500 ευρώ το βοήθημα για άνεργους και απλήρωτους

Το δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ που συνεδρίασε σήμερα το πρωί αποφάσισε να δοθεί το ποσό των 500 ευρώ ως χριστουγεννιάτικο βοήθημα στα 128 μέλη της που έκαναν σχετική αίτηση. Το συνολικό ποσό που θα εκταμιευτεί ανέρχεται λοιπόν σε 64.000 ευρώ έναντι των 70.000 που πρότεινε ο Ασύντακτος Τύπος και έναντι 60.000 που ήταν η πρώτη εισήγηση που έγινε στο προηγούμενο δ.σ. (το ίδιο με το περσινό ποσό). Για 4 μέλη που έκαναν αίτηση θα ζητηθούν περισσότερες διευκρινίσεις για να διαπιστωθεί αν μπορούν να είναι δικαιούχοι του βοηθήματος.

Αγγελιοφόρος

Το μόνο νέο στοιχείο που προκύπτει από την αταλάντευτη και προκλητική στάση της εργοδοσίας είναι ότι έγινε δεκτή πρόταση για “moratorium”, δηλαδή αναβολή της ανακοίνωσης των ονομάτων των 12 που απολύονται σε πρώτη φάση, μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για τις εθελούσιες εξόδους (29/12).

Η εργοδοσία εξακολουθεί να εκβιάσει υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει αποφασίσει την αναστολή της καθημερινής έκδοσης της εφημερίδας. Μάλιστα, για να υποστηρίξει την απειλή αυτή, συνέδεσε το κλείσιμο του φύλλου με την καταγγελία της σύμβασης (με κατάργηση του επιδόματος θέσης) για 4 στελέχη της εφημερίδας που υποβιβάζονται σε απλούς συντάκτες. Το δ.σ. της Ένωσης αποφάσισε να μην προβεί σε κανενός είδους κινητοποίησης, περιμένοντας κι αυτό την εκπνοή της προθεσμίας για τις “εθελούσιες” εξόδους. Σημειωτέοπν ότι το “πακέτο” της εθελούσιας περιλαμβάνει ως δήθεν μπόνους την επιστροφή του 12,5% της μείωσης μεισθών στην οποία προέβη η εργοδοσία πριν από 11 μήνες, ενώ θα υπολογιστούν και οι μέρες κανονικής αδείας που δεν πήραν οι “εθελοντές”.

Μακεδονία

Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ (Βοϊτσίδης, Μακρής, Χαλεπλίδου) με τον εκπρόσωπο του εκδότη Θεόδωρο Ρήγα, από την οποία αναμένεται να υπάρξουν, επιτέλους, απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα των επί 3,5 μήνες απλήρωτων δημοσιογράφων. Πάντως, στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ρήγα – Βοϊτσίδη που προηγήθηκε, ο πρώτος διαβεβαίωσε ότι δεν θα κλείσει η εφημερίδα. Αναμένουμε να ακούσουμε τους… όρους.

Αθλητικά Νέα

Υπήρξε καταγγελία ότι 2 μέλη της ΕΣΗΕΜΘ βοηθούν στην έκδοση της εφημερίδας παρά την απεργιακή κινητοποίηση. Αποφασίστηκε να γίνει η υπενθύμιση προς κάθε εμπλεκόμενο ότι αυτό θα σημάνει διαγραφή από το σωματείο. Τέλος σύντομα θα ανακοινωθεί επιδοτούμενο πρόγραμμα σεμιναρίων για άνεργους συναδέλφους που θα δώσει μία μικρή ανάσα σε 100 περίπου μέλη.

 Δημήτρης Μακρής

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: