Τι συζητήθηκε στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ της 7/12/2011

Οι εξελίξεις στον Αγγελιοφόρο, οι κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ και το ζήτημα της οικονομικής βοήθειας προς τους άνεργους συναδέλφους κυριάρχησαν στο δ.σ.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε η εργοδοσία στον Αγγελιοφόρο (Κυριακίδης: δεχθείτε μειώσεις αποδοχών ή κλείνω το καθημερινό φύλλο) υπήρξαν δύο διαφορετικές θέσεις. Η μία -που εισηγήθηκε και ο Ασύνταχτος Τύπος- ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι συνεχείς μειώσεις και πως πρέπει να βάλει το σωματείο μία κόκκινη γραμμή στις εκβιαστικές απαιτήσεις της εργοδοσίας, και η άλλη που υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει μία συμβιβαστική «ρεαλιστική» αντιπρόταση προς την εργοδοσία για περαιτέρω μειώσεις αποδοχών (πέραν της προηγούμενης κατά 12%), εάν αυτή δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες απολύσεις και ότι θα επαναπροσλάβει τους 12 προσφάτως απολυμένους.

Επιπροσθέτως, εκτιμήθηκε από τουλάχιστον 3 μέλη του δ.σ. (Ρεπανάς, Καρράς, Μακρής) ότι πρέπει να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε κλιμάκωση κινητοποιήσεων με ακτιβίστικες ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι Θεσσαλονικείς για τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου εννοεί το «επιχειρείν».

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα δοθεί απάντηση από την εργοδοσία σε συγκεκριμένα ερωτήματα των Βοϊτσίδη – Φωκιανίδη, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση στον Αγγελιοφόρο.

Με ψήφους 8 -1 αποφασίστηκε η παραπομπή του δ/ντή του Αγγελιοφόρου Νούλη Χατζηδημητρίου στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΜΘ για το απεργοσπαστικό κυριακάτικο φύλλο που εξέδωσε. Μειοψήφισε ο Αντώνης Ρεπανάς που πρότεινε την απευθείας διαγραφή του από το δ.σ.

ΕΡΤ 3

Εκτάκτως συζητήθηκε το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων στα δημόσια ΜΜΕ μετά από απόφαση της ΠΟΕΣΥ που προήλθε από εργασιακή συνέλευση –με μικρή πάντως προσέλευση- της ΕΡΤ στην Αθήνα.

Ο Δ. Ντόζης στην μακροσκελέστατη τοποθέτησή του πρότεινε η ΕΡΤ 3 να απεμπλακεί από την ΠΟΕΣΥ και να μετατρέψει τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες σε στάσεις εργασίας. Επιχειρήματά του ήταν ότι 1ον η ΠΟΕΣΥ ελέγχεται απόλυτα από την ΕΣΗΕΑ και 2ον ότι οι συνεχείς απεργίες πλήττουν μόνο την ΕΡΤ3 ρίχνοντας την τηλεθέαση οποία στηρίζεται, όπως υποστήριξε, αποκλειστικά στα δελτία ειδήσεων.

Η πρόταση, προφανώς, δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, ενώ η πλειοψηφία του δ.σ. αποφάσισε –διαφώνησε ο Ασύνταχτος Τύπος- να εισηγηθεί στην συνάντηση των προέδρων των ενώσεων που γίνεται αύριο 8/12 στην Αθήνα την αντικατάσταση της απεργίας διαρκείας με κυλιόμενες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος του Ασύνταχτου Τύπου υποστήριξε ότι για πρώτη φορά ο κλάδος αντί για τις 24ωρες απεργίες – τουφεκιές προχωρά σε μία οργανωμένη κινητοποίηση που ίσως να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, σε ότι αφορά την μη ένταξη των δημοσιογράφων στην εφεδρεία και το ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο.

Παρεμπιπτόντως, ο συνάδελφος Δραγώγιας (ΠΟΕΣΥ) ενημέρωσε το δ.σ. ότι 255 βουλευτές υπέγραψαν την τροπολογία που εισηγείται η ΠΟΕΣΥ για την εξαίρεση των δημοσιογράφων από το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, εφόσον ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να θεωρείται δημόσιος υπάλληλος.

ΒΟΗΘΗΜΑ

Σε ότι αφορά την οικονομική βοήθεια προς τους ανέργους δημοσιογράφους, δεν ελήφθη συγκεκριμένη απόφαση. Πάντως υπήρξαν γενικώς δύο απόψεις. Η μία να ενισχυθούν μόνο οι άνεργοι, με αυστηρά κριτήρια, και η άλλη (Ασύνταχτος Τύπος, Φωκιανίδης) να ενισχυθούν –έστω και με τη μορφή δανεισμού- όσοι είναι επί πολλούς μήνες απλήρωτοι (ΑLTER, Αθλητικά Νέα κλπ.).

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αποφασίστηκε επίσης απεργία το Σαββατοκύριακο στην Metrosport στην οποία ο εργοδότης όχι μόνο δεν υλοποιεί τη ρύθμιση αποπλήρωσης των υποχρεώσεων του προς τους εργαζόμενους αλλά ζητά και πιέζει για τη δραστική μείωση των αποδοχών τους που ΔΕΝ πληρώνει.

Ομοίως θα υπάρξει επικοινωνία με την εργοδοσία στην “Χαλκιδική TV” και αν δεν υπάρξει αίσιο αποτέλεσμα θα ακολουθήσει κινητοποίηση.

Δημήτρης Μακρής

*** Ενημέρωση***

Συνάδελφοι, η σημερινή μέρα ήταν για την παράταξη του Ασύνταχτου Τύπου ένας ακόμη μικρός, αλλά σημαντικός σταθμός.  Στο πλαίσιο των διακηρυγμένων θέσεων μας για εναλλαγή στις θέσεις συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, παραιτήθηκα από την θέση του Δ.Σ, παραχωρώντας την θέση μου στον αμέσως επόμενο, εκλεγμένο με την παράταξη,  συνάδελφο Δημήτρη Μακρή. Οι θέσεις μας, γίνονται πράξη και δεν μένουνε λόγια. Σημασία για εμάς δεν έχει ποιος κάθεται σε μια καρέκλα. Σημασία έχει ότι αυτός που έχει την θέση, εκπροσωπεί όλους εμάς, όλους εσάς και σίγουρα όχι τον εαυτό του. Το σύστημα της εναλλαγής αποδίδει…. Όλο και περισσότερα άτομα, μοιραζόμαστε την αγωνία για το παρόν και το μέλλον του κλάδου, αποκομίζουμε όμως και σημαντικές εμπειρίες. Μέρα με την μέρα, προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, να διεκδικούμε πιο αποτελεσματικά, να απαιτούμε την προστασία των δημοσιογράφων απο κάθε επίθεση, όποια μορφή και αν μπορεί να έχει αυτή, εντός ή εκτός του χώρου. Με αυτά τα λίγα λόγια, εύχομαι καλή δύναμη στον συνάδελφο Δημήτρη Μακρή για την δύσκολη θητεία του στο Δ.Σ .

Αλέξανδρος  Αλεξιάδης

Advertisements

8 Σχόλια to “Τι συζητήθηκε στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ της 7/12/2011”

 1. Αν είχατε… ασύνταχτους στο Μέτροσπορ θα γράφατε περισσότερα για το θέμα της απεργίας;

  • Ένας Ασύνταχτος Says:

   Μπορεί. Αυτό σημαίνει ότι θα ξέραμε τα πράγματα από τα μέσα. Αφού όμως, ξέρεις εσύ αγαπητέ συνάδελφε κάτι παραπάνω, γιατί δεν το γράφεις; Θα ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμο και μπορεί να το κάναμε κεντρικό post. Δεν έχει σημασία ποιός και σε ποια παράταξη ανήκει. Σημασία έχει να δημοσιοποιούμε τα φλέγοντα προβλήματα και να αγωνιζόμαστε από κοινού για τα αιτήματά μας.
   Εξάλλου, ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ δεν είναι παράταξη. Είναι μια ιδέα! Όποιος δεν ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ με τις γραμμές των αφεντικών, ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ κι ας μην το ξέρει!

 2. Φίλε μου, νομίζω ότι είσαι άδικος. Συγκρίνεις το θέμα με την Μακεδονία, που εκεί οι συνάδελφοι πιέζουν όλους και παντού, αγωνίζονται και προσπαθούν συνέχεια να δημοσιοποιήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να επιχειρήσουν να λύσουν τα προβλήματα τους. Ό,τι πέρασε από το Δ.Σ, το δημοσιοποιήσαμε.. Ό,τι δεν έβλαπτε τα συμφέροντα των εργαζομένων δηλαδή και ό,τι τα προάσπιζε. Οι εργαζόμενοι σε ένα μέσο, πρέπει και οι ίδιοι να κινητοποιούνται για να βοηθήσουν την κατάσταση. Αρνηθήκαμε ποτέ έστω σε έναν να προβάλλουμε κάτι;; Να επισημάνουμε κάποια έστω μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια;;; Τα τηλέφωνα μας και τα email μας τα γνωρίζετε. Ακούμε την κριτική, αλλά χωρίς να σηκώσει κάποιος ένα ακουστικό, χωρίς να γράψει μια αράδα, τι περιμένει; Να προσπαθούν μόνο άλλοι για τον ίδιο; Το λέω εντελώς καλοπροαίρετα αυτό και σου υπενθυμίζω φίλε μου ότι δεν είμαστε εμείς το προεδρείο. Στην διάθεση σου για οτιδήποτε.

 3. Σε ευχαριστούμε συνάδελφε Αλέξη, για τη συνέπειά σου αλλά κυρίως για την υπομονή σου… κατά τη θητεία σου στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ! Ευχόμαστε καλή συνέχεια και «καλό κουράγιο» στον συνάδελφο Δημήτρη…

  ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΙ

 4. Δηλαδή, ο κ. Ντόζης της ΕΡΤ3 ζητάει την… «απόσχιση» της ΕΣΗΕΜ-Θ από την ομπρέλα της ΠΟΕΣΥ για να μπορούν να βγαίνουν τα ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ που ανεβάζουν τη θεαματικότητα του καναλιού; Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, ο κ. Ντόζης, ζητάει επιτακτικά, την επαναφορά του εαυτού του στο γυαλί! Και μπροστά στον καθρέπτη του αυτοθαυμασμού, πιοιος γ…εί τα αιτήματα του κλάδου;!… Μερικές προσχηματικές στάσεις εργασίας, θα είναι πολύ «βολικές» ειδικά άμα δεν πέφτουν πάνω στο δελτίο του…

 5. TVia μπράβο. Πέτυχες διάνα. Ακριβώς έτσι είναι. Αλλά ο Ντόζης δεν το κάνει για τον εαυτό του, αλλά για το καλό της χώρας. Χαχαχαχαχαχαχα

 6. Μήπως έχετε ακουστά για τις υπερΝτοζωρίες;

 7. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αλέξη Αλεξιάδη για την προσπάθεια και την προσφορά του στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο δ.σ της Ένωσης. Ήταν συνεπής και μαχητικός και ποτέ δεν έλειψε από διαδικασίες και κινητοποιήσεις. Πιστεύω πως έκανε ολόψυχα το καλύτερο στην προσπάθεια του να εκπροσωπήσει, όλους τους δημοσιογράφους, και όχι μόνο την παράταξη του. Η παρουσία του Αλεξιάδη όλο το προηγούμενο διάστημα στο δ.σ ήταν ξεχωριστή, καθώς κλήθηκε να τραβήξει σκληρό κουπί (υπερασπιζόμενος τις θέσεις του Ασυνταχτου και του ταξικού κινηματος), κόντρα στην γνωστή φιλοκυβερνητική πλειοψηφία σε μία περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και με πολλές απαιτήσεις. Την σκυτάλη τώρα γι’ αυτό το δύσκολο έργο, αναλαμβάνει ο Δ. Μακρής και είμαι σίγουρος ότι εξίσου θα τα πάει καλά, ταξικά, δυνατά και με τσαμπουκά. Μήτσε καλή δύναμη και μη μασάς από τις γνωστές «θεσμικές» νεοφιλελεύθερες θεωρίες του Μάκη, της εκλεγμένης και του παρουσιαστή. Απάνω τους…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: