Η ΕΡΤ απαγορεύει τις απεργίες λόγω… Μνημονίου

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Του Γ.Κατερίνη (μέλους του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ)

«Όλα τα ανωτέρω αιτήματα εκτός από αόριστα είναι παράνομα και προβάλλονται καταχρηστικώς, καθόσον, είναι γνωστό ότι κατά την τελευταία διετία ελήφθησαν επείγοντα δημοσιονομικά, φορολογικά, εργασιακά και μισθολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας μας». Με αυτό το σκεπτικό η διοίκηση της ΕΡΤ ανέλαβε να υπερασπίσει το… Μνημόνιο, ανοίγοντας ένα επικίνδυνο δρόμο βιομηχανίας προσφυγών κατά των απεργιών στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Για πρώτη φορά η ΕΡΤ στρέφεται εναντίον απεργίας που κήρυξαν δημοσιογραφικές οργανώσεις, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη για να την κηρύξει παράνομη και καταχρηστική. Σήμερα Τρίτη 13/12 πρώτη μέρα των τριών κυλιόμενων 24ωρων απεργιών που έχουν κηρύξει οι Ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των διοικητικών υπαλλήλων σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ, η ΕΡΤ κατέθεσε αγωγή, η οποία εκδικάζεται αύριο (σήμερα) Τετάρτη 14/12 στις 1.30 το μεσημέρι.
Το αίτημά της για να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία δεν έμεινε μόνο στο τυπικό της μη τήρησης των νόμιμων διαδικασιών (για να προκηρυχθεί μια απεργία πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα 4 ημερών, αλλά και να προηγηθεί δημόσιος διάλογος κ.λπ.). Προχωρά και στην ουσία των αιτημάτων αναπτύσσοντας ένα σκεπτικό που θα το ζήλευε και ο… Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κατά τον δικηγόρο της ΕΡΤ που συνέταξε την αγωγή, τα αιτήματα για υπογραφή ΣΣΕ και μη υπαγωγή των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ στο ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία είναι «ευθέως παράνομα». Και αφού αναλύονται όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα δυο τελευταία χρόνια, η ΕΡΤ αναλαμβάνει να υπερασπιστεί τα μέτρα που εξυπηρετούν «λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, όπως η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ο εξορθολογισμός και περιορισμός του δημόσιου τομέα με βάση την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής, η τήρηση της οποίας έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για την οικονομική και πολιτική επιβίωση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον». Αν δηλαδή, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο και πολλοί από αυτούς δεν βγουν στην εφεδρεία και την ανεργία, θα… κινδυνεύσει η πολιτική και οικονομική επιβίωση της χώρας!
Η πρωτοφανής επιχειρηματολογία που παραπέμπει στο νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, αποκαλύπτει και τον πραγματικό υποβολέα αυτής της αγωγής που δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση. Όσο κι αν ο επί του Τύπου αρμόδιος υπουργός (και έως πρόσφατα «συνάδελφος») Παντελής Καψής δηλώνει ότι «δεν γνωρίζει», είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της σύγκρουσης, δίνοντας μηνύματα σε κάθε αγωνιζόμενο ότι οι απεργίες απαγορεύονται!
Η αξιοπιστία, η φήμη και το κύρος
Έχει πολλά μαργαριτάρια ακόμα αυτή η αγωγή. Όπως ότι τα αιτήματα της ΠΟΕΣΥ να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση της ΕΡΤ, να προστατευτεί το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης από την επιχειρούμενη χειραγώγησή του, να σταματήσει η ομηρία των συναδέλφων που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είναι «παντελώς αόριστα και κατά συνέπεια απορριπτέα»…
Η κατακλείδα των επιχειρημάτων που προβάλλει η αγωγή της ΕΡΤ είναι όμως… όλα τα λεφτά:
«Η ΕΡΤ έχει ήδη υποστεί και θα υποστεί δυσανάλογη με τα ως άνω αιτήματα ζημία στην αξιοπιστία, τη φήμη και το κύρος της εξ αιτίας της μη μετάδοσης δελτίων ειδήσεων και γενικά εκπομπών ειδησεογραφικού-ενημερωτικού χαρακτήρα και μάλιστα σε μια εποχή, όπου οι εξελίξεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα είναι ραγδαίες τόσο σε επίπεδο της ελληνικής επικράτειας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και καθημερινώς λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες θα επηρεαστούν και θα δεσμεύσουν τη χώρα μας τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία».

Δηλαδή, κατά την διοίκηση της ΕΡΤ δεν είναι η κυβέρνηση που θίγει την αξιοπιστία και το κύρος της με την υποβάθμιση που έχει αποφασίσει και υλοποιεί, αλλά οι απεργοί που παλεύουν για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και η παραπέρα χειραγώγηση της ενημέρωσης।

ΠΗΓΗ: http://financialcrimesnews.blogspot.com/2011/12/blog-post_14.html

 

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Η ΕΡΤ απαγορεύει τις απεργίες λόγω… Μνημονίου”

 1. ANAKOINΩΣΗ ΠΟΕΣΥ Says:

  Η ΕΡΤ απειλεί τα συνδικαλιστικά δικαιώματα Εκτύπωση E-mail
  Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

  Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2011

  Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

  Προκλητική και απαράδεκτη θεωρεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) την ενέργεια της διοίκησης της ΕΡΤ να προσφύγει στα δικαστήρια για την κήρυξη ως παρανόμων και καταχρηστικών των κυλιόμενων 24ωρων απεργιών, που έχουν ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου 2011.

  Να σημειωθεί ότι η προσφυγή κατατέθηκε την ώρα που μέλη της διοίκησης της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και εργαζόμενοι της ΕΡΤ και των άλλων δημοσίων ΜΜΕ βρίσκονταν στη Βουλή και συνέχιζαν τη συλλογή υπογραφών της τροπολογίας και από άλλους βουλευτές, για να μην εφαρμοστεί στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης το ενιαίο μισθολόγιο, η εφεδρεία και η «σφαγή» των συμβασιούχων. Μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές περισσοτέρων από 150 βουλευτών.
  Θεωρούμε την ενέργεια αυτή ως περίεργη εκτροπή προς τον αυταρχισμό και καλούμε την κυβέρνηση και το νέο αρμόδιο υπουργό να παρέμβει προς τη δοτή διοίκηση της ΕΡΤ, για να σταματήσει έστω και τώρα η ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων.
  Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. υιοθέτησε την απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή σήμερα Τρίτη, στις 5μμ.
  Επίσης, καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ αύριο, 14 Δεκεμβρίου, στις 13:30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων (κτίριο 5), όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΕΡΤ κατά της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: