Εν αναμονή εξελίξεων στο συγκρότημα της «Μακεδονίας». Νέα 48ωρη απεργία στον Αγγελιοφόρο. Κινητοποιήσεις και οι δημοσιογράφοι σε ΕΡΤ3, ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΔΕΠΘΕ.

Οι τελευταίες εξελίξεις με ενημέρωση και από την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ της Τετάρτης 23-11-2011

Μακεδονία

Ο ωμός εκβιασμός της ιδιοκτησίας συνεχίζεται στο συγκρότημα της εφ.Μακεδονία, όπου τα λεφτά υπάρχουν για τις μισθοδοσίες, αλλά δεν δίνονται αν οι εργαζόμενοι δεν υποκύψουν στα γελοία αιτήματα της εργοδοσίας για δεκάδες απολύσεις και περικοπές που θα φτάνουν στο 40%. Η εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη Β.Σουλοπούλου, ζήτησε συνάντηση με τους προέδρους των τριών ενώσεων, πήρε αρνητική απάντηση ωστόσο καθώς δεν είχε καταβληθεί ούτε ένας από τους 3 χρωστούμενους μισθούς (σε λίγες μέρες 4) . Η ίδια είπε ότι θα επιθυμούσε την συνάντηση αυτή μόλις καταβάλλει έναν (μάλλον) μισθό, χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές περιεχόμενο της συζήτησης που θέλει. Από τα τέλη του καλοκαιριού οι εργαζόμενοι περιμένουν να ενημερωθούν από την Β.Σουλοπούλου για το που θα καταλήξει η εφημερίδα, ενώ εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, πλανάται η απειλή του λουκέτου, καθώς η ιδιοκτησία, εντέχνως, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα συνεχίζει να βάζει χρήματα. Πάγια θέση των εργαζομένων, είναι η καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων πριν επιστρέψουν στις εργασίες τους αλλά και πριν αρχίσει διάλογος για το οτιδήποτε . Στην συνεδρίαση του Δ.Σ παραβρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι, ανάμεσα τους συνάδελφοι που είχαν προσφύγει στην επιθεώρηση εργασίας, καταγγέλλοντας την εργοδοσία για την μη καταβολή των δεδουλευμένων. Μέχρι σήμερα Πέμπτη, δεν καταβλήθηκε κανένας μισθός, παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας πως τα χρήματα έχουν αποσταλεί από την Αμερική τραπεζικά ήδη από το τέλος της περασμένης εβδομάδας και έπρεπε ήδη να είναι διαθέσιμα.

Αγγελιοφόρος

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Δ.Σ αναλώθηκε γύρω από την στάση που έπρεπε να κρατήσει η ΕΣΗΕΜ-Θ στην προκλητική συμπεριφορά του εκδότη του Αγγελιοφόρου Αλ. Μπακατσέλου, ο οποίος επιμένει στις περικοπές των μισθών μέχρι και 35%, σε περίπτωση που επιστρέψουν οι 14 απολυμένοι. Επιτέλους, η διαβούλευση για το προεδρείο φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, καθώς το μόνο που έκανε η εταιρεία στην διάρκεια των τελευταίων επαφών με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ, είναι να ζητούσε με επιτακτικό τρόπο την μείωση του κόστους της μισθοδοσίας των δημοσιογράφων στο 1,6 εκ ευρώ. Κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα της εφημερίδας, κανένα ίχνος ανθρωπιάς για τους απολυμένους και όσους πρόκειται να απολυθούν στο μέλλον, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν διαφορετικά.  Έτσι, μετά από πολλές ημέρες, το Δ.Σ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας που θα αρχίσει από το πρωί της Παρασκευής, ενώ πρόθεση είναι οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Εργασιακή Εφεδρεία – Ενιαίο Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.

Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την συνεδρίαση, αφορούσε στην μερική μεν, ουσιαστική όμως δε, ένταξη των δημοσιογράφων στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το οποίο προχωράει. Συζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου Λ.Μπελίτση, όσον αφορά τις αλλαγές που αφορούν στους μισθούς, ενώ αποφασίστηκε η συμπόρευση με την ΠΟΕΣΥ και τις άλλες ενώσεις , όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ζητηθεί για άλλη μια φορά, η εξαίρεση των δημοσιογράφων από τα δύο μέτρα. Τόσο στην διάρκεια του Δ.Σ, όσο και στην διάρκεια της εργασιακής συνέλευσης που ακολούθησε, τα μέλη του προεδρείου επαναλάμβαναν πως επιβεβαιώθηκαν τα χειρότερα σενάρια και πως τελικά δεν έπιασε τόπο η διαχείριση της κατάστασης με το ….lobbying. Το δεδομένο είναι ότι οι μισθοί, περιορίζονται δραματικά ειδικά στους εργαζόμενους στον στενό δημόσιο τομέα και ότι οι συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν, όσο ίσχυαν μετά τα απανωτά κουτσουρέματα στους μισθούς, έχουν πια γίνει κουρελόχαρτα. Πλέον, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, αλλά και πάλι, το προεδρείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να μπει στην διαδικασία να προτείνει στην ΠΟΕΣΥ και στις άλλες ενώσεις, απεργία διαρκείας. Το θέλουνε όπως λένε, αλλά το αφήνουν στην διακριτική ευχέρεια της ΠΟΕΣΥ, άρα και της ΕΣΗΕΑ. Στην διάρκεια του Δ.Σ, το προεδρείο ενημερώθηκε για την τακτική της διοίκησης της ΕΡΤ3, να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν ένα χαρτί με το οποίο ελάμβαναν γνώση της κατάπτυστης εγκυκλίου για την εφεδρεία, ωστόσο κανείς δεν μπήκε στην διαδικασία να ασχοληθεί με το θέμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία με την εγκύκλιο, συζητήθηκε εκτενώς και στην διάρκεια της εργασιακής συνέλευσης, προκαλώντας έντονους διαλόγους ανάμεσα σε όσους έλεγαν ότι δεν είχε καμία σημασία η υπογραφή και σε αυτούς που υποστήριζαν ότι όσοι υπογράφουν, συμμετέχουν εν γνώσει τους στην διαδικασία. Να επισημάνουμε ότι στην εργασιακή συνέλευση συμμετείχαν αρκετοί συνάδελφοι από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΔΕΠΘΕ και ελάχιστοι από την ΕΡΤ3!!!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: