Merry Christmas John Rigas, καλά Χριστούγεννα συνάδελφοι

Η θέα από το διαμέρισμα του John και της Darcy Rigas στην 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης είναι εντυπωσιακή. Φαίνεται σχεδόν ολόκληρο το Central Park. Τώρα μάλιστα που είναι στολισμένο για τα Χριστούγεννα είναι ακόμη πιο όμορφο, ιδίως τη νύχτα με τα πολύχρωμα φωτισμένα στολίδια σε πολλά δέντρα του δάσους.

Αλλά κι αν δεν σου αρέσει το δάσος αλλά οι ήχοι της πολύβουης πόλης, η Times Square είναι δυο βήματα από το σπίτι τους και είναι υπέροχα στολισμένη για την υποδοχή του νέου έτους.

Το 2012 περιμένουν να είναι καλύτερο από το 2011. Όχι ότι έχουν παράπονο. Οι αλλαξοκ…ιές της εταιρείας τους με την Proton Bank και την Τράπεζα Πειραιώς ήταν λίαν επικερδείς. Όλες, δόξα τω θεώ οι εταιρείες, με έδρα τις ΗΠΑ, τα νησιά Κάιμαν, τις Αζόρες και την Ελλαδίτσα πήγαν καλά.

Βέβαια, τον ενοχλούν κάποιοι μυστήριοι στην πατρίδα, οι οποίοι, οι αφελείς, εργαζόμενοι στην εφημερίδα Μακεδονία περίμεναν να πληρωθούν το δώρο των Χριστουγέννων και τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. «Μα που ζουν αυτοί οι τύποι;», σκέφτηκε στα 14 δευτερόλεπτα που ασχολήθηκε με το θέμα. Εξάλλου, όπως τον ενημέρωσε η μπιστικιά του, η Vicky, στην εταιρεία δεν υπήρχε ανησυχία. Με τη βοήθεια κάποιων διευθυντών και κάποιων άλλων συνδικαλιστών που αντιμετωπίζουν το θέμα με «ρεαλισμό», αυτοί οι ftohobinedes είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σχεδόν τσάμπα, όσοι δεν απολυθούν.

“Βlackmail never fails” (o εκβιασμός δεν αποτυχάνει ποτέ) ξανασκέφτηκε ο John και χάρηκε για την σχεδόν ρίμα που πέτυχε.

Βεβαίως, η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει τους υπευθύνους για την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά who cares? Πρώτον ο ίδιος είναι too far away ενώ ένας υπάλληλος του, named Matsikas, ήταν έτσι κι αλλιώς… αναλώσιμος. Άσε που δεν τον βρήκαν.

Του άρεσε του John η Ελλάδα. Για πολλούς λόγους. 1ον διότι δεν τηρούνται οι νόμοι, 2ον γιατί οι ιθαγενείς υπάλληλοί του είναι χαριτωμένα δουλικοί και 3ον γιατί έχει πολύ ήλιο, τέλειο για μπίζνες με τα φωτοβολταϊκά. Πτωχεύσει δεν πτωχεύσει η ψωροκώσταινα αυτός ήταν εξασφαλισμένος. Έβαλε δύο ακόμη δάχτυλα από το ενήλικο 18 ετών ουίσκι στο ποτήρι του και κάθισε αναπαυτικά δίπλα στο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Oh Christmas tree τραγούδισε από μέσα του παρακολουθώντας ταυτόχρονα στο Bloomberg την πορεία των εισηγμένων του στη Wall Street.

——-

Στην Θεσσαλονίκη έριχνε χιονόνερο. Η παγωνιά έφτανε μέχρι το κόκκαλο και εξαντλούσε με ταχύτητα τα αποθέματα πετρελαίου στους καυστήρες των σπιτιών. Στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ έκανε ευτυχώς ζέστη. Τόση που άξιζε τον κόπο να κάτσει κανείς ώρα στην εργασιακή της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, κι ας άκουγε απίστευτα πράγματα.

Πόσο large είναι αυτοί οι άνθρωποι με τον επιχειρηματία που ορίζει τις τύχες των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και Σπορ του Βορρά. Αγχώνονται οι ίδιοι για λογαριασμό του για το που θα βρει τα χρήματα για τα δεδουλευμένα, το δώρο και για τη διατήρηση της εφημερίδας. Αν το ήξερε αυτό ο John Rigas μπορεί και να μείωνε τις απαιτήσεις του σε απολύσεις από τα 80 στα 79 άτομα.

Βέβαια οι περισσότεροι δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι πρώτα πρέπει να πληρώσει η εταιρεία και μετά να ξεκινήσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αλλά κάποιοι έκαναν ότι δεν άκουγαν παρά μόνο τις «ρεαλιστικές» φωνές των «Σπορ του Βορρά» οι οποίοι ξαφνικά από «μίασμα» του κλάδου (αυτοί τους έλεγαν έτσι, όχι εμείς) έγιναν υπεύθυνοι συνομιλητές. Θαύμα, θαύμα, χρονιάρες μέρες που είναι.

Βέβαια, υπάρχουν και κάτι «ασύνταχτοι τύποι» που επιμένουν ακόμη σε κόκκινες γραμμές, αλλά η διοίκηση δεν έχει πρόβλημα. Είναι η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο και για ακόμη μία φορά θα ερμηνεύσει κατά το δοκούν τις επιθυμίες της πλειοψηφίας. Έχει εξάλλου το know how από τον Αγγελιοφόρο επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά πανελλαδικά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με έναν επιχειρηματία ο οποίος δεν χόρτασε και ζητά τώρα την Άρτα, τα Γιάννενα και το Αγρίνιο σε απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Όλοι οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο βρίσκονται στο πόδι. Στην Ελευθεροτυπία, στο Έθνος, στον Alter, στον Φίλαθλο, στο Κέρδος, στην Καθημερινή, στην ΕΡΤ κλπ. Λέγεται ότι μόλις αλλάξει ο χρόνος θα αρχίσουν συζητήσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, έστω και με μικρή μείωση.

Στη Θεσσαλονίκη όμως, οι «ρεαλιστές» -και οι εκπρόσωποι του John Rigas- δεν μπορούν να περιμένουν. Θέλουν το ταχύτερο δυνατόν να τυλίξουν τους 190 εργαζόμενους σε μία κόλλα ατομικής σύμβασης ή να τους στείλουν σε εθελουσία (με το στανιό).

Βέβαια, υπάρχει ένας μικρούλης κίνδυνος για τους χορηγούς αυτής της πρότασης. Να δηλώσουν μαζικά οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στη «Μακεδονία» ότι ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ. Διότι τότε δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διοικητικούς ή τους τεχνικούς ή τους Παοκτσήδες των Σπορ. Ούτε θα ωφελεί οποιαδήποτε αυθαίρετη ερνηνεία των προθέσεων της εργασιακής συνέλευσης. Οπότε, ξαναπάμε στις εκ περιτροπής, στα δικαστήρια και –ποιος ξέρει- ίσως και σε μία καινούργια πρόταση της εργοδοσίας.

Κι όμως σε αυτή την εργασιακή θα μπορούσε να υπάρξει μία ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση. Ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, – ακόμη κι αν αναφερόταν σε πιθανές μειώσεις- θα μπορούσε να γίνει σε ένα περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, αφού πληρωθούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας και κυρίως το δώρο των Χριστουγέννων.

Διότι, συνάδελφοι, δεν θα κάνουμε απλώς Χριστούγεννα άφραγκοι, αλλά και με την συναίσθηση ότι γύρω μας κυκλοφορούν… καλικάντζαροι με πολιτικά.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ή έστω ΚΑΛΑ ΧΡΩΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ένας Ασύνταχτος Τύπος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: