Σε κατάσταση «ομηρίας» συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρο». Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης.

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ την Τετάρτη 16-11-2011

Αγγελιοφόρος

Το θέμα του Αγγελιοφόρου συζητήθηκε πρώτο στην συνεδρίαση, καθώς νωρίτερα σήμερα προηγήθηκε η εργασιακή συνέλευση, στην διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν αναλυτικά οι συνάδελφοι για την συνάντηση του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ με τον εκδότη της εφημερίδας. Όπως είπε ο Μ.Βοϊτσίδης, με την συνάντηση αυτή, ουσιαστικά έκλεισε ένας κύκλος διαπραγματεύσεων, με τον εκδότη να εμμένει στην λογική των κάθετων περικοπών στην μισθοδοσία των δημοσιογράφων, προκειμένου το συγκεκριμένο κόστος να φτάσει σε ετήσια βάση τα μόλις 1,6 εκ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η ένωση επιθυμεί την επιστροφή των 14 απολυμένων, θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις σε όλους που θα φτάνουν το 35%, ενώ αν δεν επιστρέψουν οι απολυμένοι οι μειώσεις θα γίνουν περίπου 25%. Πρακτικά αυτό δείχνει ότι η εταιρεία, αν δεν γίνει αποδεκτή κάποια από τις παραπάνω μειώσεις, θα προχωρήσει σύντομα σε νέες απολύσεις με σκοπό την μείωση του μισθολογικού κόστους. Όπως ειπώθηκε, Μπόμπολας και Ψυχάρης είναι κατηγορηματικοί στον περιορισμό του κόστους και πιέζουν τον Μπακατσέλο να λάβει δραστικά μέτρα. Το γελοίο είναι ότι οι μέτοχοι, δεν βάζουν ούτε ευρώ στην εφημερίδα, παρά μόνο «γράφουν» τις ζημιές, διεκδικώντας δάνεια από τις τράπεζες για την συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης. Οπότε, λογικό είναι πως κάποια στιγμή οι τράπεζες θα σταματήσουν την χρηματοδότηση, την οποία έχουν περιορίσει ήδη, με αποτέλεσμα και το τέλος του φύλλου, τουλάχιστον με την μορφή που το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Ο κ.Αλέκος συνεχίζει να απειλεί πάντως, πως σε περίπτωση κινητοποιήσεων θα κρατήσει μόνο το κυριακάτικο φύλλο. Το Δ.Σ αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ως ο μόνος δρόμος πλέον για να διεκδικηθεί η επιστροφή των απολυμένων και σε πρώτη φάση καλεί τους εργαζόμενους του Αγγελιοφόρου στην διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια της Philoxenia, την Παρασκευή στις 8 το βράδυ. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται και απεργιακή κινητοποίηση.

Μακεδονία-Θεσσαλονίκη-Σπορ του Βορρά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενημέρωσε το Δ.Σ και για την συνάντηση που είχε με τον αδελφό του ιδιοκτήτη Ρήγα, για το μέλλον του εκδοτικού συγκροτήματος. Χαρακτήρισε τον διάλογο περιεκτικό, είπε ότι ο αδελφός Ρήγα είχε τα αυτιά του ανοιχτά και μάλιστα κρατούσε και σημειώσεις ενώ στο τέλος είπε χαρακτηριστικά ότι πιστεύει πως «τα πράγματα θα πάνε καλά». Βέβαια, υποθέτουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά μόνο για τον επιχειρηματία καθώς όπως είπε ο Μ.Βοιτσίδης, ο συνομιλητής του δεν ήθελε να πει οτιδήποτε για τους χρωστούμενους μισθούς, αλλά και για το ενδεχόμενο να δοθούν αποζημιώσεις σε περίπτωση λουκέτου. Ο επιχειρηματίας, το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν πως η εταιρεία θα κάνει γνωστά τα σχέδια της μέχρι το αργότερο την άλλη εβδομάδα. Ο Μ.Βοιτσίδης, ανέφερε σε κάποιο σημείο «από τις πληροφορίες που έχω, κάτι βγήκε από αυτήν την συζήτηση», ωστόσο δεν διευκρίνισε τι εννοούσε. Ο εκπρόσωπος του Ασύνταχτου Τύπου, ζήτησε να βγει ανακοίνωση από το Δ.Σ , που να καταδικάζει την κατάσταση «ομηρίας» που βρίσκονται οι εργαζόμενοι, ζητώντας από την εταιρεία να καταβάλλει όλα τα δεδουλευμένα, πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για το μέλλον της εφημερίδας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Β.Σουλοπούλου έχει εντέχνως συνδυάσει το θέμα των χρωστούμενων με το τελικό πλάνο που επεξεργάζεται για το μέλλον του συγκροτήματος, το οποίο εκτός το πρόγραμμα εθελουσίας, εμπεριέχει απολύσεις και μειώσεις μισθών μέχρι 40%. Τώρα, αν ο αδελφός Ρήγα έλεγε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, εννοώντας ότι η εφημερίδα δεν θα κλείσει, αλλά θα μείνουν 120 εργαζόμενοι που θα αμείβονται με 40% μείον, μάλλον γελιέται. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, το δ.σ δεν απέρριψε την έκδοση ανακοίνωσης, ωστόσο οι επόμενες κινήσεις θα καθοριστούν όταν θα γίνουν γνωστές οι αποφάσεις της εταιρείας.

Αθλητικά Νέα.

Ενώ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων πολλών μηνών, ο εκδότης Λ.Σκόρδας, βγάζει «λαθρόβια» φύλλα, με την συμμετοχή άγνωστων συντακτών. Οι δε αναγνώστες, μάλλον θα αισθάνονται κορόϊδα, διαβάζοντας ένα φύλλο, χωρίς τους συντάκτες πάνω στο οποίο αυτό βασιζόταν. Στο Δ.Σ προτάθηκαν κάποιες κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν και τις επόμενες μέρες ενδεχομένως το θέμα να ξαναπασχολήσει το συμβούλιο περισσότερο.

TV Χαλκιδική.

Απλήρωτοι για περισσότερους από 4 μήνες, οι συνάδελφοι του τοπικού καναλιού πήγαν σε απεργία διεκδικώντας και φαίνεται να δικαιώνονται. Η επιχείρηση κατέβαλλε ήδη 1,5 μισθό, ενώ την Παρασκευή πρόκειται να δώσει άλλο μισό. Τα υπόλοιπα χρήματα, δεσμεύτηκε να τα καταβάλλει στο σύνολο τους, με χρονοδιάγραμμα που θα έχει ορίζοντα τον Φεβρουάριο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: