Η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ σφυρίζει αδιάφορα για την ΣΣΕ του κλάδου; Ακόμα να καλέσει σε συντονισμό τα δ.σ. των Ενώσεων. Λέτε να περιμένει την άδεια της τρόικας και των αφεντικών; Μπορεί…

Σχεδόν εδώ και ένα μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ έχει αποφασίσει να συγκαλέσει σε σύσκεψη όλα τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών προκειμένου να εξεταστεί συνολικά η κατάσταση στον κλάδο και να συντονιστεί η προσπάθεια για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι την πρόταση κατέθεσαν τα μέλη του δ.σ. Φίλιππος Δεργιαδές και Γιώργος Κατερίνης οι οποίοι εκπροσωπούν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συνθέτουν το σχήμα της «Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης» (Α.Ρ.ΠΑ). Το σκεπτικό της πρότασης ήταν ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία φονική αντεργατική καταιγίδα που αποσκοπεί στην πλήρη απορύθμιση, συρρίκνωση και εν τέλει εκ βαθέων ξεθεμελίωση και κατάργηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι σχεδιασμένη, ενορχηστρωμένη και συντονισμένη από τα κυρίαρχα αφεντικά του χώρου του Τύπου. Μέσω αυτής επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και τα προνόμια τους, αφανίζοντας κάθε ατομικό και συλλογικό δικαίωμα των Εργαζομένων. Έχουν δε ως απόλυτο σύμμαχο και συνεργάτη εκείνες τις πολιτικές και οικονομικές εξουσίες και δυνάμεις που συνθέτουν το κεντρικό κορμό των λεγόμενων διαπλεκόμενων συμφερόντων της χώρας. Οι βαρόνοι και μεγαλοεργολάβοι του Τύπου όπως και τα κόμματα εξουσίας, οι τραπεζίτες, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγάλες διαφημιστικές και κατασκευαστικές εταιρίες, οι μεγαλέμποροι και τα διάφορα «λόμπι» συμφερόντων, έχουν κάθε λόγο να θέλουν τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και ιδίως τους δημοσιογράφους, συνδικαλιστικά υποταγμένους, οικονομικά εξαθλιωμένους και απόλυτα ελεγχόμενους. Για να ελέγχουν και να χειραγωγούν απόλυτα τα ΜΜΕ, απαραίτητα ως εργαλεία κοινωνικής συναίνεσης και καταστολής, θα πρέπει να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις και να ισοπεδώσουν τις ανεξάρτητες φωνές κριτικής και διαφωνίας. Στόχος πάντα είναι  να ομογενοποιήσουν και να «κατευθύνουν» το προϊόν της ενημέρωσης, η οποία πρέπει να προβάλει απαρέγκλιτα το κυρίαρχο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο και να προάγει και να υπερασπίζεται πάντα τα καπιταλιστικά συμφέροντα, ακόμα και με μεθόδους παραπληροφόρησης και ωμής προπαγάνδας.

Τα παραδείγματα πολλά επ’ αυτού, αλλά τελευταία σαφώς περισσότερα τα «αιματηρά» επεισόδια σε βάρος των Εργαζομένων. Απολύσεις, περικοπές, μαύρη εργασία, δουλειά με το κομμάτι, τρομοκρατία, εξαθλίωση και απαξίωση και πολλά άλλα τροφοδοτούν καθημερινά μία πολιτική στο χώρου του Τύπου, που αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις ΣΣΕ και τα κατοχυρωμένα κεκτημένα ενός επαγγέλματος, το οποίο από τη φύση του πρέπει να λειτουργεί «αντιεξουσιαστικά».

Ήδη η «ισχύουσα» ΣΣΕ έχει λήξει το 2009. Οδεύουμε προς το 2012 και δεν διαφαίνεται η προοπτική υπογραφής νέας ΣΣΕ. Οι προθέσεις των αφεντικών είναι γνωστές. Την πρακτική τους, με τις καθημερινές απολύσεις και το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών, την βιώνουμε όλοι μας. Το ερώτημα είναι: ποιες είναι οι προθέσεις των διοικήσεων των  συνδικαλιστικών μας οργάνων;

Προτείναμε και τελικά έγινε δεκτό από την διοίκηση της ΠΟΕΣΥ,  όλες οι Ενώσεις με τα διοικητικά τους συμβούλια, όχι μόνο τα προεδρεία ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές, μαζί με εκπροσώπους από όλες τις άλλα Σωματεία και Ενώσεις Εργαζομένων στον Τύπο (διοικητικοί, τεχνικοί κ.λ.π), να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου και προβληματισμού, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα τους, σε μία κοινή αγωνιστική προσπάθεια διαρκείας για την υπογραφή ΣΣΕ.

Αρχικά η συνάντηση είχε προσδιορισθεί κοντά στις τελευταίες απεργίες του Οκτωβρίου. Κάτω από την πίεση των γεγονότων αυτό δεν κατέστη δυνατό. Ακολούθως υπήρξε νέα απόφαση για σύγκλιση της σύσκεψης στις 5 Νοεμβρίου. Ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Κάποιοι διαφώνησαν και βρήκαν ως πρόσχημα την παρουσία τους στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο της συνάντηση με τον υφυπουργό Προπαγάνδας της καταγέλαστων κυβερνώντων για το θέμα της ΕΡΤ (για την συγκεκριμένη συνάντηση δεν έγινε καμία συζήτηση και ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και όπως μάθαμε ούτε και στην ΕΣΗΕΜΘ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σαββίδης ανέθεσε στον γραμματέα Κουμπιά να συντονίσει την όλη προσπάθεια. Μέχρι στιγμής όλα είναι ανοιχτά και δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο. Διακρίνουμε ευκρινώς μια προσπάθεια κωλυσιεργίας, παρότι οι περισσότεροι, λεκτικά τουλάχιστον, συμφωνούν στον προσανατολισμό του κλάδου σε μία απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας, που θα θέτει επιτακτικά και άμεσα την υπογραφή ΣΣΕ, με ανάκληση και πάγωμα των απολύσεων και των περικοπών.

Λοιπόν πρόεδρε και γραμματέα της ΠΟΕΣΥ, πρέπει να ξεκαθαρίσετε το τοπίο και τις προθέσεις που υπάρχουν.

Αν κάποιοι τελικά, εκτός από τα αφεντικά, δεν θέλουν να υπογραφεί ΣΣΕ, αυτό πρέπει να γίνει γνωστό. Αν νομίζει η ΕΣΗΕΑ ότι σ’ αυτή τη φάση και με αυτά τα δεδομένα, μπορεί μόνη της, να μας το πει. Αν δεν θέλουν άλλοι, να το μάθουμε. Να μας πείτε ποιοι από τις διοικήσεις των Ενώσεων, δεν «μπορούν», δεν θέλουν ή διαφωνούν στο να συντονιστούν σε ένα κοινό αγώνα ή ακόμα αν σαμποτάρουν έμμεσα η άμεσα την προσπάθεια να υπογραφεί ΣΣΕ. Ποιος είναι ο ρόλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και των διοικήσεων των άλλων Ενώσεων; Θα μείνουμε προσκολλημένοι σε μεμονωμένες πρακτικές που τελικά οδηγούν σε αδράνεια ή θα υπάρξει κοινός αγώνας; Η ΕΣΗΕΑ, ως η μεγαλύτερη Ένωση Συντακτών της χώρας φέρει μέγιστες ευθύνες και στο νέο πολεμικό και απόλυτα εχθρικό για τους εργαζόμενους τοπίο που έχει διαμορφωθεί, είναι πολυτέλεια να θεωρεί ότι στην υπογραφή της ΣΣΕ, οι άλλες Ενώσεις πρέπει να μείνουν στη θέση του θεατή ή του εξ αποστάσεως συμπαραστάτη. Όπως και η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ οφείλει να συμβάλει στην συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου των συνδικαλιστικών δυνάμεων. Η υπογραφή ΣΣΕ είναι ζωτικής σημασίας ιδίως τώρα που η πίεση των αφεντικών για ατομικές συμβάσεις είναι εξοντωτική και προωθούνται οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Είστε και είμαστε υπόλογοι σε ένα ολόκληρο κλάδο που καθημερινά σφαγιάζεται και εκτελείται στα κρεματόρια των απολύσεων και των εκβιασμών της εξουσίας των αφεντικών και της διαπλοκής. Η ενημέρωση είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι όπλο καταστολής πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας άμεσα τώρα, όχι αύριο.

2 Σχόλια προς “Η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ σφυρίζει αδιάφορα για την ΣΣΕ του κλάδου; Ακόμα να καλέσει σε συντονισμό τα δ.σ. των Ενώσεων. Λέτε να περιμένει την άδεια της τρόικας και των αφεντικών; Μπορεί…”

  1. Αυτή η συνάντηση όλων των κλάδων θα γίνει, θα αποτύχει έπειτα από διαφωνίες, θα ξαναοριστεί νέο ραντεβού σε δυο-τρεις μήνες, δεν θα πάνε πολλοί με διάφορα προσχήματα, και οι εργοδότες έως τότε θα έχουν κλιμακώσει την αντεργατική τους επίθεση.

    Δηλαδή: Ο συνδικαλιστικός χώρος στα ΜΜΕ είναι πιστό αντίγραφο του επίσημου υποταγμένου γραφειοκρατικού συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ και της ελληνικής πολιτικής σκηνής του Μνημονίου και της τρόικας.

    Μόνο η βάση των εργαζομένων μπορεί να πιέσει τα ΔΣ προς την υπογραφή των ΣΣΕ και της υπεράσπισης των κατακτήσεών μας. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ!

    Αφύπνιση τώρα στα «χαμηλά». Στα «υψηλά» κλιμάκια κάνουν απλώς την πάπια. Είναι κολλητάρια με τα αφεντικά.

  2. Δέν είναι δυνατό μετά απο τριάντα και πλέον χρόνια θητείας μου στον έντυπο τύπο να παρακολουθώ εν έτει 2011 την ανικανότητα των ηγεσιών -όλων των συνδικαλιστικών οργάνων στα ΜΜΕ- να συγκροτήσουν ένα ενιαίο συνδικάτο τύπου, ωστε όταν εμείς φτερνιζόμαστε, να κρυολογεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση
    Δέν είναι αργά Ενιαία Ενωση Τύπου ΤΩΡΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: