Απόλυση δημοσιογράφου στο Βόλο για συνδικαλιστική δράση – «Ποιεί την νήσσαν» και σιωπά η τοπική Ένωση Συντακτών…

Ο συνδικαλιστής δημοσιογράφος Θ. Βογιατζής απολύθηκε από την εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου, αφού πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις για να μην περάσουν αντεργατικές ρυθμίσεις που επέβαλε η εργοδοσία. Είναι η ίδια εφημερίδα που επέβαλε μειώσεις μισθών και εφάρμοσε ενοικιαζόμενη εργασία για να υποκαταστήσει την εργασία των τεχνικών της που αρνήθηκαν να υποκύψουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις.

Ο συνάδελφος δεν υπέγραψε τη μείωση μισθών, που επέβαλε η εργοδοσία και μαζί με άλλους εργαζόμενους έδωσαν αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά. Την απόλυσή του καταγγέλλει η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου θεωρώντας την «εκδικητική και τρομοκρατική για συνδικαλιστικούς καθαρά λόγους». Όπως μάλιστα αναφέρει η Ομοσπονδία η μείωση μισθών επιβλήθηκε στην «Θεσσαλία» «με την ανοχή και τη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΕΣΗΕΘΣΕ» (την Ένωση Συντακτών που καλύπτει τους δημοσιογράφους της περιοχής). Τόσο η άρνηση του συγκεκριμένου δημοσιογράφου, όσο και διάφορες μεθοδεύσεις εναντίον του, αλλά και εναντίον των τεχνικών εργαζομένων στην εφημερίδα Θεσσαλία έχουν γνωστοποιηθεί εδώ και μήνες από καταγγελίες της Ένωσης Τεχνικών Τύπου Βόλου, αλλά και του ίδιου του συναδέλφου, ο οποίος είναι μέλος της ΕΣΗΕΘΣΕ. Κι όμως μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά σχετική ανακοίνωση της τοπικής ένωσης συντακτών, αντίθετα αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι μέλη και στελέχη της ΕΣΗΕΘΣΕ στήριξαν αυτή την επιλογή του εργοδότη τους. Στην ίδια περιοχή πριν μερικούς μήνες υπήρξε και ομαδική καταγγελία επτά εργαζομένων στην εφημερίδα «Ημερήσιος Κήρυκας» Λάρισας εναντίον συναδέλφου τους και μέχρι πρόσφατα προέδρου της ΕΣΗΕΘΣΕ για συναλλαγή με τον εργοδότη της εφημερίδας που εργάζονταν, γεγονός που οδήγησε σε παραίτηση τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή από το Δ.Σ. της ένωσης. Τι πραγματικά συμβαίνει στη Θεσσαλία; Γιατί σιωπά το σωματείο και δεν δημοσιοποιεί τέτοιες καταγγελίες;

Κι επίσης: είναι δυνατόν να καταγγέλλεται η απόλυση δημοσιογράφου από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου και η ΠΟΕΣΥ να παραμένει αμέτοχη; Ελπίζουμε με αφορμή την καταγγελία της «αδελφής» Ομοσπονδίας, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ να συζητήσει την υπόθεση και να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι σε όσα καταγγέλλονται. Συμφωνώντας απόλυτα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου προσυπογράφουμε το κάλεσμα: «οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δημοσιογράφων να πράξουν το καθήκον τους».

«πηγη Παρατυπως»

Advertisements

4 Σχόλια to “Απόλυση δημοσιογράφου στο Βόλο για συνδικαλιστική δράση – «Ποιεί την νήσσαν» και σιωπά η τοπική Ένωση Συντακτών…”

 1. Γιατί ορε «αγωνισταράδες» της Ένωσης του κάμπου κάνετε την πάπια; Τώρα που πρέπει να υψώσετε φωνή διαμαρτυρίας, τώρα κάνετε το κορόιδο; Αν ισχύει η καταγγελία είστε ξεφτίλες. Ου να χαθείτε σμπίροι των τσιφλικάδων της ενημέρωσης…
  Αυτά να τα βλέπουν οι «κολίγοι» που σας ψήφισαν.

  • θανάσησ κ. βογιατζησ Says:

   ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΥΠΟΥ και ΜΜΕ του ΠΑΜΕ.

   ΠΑΡΤΕ ΜΕΡΟΣ στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για τους απολυμένους της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΤΕΤΑΡΤΗ 23 Νοεμβρίου στις 11 το πρωϊ, απέναντι από τα γραφεία της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Ιάσονος με Αθ. Διάκου).

   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

   Καταγγέλλουμε την απόλυση του συναδέλφου και συνδικαλιστή, επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Δημοσιογράφων Θανάση Βογιατζή από τις «Θεσσαλικές Εκδόσεις ΑΕ», όπως και άλλων οκτώ εργαζομένων στο Πρακτορείο διανομής τύπου του ίδιου εργοδότη. Η απόλυση του δημοσιογράφου είναι ξεκάθαρα συνδικαλιστική δίωξη. Έτσι μεταφράζεται η δικαιολογία της εργοδοσίας, ότι «υπάρχει αδυναμία συνεργασίας», ενώ η αλήθεια είναι η άρνηση του συγκεκριμένου συνδικαλιστή να ακολουθήσει την απαίτηση για μείωση αποδοχών κατά 20%. Πρόκειται για τη γνωστή επιχειρηματολογία των επιχειρήσεων περί «ζημιάς» λόγω της κρίσης, που αποδεδειγμένα όμως δεν είναι ζημιά, αλλά σχετική πτώση της κερδοφορίας τους.
   Αυτές οι 9 απολύσεις από τις Θεσσαλικές εκδόσεις, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό έχουμε καταγγείλει δεκάδες άλλες και έχουμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί, θα οξυνθεί. Όσο η καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται, η
   καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κυρίως της ανθρώπινης εργασίας και με τη μορφή της απόλυσης θα κλιμακώνεται. Αλλά και με άλλες μορφές, όπως δουλειά εκ περιτροπής, μείωση μισθών, μαύρη εργασία, ατομικές συμβάσεις, καθυστερήσεις πληρωμών, που χαμηλώνουν το εργατικό κόστος και ήδη δοκιμάζονται και στο χώρο του Τύπου.
   Οι απολύσεις έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται στο χώρο του τύπου και την απώλεια μερίδας της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Σαν απάντηση στις «μπίζνες», στο τζόγο της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας», προέκυψε το σχέδιο για τσουνάμι απολύσεων στο χώρο της διανομής, αλλά και 3-4 δημοσιογράφων. Και βέβαια τι βολικότερο για μια επιχείρηση που ετοιμάζεται να πετσοκόψει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων, να ξεκινήσει από τον πλέον ασυμβίβαστο, αυτόν που αποδεδειγμένα από την πολύ πρόσφατη εμπειρία, θα δημιουργούσε εστία αντίστασης, θα πρότεινε οργάνωση της πάλης και θα αντιστεκόταν για λογαριασμό του και των υπόλοιπων.
   Η εργοδοσία βρίσκει και τα κάνει. Όσο έχει δίπλα της ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δε θέλουν και δε μπορούν να ορθώσουν ανάστημα γιατί είναι ταγμένες σε αυτό το δρόμο ανάπτυξης, ότι δε γίνεται διαφορετικά, με άλλη παραγωγή και εξασφαλισμένα τα εργατικά δικαιώματα. Όσο συμφωνούν με την αντίληψη ότι θα υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες μερικών απολύσεων, αλλά το κύριο είναι να βγαίνουν κέρδη και να πολλαπλασιάζονται πάση θυσία. Όσο οι εργαζόμενοι δέχονται οι ίδιοι να εκχωρούν τα δικαιώματά τους, τόσο ο οδοστρωτήρας θα προχωρά και θα ισοπεδώνει κι άλλους.
   Η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις που της λύνουν τα χέρια νομοθετικά, η ΕΕ που δίνει γραμμή, συνολικά αυτή η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να ηττηθεί από την οργανωμένη απάντηση των εργαζόμενων. Αν δε σηκώσουμε κεφάλι θα έρθει η σειρά μας. Χρειάζεται ξεσηκωμός, αυτά τα μέτρα να μπλοκάρονται τη στιγμή που παίρνονται, με τον ίδιο αποφασιστικό και εκβιαστικό τρόπο που παίρνονται. Η Χαλυβουργία, δείχνει πραγματικά το δρόμο αυτές τις μέρες. Από τη μια η περήφανη στάση του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο κι από την άλλη η συμβιβασμένη στάση του σωματείου στο Βόλο. Όταν δε σου αφήνεται άλλο περιθώριο, σταματάς τη δουλειά, απεργείς, στέκεσαι αλληλέγγυος, οργανώνεις την αντίδρασή σου, θυμίζεις ότι χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά. Χωρίς φόβο, αυταπάτες, ταλαντεύσεις. Αν δεν πιέσεις, συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ή αυτοί ή εμείς.
   Αυτή πρέπει να είναι άμεσα, σήμερα η απάντησή μας πριν ο Δανός, ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι στείλουν κι άλλα ραβασάκια απόλυσης. Αυτή είναι η τακτική που θα εξασφαλίσει σήμερα μπλόκο στις αντιδραστικές μεθοδεύσεις, την αλλαγή συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ανασύνταξή του, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την οικοδόμηση της δικής μας εξουσίας».

   Καλούμε την Ένωση συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας (από τις 11- 2 μ. μ.) για την διεκόλυνση των εργαζομένων να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση, στην Παράσταση διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει και την συμμετοχή τους στην τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση εργασίας Μαγνησίας.
   Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, αναλόγως και της στάσης που θα κρατήσει η εργοδοσία.

   • Ερωτηξη: λετε τα ιδια και για τις απολύσεις στον 902; Δεν ισχύει εδώ το γεγονός ότι «πρόκειται για τη γνωστή επιχειρηματολογία των επιχειρήσεων περί «ζημιάς» λόγω της κρίσης, που αποδεδειγμένα όμως δεν είναι ζημιά, αλλά σχετική πτώση της κερδοφορίας τους»; Να πάρετε πισω τις απολύσεις στον 902…

 2. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ!

  ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ!

  ΌΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, παντού.

  Και στον «902fm», εννοείται…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: