Η Καθαρά Δευτέρα πέρασε αλλά η «δικαιοσύνη» πετάει ακόμα αετό! Παράνομη η απεργία στη «Μακεδονία» – Άλλες 2 απολύσεις – Κουβέντα από την ΕΣΗΕΜ-Θ για την εκδικητική φύση των απολύσεων

Παράνομη κρίθηκε από το συγκεκριμένο δικαστήριο (και όχι από τη «Δικαιοσύνη» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ) η απεργία που είχε κηρυχθεί στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη «για την ανάκληση των απολύσεων επτά συντακτών». Έτσι, η ΕΣΗΕΜ-Θ ανέστειλλε την απεργία και οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους «καταπίνοντας» την προσβολή με τον χαρακτηρισμό της απεργιακής κινητοποίησής τους ως παράνομης. Περνάει έτσι η εντύπωση πως οι απολύσεις είναι… «νόμιμες» γιατί «η επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα». Δυστυχώς, η απόκρουση αυτού του ισχυρισμού ως «νομιμοποιητικού» λόγου απολύσεων από την πλευρά του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που κατέθεσε ως μάρτυρας εκπροσωπώντας την Ένωση, δεν ήταν η δέουσα. Αποθρασυμένη η εργοδοσία από την αναμενόμενη(;!) δικαστική απόφαση, ανακοίνωσε σήμερα άλλες δύο απολύσεις! Σύνολο: εννέα (9).

Αν η γνωστή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ «δυσκολεύεται» να υπερασπίσει αποτελεσματικά τους συναδέλφους που στοχοποιήθηκαν λόγω της περήφανης στάσης τους να μην υπογράψουν ατομικές συμβάσεις (σε αντίθεση με αρκετά μέλη του ΔΣ μεταξύ αυτών και του ίδιου του προέδρου που το έπραξαν στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ με υπογραφή ατομικών συμβάσεων ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου) θεωρώντας ότι βάλλουν κατά του ευατού τους που νομιμοποίσαν εμμέσως πλην σαφώς τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην βγάζει καν «αγωνιστικές» ανακοινώσεις και να περιοριστεί σε ανακοινώσεις π.χ. για τις αργίες της Καθαράς Δευτέρας. Θα ήταν πιο έντιμο από το να καμώνεται πως λέει στις ανακοινώσεις της όλη την αλήθεια, αλλά παραλλήλως να μην λέει κουβέντα για τους λόγους αυτού του πρώτου(;) κύματος απολύσεων κατά ασύνταχτων γενικώς συναδέλφων στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Σε αντίθεση με την ΕΣΗΕΜ-Θ, η ΠΟΕΣΥ προσεγγίζει με ανακοίνωσή της την πραγματική ουσία της υπόθεσης λέγοντας: «Δεν είναι τυχαίο ότι οι 7 συγκεκριμένοι συντάκτες, ανήκουν στην ομάδα των συντακτών που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις και να αποδεχθούν μειώσεις μισθών κατά 30%. Πρόκειται για αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις και αποτελούν σαφές δείγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας».

ΚΙ εμείς από την πλευρά του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, λέμε πως οι απολύσεις των συναδέλφων μας είναι ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ και ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ. Διακυβεύεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από την ψυχρή καταμέτρηση απώλειας και άλλων θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν στοιχεία και θα επανέλθουμε… Το σχέδιο συνολικής επίθεσης εργοδοτών-κυβέρνησης-τρόικας στους «παραφωνούντες» εργαζόμενους των ΜΜΕ έχει αρχίσει… ¨Ομως είναι γελασμένοι πως θα πετύχουν τον στόχο τους.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Ιδού και η ανακοίνωση αναστολής της απεργίας της ΕΣΗΕΜ-Θ και η προηγούμενη ανακοίνωση όπου δεν αναφέρεται τίποτα για την εκδικητική φύση των απολύσεων…

Αναστέλλεται η απεργία σε Μακεδονία και Θεσσαλονίκη (2/3/2012)

Θεσσαλονίκη, 2 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παράνομη κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η απεργία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη για την ανάκληση των απολύσεων επτά συντακτών. Μετά τη σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η ΕΣΗΕΜ-Θ αναστέλλει την εν εξελίξει απεργιακή κινητοποίηση στις παραπάνω εφημερίδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Απεργία στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη (1/3/2012)

Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επτά δημοσιογράφους απέλυσε αιφνιδιαστικά η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική ΑΕ, δυναμιτίζοντας την προσπάθεια των εργαζομένων να ανακτήσουν οι εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη το έδαφος που έχασαν εξαιτίας επιλογών της εργοδοσίας.

Με τις απολύσεις αυτές, το δημοσιογραφικό δυναμικό των εφημερίδων μειώνεται σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο θα επέτρεπαν οι στοιχειώδεις προδιαγραφές αξιοπιστίας ενημερωτικών Μέσων. Επιπλέον, απαξιώνονται διαδοχικές προσπάθειες των εργαζομένων, που έγιναν με αποκλειστικό στόχο όχι μόνο να συνεχιστεί η έκδοση των εφημερίδων, αλλά να γίνει αυτό με όρους που αναλογούν σε γνήσια προϊόντα δημοσιογραφικού έργου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ κηρύσσει προειδοποιητική απεργία στις εφημερίδες Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, που αρχίζει αύριο, Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 11.00 και λήγει το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 16.00.

Ζητούμε από την εργοδοσία να ανακαλέσει αμέσως τις απολύσεις που ανακοίνωσε και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τις προδιαγραφές αξιοπιστίας και τον ενημερωτικό χαρακτήρα των εφημερίδων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Advertisements

3 Σχόλια to “Η Καθαρά Δευτέρα πέρασε αλλά η «δικαιοσύνη» πετάει ακόμα αετό! Παράνομη η απεργία στη «Μακεδονία» – Άλλες 2 απολύσεις – Κουβέντα από την ΕΣΗΕΜ-Θ για την εκδικητική φύση των απολύσεων”

 1. Ανταπόκριση απο τη ζούγκλα Says:

  Η πλάκα είναι ότι η εφημερίδα βγαίνει απο την υπέρ εργασία όσων περιμένουν απο μέρα σε μέρα να απολυθούν. Οι μη υπογραψαντες ατομικες γεμίζουν καθημερινά 2 και 3 σελίδες ενώ οι υπόλοιποι….απολαμβάνουν το καφεδάκι τους. Παιδιά μη χαίρεστε τόσο που θα φύγουμε γιατί μπορεί να αναγκαστειτε να …δουλεψετε. Όσο για το παραμύθι ότι όσοι δεν υπέγραψαν αμείβονται περισσότερο, με τις νέες μειώσεις μισθών του μνημονίου 2 όλοι έρχονται στα ίσα. Στο εξής, κάθε πολίτης που αγοράζει την Μακεδονία ας γνωρίζει ότι με τα χρήματα του επιδοτεί τον εργασιακό μεσαίωνα. Αυτό ισχύει και για όποιον επιθυμεί να διαφημιστεί.
  Εμείς που μια ζωή δούλευαμε με για 6 εκδόσεις την εβδομάδα κάναμε τα στραβά ματιά για όσους εργάζονταν μια μέρα την εβδομάδα και αμείβονταν με τις ίδιες συμβάσεις. Τώρα που είναι καθεστωτικοι πουλάνε μούρη και διευθυντικό ύφος και συκοφαντούν αυτούς που έβαλαν την αξιοπρέπεια τους ακόμα και πάνω απο τα ίδια τους τα παιδιά. Όσο για κάποιους που το μόνο που κανουν ειναι να μιλούν με αγωνιστικό τόνο στις συνελεύσεις, βαρέθηκα να τους ακούω. Οι πράξεις μετράνε, όχι τα λόγια.

 2. […] την Ένωση, δεν ήταν η δέουσα» καταθέτει ο ασύνταχτος τύπος. Αλλά είναι μήπως αυτό άραγε (μόνο) το […]

 3. απλά κάποιος Says:

  Δεν μου φαίνεται σωστό να αρχίσουμε να κάνουμε διαχωρισμούς του τύπου «όσοι υπέγραψαν δεν δουλεύουν, όσοι δεν υπέγραψαν δουλεύουν», κυρίως γιατί δεν είναι ακριβές. Δουλεύουν αυτοί που έχουν συνείδηση και δεν δουλεύουν αυτοί που δεν δούλευαν ποτέ, που νόμιζαν πάντοτε – όπως και αν αμείβονταν – πως κοροϊδεύουν τους υπολοίπους. Κοιτάζοντας τα πράγματα από μια μικρή απόσταση, βρίσκω εντυπωσιακό το πώς κάποιοι είτε δεν κατανόησαν, είτε δεν νοιάστηκαν ποτέ για το ότι όλοι γνώριζαν πως τα ξύνουν, αφήνοντας συναδέλφους να τους καλύπτουν. Είναι, όμως, άδικο για πολλούς να λέμε πως «απολαμβάνουν το καφεδάκι τους», γιατί κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους και άσχετα αν συμφωνούμε ή όχι με την απόφασή τους, και πληρώνονται λιγότερο (άσχετα αν πλέον θα εξισωθούν οι μισθοί) και δουλεύουν πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε. Η εφημερίδα βγαίνει με την υπερεργασία κάποιων, και σε αυτούς τους κάποιους περιλαμβάνονται και εκείνοι που σύντομα θα απολυθούν, και κάποιοι που θα μείνουν.
  Το ερώτημα είναι, αυτοί που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις, είτε επειδή αποφάσισαν πως δεν το θέλουν είτε επειδή δεν τους ζητήθηκε ποτέ (μια κατηγορία την οποία κάποιους τους βολεύει να την ξεχνούν) ξαφνικά δεν αξίζουν να τους υπερασπιζόμαστε; Κάποτε ο δημοσιογραφικός κόσμος έσπευδε να υποστηρίξει κάθε συνάδελφο που έχανε τη δουλειά του – και ορθώς, γιατί όσο και αν θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο, οι εφημερίδες απλά δεν βγαίνουν μόνο με copy-paste. Χρειάζεσαι κόσμο για να παράγεις κάτι αξιοπρεπές. Τώρα, δυστυχώς, μας έχουν μειώσει στην κατάσταση «ο θάνατόςο σου η ζωή μου» και φαίνεται ότι οι περισσότεροι ανακουφιζόμαστε που «τουλάχιστον εγώ δουλεύω». Μια απεργία που κρίνεται από τη «δικαιοσύνη» ως παράνομη, αντί να μας εξοργίσει, μας οδηγεί στη χλιαρή αντίδραση του «κρίμα… αλλά και τι να κάνεις…». Κάποιους τους ικανοποιεί, κιόλας, αλλά πάντα στο μουλωχτό. Στα κρυφά. Στο «δεν το λέω, αλλά θα κάνω ανώνυμα το σχόλιό μου στο ασανσέρ».
  Κάποιες φορές, καλά είναι και τα λόγια. Ανακουφίζουν, έστω και προσωρινά. Ωστόσο, εδώ που έχουμε φτάσει καλό είναι να προχωράμε και σε έργα. Είτε υπέγραψε κανείς, είτε όχι, όλοι πλέουμε στην ίδια βάρκα. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς πως η εργοδοσία θα κρατήσει τις υποσχέσεις της και δεν θα αρχίσει να ξεφορτώνεται και από την άλλη δεξαμενή σε πρώτη ευκαιρία και με διάφορες δικαιολογίες. Το «διαίρει και βασίλευε» μέχρι στιγμής πιάνει, αλλά είναι στο χέρι μας να μην τους περάσει…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: