10 θέσεις και επιχειρήματα για τις ΣΣΕ από την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή»

Τώρα που ξαναφουντώνει η διαβούλευση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ του κλάδου, οι θέσεις που καταθέτουν τα συνεργαζόμενα συνδικαλιστικά σχήματα που συγκροτούν την παράταξη της ΕΣΗΕΑ «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή», αποτελούν ένα σαφές και ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο συνδικαλιστικής δράσης που μπορεί να συνοψίσει και να εκφράσει σε μεγάλο βαθμό τις διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος  των δημοσιογράφων. Εμείς το καταθέτουμε θεωρώντας ότι μπορεί να αποτελέσει τον «συνδικαλιστικό μπούσουλα» για την συγκυρία που διανύουμε, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε, αν υπάρχουν, τυχόν παρατηρήσεις και προβληματισμούς, που θα συμβάλουν σε ένα γόνιμο διάλογο για την ενίσχυση των θέσεων, των επιχειρημάτων και τις δράσεις του ριζοσπαστικού συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο του Τύπου.   

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή», της παράταξης  «Παρατύπως» της ΕΣΠΗΤ και του «Ασύνταχτου Τύπου» της ΕΣΗΕΜ-Θ  και με την συνδρομή «ανεξάρτητων συναδέλφων», στο πλαίσιο της ΠΟΕΣΥ, έχει συγκροτηθεί η παράταξη της «Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης».  

Οι Θέσεις της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή (Financial Crimes,Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι) για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας:

  1. Τα κλιμάκια που προβλέπει η τελευταία ΣΣΕ για τους δημοσιογράφους συνιστούν ένα ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς επιβίωσης και αμοιβής. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να δεχθούμε μειώσεις σε αυτά τα κλιμάκια, ειδικά στη σημερινή συγκυρία. Αντιθέτως, ζητάμε ουσιαστικές αυξήσεις για εκείνους τους συναδέλφους που παίρνουν μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαίως, δεδομένης της αυξανόμενης αφαίμαξης που υφίστανται γενικότερα από την πολιτική κυβέρνησης, τρόικας και κεφαλαίου.
  2. Εάν οι εργοδότες επιθυμούν να μειώσουν το κόστος, μπορούν να απευθυνθούν στα καλοπληρωμένα golden boys, στα στελέχη και στους «ειδικούς συνεργάτες» τους, όπου υπάρχει πολύ «ψαχνό». Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις που αφορούν τον ΔΟΛ, προσαρμογή των αμοιβών στο ύψος της τελευταίας ΣΣΕ θα εξοικονομούσε 12 εκατ. ευρώ ετησίως – όταν από τις οριζόντιες μειώσεις κατά 20% το όφελος θα είναι περίπου 6 εκατ. ευρώ.
  3. Αρνούμαστε την κατάργηση της έξτρα αμοιβής ή των «ισοδύναμων ανταλλαγμάτων» για την εργασία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες. Δεν δεχόμαστε το «πάγωμα» των πάσης φύσης «ωριμάνσεων» (3ετίες, 5ετίες κ.λπ.) και επιδομάτων (οικογενειακών κ.ά.) που προβλέπουν οι συμβάσεις. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εκ περιτροπής εργασία.
  4. Οι δημοσιογράφοι μπορούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να προσφέρουν την εργασία τους σε κάθε μέσο ενός συγκροτήματος ΜΜΕ. Απαράβατος όρος, η απόδοση όλων των επιδομάτων και αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση, καθώς και η πλήρης διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  5. Απαιτούμε την εκκαθάριση του μητρώου μελών της ΕΣΗΕΑ, με έλεγχο των παράλληλων και κυρίως των ανταγωνιστικών θέσεων εργασίας. Να χτυπηθούν στη ρίζα τους τα φαινόμενα εκδούλευσης και στενών σχέσεων με τα κέντρα εξουσίας.
  6. Απαιτούμε την εξάλειψη της «μαύρης εργασίας» και τη σταδιακή -με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα- ένταξη όλων όσοι εργάζονται με μπλοκάκι στα μισθολόγια. Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ειδικά για εκείνους που απασχολούνται στο Internet, όπου έχει δημιουργηθεί το «εργαστήρι» της νέας, βάναυσης εκμετάλλευσης.
  7. Για το διευρυνόμενο έλλειμμα στα ταμεία μας, που καθιστά την επιβίωσή τους επισφαλή, είναι υπεύθυνοι το κράτος, η εργοδοσία, η επιδρομή στα αποθεματικά και η ύφεση που προκαλεί η κυρίαρχη πολιτική. Θεωρούμε casus belli την αφαίμαξη της περιουσίας των ταμείων μας, με οποιοδήποτε τρόπο. Τα ελλείμματα πρέπει να καλυφθούν στο σύνολό τους με εργοδοτικές εισφορές και κρατικές ενισχύσεις.
  8. Να κατοχυρωθεί ο εργατικός έλεγχος, δηλαδή η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στον έλεγχο ποιότητας της ενημέρωσης και του «προϊόντος» που παράγουν σήμερα τα ΜΜΕ. Ο κίνδυνος κατάρρευσης των media είναι αποτέλεσμα της διαπλοκής, της αποτυχημένης και πανάκριβης τακτικής εκδοτών – καναλαρχών και του άγριου ανταγωνισμού ανάμεσά τους. Η κοινωνία δεν έχει ανάγκη τέτοια Μέσα.
  9. Ζητάμε την καθιέρωση ρητρών για μείζονα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των ΜΜΕ. Αρνούμαστε, για παράδειγμα, να χορηγούνται διαφήμιση -κυρίως κρατική- ή άλλου είδους ενισχύσεις σε επιχειρήσεις Μέσων που δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων (καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών, χορήγηση άδειας, τήρηση όρων για τις συνθήκες εργασίας κ.λπ.).
  10. Απαιτούμε να μπουν κανόνες στο χαοτικό τοπίο της ενημέρωσης μέσω του Διαδικτύου, καθώς και των -συχνά απαράδεκτων- συνθηκών εργασίας που επικρατούν σε αυτό. Να υπογραφεί συνολική και ισότιμη ΣΣΕ από όλα τα Σωματεία και τις Ενώσεις που υπάρχουν σήμερα στα ΜΜΕ, καθώς και την υποχρεωτική ισχύ τους για όλους τους εργοδότες.

 Πρωτοβουλία για την Ανατροπή (Financial Crimes,Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, Ανένταχτοι)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: