ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…

Σε νέα φάση εισέρχεται ο αγώνας των εργαζομένων στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής, που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπόρ του Βορρά». Οι εργαζόμενοι από αύριο προχωρούν σε κινήσεις ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων της πόλης ενώ δημιούργησαν και δική τους ιστοσελίδα monastiriou85.wordpress.com προκειμένου να υπάρχει ένας πιο άμεσος δίαυλος επικοινωνίας με τον… έξω κόσμο. Να θυμίσουμε ότι οι συνάδελφοι από τον Άγουστο παραμένουν απλήρωτοι και από την 1η Νοεμβρίου έχουν βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην εργασία.  

Σήμερα (Σάββατο 12/11/2011) το απόγευμα στις 7μμ έχουν δώσει «ραντεβού» στην πλατεία Αριστοτέλους μπροστά στο κινηματοθέατρο «Ολύμπιον», όπου στο πλαίσιο της τελετής λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με πανό και με κείμενο – προκήρυξη θα ενημερώσουν το «κοινό» του φεστιβάλ για τις εξελίξεις στο ιστορικό συγκρότημα. Ευρηματική η ονομασία της ιστοσελίδας καθώς το «Μοναστηρίου 85» παραπέμπει στις εγκαταστάσεις και στα γραφεία όπου είναι η έδρα των εφημερίδων, όπως και η αναφορά στα 100 χρόνια της «Μ» ως παραλληλισμός στις 100 και πλέον ημέρες που παραμένουν απλήρωτοι.

Το κείμενο:  

Κραυγή αγωνίας και αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά»

Μια εφημερίδα 100 ετών, η Μακεδονία, απουσιάζει εδώ και αρκετές μέρες από τα περίπτερα. Και δύο άλλες δυναμικές εφημερίδες, η Θεσσαλονίκη και τα Σπορ του Βορρά, με την δική τους πολύχρονη ιστορία, απουσιάζουν επίσης από τη δημόσια ζωή της πόλης.

Σε μια κοινωνία που έχει γεμίσει κατεβασμένα ρολά, λουκέτα, απόγνωση, και οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν, για να πλησιάσουν -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- το 1.000.000, υπάρχουν και οι 190 εργαζόμενοι στο ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της πόλης που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από 100 μέρες και «γιορτάζουν» τα 100ά γενέθλια της Μακεδονίας εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Μια ακόμη επιχείρηση ακολουθεί την θλιβερή μοίρα τόσων άλλων; Για τις τρεις ιστορικές εφημερίδες αιτία του αδιεξόδου δεν είναι τόσο η γενικότερη κρίση, όσο οι παλινωδίες του ιδιοκτήτη Γιάννη Ρήγα και της «εκδότριας» Βίκυς Σουλοπούλου, που εδώ και χρόνια «πειραματίζονται» στις πλάτες των εργαζομένων, δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών.

Ακόμη και τώρα που τα χρωστούμενα δεδουλευμένα έχουν συμπληρώσει τους τρεις μήνες και διανύουμε τον τέταρτο, κανείς από την πλευρά της εργοδοσίας δεν μπαίνει στον κόπο να μας ενημερώσει τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα. Είμαστε άνεργοι χωρίς επίδομα ανεργίας ή εργαζόμενοι χωρίς μισθό; Και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα χαράτσια, οι φόροι και οι αυξήσεις τιμών φέρνουν σε απόγνωση ακόμη και έναν «κανονικό» εργαζόμενο. Το μόνο που οι εργαζόμενοι στις τρεις εφημερίδες γνωρίζουμε, είναι οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, οι αθετημένες υποσχέσεις, η επιβολή εκ περιτροπής εργασίας για τρεισήμισι μήνες (κάτι για το οποίο δικαιώθηκαν δικαστικά οι εργαζόμενοι) και εσχάτως κάποια θολά επιχειρηματικά σχέδια που προβλέπουν περικοπή θέσεων εργασίας στο ήμισυ, με παράλληλη δραματική μείωση μισθού (40%) όσων «επιζήσουν».

Μπροστά σε αυτό το δράμα που ζούμε και τον εφιάλτη που μας περιγράφουν για το μέλλον -αν βεβαίως υπάρξει μέλλον- καλούμε τους συμπολίτες μας να προβληματιστούν για τη σημασία του Τύπου στην ποιότητα της δημοκρατίας, ιδιαίτερα τώρα που η κοινωνία βιώνει τα τραγικά αδιέξοδα των ακολουθούμενων οικονομικών πολιτικών.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

– Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των τελευταίων τριών μηνών

– Να αποκατασταθεί η έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας

– Να εξετάσει η ιδιοκτησία των εφημερίδων τις προτάσεις ανάπτυξης που έχουν υποβάλει οι εργαζόμενοι

– Να σταματήσει η τρομοκράτηση, οι εκβιασμοί και τα σχέδια σφαγής των εργαζομένων

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Advertisements

11 Σχόλια to “ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…”

 1. Λοιπόν. Επειδή η υπομονή και η καλή πίστη εξαντλήθηκαν, ξεκινάμε από Τρίτη 15 Νοεμβρίου πιο…επιθετικά.
  Ευτυχώς για εμάς και δυστυχώς για εκείνους Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ. Αλλά ακόμη και αν αυτό δεν είναι αρκετό. Και στην Αμερική είμαστε και στην Αγγλία!!!!
  Γιατί άλλο απλήρωτος , άλλο άνεργος και άλλο ΟΜΗΡΟΣ.
  Κύριοι και κυρίες όσοι εκπροσωπείτε την επιχείρηση που μας κρατά ΟΜΗΡΟΥΣ έχετε μερίδιο ευθύνης σε αυτή την κατάσταση…
  Τα λέμε Σάββατο και ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ τα λέμε και ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 8 ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ!!!

 2. Δεν πάει άλλο! Να έρθει να πληρώσει η Σουλοπούλου τους απλήρωτους λογαριασμούς, να πληρώσει το πετρέλαιο για θέρμανση, τα ενοίκια και όλες τις εκκρεμότητές μας. Μας εμπαίζουν και πρέπει να κάνουμε κάτι. Η σημερινή συγκέντρωση στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ στις 7 μ.μ. είναι μια καλή ιδέα. Να είμαστε όλοι εκεί.

  Η εργοδοτική τρομοκρατία ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

 3. Επαναλαμβάνω και εμπλουτίζω την απορία μου, μήπως και τυχών λάβω απάντηση. Στη σημερινή κινητοποίηση στο Ολύμπιον θα μοιράζει προκηρύξεις και ο κ. Τάκης Κανελόπουλος; Ο «συνάδελφος», που εμφανίστηκε πρόσφατα να γράφει θέματα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα ρεπορτάζ ΠΑΣΟΚ θα είναι παρών;
  Περιμένουμε μια απάντηση από τον διευθυντή της εφημερίδας κ. Αλεξαντρίδη…

 4. Σε προηγούμενο post του ασύνταχτου με σχόλιο του ο κ. Αλεξαντρίδης εγκαλούσε τους πάντες γιατί δεν γράφουν επώνυμα στα blog. Μάλιστα.
  Αφού λοιπόν γνωρίζει που είναι ο κ. Κανελλόπουλος προφανώς θα έχει και τις απαντήσεις στα παρακάτω:
  Αυτός που γράφει σε εφημερίδα με διαφορετικό όνομα από το δικό του πως λέγεται;
  Αυτός που γράφει σε εφημερίδα με ψευδώνυμο πως ονομάζεται;
  Αυτός που γράφει σε εφημερίδα με ψευδώνυμο και μέσα από εκεί «ξεκαθαρίζει» ή τουλάχιστον έτσι νομίζει, λογαριασμούς, έχει όνομα;
  Αυτός που γράφει με ψευδώνυμο και παραπληροφορεί λέγεται κάπως;

 5. Καλέ γιατί τα έχετε βάλει μαζί μου; Εγώ ενας απλός εργαζόμενος είμαι…

 6. Σταματήστε επιτέλους να τρώγεστε . Κάντε λόμπινγκ και όχι πόλεμο.

 7. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ τι γίνεται στη ΜΜΕ. Και λυπάμαι. Λυπάμαι γιατί κάποιοι νεοφερμένοι μιλάνε για «πάρτι που τελείωσε», χωρίς να κατονομάζουν ποιοι έκαναν πάρτι και πώς; Ποιοι κέρδισαν από αυτό το πάρτι; Ποιοι το οργάνωσαν; Ποιοι το συντηρούσαν και πού βρίσκονται τώρα αυτοί; Ποιοι «σωτήρες» πλούτισαν από τη δουλειά αυτών που τώρα βρίσκονται όμηροι και μετά εξαφανίστηκαν; Ποιοι άσχετοι έκαναν και έβαλαν σε εφαρμογή σχέδια που κόστισαν ακριβά στην επιχείρηση προκαλώντας αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση; Ποιοι άσχετοι έβαλαν σε εφαρμογή ιδέες από τις οποίες σίγουρα οι εργαζόμενοι δεν ευνοήθηκαν; Ποιοι είναι αυτοί που τολμάνε να μιλάνε για «πάρτι» που τελείωσε; Πού βρίσκονταν όταν οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι τα σχέδια άσχετων οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της εφημερίδας; Από πού ήρθαν οι νέοι σωτήρες και σε τι προσδοκούν; Μήπως σε κανένα άλλο πάρτι από αυτά που έχουν κάνει οι ίδιοι τόσα χρόνια; Μήπως σε μια ακόμη αρπαχτή; Πόσο επιτέλους θα φάνε κάποιοι; Πότε θα χορτάσουν; Πότε θα σταματήσουν να αρπάζουν; Δεν έφτασε ακόμα το κομπόδεμα που φουσκώνουν τόσα χρόνια στο επιθυμητό γι αυτούς επίπεδο; Πότε θα σταματήσει το πάρτι τους εις βάρος αυτών που εργάζονται για να τρώνε ασταμάτητα αυτοί που εξυπηρετούν;

 8. Αλεξανδρίδης Says:

  Δεν είμαστε καλά. Πρώτα απάντησε εσύ στις ερωτήσεις που κάνεις αντικαθιστώντας την λέξη εφημερίδα με αυτήν της ιστοσελίδας και το όνομα Κανελλόπουλος με το σταπα και μετά θα σου πω κι εγώ. Πέρα απο την πλάκα, επειδή νομίζεις ότι ανακάλυψες κάποιο σπουδαίο μυστικό, αλλα΄απλά φανερωνεις κάποιο ανομολόγητο κόμπλεξ, ρώτα με στα ίσια- και όχι δημόσια- τι θέλεις να μάθεις και σου υπόσχομαι να σου πω.

 9. Λοιπόν παιδιά μη μαλώνουμε. Δηλώνω δημόσια και μετανοώ επίσης ότι υπήρξα ένα από τα πρώτα party animals αυτού του συγκροτήματος και groupie επίσης…διότι πληρωνόμουν αφειδώς με το μισθό της σύμβασης μετακινήθηκα από το ένα πόστο στο άλλο ανάλογα με τα κέφια και όχι τις ανάγκες ορισμένων και επίσης έκανα ρεπορτάζ του καναπέ από το δρόμο…Γι αυτό επειδή κατάντησα μια του δρόμου -για να μην το πω χειρότερα- προτείνω σε όσους έχουν άσπονδους φίλους και εχθρούς να αγοράσουν το βιβλιαράκι μου «Σε δίνω στεγνά» να βγάλω κι εγώ κανα φράγκο. Μπορεί επίσης να τους κατέβει έτσι και καμιά ιδέα για να βριστούμε κιόλας να περνάει η ώρα ευχάριστα αφού τα άλλα μας προβλήματα τα έχουμε λύσει!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: