Με διακοπή ασφάλισης απειλεί τους εργαζόμενους το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, επειδή τα αφεντικά δεν αποδίδουν εισφορές. Στις 10/12 συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ…

Με στέρηση ασφάλισης απειλεί τους εργαζόμενους το ΕΤΑΠ ΜΜΕ επειδή οι εργοδότες δεν αποδίδουν τις παρακρατήσεις στο ταμείο. Αυτή την άκρως αντεργατική και προκλητικά αλλοπρόσαλλη θέση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλος στο δ.σ. της ΠΟΕΣΥ. Αρνήθηκε δε την πλήρη διαφάνεια σχετικά με τα χρέη προς το Ταμείο καθώς όπως υποστήριξε το ΕΤΑΠ ΜΜΕ αδυνατεί να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιχειρήσεων Τύπου και των εκδοτών –  καναλαρχών που οφείλουν εισφορές όπως βέβαια και τα ποσά που οφείλονται. Είναι λέει θέμα προσωπικών δεδομένων…

Τα παραπάνω ειπώθηκαν στην συνάντηση που είχε, ο διορισμένος από το ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ με το δ.σ της ΠΟΕΣΥ την περασμένη Τρίτη. Ο πρόεδρος του Ταμείου (να σημειωθεί τον διορισμό του είχαν στηρίξει ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ενώ ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ψηφίσει λευκό) με καθαρό τρόπο περιέγραψε ένα ερεβώδες μέλλον για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ:

  • Τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ από το κούρεμα κινδυνεύουν να μειωθούν κατά 900 εκατ. ευρώ.
  • Το ΕΔΟΕΑΠ με τα δεδομένα που υπάρχουν αντέχει για άλλα 5 χρόνια και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ για 15 ακόμη χρόνια.
  • Τα έσοδα από εισφορές και αγγελιόσημο είναι μειωμένα κατά 35-40% σε σχέση με το 2010 και αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο καθώς το αγγελιόσημο έχει μειωθεί κατά 50%. Οι επιχειρήσεις «σπρώχνουν» την διαφήμιση στα πόρταλς για να μην υπάρχει η επιβάρυνση του αγγελιόσημου και των εισφορών.
  • Δεν υπάρχει ο απαραίτητος ελεγκτικός μηχανισμός του ταμείου (διαθέτει μόλις 12 άτομα για ελέγχους σε όλη τη χώρα). Υπάρχουν λέει επιχειρήσεις Τύπου που δεν έχουν καν νομική υπόσταση. Δηλαδή εκδίδονται εφημερίδες ή λειτουργούν ραδιοτηλεοπτικά που απασχολούν εργαζόμενους και εισπράττουν διαφημιστικά έσοδα, σε ένα άκρως θολό επιχειρηματικό και συνεπώς φορολογικό καθεστώς με την ανοχή του κράτους (εμείς ακούμε για μία εφημερίδα που δεν διαθέτει ούτε ΑΦΜ).
  • Τα χρέη είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (συγκεκριμένο νούμερο απέφυγε να αναφέρει και όταν ρωτήθηκε μίλησε γενικά για… 100 εκατομμύρια ) ενώ ο νόμος που επιβάλει την καταβολή των εισφορών παράλληλα με τους μισθούς μέσω τραπεζικού λογαριασμού, έχει καταργηθεί στην πράξη. Κανένα αφεντικό του Τύπου δεν τον εφαρμόζει.
  • Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ βάσει νόμου δεν μπορεί να έχει παραρτήματα εκτός Αθηνών (όπως στην Θεσσαλονίκη) και εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ελέγχει την περιφέρεια. Ανέφερε δε ότι 100 οργανικές θέσεις παραμένουν κενές.

Αφού λοιπόν ο κ. Τσουπαρόπουλος μίλησε για τα παραπάνω προχώρησε και στο ρεζουμέ της όλης ιστορίας που περιγράφει τις προθέσεις της διοίκησης του και τις προθέσεις της κυβέρνηση που υπηρετεί. «Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση το Ταμείο θα υποχρεωθεί να διακόψει την ασφάλιση σε εργαζόμενους» είπε και σε ερώτηση τι πρέπει να γίνει, πρότεινε «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι τους να ελέγχουν τις εταιρίες αν αποδίδουν τις παρακρατήσεις και να προχωρούν σε καταγγελίες». Δηλαδή αντί το Ταμείο να κάνει τη δουλειά του, οι εργαζόμενοι που σήμερα αντιμετωπίζουν περικοπές, απολύσεις εκβιασμούς και τρομοκρατία, να αναλάβουν και ρόλο ελεγκτή και να ζητούν τον λογαριασμό από τους εργοδότες για το αν και κατά πόσο καταβάλλονται οι εισφορές.

Μετά από αυτά, τα οποία ακούγονται από τα πλέον επίσημα χείλη, αν κάποιοι ακόμα αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια εισφοροδιαφυγή, θα πρέπει να το κοιτάξουν ψυχιατρικά. Είναι σίγουρο ότι οι κυβερνώντες έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Μας εμπαίζουν κατάμουτρα χωρίς ίχνος ντροπής. Αν ο συνάδελφος Τσουπαρόπουλος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του να παραιτηθεί, αλλιώς κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως συνεργάτης και δωσίλογος των αφεντικών. Να του θυμίσουμε ότι μεταξύ των εκατοντάδων απολυμένων των τελευταίων ετών, ήταν και πολλοί εργασιακοί εκπρόσωποι και συνδικαλιστές, οι οποίοι πλήρωσαν το μάρμαρο της επιλογής τους και της τόλμης τους να εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους. Αναμένουμε από τον ίδιο και τα μέλη της διοίκησης του ΕΤΑΠ ΜΜΕ άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Τι πρέπει να γίνει από κοινού με την ΠΟΕΣΥ και όλες τις Ενώσεις:

  • Να απαιτήσουμε να δοθούν τώρα στη δημοσιότητα όλες οι λίστες των οφειλετών και των χρεών. Να καταργηθεί άμεσα το καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (αλήθεια τι έγινε με εκείνα τα μυστικά κονδύλια; Τι λέει η συγκυβέρνηση;).
  • Να μπλοκαριστεί άμεσα οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο όσων χρωστούν στα Ταμεία αν δεν ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει το κούρεμα των αποθεματικών, να εφαρμοσθεί ο νόμος για την καταβολή των εισφορών μέσω τραπέζης παράλληλα με τους μισθούς και να ενισχυθεί άμεσα ο ελεγκτικός μηχανισμός των ταμείων με πλήρωση των κενών θέσεων και ίδρυση παραρτημάτων στην περιφέρεια.

Γενικό Συμβούλιο

Το δ.σ της ΠΟΕΣΥ για το επόμενο διάστημα σχεδιάζει μία σειρά από παρεμβάσεις προκειμένου να αναδειχθούν βασικά ζητήματα της συγκυρίας. Προς αυτή την κατεύθυνση αποφάσισε την σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ στις 10 Δεκεμβρίου το οποίο θα εξετάσει και θα οριστικοποιήσει την πρόταση και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας για τα θέματα που προκύπτουν (εργασιακά, ασφαλιστικά, συνθήκες εργασίας κ.λ.π ) από την λειτουργία των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης. Επίσης στο Γ.Σ θα συζητηθεί σε πρώτη φάση η αλλαγή καταστατικού της Ομοσπονδίας αλλά και τα βασικά θέματα της συγκυρίας. Ειδικά για τα δύο αυτά κρίσιμα ζητήματα καλό είναι όλοι οι συνάδελφοι να καταθέσουν προτάσεις και θέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ θα ζητήσει συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς για θέματα που έχουν προκύψει όπως το ενιαίο μισθολόγιο, το μέλλον των δημόσιων ΜΜΕ  και οι αγωγές κατά δημοσιογράφων ενώ αναμένει τον ορισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της νέας τροικανής κυβέρνησης.

Χθες επίσης αποφασίσθηκε την ερχόμενη Παρασκευή να γίνει στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ «πανελλαδική γενική συνέλευση» όλων των εργαζομένων στη δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ και στο ΑΠΕ, με κήρυξη πανελλαδικής στάσης εργασίας (10πμ-4μμ), προκειμένου να συζητηθούν θέματα όπως η εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και η βιωσιμότητα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και να εξετασθούν οι προτάσεις που υπάρχουν για τρόπους αντίδρασης και κινητοποίησης.

Όσο για την περίφημη σύγκλιση των διοικητικών συμβουλίων όλων των Ενώσεων, προκειμένου να εξετασθεί από κοινού το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία προτείναμε και υπάρχει η σχετική ομόφωνη απόφαση, παραμένει ανενεργή. Κάποιοι δεν θέλουν την ενεργοποίηση του κλάδου και αυτοί είναι συγκεκριμένοι. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι η ΣΣΕ αφορά αποκλειστικά την ΕΣΗΕΑ ή εκτιμούν ότι δεν είναι καιρός για «μαξιμαλιστικές» διεκδικήσεις. Από την εικόνα που έχουμε είναι ότι όλες οι πλειοψηφίες στις Ενώσεις όπως και στην ΠΟΕΣΥ, επιλέγουν να παίζουν άμυνα την ώρα που τα αφεντικά έχουν αποθρασυνθεί και μας επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν εκτεθειμένοι στις άγριες διαθέσεις των αφεντικών, ενώ οι πλειοψηφίες των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ αδυνατούν να συντονιστούν σε μία κοινή αντίδραση, η οποία, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, δεν μπορεί να  είναι άλλη από την πανελλαδική απεργία διαρκείας. Θα επαναλάβουμε: έχετε ευθύνες κ.κ. πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ και όλων των Ενώσεων όσο δεν ανοίγεται, σε όλη του τη διάσταση, το θέμα της σύμβασης. Το θέμα αφορά άμεσα όλους μας, καθώς δεν υπάρχει μαγαζί όπου οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται με το περίστροφο στον κρόταφο για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις μέχρι και 40%. Το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ υποσχέθηκε ότι εκ νέου θα επιχειρήσει να υλοποιηθεί η απόφαση Ίδωμεν.

Η ΠΟΕΣΥ με δύο ανακοινώσεις της καταγγέλλει την βιομηχανία αγωγών που έχουν στηθεί βάσει του τυποκτόνου νόμου Βενιζέλου και ζητά την εξαίρεση των άνεργων δημοσιογράφων από την καταβολή των χαρατσιών.

Οι ανακοινώσεις:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τη «βιομηχανία αγωγών» που έχει δημιουργήσει ο τυποκτόνος νόμος 1178 του 1981, και έχει λάβει εξοντωτικές για τους δημοσιογράφους διαστάσεις με κινδύνους για την ελευθεροτυπία, ιδιαίτερα μετά την τροποποίησή του το 1995. Και μπορεί η υπ’ αριθμ. 6/2011 απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου περί κηρύξεως αντισυνταγματικής της διάταξης της παρ. 2 του μόνου άρθρου του Ν. 1178/1981, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 παρ. 10 του Ν. 2328/1994 να βάζει κάποιους φραγμούς στο νόμο, που προέβλεπε ανεξέλεγκτες αποζημιώσεις για περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου, το πρόβλημα όμως παραμένει. Πρόσφατο  παράδειγμα, η  καταδίκη  τριών συναδέλφων μελών της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας και Εύβοιας που τους επιδικάσθηκε από το Εφετείο, ύστερα από αναίρεση που είχε ασκηθεί στον Άρειο Πάγο μετά την πρωτόδικη αθώωσή τους, καταβολή αποζημιώσεων που αγγίζουν τις 30.000 ευρώ. Για δημοσιεύματα που αφορούσαν σε σύλληψη και προφυλάκιση κατηγορούμενου για τοκογλυφία.  Η ΠΟΕΣΥ καυτηριάζει τις κραυγαλέες αυτές περιπτώσεις ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε η δημοσιογραφία να ασκείται σε καθεστώς ελευθερίας, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές. Ταυτόχρονα, διακηρύσσει ότι μηνύσεις και αγωγές δεν θα απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από την προσήλωσή τους στις αρχές της αλήθειας, της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας. Πάγια θέση του κλάδου είναι η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του υπάρχοντος νομικού συστήματος, με ένα άλλο το οποίο θα διέπεται από τη λογική της άμεσης και ουσιαστικής επανόρθωσης και αποκατάστασης του θιγέντος.  Η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, με εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη του συγκεκριμένου νόμου, που επέβαλλε κατώτατο πλαφόν αποζημίωσης 300.000 ευρώ, οδηγώντας σε εξόντωση ΜΜΕ και δημοσιογράφους. Ωστόσο, εξακολουθεί να ισχύει το κατώτατο όριο των 30.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, στο πλαίσιο ενός συστήματος αστικής ευθύνης και προστασίας της τιμής και υπολήψεως του θιγμένου, γεγονός που στην πράξη έγινε αφορμή της δημιουργίας «βιομηχανίας αγωγών». Οι περισσότερες δε από αυτές είναι προσχηματικές και επιδιώκουν τον εκβιασμό του εκδότη ή του δημοσιογράφου, με την απειλή μεγάλων αποζημιώσεων, να προέλθει σε έναν συμβιβασμό, με σκοπό τον προσπορισμό ενός ποσού ή την πλήρη ανασκευή και ανατροπή των  όσων αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα. Ήδη, δεκάδες τέτοιες αγωγές εκκρεμούν στα δικαστήρια, με τις οποίες απειλούνται εκδότες και δημοσιογράφοι με την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ είναι γνωστό ότι από αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να χάσουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, λόγω κατάσχεσης. Είναι φανερό ότι με το υπάρχον νομικό καθεστώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο αυτή η ίδια η ελευθερία του Τύπου, που αποτελεί ένα από τα στηρίγματα της Δημοκρατίας. Γιατί με το πρόσχημα των αγωγών και την απειλή εκδίκασης μεγάλων αποζημιώσεων εκείνο που επιχειρείται στην πραγματικότητα είναι η φίμωση του Τύπου. Και όταν φιμώνεται ο Τύπος, η ελευθερία παύει να υπάρχει.

Για τα χαράτσια:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε την αποστολή επιστολής προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, με την οποία ζητείται να εξομοιωθούν οι άνεργοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με τους ανέργους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την επιβολή των πρόσφατων εκτάκτων μέτρων. Επίσης, αποφασίστηκε η σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, με κύριο θέμα την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των εργαζομένων στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Συζητήθηκε επίσης η προετοιμασία της δημοσιογραφικής διαδήλωσης στις Βρυξέλλες, που εξαγγέλθηκε στον Ημερίδα της Ομοσπονδίας για Δημόσια ΜΜΕ, και τις Συλλογικές Συμβάσεις, στην οποία συμμετείχαν και οι πρόεδροι της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: