διορισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση) διευθύντρια Θάλεια Ιωαννίδου; Ποιος από το δ.σ. της Ένωσης θα εκπροσωπήσει την ΕΣΗΕΜ-Θ; Και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία (αρχές Οκτωβρίου;!)  πώς θα ζήσουν οι συμβασιούχοι; Και τι θα πουν στον πρωθυπουργό σε λίγες ημέρες στη ΔΕΘ; Σκοπεύουν να πάνε σε μια συνέντευξη Τύπου νομιμοποιώντας την κυβερνητική πολιτική;

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΥΝΤΑΧΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ-3

Οι πρώην εργαζόμενοι με σύμβαση στην ΕΡΤ  θεωρούν ότι η διοίκησή της μαζί με την κυβέρνηση, κρατούν σε ομηρία 1.047 απολυθέντες συμβασιούχους. Για ολόκληρη την επιστολή των συμβασιούχων δημοσιογράφων της ΕΡΤ στην ΕΣΗΕΑ

Επιστολή προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

02/09/2010 από http://ertjournalists.wordpress.com/ 

Προς

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

 Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάδελφοι,

επανερχόμαστε στο εκκρεμές ζήτημα των συμβασιούχων της ΕΡΤ, για το οποίο η κυβέρνηση και η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνεχίζουν να χρονοτριβούν, κρατώντας σε ομηρία 1047 απολυθέντες συμβασιούχους.

Μέσα στο καλοκαίρι, αντίθετα με όλες τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις, το Δ.Σ. της ΕΡΤ, όχι μόνο δεν προκήρυξε τον διαγωνισμό, αλλά εντελώς αυθαίρετα και αδικαιολόγητα μείωσε κατά 104 τον αριθμό των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Ζητούμε από το σωματείο μας να απαιτήσει από τα συναρμόδια υπουργεία και το προεδρείο της ΕΡΤ:

 α) να ορίσουν δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία του διαγωνισμού

 β) να αποσαφηνίσει επιτέλους –μετά από 5 μήνες αναμονής- τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα διεξαχθεί

 γ) να διασφαλίσει το αδιάβλητο του διαγωνισμού και να επιβλέψει –με όποιο τρόπο κρίνει το Δ.Σ. σκόπιμο- την διαδικασία αξιολόγησης, βάσει της οποίας θα γίνει η επιλογή των δημοσιογράφων που θα εργαστούν με σύμβαση στην ΕΡΤ.

 δ) να λάβει υπόψιν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απολυμένων συμβασιούχων κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Απόδειξη γι αυτό είναι το γεγονός ότι από την στιγμή που φύγαμε από την ΕΡΤ, τόσο το τηλεοπτικό, όσο και το ραδιοφωνικό πρόγραμμα, υπολειτουργούν. 

ε) να ζητήσει εξηγήσεις για την περαιτέρω μείωση του αριθμού των συμβασιούχων (από 804 σε 700) που αποφάσισε μονομερώς το Δ.Σ. της ΕΡΤ, παρότι στο παρελθόν ο ΥΠ.ΟΙΚ. είχε ζητήσει μείωση μόνο κατά 30% των θέσεων, και να αποσαφηνίσει τι σημαίνει αυτό για τον τελικό αριθμό των δημοσιογράφων που θα προσληφθούν.

στ) και τέλος να επανεξετάσει, στο προσεχές δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, το αίτημα μας για ενεργοποίηση του ταμείου αλληλοβοήθειας για τους απολυθέντες συμβασιούχους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, καθώς βρισκόμαστε ήδη στον 3ο μήνα ανεργίας και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο άμεσο μέλλον. 

Οι 347 απομακρυνθέντες δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποτελούν το μεγαλύτερο κύμα απολύσεων που υπήρξε τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των ΜΜΕ στην Ελλάδα, γεγονός που απαιτεί παρέμβαση από το σωματείο ανάλογη του μεγέθους του προβλήματος.

Παρακαλούμε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, μέλη της οποίας είμαστε οι περισσότεροι για πολλά χρόνια, να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της και να αγωνιστεί για τα δικαιώματα μας.

Συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ

4 Σχόλια to “Στον 3ο μήνα ανεργίας οι πρώην συμβασιούχοι της ΕΡΤ”

  1. Ωπα παιδιά τρείς μήνες ανεργίας δεν συγκρίνονται με τα 4 και τα 5 χρόνια ανεργίας που έχουν συμπληρώσει πολλά μέλη της ΕΣΗΕΑ. Μην τρελλαθούμε κιόλας… Τρεις μήνες έτσι κι αλλιώς έμεναν ανεργοι μέχρι να ανανεωθεί η σύμβαση τους απο το κόμμα. Για να λέμε τα πράγματα με το ονομά τους.

  2. Αγαπητοί συνάδελφοι

    Σωστό κι αυτό! Φαντάζομαι όμως ότι δεν εννοείτε πως επειδή υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι, δεν δικαιούται κανείς να μιλήσει για τους υπόλοιπους άνεργους. Τότε είναι που «θα τρελαθούμε τελείως». Δηλαδή, πότε αρχίζουμε και μιλάμε για άνεργους; Μόλις συμπληρώσουν δυο-τρια χρόνια στην ανεργία; Όσο για τους συμβασιούχους, ισχύει όντως για αρκετούς από αυτούς η «βυσματική» κατάσταση, αλλά, έλεος βρε παιδιά, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ από κόμματα. Συνάδελφοί μας είναι. Και όσο υπάρχει διαχωρισμός, τόσο ο αγώνας μας θα αποδυναμώνεται. Αυτό θέλουμε; Φυσικά όχι.

    Όσο για αυτούς που διορίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις στις διευθυντικές θέσεις, είναι για φτύσιμο οι περισσότεροι. Γλύφτες, υποκριτές, καριερίστες και υποτακτικοί αποτελούν εγγύηση αποτυχίας κάθε απόπειρας «εκδημοκρατισμού» (χικ) της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας… Φαντάζομαι σε αυτό συμφωνούμε.

    Φιλικά και συναδελφικά

    Ένας «ασύνταχτος» (υποψήφιος άνεργος) δημοσιογράφος

  3. οι επιτροπές ‘υποδοχής’ συμβασιούχων αποτελούμενες από καντηλανάφτες,χυτάδες κι εραστές διαδικτύου Δεν ισχύουν…η δε Αλίκη στο Ναυτικό κλείνει ραντεβού σε ψυχοθεραπευτές…
    αντε παιδιά κουράγιο,Παύλε Θεέ πάρε την ΠΑΕ,φτιάξε την ερτ3 ή κλείστην τον οκτώβριο,να γράψεις ιστορία…

  4. […] τα παλαιότερα δημοσιεύματα του “ασύνταχτου” blog: Στον 3ο μήνα ανεργίας οι πρώην συμβασιούχοι της ΕΡΤ   ΕΡΤ – Κόντρα διοίκησης με Παναγόπουλο για […]

Σχολιάστε