ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ 17+18/1/2012
ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 48ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ + ΤΕΤΑΡΤΗ 17 + 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ).
Το δ.σ της ΠΟΕΣΥ ομόφωνα εκτίμησε ότι πλέον η ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι δημοσιογράφοι και συνολικά ο κλάδος της ενημέρωσης δεν μπορεί να απαντηθεί παρά με πανελλαδικής έκτασης κινητοποίηση και αποφάσισε να συντονίσει τις δημοσιογραφικές Ενώσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση που σε πρώτη φάση θα εκδηλωθεί με 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Όπως ειπώθηκε από πολλούς συμβούλους τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας πολλαπλασιάζονται καθημερινά και πλέον αναζητείται μέσο ενημέρωσης όπου δεν σημειώνονται προσπάθειες να θιγούν εργασιακά δικαιώματα, μισθοί και θέσεις εργασίας.
Πάντως όσα μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στους διάφορους εργασιακούς χώρους συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών του Τύπου που έχει πάρει μορφή λαίλαπας με συγκεκριμένα βασικά χαρακτηριστικά ή στοχεύσεις όπως:
• Η αποδυνάμωση και κατάργηση των ΣΣΕ με την επιβολή ατομικών συμβάσεων και με εξοντωτικές μειώσεις μισθών για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.
• Η πλήρης ανατροπή όλων των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μέσω της επιβολής μερικής απασχόλησης με μπλοκάκια, η διόγκωση της αδήλωτης μαύρης εργασίας και η απόλυτη εντατικοποίηση μετά από μαζικές απολύσεις.
• Η καλλιέργεια κλίματος τρόμου και ωμών εκβιασμών στους εργασιακούς χώρους προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις και να αποδυναμωθεί ο ρόλος των συνδικάτων.
• Η απόλυτη χειραγώγηση του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα χωρίς αμφισβητήσεις η προπαγάνδα υπέρ της μνημονιακής αντιλαϊκής πολιτικής.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η ΠΟΕΣΥ πέρα από την απεργιακή κινητοποίηση η οποία στον πυρήνα των αιτημάτων της θα έχει την απαίτηση υπογραφής νέας ΣΣΕ και την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, αναμένεται να καλέσει τις Ενώσεις-μέλη της το αμέσως επόμενο διάστημα να συμμετέχουν σε μία συντονισμένη και κοινή προσπάθεια προκειμένου να αποκρουστούν τα σχέδια και να αποκαλυφθούν οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών για την προώθηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Διαδικτυο
Σε ότι αφορά τα άλλα «μέτωπα» αύριο το μεσημέρι στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΥ και του υπουργείου και νομικοί εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων μερών, η οποία θα εξετάσει το θέμα της ασφάλισης των εργαζόμενων σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης. Η ΠΟΕΣΥ προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία ή πρόταση νόμου που θα προβλέπει την πλήρη κατοχύρωση των εργαζομένων σε πόρταλ και ιντερνετικά ΜΜΕ.
Ισοπαλία στην ΕΣΗΕΑ
Στο μεταξύ στην ΕΣΗΕΑ το δ.σ. δεν κατόρθωσε να βγάλει απόφαση για την απεργία παρότι υπήρξαν εκ των προτέρων ισχυρές προτάσεις κατά τη συνεδρίαση του μεικτού συμβουλίου. Η αντιμνημονιακή πλευρά ισχυρίζεται ότι η «ισοπαλία» προέκυψε από καθαρά τεχνικούς λόγους. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της «Συσπείρωσης» «με ψήφους 5 υπέρ της 48ωρης απεργίας μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και στα ΜΜΕ ( για τις 17 και 18/1/2012 ή (εναλλακτικά) στις 18 και 19 /1/2012) και 5 κατά ή “λευκό” (με διάφορα επιχειρήματα), το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν κατάφερε να οδηγηθεί σε απόφαση. Επί 10 παρόντων -απουσίαζε απολύτως δικαιολογημένα (ήταν εκ μέρους του Δ.Σ. στην συνέλευση της “Ελευθεροτυπίας”, ο Σταμάτης Νικολόπουλος- οι 5 ψήφισαν την 48ωρη απεργία (Τρίμης, Αγγέλης, Ράμμος, Νταουντάκη και Φιλιππάκης) και οι υπόλοιποι ψήφισαν εναντίον της συγκεκριμένης απεργίας ή “λευκό” (Τσαλαπάτης, Γκίκα, Κανέλλης, Κυρίτσης, Αντωνιάδου).
Σήμερα Πέμπτη, 12/1/12, στις 14.30, συνεδριάζει το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου και ΜΜΕ και την Παρασκευή αναμένεται να ξανασυνεδριάσει το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επανεξετάζοντας το ζήτημα της γενικής απεργίας. Ωστόσο, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κατάφερε να αποφασίσει με ψήφους 6-4 την πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ενωσης την Τρίτη, 24/1/2012, στις 11.00 π.μ. στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ, με ταυτόχρονη στάση εργασίας. Για την επίτευξη απαρτίας, σύμφωνα με το καταστατικό, απαιτούνται περίπου 1.500 υπογραφές μελών της Ενωσης. Το θέμα της γενικής συνέλευσης θα είναι: η κατάσταση στον κλάδο και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
11 Ιανουαρίου, 2012 στις 5:18 μμ
Χα, χα, χα!… Τι θα κάνει τώρα η ΕΣΗΕΜΘ; Από τη μία υπογράφει ατομικές συμβάσεις και από την άλλη θα καλεί σε απεργία για συλλογική σύμβαση; Η απόλυτη σχιζοφρένεια των συνδικαλιστών του μνημονίου! Και μετά αναρωτιούνται για την απομαζικοποίηση των συνδικάτων. Αλλά αυτό τελικά είναι που επιδιώκουν. Καλά ξεμπερδέματα!
11 Ιανουαρίου, 2012 στις 7:34 μμ
καιρος για ΜΑΖΙΚΗ οργανωση..οχι ατομικα ξεσπασματα..
12 Ιανουαρίου, 2012 στις 1:55 πμ
ωραιοτατα! θα εχουμε ολο το διημερο Τριτη – Τεταρτη ελευθερο για να μπορουμε να… παμε να υπογραψουμε τις ατομικες μας συμβασεις!
12 Ιανουαρίου, 2012 στις 9:48 πμ
Αυτοί συνάδελφοι πρέπει να είναι η πρώτη απάντηση μας. όχι να την κάνουμε και τέρμα.Τώρα αρχίζουμε. Και αν πρέπει να παμε και σε απεργία διαρκείας.
12 Ιανουαρίου, 2012 στις 1:12 μμ
Καλά ρε κωλοτούμπα Τσαλαπάτη πάλι την ουρά στα σκέλια και έξω από τον χορό; Α να χαθείς διπρόσωπε. Καλά για τους παραδοσιακούς «δεξιούς» Καννέλη, Κυρίτση και Αντωνιάδου δεν περιμέναμε και πολλά. Χέρι – χέρι με τον μαουνιέρη, διότι και οι γαλέρες μας τελείωσαν, καθώς ήταν πολυτέλεια.
Ερώτηξη προς το Διασωματειακό των Ενώσεων του Τύπου: θα καλέσετε και τον Τζάγια πρόεδρο της ΕΠΗΕΘ να συντρέξει στον αγώνα κατά των ατομικών συμβάσεων όταν στην Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί υπέρ των ατομικών συμβάσεων και μάλιστα με βαρβάτη μείωση 30%;