100 χρόνια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 100 μέρες απλήρωτοι

Σε επίσχεση εργασίας παραμένουν οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ). Στην ιστορικότερη χρονιά που η ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ συμπληρώνει 100 χρόνια προσφοράς στην ενημέρωση, η διοίκησή της όχι μόνο δεν στάθηκε στο ύψος αυτής της ιστορίας του φύλλου, αλλά συνεχίζει τον απίστευτο εμπαιγμό των εργαζομένων (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών).
Και αναρωτιέται κανείς, δεν υπάρχει κανείς φορέας, πολιτικός, κοινωνικός ή πολιτιστικός που να ανησυχεί από την αναστολή, μέρες τώρα, της έκδοσης της εφημερίδας;
Που είναι οι πολιτικοί, μερικοί εκ των οποίων δηλώνουν δημοσιογράφοι και μάλιστα που έχουν εργαστεί στην εφημερίδα;
Που είναι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς (επιμελητήρια, οικονομικοί παράγοντες, πολιτιστικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι)που δεκαετίες τώρα χρησιμοποίησαν για την προβολή των δράσεών τους τις σελίδες της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ;
Που είναι η επιθεώρηση εργασίας που έχει δεχτεί τις καταγγελίες ότι οι εργαζόμενοι είναι 100 μέρες απλήρωτοι, οι περισσότεροι σε απελπιστική κατάσταση έχοντας συν τοις άλλοις να αποπληρώσουν τα έκτακτα χαράτσια της εφορίας; Με τί;
Που είναι τα άλλα ΜΜΕ να σταθούν αλληλέγγυα στον αγώνα που κάνουμε για τα δίκια μας;Ακόμη και η τοπική ΕΡΤ3 κάνει σαν να μην υπήρχε ποτέ η Μακεδονία κι ας αντέγραφε επί χρόνια τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της.
Η σιωπή στις μέρες μας δεν είναι χρυσός. Είναι συνενοχή.

O ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προγραμματίζει ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ για το Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011 στις 18.30 στην ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρ. Καλλάρη 5) για την προοπτική του αγώνα και την αποτελεσματικότερη οργάνωση των αντιστάσεων των δημοσιογράφων και όλων των εργαζόμεων στα ΜΜΕ απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος και ολόκληρη η κοινωνία από κράτος-κεφάλαιο, τρόικα, ΔΝΤ, «συνεργαζόμενα» κόμματα του Μνημονίου και τη «μεταβατική» ή μη, πολιτική εξουσία. (Λεπτομέρειες για τους εισηγητές και το ακριβές περιεχόμενο της εκδήλωσης θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και μέσα από το blog του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ).

(Καλούμε τους συναδέλφους ή οποιονδήποτε άλλο επισκέπτη του μπλογκ να γράψει από κάτω ένα σχόλιο για την κατάσταση στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και ειδικά για τις εξελίξεις στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).

Advertisements

14 Σχόλια to “100 χρόνια ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 100 μέρες απλήρωτοι”

 1. Ποιος να ασχοληθεί με τη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», στην ΕΡΤ3; Οι γνωστοί προϊστάμενοι κολαούζοι των αφεντικών του συγκροτήματος; Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ακραιφνείς ΠΑΣΟΚΟΥΣ που δεν θέλουν κραδασμούς και αντιστάσεις. Θέλουν να συντηρήσουν την εικόνα της κυβέρνησης και αύριο της συγκυβέρνησης. Κι ας καταρρέουν όλοι μαζί.

 2. Εάν νομίζουν ότι πετώντας μας ένα ξεροκόμματο (ο κουτσουρεμένος από τις απεργίες μισθός του Αυγούστου) την Πέμπτη ή την Παρασκευή, θα γυρίσουμε για να εργαστούμε με προοπτική να εξοφληθούμε τον Σεπτέμβριο στα τέλη Δεκεμβρίου, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Να συνεχιστεί η επίσχεση και να δούμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη εάν η κ. Σουλοπούλου την προσβάλει δικαστικά. Υπάρχει πάντα και η λύση της απεργίας στην περίπτωση που το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ φοβηθεί να εκνευρίσει την εργοδοσία με συνέχιση της επίσχεσης. Πρέπει επιτέλους κάποτε το προεδρείο να παίξει όλα του τα γερά χαρτιά στο τραπέζι πόκερ του καζίνου Λουτρακίου και να πάψει να τρέμει μπροστά στη θέα ενός εξάσφαιρου Colt.

 3. Πάνος Δημητριάδης Says:

  Με τον επιχειρηματία στην Αμερική ή όπου αλλού και με εντεταλμένο υπεύθυνο την δικηγόρο που δεν έχει μυρωδιά από ΜΜΕ, λογικό είναι η κατάσταση να έχει φτάσει εδώ.
  Αλλά και τόσα άτομα προσωπικό, είναι υπερβολικά πολλά για να επιβιώσει το Μέσο. Όπως υπερβολικά υψηλοί είναι και οι μισθοί των δημοσιογράφων. Ούτε ερευνητές πανεπιστημίου δεν αμείβονται με τόσα χρήματα.
  Σε κάθε περίπτωση πάντως, τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή μου.
  Και για να γίνω πιο κατανοητός για τα ανωτέρω: Αν η εφημερίδα περνούσε αυτή τη στιγμή στα χέρια των δημοσιογράφων, θα μπορούσαν με τα τωρινά δεδομένα να την κρατήσουν ζωντανή; Δε λέω να αναλάβουν τα χρέη της. Αν έπαιρναν στα χέρια τους μια εταιρεία καθαρή και παρέμενε το προσωπικό ως έχει, με τους μισθούς που υπάρχουν, το Μέσο θα μπορούσε να επιβιώσει;

  • Εγώ δέν ξέρω άν οι μισθοί είναι αυτοί που περιγράφονται, (δέν περιγράφονται αλλα λέμε τώρα) αλλα εγώ ώς τεχνικός είχα τον μισθό της συλλογικής σύμβασης. Υπήρχαν όμως άνθρωποι που πράγματι έπαιρναν αρκετά χρήματα. Τα πήραν μόνοι τους?
   Ακούω δέ οτι υπήρχαν πολοί δημοσιογράφοι…
   Ας αρχίσουμε με τις εκδόσεις
   Μακεδονια
   Μακεδονία της Κυριακής
   Θεσσαλονίκη
   Σπόρ του βορά
   Επιλογές
   Live
   EDU
   Adore
   κ.λ.π. κ.λ.π

   Για να μήν αναφέρω τα εκατοντάδες ένθετα, συνέδρια αφιερώματα ων ούκ έσται τέλος για τα οποία (όλα τα παραπάνω) συνήθως δούλευαν οι ίδιοι άνθρωποι.
   Να σημειώσουμε δέ οτι η εφημερίδα αναλήφθηκε με 25000 φύλα, και με άθλια διαχείριση απο την παρούσα διοίκηση, άθλιες επιλογές διευθυντών, παρεών που ολοι τις γνωρίζουμε στη Θεσσαλονίκη, και μπαγλαμάδων που προσελήφθησαν με απίστευτους μισθούς και παροχές, έφθασε το πράγμα εδώ.
   Εν πάσει περιπτώσει βρέ αδερφέ άν είμαστε τόσοι πολοί
   44 τουλάχιστον απο μάς επιθυμούν να φύγουν και δέν παίρνουν κάν απόλυση, παραμένοντας σε ομηρία, με επίδειξη απίστευτης αναλγησίας εκ μέρους του εκδότη, που θα μας πάει στα Χριστούγεννα έτσι… (μπορεί και του χρόνου τα Χριστούγεννα)
   Ναί το φύλο πράγματι δέν μπορούσε να συνεχίσει έτσι,
   αλλα έτσι κατάντησε, λόγω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
   κι όχι με τους εργαζομένους των 1200 ευρώ, ούτε με τους εργαζόμενους της εκ περιτροπής εργασίας

   • Πάνος Δημητριάδης Says:

    Panos Demetriades
    Δεν ομιλώ για τους μισθούς των 1,500 Ευρώ, βέβαια. Αλλά για τους υπόλοιπους, υψηλόμισθους, που αναφέρει ο delta.Φυσικά, η παράμετρος της εθελουσίας εξόδου των 44 εργαζομένων όλων των κλάδων, αποδεικνύει προφανώς, το δόλο της εργοδοσίας. Επιμένω όμως στο τελευταίο ερώτημά μου. Αν οι εργαζόμενοι αναλάμβαναν το «μαγαζί», με μηδέν χρέη, θα τα έβγαζαν πέρα;

 4. Ποτέ δεν φταίνε οι εργαζόμενοι… Πάντα οι άλλοι φταίνε… Για το ότι εδώ και χρόνια τα έντυπα μοιάζουν με διαφημιστικά φυλλάδια και δεν υπάρχει ίχνος ρεπορτάζ, πάλι οι άλλοι φταίνε. Ποτέ εμείς οι ίδιοι… Πάντα οι άλλοι… Για τα αστεία πρωτοσέλιδα από μαθητευόμενους μάγους, φταίνε (ξανά) οι άλλοι… Σε μια απαξιωμένη εφημερίδα, που γέμισε από το 1998 και μετά με «τυχοδιώκτες», «τουρίστες» και «περαστικούς», ανίκανους και κομπλεξικούς, αυτό είναι το τέλος που της ταιριάζει. Δυστυχώς…
  ** Οι εξαιρέσεις είναι λίγες. Σε όλους τους κλάδους.

  ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ

 5. Φίλοι και συνάδελφοι
  Είναι προφανές οτι απουσιάζει, όχι μόνο κάθε ίχνος συναδελφικής αλληλεγγύης, αλλα απουσιάζει και μιά ολόκληρη πόλη απο τον χάρτη τούτης της χώρας, επειδή απλά η χώρα για το πολιτικό κατεστημένο αρχίζει απο τα βόρεια προάστεια της Αθήνας και φτάνει ώς την Αράχωβα και την Μύκονο.
  Ποιός θα μας στηρίξει και ποός θα ενδιφερθεί για μάς
  Ο Καλαφάτης (ήταν και πρώην συνάδελφος πανάθεμά τον), μήπως ο Χοντρός Βαγγελης, άς γελάσω., ο Παπαθεμελάκος, ο λαλίστατος κατα τα άλλα Ψωμιάδης?
  Τί μου λέτε τώρα.
  Στα 100 χρόνια της η Μακεδονία θα σβήσει χωρίς να αφήσει το ίχνος της στην πόλη. Θα ταφεί στην σιωπή του Θερμαϊκού, και λιγοστοί απο μάς περιδιαβαίνοντας την Μοναστηρίου στα χρόνια που θά έρθουν, θα θυμόμαστε ανίκανους, απάτριδες, γελοίους σαλτιμπάγκους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, και τους άθλιους διαχειριστές της.
  Θα βλέπουμε με θλιψη μιά ολόκληρη πόλη να χάνει αργά και σταθερά τα σύμβολα, την φωνή της, τα υπουργεία της, γαμώ τα υπουργεία τους, και την ίδια την υπόστασή της
  Τουλάχιστον να γιορτάζαμε τα 100 χρόνια έτσι για το γαμώτο
  Αλλα, αδέρφια, δέν το βλέπω.
  Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλα να περιμένουμε και το χειρότερο…

 6. Ποιός θεωρείται σήμερα «υψηλός μισθός» αγαπητοί, στην Ελλάδα?

  Δηλαδή κάποιος που δουλεύει 20 και 25 χρόνια, θα πρέπει να παίρνει 1300 έως 1700 ευρώ? Είναι δίκαιο? Με την ακρίβεια της Ελλάδας? Και με τόσα χρόνια δουλειάς? Και αυτοί οι μισθοί είναι στην καλύτερη περίπτωση. Άλλοι, παίρνουν 900 και 1000 ευρώ. Και αυτό, από την άλλη, τι σημαίνει? Ότι κάποιοι που παίρνουν τα νόμιμα που δικαιούνται, θα πρέπει να… ντρέπονται? Δεν μιλάμε φυσικά για ουρανοκατέβατους διευθυντές και προϊστάμενους σε έντυπα και σε άλλα Μέσα όπως στην ΕΡΤ. Θυμίζω ότι η προηγούμενη γενική διευθύντρια της ΕΡΤ3, Θάλεια Ιωαννίδου, κονομούσε για 3-4 χρόνια μισθό 220.000 ευρώ το μήνα!!! Δηλαδή, το κράτος έδωσε για έναν μόνο άνθρωπο, ένα εκατομύριο ευρώ σε 4 χρόνια!!!

  Αφήστε λοιπόν τα πονηρά περί υψηλού κόστους των εντύπων και των ΜΜΕ και ότι θα πρέπει να αισθάνονται ένοχοι οι απλοί συντάκτες. Η κρίση είναι πρόσχημα. Τα αφεντικά έχουν αφηνιάσει και το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

  Όσο για το ότι η πόλη «χάνει τα σύμβολά της», όπως γράφτηκε παραπάνω, καλά κάνει και τα χάνει, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και έξω από τη λογική της συντεχνίας. Ποιά σύμβολα; Την εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ? Αυτή τη δεξιά συντηρητικούρα-καθρέφτη μιας Θεσσαλονίκης μουχλιασμένης, τοπικιστικής, οπισθοδρομικής που βρωμάει φορμόλη από χιλιόμετρα;

  Ή τον σχετικά νέο ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ που ξεκίνησε ως εφημερίδα αγγελιών και από σπόντα έγινε και ειδησεογραφική?

  Οι εξαιρέσεις ορισμένων συντακτών με τα καλά ρεπορτάζ τους και τα κείμενά τους, διέσωζαν τόσα χρόνια τη θολή εικόνα τους. Αλλά ο κανόνας, ήταν άλλος. Και τον κανόνα τον διαμόρφωσαν οι διευθυντές και οι εκδότες με τις «γραμμές» και τις πολιτικές τους και την εξυπηρέτηση συμφερόντων επιχειρηματικών κύκλων και διάφορων εκκλησιαστικών και εθνικιστικών «λομπι» της πόλης. Πότε έγινε π.χ. ρεπορτάζ στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες συμφερόντων Μπακατσέλου?

  Όσο για το άλλο… «σύμβολο» της πόλης, την ΕΡΤ3, η αξιοπιστία της συνοψίζεται στη μετάδοση της… «θείας λειτουργίας» κάθε Κυριακή πρωί και στην εκπομπή μεγάλης θεαματικότητας που έχει το… «τσίρκο» του Σαββάτου!!! Οι περισσότεροι δε δημοσιογράφοι της αδυνατούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με ύφος 100 επαρχιωτών καρδιναλίων, επιχειρούν να μας πείσουν ότι ελέγχουν την εξουσία, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν σάρκα από τη σάρκα της.

  Ας πάψουν λοιπόν τα ψεύτικα δάκρυα για τα «σύμβολα» της πόλης. Όλα, κάποτε, καταρρέουν. Δυστυχώς, μαζί με τους ρουφιάνους, χάνονται αξιόλογες πένες και φωνές. Και μόνο γι’ αυτές, θα άξιζε να σωθούν τα Μέσα της πόλης. Για κανέναν άλλον λόγο.

  • Nα υποθέσουμε λοιπόν οτι είναι ασήμαντο το να χάνουν εκατοντάδες οικογένειες το ψωμί τους, αλλα είναι πολύ σημαντικό να διασωθούν οι πέντε (πολλούς βάζω) σπουδαίες πένες και φωνές…
   Θεωρίες του κώλου (και μάλιστα εκ του ασφαλούς)

   • Λες στο προηγούμενο σχόλιό σου: «…στα χρόνια που θά έρθουν, θα θυμόμαστε ανίκανους, απάτριδες, γελοίους σαλτιμπάγκους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, και τους άθλιους διαχειριστές της…».

    Και ποιοι είναι οι… «πατριώτες» ωρέ Μεγαλέξανδρε? Και γιατί αποκαλείς τον Παπαθεμελή «Παπαθεμελάκο»? Τόση οικειότης? Και ζητάς και την βαρυσήμαντη παρέμβαση του Ψωμιάδη? Αμαν κάναμε να γλιτώσουμε από δαύτους τους εθνικισταράδες!

    Τώρα σας πειράζει που δεν κάνουν δηλώσεις?

    Είσαι έτοιμος για το κόμμα του Καρατζαφέρη. Ή μήπως είσαι ήδη μέσα?

    Οι «θεωρίες του κώλου», επιστρέφονται εκ του ανασφαλούς.

 7. Παιδιά, δεν είναι πλάκα! Η ΕΣΗΕΜ-Θ, πάντοτε μέσα στα γεγονότα και προσγειωμένη στη ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα, αναζητά τα UFO και άλλα πλανητικά συστήματα!!!

  Διαβάστε την παρακάτω ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

  Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σας ενημερώνει για την ομιλία του ομότιμου καθηγητή του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Ι. Χατζηδημητρίου, με θέμα: «Η ανακάλυψη νέων πλανητικών συστημάτων. Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν;», που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Τελετών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δελμούζου 1).

  ¨ΟΧΙ κύριοι της ΕΣΗΕΜ-Θ! Δεν είστε μόνοι σε αυτό το σύμπαν! Υπάρχουν πολλές «καρακοσμάρες» ακόμα και εκατοντάδες άλλα UFO για να κάνετε παρέα.

  Βρε τι πάθαμε!

 8. Oι προσωπικοί χαρακτηρισμοί για ανθρώπους που δέν γνωρίζουμε σε μιά συζήτηση αναδεικνύουν το υπόβαθρο του «ανδρός» (λέμε τωρα…)
  Αν δέ απο όλη την κουβέντα εχοχλούμεθα απο το «Παπαθεμελάκος» και εξακολουθούμε να μήν απαντάμε στην αγωνία εκατοντάδων ανθρώπων για το ψωμί τους, είναι προφανές οτι η πικρία (ισως και δικαιολογημένη) δέν αφήνει να δούμε μακρύτερα απο την μύτη μας. Δέν πειράζει
  Οσο δέ για τα σχόλια περι Καρατζαφέρη απέναντι σε όποιον αρθρώνει την λέξη πατρίδα (ίσως είναι επιλήψημη και η λέξη πατριδογνωσία…) Τα ξεπερνω
  Αντε και σε ανώτερα…

  • Μιλάμε άλλη γλώσσα. Γι’ αυτό τα περί «ανδρός» κράτα τα για τις ψευτοπαλικαριές, κύριε «delta». Oι «χαρακτηρισμοί» ξεκίνησαν από σένα όταν χαρακτήριζες μια συγκεκριμένη άποψη ως «θεωρίες του κώλου». Γι’ αυτό ας μπει ένα τέλος σε αυτή τη σαχλαμάρα που μας θυμίζει τις ατάκες του φύρερ Καρατζαφέρη. Άκου… «πατριδογνωσία»! Φαντάζομαι ότι δεν ξεπέρασες το σοκ από τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: