ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ η απάντηση των εργαζομένων της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» στη μη καταβολή δεδουλευμένων και στα περί προσφυγής στο άρθρο 99

Η εργοδοσία της επιχείρησης «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» (εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ») προτίθεται να προσφύγει στο «πτωχευτικό» κόλπο του άρθρου 99, όπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους σε αυτήν, την ίδια ώρα που συνεχίζεται η μη καταβολή των δεδουλευμένων και η μη ικανοποίηση των άμεσων επειγόντων αιτημάτων για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Έτσι, οι εργαζόμενοι, αποφάσισαν να αντιδράσουν άμεσα και να συνεχίσουν τον πολύμηνο αγώνα τους με την προκήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών από την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου.

Φωτο από http://ekprosoposeleftherotypias.blogspot.com/2011/10/18112011_24.html

Το μέσο πάλης της ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ των εργαζομένων ως απάντηση στην ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, απλώνεται σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας.

Εξάλλου, παραλλήλως, αρκετοί εργαζόμενοι έχουν επιλέξει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες παραμένουν και οι εργαζόμενοι στον Ρ/Τ σταθμό ALTER και στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ενώ καταιγιστικές είναι οι δυσμενείς εξελίξεις για τα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις σε δεκάδες άλλες εφημερίδες και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας, όπως στην εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ. Συντονισμένη επίθεση δέχονται και οι εργαζόμενοι στα ΔΗΜΟΣΙΑ (ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ κτλ.) και ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ που έχουν μετατραπεί σε «εφεδρικά» πειραματόζωα, με βάρβαρες περικοπές, σχεδιαζόμενες απολύσεις, και σχεδιασμούς βίαιης «κρατικοποίσησης» της ελευθερίας της έκφρασης και του ακηδεμόνευτου δημοσιογραφικού λόγου.

Η κοινωνία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργαζομένων στα ΜΜΕ προκειμένου οι τελευταίοι να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικότερα στην οργάνωση της αντίστασής τους.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

Η ΤΡΟΪΚΑΝΙΚΗ-ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΗ-ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των εργαζομένων  στη «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» (έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο http://www.enet.gr), προχωρήστε στην

enet.gr, 00:10 Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, απάντηση στην επαναλαμβανόμενη μη καταβολή δεδουλευμένων, καθώς και στα περί προσφυγής στο άρθρο 99

«Ελευθεροτυπία» είναι η ψυχή των εργαζομένων της!

Έκπληκτοι οι εργαζόμενοι στην «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», άκουγαν χθες, φθάνοντας στο γραφείο, το νέο: Η επιχείρηση προτίθεται να προσφύγει στο άρθρο 99. Ουσιαστικά, να κηρύξει πλήρως στάση πληρωμών, διαλύοντας και τις τελευταίες ελπίδες των εργαζομένων ότι θα στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων και θα έκανε αυτό που όφειλε: Την καταβολή τουλάχιστον του δώρου των Χριστουγέννων και ενός μέρους των οφειλών, ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ήδη εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους.

Η άλλοτε εφημερίδα των συντακτών, η εφημερίδα που πρωτοστατεί δημοσιογραφικά στην αμφισβήτηση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους της από τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε που άρχισε ο κύκλος των πρόσφατων περιπετειών της, όταν ήδη από τα μέσα Ιουλίου η επιχείρηση, ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στην εξόφληση του μήνα. Και μάλιστα, με μια ανακοίνωση στην πόρτα του ασανσέρ, Παρασκευή απόγευμα και υπογραφή «εκ της διοικήσεως».

Με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές οι εργαζόμενοι πληροφορούνταν ότι δεν θα πληρωθούν, εν αναμονή της υπογραφής κάποιου τραπεζικού δανείου το οποίο θα δινόταν έναντι κάποιου «μπίζνες πλαν» εξυγίανσης.

Το δάνειο αρχικά θα «έκλεινε», υποτίθεται, στα τέλη Ιουλίου, ο Ιούλιος έγινε Αύγουστος, ο Αύγουστος έγινε Σεπτέμβριος και οι διαβεβαιώσεις ότι το δάνειο «όπου να’ναι κλείνει», συνεχίζονταν. «Έκλεισε κατά 98%» έλεγαν οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του γενικού διευθυντή κ. Πολυκανδριώτη, με τους εργαζόμενους να βάζουν συνεχώς πλάτη, αποφεύγοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις, φοβούμενοι ότι οι απεργίες μπορεί να δυναμίτιζαν τη συμφωνία και να έπλητταν την εφημερίδα.

Μία συμφωνία για δάνειο για το οποίο οι εργαζόμενοι ήξεραν πολύ καλά ότι δεν επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για να ξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, αλλά για να αποζημιωθούν, με «οικειοθελή» απόλυση, όσοι δεν άντεχαν την πολιτική «σοκ και δέος» που είχε αρχίσει να εφαρμόζει η διοίκηση. Το περιβόητο «μπίζνες πλαν» μιλούσε για περικοπή του κόστους κατά 50%, δηλαδή προέβλεπε μαζικές απολύσεις, θεωρώντας ως μοναδικό πρόβλημα το υψηλό εργατικό κόστος. Έστω και έτσι, οι εργαζόμενοι αποδέχονταν ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, για όσους τυχερούς απέμεναν μετά την επιλογή. Κι ας μην έφταιγαν οι εργαζόμενοι, ούτε για την ευρύτερη οικονομική κρίση που δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητες τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, ούτε για την όποια κακοδιαχείριση στην εταιρία, ούτε για τις επιλογές της εκδότριας, που στις συνεχείς εκκλήσεις των εργαζομένων να βρει λύση άμεσα στο πρόβλημά τους, παρέπεμπε στο τραπεζικό δάνειο που δεν ερχόταν και το οποίο έθετε η ίδια ως βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας. Στις συνεχείς εκκλήσεις της εργασιακής επιτροπής ότι από την εφημερίδα ζουν πάνω από 800 εργαζόμενοι, ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε κλείνοντας πλέον πέντε μήνες απλήρωτοι, ότι ο κόσμος δεν έχει να φάει, χρωστά νοίκια, δάνεια, υποχρεώσεις, η εργοδοσία σήκωνε τα χέρια ψηλά, φορτώνοντας το πρόβλημα στις τράπεζες.

Κι’ όμως είναι η «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» που διαβεβαίωνε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λίγους μήνες πριν ότι πληρώνει κανονικά όλες τις οφειλές, πλην εργαζομένων. Είναι η «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» που ισχυριζόταν στην επιτροπή συμφιλίωσης, ότι το ρεύμα είναι πολυτιμότερο από τους εργαζόμενους, απαντώντας στην ερώτηση της γενικής γραμματέως γιατί δεν κάνει κάποια ρύθμιση με τη ΔΕΗ. Είναι η «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.» που, μέχρι και χθες ακόμη, διαβεβαίωνε πως κάνει ό,τι μπορεί για να καταβληθεί το δώρο των Χριστουγέννων, κάτι πού τελικά δεν έγινε, παρά τη χθεσινή προθεσμία που έληγε σύμφωνα με το νόμο.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας» έκαναν τεράστια υπομονή, αποφασίζοντας τελικά το Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις πρώτες τους απεργίες, ευελπιστώντας ότι η εκδότρια κ. Μάνια Τεγοπούλου θα συναισθανθεί το βάρος των ευθυνών της για την τύχη των εργαζομένων.

Τον Δεκέμβριο προχώρησαν στην πρώτη τους μεγάλη τριήμερη απεργία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρόσφατα αποφάσισαν να κλιμακώσουν τη δράση τους, ανακοινώνοντας δύο 48ωρες απεργίες για τα φύλλα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και από τις 2 Ιανουαρίου επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, πάντα με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων.

Αντί έστω κάποιας υπόσχεσης, οι εργαζόμενοι εισέπραξαν την πρόθεση για προσφυγή στο άρθρο 99. Μία προσφυγή που απειλεί να μετατρέψει την άλλοτε μαχητική εφημερίδα των συντακτών σε εφημερίδα των πιστωτών, με αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο κατανόησης, αποφάσισαν παμψηφεί, να προχωρήσουν άμεσα, από την Πέμπτη 22/12, στην κήρυξη επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών, έως ότου πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

Η «Ελευθεροτυπία» επέζησε, από τον Αύγουστο και μετά, χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων της, που συνέχισαν με επαγγελματική ευσυνειδησία να εκδίδουν την εφημερίδα, ζυγίζοντας κάθε φορά και τη σχέση με τους αναγνώστες.

Η «Ελευθεροτυπία» είναι οι εργαζόμενοι της. Όχι όμως για να γίνονται παιχνίδια στην πλάτη τους. Αλλά για να συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο, με την ίδια ευσυνειδησία που δείχνουν για χρόνια, και ιδίως τους τελευταίους πολύ δύσκολους μήνες, σεβόμενοι την παράδοση μιας εφημερίδας που ήταν πάντα ανοικτή στο διαφορετικό.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο σθένος, τον αγώνα για τη δικαίωσή μας, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή μας τόσο προς τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που δοκιμάζονται από την πρωτοφανή επίθεση των εργοδοτών, όσο και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας που πλήττονται από την πολιτική του μνημονίου. Πολιτική που φιλοδοξούσε να εφαρμόσει στις πλάτες μας και η διοίκηση της «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.».

Οι εργαζόμενοι -δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί- υποσχόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει η εφημερίδα, για να συνεχίσει να κρατά ζωντανή την ενημέρωση, ιδίως αυτή την περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται βάναυσα από μιά κρίση που άλλοι δημιούργησαν.

Ζητούμε τη συμπαράσταση των αναγνωστών και όλων των εργαζομένων στον αγώνα για τη δικαίωση μας. Καλούμε την εργοδοσία να συμμετάσχει και η ίδια στην οικονομική στήριξη της εφημερίδας για την έξοδό της από την κρίση.

Οι εργαζόμενοι στη «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.»

Ένα Σχόλιο προς “ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ η απάντηση των εργαζομένων της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» στη μη καταβολή δεδουλευμένων και στα περί προσφυγής στο άρθρο 99”

  1. Τελικά η μήνυση των εργαζομένων και η απεργία των εργαζομένων της «Ελευθερωτυπίας»… απέδωσε -κατά κάποιον τρόπο- καρπούς αφού τους δόθηκε το ποσό των 900 ευρώ με την προοπτική να αποδοθούν και κάποια χρήματα στη συνέχεια. Ελάχιστο μπροστά στον Γολγοθά που ανεβαίνουν απλήρωτοι συνάδελφοι αλλά όπως και να γίνει είναι μία κίνηση! Τί να πει κανείς όμως για τον ανήθικο -επιεικής είναι ο χαρακτηρισμός- εκβιαστή της «Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής Α.Ε.» που αυτές τις γιορτινές ημέρες άφησε κυριολεκτικά στα «κρύα του λουτρού» τους 198 εργαομένους του. Όπως χαρακτηριστά παραδέχτηκε χθες διευθυντικό στέλεχος της μίας εκ των τριών εφημερίδων αυτός θα πίνει σαμπάνια στο Μανχάταν και εμείς σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για να δώσουμε τέλος σε μία κατάσταση που μας σέρνει απλήρωτους εδώ και τέσσερις μήνες και μάλιστα χωρίς την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων. Αυτή η ανηθικότητα και η μη πραγματοποιήση του ωμού εκβιασμού που επιβάλλει σε όλους τους εργαζόμενους του συγκροτήματος (γιατί το πεντασέλιδο κείμενο ούτε προτάσεις ούτε αναπτυξιακό σχέδιο μπορώ να το χαρακτηρίσω) ευτυχώς εκφράστηκε σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στη χθεσινή έργασιακή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ. Αγανακτισμένοι ψυχικά και οικονομικά, εξαθλιωμένοι οι όμηροι εργαζόμενοι (πράγμα που παράδεχθηκε και η εργοδοσία στο κατάπτυστο κείμενο που παρέδωσε στις τρεις ενώσεις) τοποθετήθηκαν χθες με προτάσεις τους προσπαθώνας να βοηθήσουν ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτό το τέλμα στο οποίο μας έχει βαλτώσει η κ. Σουλοπούλου. Και φυσικά όλοι θέλουμε να ανοίξει η επιχείρηση και να κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες. Και φυσικά όλοι θέλουμε να δουλέψουμε και να ξαναβρούμε το κέφι μας για τη δουλειά, γιατί πιστεύω ότι η δημοσιογραφία είναι μεράκι. Δεν μπορείς να είσαι σε αυτόν τον χώρο αν δεν υπάρχει το…μικρόβιο αυτό στο αίμα σου. Όμως- όπως κατάλαβα από τη συνέλευση- όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε με αξιοπρέπεια και όχι σαν σκλάβοι. Θα πρέπει να καταλάβουν ο κ. Ρήγας και η κ. Σουλοπούλου ότι οι είλωτες έχουν πεθάνει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η ζωή προχωρά μπροστά και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Λέμε ΝΑΙ στο διάλογο και ΟΧΙ στον εκβιασμό Γι’ αυτό και εύχομαι το δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ (που στάθηκε δίπλα μας αυτές της Άγιες Ημέρες με το οικονομικό βοήθημα που μας έδωσε και το ευχαριστούμε εκ βάθους καρδιάς) να θέσει ως πρώτο όρο την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και ένα μήνα τουλάχιστον των δεδουλευμένων για να αρχίσει ένας διάλογος που θα μας βγάλει από αυτό τον βάλτο που ζούμε. Έφτασε λοιπόν ο καιρός η Σουλοπούλου και ο κάθε ανάλγητος εργοδότης να καταλάβουν ότι δεν θα χορεύουμε το χορό που αυτοί μας προστάζουν! Είναι καιρός να πάρουμε εμείς το ντέφι από τα χέρια τους για να αρχίσουν αυτοί τις υποχωρήσεις. Ας ρισκάρουμε στο κάτω κάτω. Στο τέλος θα καταλάβουμε ότι ΜΑΣ έχουν ανάγκη για να πραγματοποιήσουν
    τις… μπίζνες τους!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
    FORTSA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: