Ψηφοφορία στην ΕΣΗΕΑ: Οι προτάσεις και ποιοι τις πρότειναν

Ξεκίνησε από το πρωί η διαδικασία ψηφοφορίας στην ΕΣΗΕΑ προκειμένου οι συνάδελφοι της Αθήνας να αποφασίσουν τη στάση της Ένωσης τους το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι τρεις παρακάτω προτάσεις αντικατοπτρίζουν τρεις λογικές και τρεις κατευθύνσεις προσέγγισης των πραγμάτων. Η πρώτη που στηρίζεται από το χώρο της «Συσπείρωσης», της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή»  την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση ( «Α.Ρ.ΠΑ» παράταξη που εκπροσωπείται στην ΠΟΕΣΥ και στην οποία συμμετέχει και ο Ασύνταχτος Τύπος) και άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις προτείνει ένα σαφές πλαίσιο που κινείται αφενός αγωνιστικά αλλά αφήνει και εναλλακτικές διεξόδους χρησιμοποίησης όλων των θεσμικών δυνατοτήτων, όπως η προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε απο την   «Δημοσιογραφική Συνεργασία», της παράταξης που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Η λογική της κινείται στη λογική του ΚΚΕ το οποίο και σ’ αυτή τη φάση επιλέγει να σταθεί μόνο του χωρίς συγκλίσεις και συμμαχίες. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε πιο αναλυτικές προσεγγίσεις το ΚΚΕ (και το ΠΑΜΕ ΜΜΕ) για μια ακόμη φορά θεωρεί ότι κατέχει την «απόλυτη αλήθεια» και αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα σπρώχνει τα πράγματα σε μειοψηφικά  αδιέξοδα προφανώς για να αποκοπεί από βάρη και ευθύνες που δεν θέλει να επωμιστεί συλλογικά. Όσο για την Τρίτη θολή και δήθεν «στοχευμένη» επιμερίζει τα προβλήματα και κινείται στη λογική που θα ήθελαν οι διευθυντές, οι εργοδότες και τα μεγάλα αφεντικά του Τύπου και της οικονομίας.
Θεωρούμε ότι σ αυτή τη φάση οι συνάδελφοι της Αθήνας πρέπει να κινηθούν έξυπνα κι αγωνιστικά και να υπερψηφίσουν την πρόταση για αγώνα διαρκείας που όμως δίνει την δυνατότητα αξιοποίησης και εναλλακτικών μορφών δράσης και απάντησης στη αδιαλλαξία των αφεντικών. Να μη τους κάνουν τη χάρη και να δώσουν γραμμή κλιμάκωσης και συλλογικής απάντησης στα κυρίαρχα ζητήματα για μας, της ΣΣΕ, της πλήρους εργασίας και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας και την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ποιες είναι οι τρείς προτάσεις:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει τις προτάσεις, που κατατέθηκαν κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 24 Ιανουαρίου 2012 και οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία τη Δευτέρα, 30 και την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012, από τις 08.00 το πρωί έως τη δύση του ηλίου (17.45). Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).
Η σειρά με την οποία έχουν καταγραφεί οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα κλήρωσης, την οποία διεξήγαγε χθες η Εφορευτική Επιτροπή.

(ΠΡΟΤΑΣΗ Α’)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΚΡΙΔΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΜΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Η Γενική Συνέλευση ΕΣΗΕΑ, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των Μνημονίων και αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης, της Τρόικας και των εργοδοτών, εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης:
– Να διεκδικήσει τη διαπραγμάτευση και υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν οι προηγούμενες ΣΣΕ. Διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και το πάγωμα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν κατόπιν άρνησής τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ανέργων.
– Να οργανώσει για το σκοπό αυτό απεργιακό αγώνα διαρκείας, σε συντονισμό με όλες τις Ενώσεις του Τύπου.
– Να απευθύνεται στη διάρκεια του αγώνα αυτού σε όλη την κοινωνία, καλύπτοντας το κενό ενημέρωσης με εναλλακτικά μέσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ – διαδίκτυο, ραδιόφωνο, εφημερίδα, ακόμη και τηλεόραση.
– Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα το Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να αξιοποιήσει και κάθε θεσμικό μέσο υπέρ των εργαζομένων.
Η πρόταση κατατέθηκε από τους κάτωθι συναδέλφους:
1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
2. ΔΑΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. ΔΡΙΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
4. ΕΛΑΦΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
5. ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ
6. ΖΕΡΒΑΣ ΑΛΕΞΗΣ
7. ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
8. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
9. ΡΑΠΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
10. ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
11. ΣΑΚΛΑΜΠΑΝΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
12. ΤΖΗΜΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
13. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ
14. ΤΡΙΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
15. ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
16. ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ
(ΠΡΟΤΑΣΗ Β’)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
1. Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και γενικότερα οι εργαζόμενοι, δεν ευθύνονται ούτε για την κρίση του συστήματος, ούτε για την «κακοδιαχείριση» των επιχειρήσεων και τα χρέη τους. Εργοδοσία, κυβέρνηση, ΔΝΤ, ΕΕ χτυπούν συντονισμένα τους εργαζόμενους. Θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη χασούρα για το κεφάλαιο και να φορτώσουν τη ζημιά στους εργαζόμενους. Αξιοποιώντας την κρίση περνούν μέτρα που κάνουν ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη, ακόμα πιο μεγάλη την εκμετάλλευση.
2. Η διέξοδος βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα. Τα εντεινόμενα προβλήματά μας ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι άρρηκτα δεμένα με το μεγάλο πρόβλημα της ουσιαστικής και ολόπλευρης ενημέρωσης, από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ στηρίζει την κυρίαρχη πολιτική. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την πολιτική που προστατεύει τους κεφαλαιοκράτες και επιβάλλει βαριές θυσίες στους εργαζόμενους και το λαό.
3. Διεκδικούμε αιτήματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών και συνολικά για όλα όσα καθορίζουν τη ζωή μας ως εργαζόμενους:
– Κάτω τα χέρια από τις ΣΣΕ. Καμία διαπραγμάτευση για μειώσεις μισθών και επιδομάτων! Κατάργηση κάθε μορφής ατομικής και επιχειρησιακής σύμβασης ή συμφωνίας.
– Kαταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.
– Κατάργηση όλων των αποφάσεων για μειώσεις αποδοχών στα δημόσια ΜΜΕ και να ισχύσουν οι κλαδικές συμβάσεις.
– Στα διαδικτυακά μέσα να κατοχυρωθεί η δημοσιογραφική εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μέσω των νέων ΣΣΕ να κατοχυρωθεί η εφαρμογή τους για όσους εργάζονται σε τέτοια Μέσα που ανήκουν σε Ομίλους ΜΜΕ.
– Κατάργηση όλων των λεγόμενων ελαστικών σχέσεων (ΔΠΥ κ.λπ.) και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Κατάργηση της απλήρωτης και «μαύρης» πρακτικής εξάσκησης. Η εξάσκηση να γίνεται με πλήρη δικαιώματα.
– Κατοχύρωση της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ.
– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος.
Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Αναστολή πληρωμών των δανείων.
– Να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Όριο συνταξιοδότησης 60 έτη για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.
ΣΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ:
Να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των άλλων ειδικοτήτων και πανελλαδικά, με αιχμή την υπεράσπιση των ΣΣΕ. Να υποχρεώσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις να συνυπογράψουν νέες, που θα κατοχυρώνουν όλα τα δικαιώματά μας.
Σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκροτηθούν επιτροπές αγώνα, να ενισχυθούν αποφασιστικά οι συλλογικές διαδικασίες, η συσπείρωση και η αλληλεγγύη των εργαζομένων, η ενότητα δράσης. Αυτή είναι η δύναμή μας που θα επιβάλει το δίκιο μας.
Αλλά, κυρίως, θα διασφαλίσει την τήρηση των συμβάσεων στην πράξη, θα εμποδίσει τις απολύσεις, θα αποκρούσει τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η εργοδοσία, θα ξεπεράσει προβλήματα όπως κατάργηση υποχρεωτικότητας εφαρμογής των ΣΣΕ κ.λπ.
Καλούμε το ΔΣ να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες, για να γίνουν μέλη της ΕΣΗΕΑ όλοι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ σε Μέσα (εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, διαδίκτυο κ.λπ.), ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρόνο προϋπηρεσίας και ταυτόχρονα να εκκαθαρίσει το μητρώο, με βάση το καταστατικό, διαγράφοντας όλους εκείνους που κατέχουν, ή συμμετέχουν σε εταιρείες και επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.
Η πρόταση κατατέθηκε από τους κάτωθι συναδέλφους:
1. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
2. ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

(ΠΡΟΤΑΣΗ Γ’)
ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΥΞΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους εργοδότες, με προθεσμία 15ημέρου για την υπογραφή διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προσαρμοσμένης στις ανάγκες των εργαζομένων.
Η διαπραγμάτευση θα αφορά αποκλειστικά στις αμοιβές, με πιθανή μεσοσταθμική μείωση, ταυτόχρονη προστασία των θεσμικών, με έμφαση στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, να προχωρήσει σε στοχευμένες κινητοποιήσεις (ακόμη και διαρκείας) στα ΜΜΕ που δεν καταβάλουν έγκαιρα αξιοπρεπείς αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές.
Η πρόταση κατατέθηκε από τους κάτωθι συναδέλφους:
1. ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
2. ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΑΡΝΗ
3. ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
4. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΘΑΝΟΣ»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: