108 ημέρες απλήρωτοι στην «Μ». Άκαρπη η συνάντηση με την εργοδοσία…

Δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα στην συνάντηση που είχε προχθές η εργοδοσία της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοιτσίδη. Ο αδελφός του μεγαλομετόχου Γιάννη Ρήγα, Θεόδωρος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ξεκαθάρισε δε ότι σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει «συνέχεια» και δεν μπει λουκέτο στις εφημερίδες του συγκροτήματος («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπόρ του Βορρά») όλα θα κινηθούν βάσει του «προγράμματος εξυγίανσης» που έχει προτείνει η «εκπρόσωπος» της εργοδοσίας Β. Σουλοπούλου. Δηλαδή με λίγα λόγια η εργοδοσία επιμένει στην μείωση προσωπικού κατά 85 άτομα (από τα 190 που σήμερα εργάζονται στο συγκρότημα) και στην μείωση μισθών κατά 40%. Να σημειωθεί ότι ήδη 44 εργαζόμενοι έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο εξυγίανσης. Οι τελικές αποφάσεις της εργοδοσίας αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Δηλαδή επί της ουσίας για τα δεδουλευμένα των 3,5 μηνών και την έκδοση των εφημερίδων δεν ειπώθηκε τίποτα το συγκεκριμένο. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Αύγουστο. Επί 108 ημέρες δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς που τους οφείλει η εταιρία, ούτε κάποιο βοήθημα. Βιώνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς οικονομικής και επαγγελματικής ομηρίας ενώ η εργοδοσία, μέχρι στιγμής, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της, την ώρα που οι 190 εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα της ανέχειας και των προβλημάτων της καθημερινότητας και των χαρατσιών.

Τα σενάρια μέχρις στιγμής δεν είναι πολλά, παρότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις δύο βασικές εκδοχές, δηλαδή του λουκέτου ή της λειτουργίας. Ακόμα και αν δεχθούμε πως το σενάριο της συνέχειας είναι το πιο αισιόδοξο, οι προοπτικές ποιες είναι; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι το «καλό σενάριο», διότι το κακό σενάριο είναι το πλήρες αδιέξοδο με επώδυνη κατάληξη για όλους τους εργαζόμενους. Ωστόσο αναπόφευκτα τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και αφορούν πέρα από τα εργασιακά ζητήματα, το παραγόμενο προϊόν και την ενημέρωση. Δηλαδή με πολύ πιο λίγους, ελάχιστους μάλλον, εργαζόμενους, κακοπληρωμένους σε καθεστώς έντασης και ασφυκτικής απασχόλησης, οι εφημερίδες θα είναι καλύτερες και συνεπώς πιο αποδεκτές από το αναγνωστικό κοινό και βιώσιμες; Από πού μπορεί να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα;

Οι εφημερίδες δεν είναι ούτε σκούπες, ούτε απορροφητήρες, πόσο μάλλον φωτοβολταϊκά συστήματα. Οι εφημερίδες δεν είναι βιοτεχνική δραστηριότητα, δεν είναι χρηματοπιστωτική δραστηριότητα, δεν είναι παροχή εργολαβικών υπηρεσιών, δεν είναι εξυπηρέτηση πελατών. Οι εφημερίδες συνήθως απαξιώνονται από την στιγμή που οι διοικούντες με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους, τις μετατρέπουν σε «γραφεία δημοσίων σχέσεων» και σε άνευρες και ανούσιες καταγραφές συμβάντων, όπου ο ζωντανός πλουραλιστικός κριτικός λόγος εξοβελίζεται στα τάρταρα της επιχειρούμενης  «ομογενοποίησης».

Αυτή η ιεραρχικά επιβεβλημένη αντίληψη της «ισοπεδωμένης» πληροφορίας«, είθισται να υπαγορεύεται από μία μίζερη αισθητική συνδιαλλαγής με την κάθε λογής εξουσία και τις επιταγές μίας απροκάλυπτης εξυπηρέτησης προσώπων και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Το αποτέλεσμα είναι η αποξένωση και η απομάκρυνση από το αναγνωστικό κοινό που «κακότροπα» θα λέγαμε, επιμένει να μη καταναλώνει αμάσητα ό,τι του σερβίρουν, όταν μάλιστα δεν προσφέρεται και κάποιο αντάλλαγμα όπως κάνουν οι κυριακάτικες εκδόσεις.

Με λίγα λόγια η απώλεια φύλλων και επιρροής καταγράφεται ως αποτέλεσμα όταν άσχετοι με τις εκδόσεις, με πειραματική αλαζονεία, επιχειρούν  να επιβάλουν ένα αλάθητο που τελικά αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και ζημιογόνο.Ποιο θα είναι το μέλλον των εφημερίδων, όταν ο ζωντανός λόγος στην εποχή του διαδικτυακού αχταρμά αντί να επιδιώκεται ως αντίδοτο, διώκεται;

Τα παραπάνω ισχύουν και για τις εν λόγω εφημερίδες και την πορεία τους. Εν τέλει μένει να δούμε ποιες είναι προθέσεις της εργοδοσίας αλλά και πως θα γίνει ο καταλογισμός των όποιων ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τελευταίων 3,5 μηνών, να αποκατασταθεί η λειτουργία των εφημερίδων με εφαρμογή των ΣΣΕ και να υπάρξει αναδιοργάνωση σε δομές και λειτουργίες βάσει των προτάσεων ανάπτυξης που υποβάλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αν μη τι άλλο διαθέτουν και πείρα και γνώση του αντικειμένου.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: