Σε επίσχεση εργασίας (και πάλι) οι εργαζόμενοι της «Μ»

Σε επίσχεση εργασίας, βρίσκονται από την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής Α.Ε. που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπόρ του Βορρά». Διεκδικούν μισθούς τριών μηνών καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Η εργοδοσία μέσω της δικηγόρου Ευρυδίκης Σουλοπούλου, η οποία με την ιδιότητα της «εκδότριας» συμμετέχει στις συναντήσεις με την ΕΣΗΕΜΘ, παραμένει αμετακίνητη στις προτάσεις της ζητώντας οι εργαζόμενοι:

 • να παραμείνουν εργαζόμενοι αλλά απλήρωτοι,
 • να δηλώσουν συμμετοχή σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου,
 • να δεχτούν μειώσεις μισθών κατά 40%
 • και να αποδεχθούν τόσες απολύσεις ώστε από τους 190 συνολικά νυν εργαζόμενους, να απομείνουν στο συγκρότημα μόλις 105.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και ενώ οι εργαζόμενοι βρισκόταν σε απεργία, παίχθηκε ένα ακόμα μέρος του «κωμειδυλλίου» που φέρει το τίτλο «θα πληρώσω όταν λάβω ειδοποίηση». Όμως δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση από το μεγάλο αφεντικό Γιάννη Ρήγα.

Μέχρι στιγμής εξεδήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της οικειοθελούς αποχώρησης περί τα 44 άτομα, όλων των ειδικοτήτων. Η «εργοδοσία» δηλαδή η κ. Σουλοπούλου έχει προτείνει η Ένωση και οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν να γίνουν και 40 περίπου απολύσεις ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζόμενων στους 105 και να αποδεχθούν μέσω ατομικών συμβάσεων η επιχειρησιακής σύμβασης μειώσεις μισθών κατά 40% προκειμένου, ο μεγαλομέτοχος Γ. Ρήγας να πεισθεί και να παραμείνει επιχειρηματικά ενεργός σε σχέση με την  Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. Υποτίθεται «τρέχει» και πρόγραμμα επιδότησης ή ενίσχυσης από την Ε.Ε αρκετών εκατομμυρίων (25-30;) το οποίο για να ενεργοποιηθεί πρέπει να συμμετέχει και η εταιρία με δικά της κεφάλαια.

Μέχρι και σήμερα από την πλευρά της εργοδοσίας δεν υπήρξε καμία κίνηση. Σιγή ιχθύος. Τουλάχιστον αυτό γνωρίζουμε. Και ενώ η εργοδοσία δεν δείχνει καμία λύπηση στους εργαζόμενους, τους αγνοεί παντελώς και κοινώς τους έχει γραμμένους εκεί που δεν πιάνει μελάνι, χθες κάποιοι ανακάλυψαν το δημοσιογραφικό καθήκον. Δηλαδή υπήρξε μία προσπάθεια από την διεύθυνση της «Μ» να υποκινηθούν «διαθέσεις» έκδοσης της εφημερίδας υπό την ανάγκη κάλυψης των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων. Λες και δεν υπήρχαν δηλαδή άλλα μέσα ενημέρωσης για να πληροφορήσουν του πολίτες.

Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο. Κάποιοι τσίμπησαν, και θέλουμε να πιστεύουμε, καλοπροαίρετα. Ωστόσο σ’ αυτές τις δουλειές, όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι δεν πάει παρακάτω, διότι το χτένι σπάει. Κι σπάει με ευθύνη του «κουρέα» που νομίζει τον εαυτό του… Προκρούστη.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι πολύ απλά: άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, πάγωμα των περικοπών και προσπάθεια ανασυγκρότησης της λειτουργίας του συγκροτήματος ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του.

Πέρα από την επίσχεση εργασίας και τις απεργίες (συνολικά έχουν χάσει το λογαριασμό μ’ αυτές) κάποιοι, αρκετοί, έχουν καταθέσει και ασφαλιστικά μέτρα και έχουν προσφύγει και στην επιθεώρηση εργασίας.

Κι μερικές ερωτήσεις προς την εργοδοσία:

Πότε θα σταματήσει η ωμή και η απροκάλυπτη παρέμβαση στο δημοσιογραφικό έργο ώστε να εξυπηρετούνται διάφοροι φίλοι και γνωστοί;

Πότε θα σταματήσει η διεύθυνση των εφημερίδων από την Αθήνα;

Πότε θα ενοποιηθούν οι δημοσιογραφικές ομάδες της καθημερινής «Μ» και της εβδομαδιαίας «Θ» σε ένα ενιαίο σύνολο, ώστε να κλείσουν οι τρύπες και τα κενά και η κατανομή να γίνεται ορθολογικά μέσω οργανωμένων τμημάτων;

Γιατί δεν αλλάζουν τα διευθυντικά στελέχη που αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει, αλλά παραμένουν διότι εξυπηρετούν τυφλά τις επιδιώξεις της κ. Σουλοπούλου; ( η οποία όπως επίσης έχει αποδειχθεί αγνοεί παντελώς τα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και επαγγέλματος).

Τι λέει ο δικηγορικός σύλλογος για τη συμμετοχή της σε διαβουλεύσεις με την ΕΣΗΕΜΘ από την θέση της εκδότριας και εργοδότριας αφού διαπραγματεύεται μισθούς, απολύσεις, συμβάσεις κ.λ.π;

Πότε θα σταματήσει η απαξίωση των δημοσιογράφων και του δημοσιογραφικού έργου; Πότε άσχετοι με το επάγγελμα θα το παίζουν ειδήμονες και παντογνώστες, όταν δεν διαθέτουν το παραμικρό κύρος το οποίο στην δημοσιογραφική πιάτσα δεν επιβάλλεται, αλλά κερδίζεται;

Advertisements

13 Σχόλια to “Σε επίσχεση εργασίας (και πάλι) οι εργαζόμενοι της «Μ»”

 1. Eίναι αποκαρδιωτικό και θλιβερό να μήν εκδίδονται οι εφημερίδες της πόλης, αλλα είναι αισχρό, να διατηρεί σε συνθήκες πείνας 200 οικογένειες ο «πολύς» Γιάννης Ρήγας που μας παρουσιαζόταν ώς σοβαρός επιχειρηματίας, και μας είχε διαβεβαιώσει προσωπικά πως ότι και άν συμβεί θα έχου εκπληρωθεί στο ακέραιο οι υποχρεώσεις του προς του εργαζόμενους

  Πρώτα απο όλα ένας σοβαρός επιχειρηματίας, κρατά τον λόγο του

  Εμας σοβαρός επιχειρηματίας πληρώνει τις υποχρεώσεις του και μετά μπορεί να πρόχωρήσει σε όποιες αλλαγές εν πάσει περιπτώσει επιθυμεί

  Ενας σοβαρός επιχειρηματίας δέν ζητά εθελουσία έξοδο και μετά σφυρά αδιάφορα, διατηρώντας ωσεί παρόντες 44 εργαζόμενους

  Ενας σοβαρός επιχειρηματίας δέν διατηρεί αστείους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά

  Ενας σοβαρός επιχειρηματίας δέν επιτρέπει εξευτελισμό της επιχείρησης αλλα και των ανθρώπων, που έδειξαν κάθε καλή θέληση που υποχώρησαν σε δεκάδες απαιτήσεις του, που βοήθησαν με το αίμα τους να στέκεται αυτή η εφημερίδα στα πόδια της 99 χρόνια τώρα

  Τέλος ένας σοβαρός άνθρωπος δέν παίζει με την απολύτως πραγματική πείνα 200 οικογενειών…

  Αλλα πού να βρείς πιά σοβαρούς επιχειρηματίες, αλλα κύρια σοβαρούς ανθρώπους σε τούτη την επιχείρηση

  Ενας εθελουσίως εξοδούχος

 2. Εγώ βασικά μια απορία έχω. Στην επίσχεση εργασίας συμμετέχει και ο κ. Τάκης Κανελόπουλος; Μπορεί να μας απαντήσει ο διευθυντής της «Θεσσαλονίκης» κ.Αλεξαντρίδης;

 3. Για τις ωμές και κατάφωρες παρεμβάσεις της εκδότριας Σουλοπούλου να θυμίσουμε τις επιστολές του πρώην διευθυντή της εφημερίδας Γουσίδη. Διαβάστε την περιγραφή Γουσίδη για τις παρεμβάσεις της εκδότριας – δικηγόρου- εργοδότριας Σουλοπούλου:
  «Όμως, λίγο καιρό μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, άρχισε η ίδια να παρεμβαίνει εντελώς άκομψα σχολιάζοντας τους πρωτοσέλιδους τίτλους και προσπαθώντας να αλλάξει τα θέματα που επέλεγα.
  Χαρακτηριστική (κυρίως για τα κριτήριά της) τέτοια παρέμβαση έγινε μετά τη δημοσίευση πρωτοσέλιδου τίτλου για την πρώτη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων που θα λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη. Την επομένη μου είπε ότι οικογενειακός της φίλος, προβεβλημένος γυναικολόγος (το όνομα του στη διάθεσή σας), δεν ενέκρινε(!) το θέμα – προφανώς επειδή διαθέτει τη δική του ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων!
  Οι παρεμβάσεις επεκτάθηκαν στην κατάργηση ψύχραιμων αρθρογράφων, οι οποίοι κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να εκφράζουν άποψη από την κεντροδεξιά εφημερίδα μας (λες και επρόκειτο για κομματικό έντυπο), κι έφτασαν ως τη… μέτρηση του μεγέθους των φωτογραφιών, με παρατηρήσεις του τύπου η φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου είναι μεγαλύτερη από αυτή του Καραμανλή. Φυσικά και δεν γίνεται έτσι η πολιτική παρέμβαση από καμία εφημερίδα.
  Μία Κυριακή έμαθα έκπληκτος ότι «το σκορ ήταν πέντε δύο». Η κ. Σουλοπούλου μέτρησε στην κυριακάτικη έκδοση (σαν να επρόκειτο για μπακαλική) πέντε ρεπορτάζ για τα άλλα κόμματα και μόνο δύο για τη ΝΔ. Ήταν αστείο ακόμη και να εξηγήσω ότι τα αντιπολιτευτικά κόμματα είναι περισσότερα από το ένα και μοναδικό κυβερνών.
  Το πρωτοσέλιδο που επισήμαινε τις καθυστερήσεις στην υποθαλάσσια αρτηρία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, γιατί η κ. Σουλοπούλου έκρινε πως δεν έπρεπε – και αυτό προκάλεσε μια ακόμη σύγκρουση, μετά την οποία ξεπέρασα τα όριά μου.
  Η κ. Σουλοπούλου έφτασε στο σημείο να χλευάσει την επιλογή μου να κάνω πρωτοσέλιδο τίτλο την παράδοση της Εγνατίας οδού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όταν της αντέτεινα ότι για μία κεντροδεξιά εφημερίδα ο τίτλος αυτός, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ήταν ιδανικός και της έδειξα την Καθημερινή η οποία τυχαία είχε επιλέξει τον ίδιο τίτλο, μου είπε ότι βρήκα πάτημα για να δικαιολογήσω την άστοχη επιλογή μου!
  Πέρα από τις παρεμβάσεις της στο δικό μου έργο, δεν δίσταζε να παρεμβαίνει και σε επιμέρους θέματα συντακτών με τους οποίους επικοινωνούσε η ίδια, απευθείας, χωρίς να σέβεται την ιεραρχία της εφημερίδας και προκαλώντας δυσλειτουργίες και τριβές μεταξύ συναδέλφων.
  Σε κάθε προσπάθειά μου να αρθεί αυτό το ανορθόδοξο καθεστώς λειτουργίας, αντέτεινε την απόλυτη θέση της ότι γνωρίζει καλά τη δημοσιογραφία και τον τρόπο που λειτουργεί μία εφημερίδα. Αυτή η ολέθρια αντίληψη την οδήγησε να προσπαθεί να υποκαταστήσει τη διεύθυνση του φύλλου. Αυτή η αλαζονική συμπεριφορά την έκανε να πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι δεν διαθέτουν καμία αξία και ότι η ύπαρξη τους δεν έχει καμία χρησιμότητα για την εφημερίδα».

  Τώρα βέβαια ρόλο «ελεγκτή ροής ειδήσεων» και μάλιστα εξ Αθηνών παίζει ο Λάμπρος Σμαίλης, ο άνθρωπος που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες βρίσκεται πίσω από όλους τους σχεδιασμούς που εφαρμόζονται στο συγκρότημα. Από κοντά φυσικά και το δεξί χέρι της Σουλοπούλου η Φ. Χαρίση ενώ σε ρόλο συμβούλου έπαιζε ή παίζει δημοσιογράφος στέλεχος άλλου μαγαζιού, που για ένα διάστημα φιλοδοξούσε να αναλάβει και διευθυντική θέση στη «Μ». Σ’ αυτό το πλαίσιο ποιος είναι ο ρόλος της ομάδας Αλεξανδρίδη; Οι πολιτικές εξελίξεις βέβαια αλλάζουν τα δεδομένα και τους συσχετισμούς και πλέον ίσως να αλλάζουν και την στρατηγική του Ρηγα και συνακόλουθα της Σουλοπούλου που θα καίγεται όχι για τον Καραμανλή αλλά για τον… Σαμαρά. Θα καίγεται; Θα δείξει όταν θα ξανακυκλοφορήσουν οι εφημερίδες…

 4. Να συμπληρώσω δέ οτι απορίας άξιον είναι για ποιό λόγο διατηρείται ο κος Σμαίλης στην θέση που κατέχει, και εάν απο αυτή τη θέση προσέφερε κάτι σε αυτή την έκδοση -άνοδο του φύλου π.χ.- διότι άν δέν κάνω λάθος είναι η κατ εξοχήν δουλειά του συμβούλου έκδοσης.
  Η μόνη του συμβολή του ήταν να καταστρέψει τον σχεδιασμό που είχε πληρωθεί και πανάκριβα (πρώτος βέβαια διδάξας ήταν ο κος Γουσίδης πάνω σε αυτό) και μετά να εξαφανιστεί εις Αθήνας

 5. Μπουχτισμένος Says:

  Είμαστε όλοι σε καθεστώς ομηρίας. Αυτό ισχύει τόσο για όσους θέλουν να αποχωρήσουν με εθελούσια αλλά και για όσους αποφάσισαν να το παλέψουν λίγο ακόμα. Στην πραγματικότητα, όλοι φοβόμαστε ότι ούτε τα κουτσουρεμένα από τις απεργίες δεδουλευμένα θα πάρουμε, ούτε χρήματα από εθελούσιες εξόδους και αποζημιώσεις από τις επερχόμενες απολύσεις θα δούμε. Αυτό θα συμβεί γιατί το συγκρότημα θα βάλει προσωρινό ή οριστικό λουκέτο, κάτι που σημαίνει πως δεν θα πιάσουμε στα χέρια μας ούτε τις επιταγές του ΟΑΕΔ. Τα λάθη που έγιναν στο «μαγαζί» είναι πολλά. Για αυτά όμως δεν ευθύνονται οι συντάκτες.
  Ενδεικτικά, δεν φταίνε οι συντάκτες που:
  -Τα διεθνή στην κυριακάτικη έκδοση είναι 1-2 σελίδες όταν σε όλες τις άλλες εφημερίδες αποτελούν οκτασέλιδο – τουλάχιστον – ένθετο.
  -Στην τελευταία σελίδα φιλοξενούνται βίοι των αγίων και συνταγές μαγειρικής. Ναι, αυτά έχουν θέση σε μια εφημερίδα όχι όμως στο οπισθόφυλλο που οι ανταγωνιστές θεωρούν εξίσου σημαντικό με το πρωτοσέλιδο. Οι άγιοι -βοήθεια μας- και οι αγγινάρες αλά πολίτα έχουν θέση στη σελίδα των χρηστικών.
  -Η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη είναι οι εφημερίδες με τα λιγότερα θέματα επιστήμης, νέων τάσεων και τεχνολογίας στην Ελλάδα.
  -Πρόκειται για το μοναδικό εκδοτικό συγκρότημα στην Ελλάδα που δεν έχει σελίδες για το αυτοκίνητο και τη μοτοσικλέτα στις σαββατιάτικές και κυριακάτικες εκδόσεις του.
  Η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική είναι το μοναδικό συγκρότημα στην Ελλάδα που όλα τα ένθετα και περιοδικά είναι διανθισμένα με θέματα αμιγώς αφιερωματικά (μόδα, ντεκό, εστίαση, διακοπές κλπ.) με αποτέλεσμα όποιος αναγνώστης δεν ενδιαφέρεται για τα παραπάνω να προτιμά εβδομαδιαία περιοδικά άλλων εφημερίδων που, παρότι κάνουν και αυτά για εμπορικούς λόγους αφιερώματα, διαθέτουν και θέματα γενικού ενδιαφέροντος.
  Όλα τα παραπάνω ειναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
  Το σίγουρο είναι ότι δεν ευθύνονται, φυσικά, οι απλοί δημοσιογράφοι που είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις επιταγές των διευθυντών.

 6. Μανιο Καταθλιπτική Says:

  Αυτή την ώρα που στα κανάλια οργιάζουν οι εικασίες για νέο εθνοσωτηριακό πρωθυπουργό, νομίζω οτι ιδανικός για αυτή την δουλειά θα ήταν ο Γιάννης Ρήγας. Κατάφερε να διατηρήσει σε λειτουργία επί αρκετά χρόνια μια εφημερίδα που παράγει μόνο ζημίες, είναι πολιτικά άφθαρτος αφού αν και δημόσιο πρόσωπο περνά απαρατήρητος (κανείς δεν έχει δει το πρόσωπό του), μιλάει -υποθέτω- άριστα αγγλικά αφού ζει στην Νέα Υόρκη, έχει έτοιμη ομάδα πιστών και πετυχημένων (μπρρρ…) συνεργατών με αποδεδειγμένη ικανότητα στην διαχείρηση του τίποτα και επιπλέον έχει και αρχοντικό όνομα. Γιώργο, Αντώνη, σκεφτείτε το!

 7. Πάνος Δημητριάδης Says:

  Αν το επιχείρημά σας «Λες και δεν υπήρχαν δηλαδή άλλα μέσα ενημέρωσης για να πληροφορήσουν του πολίτες», δεν είναι τυχαίο λάθος, τότε, γιατί να είναι απαραίτητο να συνεχίζει να βγαίνει η εφημερίδα;

  • Τίποτα δέν είναι «απαραίτητο» σε αυτή τη ζωή…
   Αλλα άν θές να το παίζεις είτε εκδότης είτε ιδιοκτήτης ΜΜΕ τότε
   τουλάχιστον πλήρωσε τις υποχρεώσεις σου, και άμε στο καλό…

 8. Eίναι προφανές οτι πραγματικά δέν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απο τον μαστρο-Ρήγα, ούτε βέβαια -κατ επέκταση- και απο τους δύο εντολοδόχους του, αλλα ρε παιδιά να μας τσαμπουνάνε οι ανταυτού (Μάτσικας – Σουλοπούλου) οτι όλα δα εξαρτηθούν απο τον άν ο περι ου ο λόγος ιδιοκτήτης μας, θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα, είναι τερατολογία.
  Ας πληρώσει τα χρεωστούμενα, και άντε στη μαμά του κι αυτός μαζί με τον Γιωργάκη καί τον Αντωνάκη

 9. Ο μεγαλομέτοχος ενός εκδοτικού συγκροτήματος που έχει ως κύριες επιχειρηματικές του δραστηριότητες το εμπόριο όπλων και τον τζόγο δεν έχει καμία ηθική αναστολή να αφήσει να πεινάσουν 190 οικογένειες. Η λαλακία των δημοσιογράφων ήταν που άφησαν κατά την περίοδο της ΔΕΘ τα τσιράκια του να κάνουν φιέστες και να προσποιούνται τους εκδότες.

  • Για τις λαλακίες δεν φταίνε γενικώς οι δημοσιογράφοι, διότι υπάρχει και σωματείο. Που είναι η Ενωση; Τώρα μετά απο μια εβδομάδα επίσχεσης εργασίας τι κάνει; Τι προτείνει; Παρακολουθεί απλά τα γεγονότα; Που ειναι η ενημέρωση και ο συντονισμος του αγώνα; Οταν κάποιοι μιλούσαν για συσχετισμούς κάποιοι άλλοι απλά έκαναν το κοροιδο επιλέγοντας… κομματικά και προσωπικά. Τωρα μονο γκρινιάζουν γιατί έχουν μάθει άλλοι να φροντίζουν…

 10. Είναι λυπηρό την ώρα που συνάδελφοι δεν έχουν δουλειά η βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας άλλοι να καταστρατηγούν σκανδαλωδώς κάθε αρχή δεοντολογίας…Κυρία συνάδελφος πού δουλεύει σε εφημερίδα, γραφείο τύπου μετρό και τη Voria γράφει «αποκλειστικό» άρθρο για το μετρό εκμεταλλευόμενη την εσωτερική της πληροφόρηση της ως γραφείο τύπου του μετρό ξευφευγοντας απο καθε μέτρο !!! Ω καιροί ω ήθη!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: