Μειώσεις 40% και άλλες 30 απολύσεις, ζητά η διοίκηση της Μακεδονίας. Νέες μειώσεις θέλει να επιβάλλει και ο Αγγελιοφόρος. Μπάχαλο με τον νόμο που αφορά στους μισθούς των δημοσιογράφων στον δημόσιο τομέα. Εξελίξεις σε ΔΕΠΘΕ και Αθλητικά Νέα

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ της Δευτέρας 24-10-2011

Συγκρότημα εφημερίδας Μακεδονία

Η συνεδρίαση του Δ.Σ άρχισε με την ενημέρωση από το προεδρείο, όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε με την εκπρόσωπο του ιδιοκτήτη, Β.Σουλοπούλου. Στην εταιρεία δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, συνολικά 44 άτομα (μεταξύ αυτών 26-27 δημοσιογράφοι) , με την Β.Σουλοπούλου να λέει ότι θέλει να απολύσει άλλα περίπου 30 άτομα από το προσωπικό. Παράλληλα η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, είπε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών που θα φτάνουν το 40%!!! Στην παρατήρηση πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, η ίδια είπε πως μπορεί να γίνει άντε…..39%. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΜ-Θ είπαν πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και επισήμαναν πως πλέον περιμένουν από την εργοδοσία τις όποιες πρωτοβουλίες θέλει να πάρει. Η Β.Σουλοπούλου, είπε ότι από την στιγμή που δεν έχει να μεταφέρει στον Γ.Ρήγα ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, θα τον συναντήσει τελικά μετά από ένα δεκαήμερο. Παράλληλα, όσον αφορά το θέμα του ακόμη ενός μισθού, που είχε δεσμευτεί να καταβάλλει μέχρι τέλος της εβδομάδας, η Β.Σουλοπούλου είπε ότι ακόμη δεν έχει πάρει το Ο.Κ από τον ιδιοκτήτη για το αν έχουν σταλεί τα χρήματα, οπότε το θέμα της μισθοδοσίας θα εξεταστεί και πάλι από την επόμενη εβδομάδα. Το Δ.Σ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις με στόχο το φύλλο του Σ/Κ και σε συνεργασία με τις άλλες ενώσεις θα γίνουν απεργίες, την Πέμπτη για τους δημοσιογράφους της Μακεδονίας, την Κυριακή για τους δημοσιογράφους των Σπορ του Βορρά και της Θεσσαλονίκης και τους τεχνικούς και την Δευτέρα για τους διοικητικούς υπαλλήλους.

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος.

Μετά την εργασιακή συνέλευση της περασμένης εβδομάδας, το προεδρείο συναντήθηκε την Πέμπτη με τον εκδότη Α.Μπακατσέλο, ο οποίος επρόκειτο μάλιστα να αναχωρήσει για 10ήμερο ταξίδι στην Ευρώπη. Ο εκδότης λοιπόν, ενημερώθηκε από τον Μ.Βοϊτσίδη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του διευθυντή της εφημερίδας να απολυθούν κάποιοι που έχουν δύο δουλειές. Ο Α.Μπακατσέλος είπε ότι αποδέχεται την επιστροφή των 14 απολυμένων μόνο αν γίνουν δραστικές περικοπές στους μισθούς, κάτω από το 35% που ο ίδιος φέρεται να είπε ότι είναι υψηλό ποσοστό. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί από την επόμενη εβδομάδα, όταν ο εκδότης επιστρέψει από το ταξίδι του, ενώ το προεδρείο αρνήθηκε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μορατόριουμ ενόψει της συνέχισης του διαλόγου…

Ενιαίο Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε ο νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και αφορά στο μισθολόγιο των δημοσιογράφων του δημόσιου τομέα, ενώ κατατέθηκε και μια σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜ-Θ Λάζαρου Μπελίτση. Όπως ειπώθηκε, η διατύπωση του συγκεκριμένου νόμου εμπεριέχει πολλές ασάφειες και δεν μπορεί κανείς εύκολα να υπολογίσει το τι ακριβώς θα ισχύσει για τους μισθούς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δημοσιογράφοι διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτούς που εργάζονται στον στενό δημόσιο τομέα όπως στην Γενική Γραμματεία ενημέρωσης (περίπου 300 δημοσιογράφοι!!) και σε αυτούς που εργάζονται σε Ν.Π.Ι.Δ, όπως στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Για τους δεύτερους, προβλέπεται ένα ξεχωριστό σύστημα, βάσει του οποίου διαμορφώνεται το μισθολόγιο, το οποίο όμως επιδέχεται πολλών ερμηνειών . Για τον λόγο αυτό μάλλον αναμένεται μια υπουργική απόφαση- εγκύκλιος που θα διευκρινίζει με σαφήνεια το τι μέλλει γενέσθαι και οι ενώσεις των δημοσιογράφων θα ασκήσουν πιέσεις προκειμένου οι διευκρινήσεις να αποτυπωθούν με τρόπο που δεν θα ζημιώνονται τα μέλη τους.

Η απεργία που ανεστάλη, χωρίς να ανασταλεί .

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-θ, έδωσε την δική του εκδοχή, για το τι συνέβη με την απεργία της ΠΟΕΣΥ (διαβάστε εδώ τι είχε συμβεί) και για τον λόγο για τον οποίο η ΕΣΗΕΜ-Θ έβγαλε ανακοίνωση αναστέλλοντας την απεργία της ΠΟΕΣΥ, χωρίς η τελευταία να πάρει σχετική απόφαση. Σύμφωνα λοιπόν με τον Μ.Βοϊτσίδη, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου στις 6 με 6.30, επικοινώνησε μαζί του ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ  Γ.Σαββίδης, ο οποίος βρισκόταν στην βουλή, ρωτώντας αν η ΕΣΗΕΜ-Θ συμφωνούσε να αναστείλει την απεργία που βρισκόταν σε εξέλιξη, μετά τον θάνατο του άτυχου διαδηλωτή. Ο Μ.Βοιτσίδης συμφώνησε στην αναστολή και ρώτησε αν μπορούσε να βγάλει και την σχετική ανακοίνωση και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ σύμφωνα με τον Μ.Βοιτσίδη δήλωσε ρητά «ναι βγάλε». Λίγο αργότερα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ το μέλος του Δ.Σ Δ.Ντόζης, λέγοντας πως η ΠΟΣΠΕΡΤ συμφώνησε να δώσει στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ένα 20λεπτο για να βγουν δελτία και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις εξελίξεις και ο Δ.Ντόζης ρώτησε τι να κάνει με το θέμα. Ο Μ.Βοιτσίδης είπε ότι επικοινώνησε και πάλι με τον Γ.Σαββίδη για να τον ενημερώσει και για να επιβεβαιώσει την αναστολή της απεργίας και ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ φέρεται να είπε και πάλι, «ναι βγάλτε ανακοίνωση, από στιγμή σε στιγμή θα βγάλουμε και εμείς» .

ΣΧΟΛΙΟ:Αυτό είναι το ιστορικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΜ-Θ. Την ίδια στιγμή το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ, έχει άλλη άποψη, λέγοντας ότι η απόφαση που πήρε ήταν για συνέχιση της απεργίας. Δύο πρόεδροι λοιπόν, υποστηρίζουν διαφορετικά πράγματα, για ένα θέμα, όπως οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, βγάζοντας μια εικόνα προς τα έξω, πως ο δημοσιογραφικός κόσμος βαδίζει διχασμένος. Προσθέστε σε όλο αυτό το σκηνικό, την επιστολή που έστειλε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων, προς την ΠΟΕΣΥ (κοινοποιώντας στις υπόλοιπες ενώσεις) καταγγέλλοντας την έλλειψη συντονισμού για το θέμα των απεργιών το τελευταίο διάστημα. Προφανώς και δεν τιμά τον δημοσιογραφικό χώρο μια τέτοια εικόνα, η οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα. Οι ενώσεις σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης, προκειμένου συντονισμένα να διεκδικηθούν τα φλέγοντα αιτήματα του κλάδου. Η ευθύνη βαραίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα προεδρεία των ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, τα οποία πρέπει να σταματήσουν να παίζουν την κολοκυθιά για το ποιος ευθύνεται που δεν προχωράει τίποτα.

ΔΕΠΘΕ – Απόλυση Κυριάκου Θωμαϊδη απο FM-100.

Όπως είπε στο δ.σ της ΕΣΗΕΜ-Θ το μέλος Β.Κοντογουλίδης, η ετήσια επιχορήγηση της ΔΕΠΘΕ, μέσω της οποίας καλύπτονται και οι μισθοί, φτάνει μέχρι και το 1ο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Η διοίκηση της ΔΕΠΘΕ πήρε απόφαση να ζητήσει επιπλέον επιχορήγηση από τον δήμο και για το θέμα πλέον θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του. Σημειώστε ότι από τα χρήματα της επιχορήγησης, ένα μεγάλο ποσό δίνεται για τις αποζημιώσεις απόλυσης των συναδέλφων που εκδίωξε η διοίκηση φέτος.

Την ίδια στιγμή, ο συνάδελφος Κυριάκος Θωμαΐδης, προσήλθε στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ, λέγοντας ότι του ανακοινώθηκε η απόλυση από το FM-100. H διοίκηση της ΔΕΠΘΕ, είχε κατηγορήσει τον Κ.Θωμαΐδη ότι απασχολείται σε ανταγωνιστικό μέσο, εννοώντας την συνεργασία του δημοσιογράφου, εκτός από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ και με το ραδιόφωνο, στο οποίο διατηρεί εκπομπή που μεταδίδεται στην Θεσσαλονίκη μόνο ιντερνετικά. . Ο Κ Θωμαΐδης, είπε ότι έχει σοβαρές ενδείξεις πως η απόλυση του συνδέεται με τις αποκαλύψεις στα στημένα παιχνίδια και ζήτησε την ηθική και συνδικαλιστική στήριξη της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά και την νομική συμπαράσταση, στις αγωγές στις οποίες θα καταθέσει εναντίον της ΔΕΠΘΕ.

Αθλητικά Νέα.

Ως γνωστόν, το σύνολο των συναδέλφων που απασχολούνται στα Αθλητικά Νέα βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο εκδότης οφείλει μισθούς περίπου 6 μηνών. Το τραγικό είναι ότι την επομένη που οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην επίσχεση, ο εκδότης με εξώδικο χαρακτήριζε καταχρηστική την επίσχεση, θεωρώντας ότι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι παραιτούνται από τις θέσεις εργασίας τους. Σε άλλους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε προειδοποίηση απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγο καιρό δεν θα δώσει σχεδόν καθόλου αποζημιώσεις. Η προκλητική και σαφώς παράνομη αυτή συμπεριφορά του Λ.Σκόρδα, δεν σταμάτησε εδώ. Χρησιμοποιώντας απεργοσπαστικό μηχανισμό έβγαλε την εφημερίδα, δημοσιεύοντας κείμενα χωρίς υπογραφές φυσικά. Ο κατήφορος για το αθλητικό φύλλο είναι δεδομένος και το Δ.Σ αποφάσισε να στηρίξει τους εργαζόμενους στις δικαστικές αίθουσες όπου θα προσφύγουν, ενώ θα εκδώσει ανακοίνωση καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες ενέργειες του Λ.Σκόρδα, ο οποίος προσβάλλει όχι μόνο την νοημοσύνη των δημοσιογράφων, αλλά και των αναγνωστών, με το φύλο που επιχειρεί να βγάλει.

6 Σχόλια to “Μειώσεις 40% και άλλες 30 απολύσεις, ζητά η διοίκηση της Μακεδονίας. Νέες μειώσεις θέλει να επιβάλλει και ο Αγγελιοφόρος. Μπάχαλο με τον νόμο που αφορά στους μισθούς των δημοσιογράφων στον δημόσιο τομέα. Εξελίξεις σε ΔΕΠΘΕ και Αθλητικά Νέα”

 1. Καλά, πλάκα μας κάνουν; Ακόμα και αυτό να ισχύει, δηλαδή να του είπε του Βοϊτσίδη ο Σαββίδης ότι πιθανώς να ανασταλλεί η απεργία, δεν όφειλε ο κ. Μάκης να περιμένει και τυπικά την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ για αναστολή της απεργίας για να εκδώσει ανακοίνωση και η ΕΣΗΕΜ-Θ;
  Είναι παιδαριώδης αυτή η εξήγηση που έδωσε ο ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Μάκης Βοϊτσίδης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ.
  Το γεγονός είναι ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ έσπευσε να αναστείλει μια απεργία επικαλούμενη ένα ΨΕΜΑ. Ότι, δηλαδή. δήθεν την ανέστειλε η ΠΟΕΣΥ. Και αυτό, δεν αλλάζει! Και προστίθεται στη μακρά ιστορία των συνδικαλιστικών αστοχιών (για να μην πούμε τίποτα άλλο πιο βαρύ) της γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Δυστυχώς. Και λέμε «δυστυχώς», γιατί κανένας δεν μπορεί να χαίρεται με την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει προς τα έξω (και προς τα… μέσα) το συνδικαλιστικό μας σωματείο.

 2. Η Σουλοπούλου μίλησε για περικοπές μισθών 40%. ¨Οπως μας πληροφορεί παραπάνω το ενημερωτικό κείμενο,
  «Στην παρατήρηση πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλό, η ίδια είπε πως μπορεί να γίνει άντε…..39%». !!!!!!!!

  H Σουλοπούλου είναι ειρωνική και κυνική και έχει ξεπεράσει κάθε όριο στοιχειώδους ευπρέπειας. Περιπαίζει του απλήρωτους εργαζόμενους και δείχνει ότι επειδή την όρισε εκπρόσωπό της η εργοδοσία, μπορεί να εκλαμβάνει τους εργαζόμενους σαν σκλάβους της! Μήπως ήρθε η ώρα η «γαλέρα» να ξεσηκωθεί;

  Αν υπήρχε ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΗΘΟΥΣ η κυρία αυτή θα είχε συλληφθεί και θα ήταν μέσα ισόβια.

 3. Αμύνεσθε περί... πάρτης! Says:

  Όταν τα μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ έλεγαν στον Μπακατσέλο ότι δεν είναι… καλή η ιδέα του διευθυντή του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ να απολυθούν όσοι έχουν και δεύτερη δουλειά, ποιους ακριβώς εννοούσαν; Μήπως, τους… εαυτούς τους;!

  Αμύνεσθε περί… πάρτης!

 4. Να πείτε στην κυρία Σουλοπούλου που δεν έχει τίποτε να μεταφέρει στον κ Ρήγα ότι έχω να μεταφέρω εγώ: Πρόκειται να δώσω το ΑΦΜ της εταιρείας στις εταιρείες είσπραξης της τράπεζας που χρωστάω, όπως και το τηλέφωνο του λογιστηρίου διότι θα «μεταβιβάσω» το χρέος μου. Αφού εμένα μου χρωστάνε και εγώ χρωστάω θα μεταβιβάσω το χρεος μου στον αρχικό μου οφειλέτη. Νομικά και εφόσον υπάρχει εταιρεία είπραξης μπορεί να γίνει… Κάποιοι από εμάς δεν παίζουν ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΙΞΕΙ!!!!

 5. Προφανώς δουλευόμαστε. Ο τυπολάτρης κ. Βοϊτσίδης σταμάτησε την απεργία βασιζόμενος στην προφορική ενημέρωση του κ.Σαββίδη. Δηλαδή δεν μας έφταναν όλα τα άλλα, έχουμε να κάνουμε και με την επιλεκτική ευαισθησία του κ.Βοϊτσίδη. Και μη χειρότερα, που μεταξύ μας, δεν το βλέπω…
  Αναφορικά με το ζήτημα του Αγγελιοφόρου. Τα τρία μέλη της πλειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ ( Βοϊτσίδης,Φωκιανίδης, Καρράς), που εργάζονται εκτός από τον Αγγελιοφόρο και σε άλλη-ες δουλειές γιατί δε βοηθούν με την αποχώρηση τους; Θεωρούν σωστό να διαθέτουν αυτοί δύο+ μισθολόγια την ώρα που απολύονται συνάδελφοι που δεν έχουν άλλη εργασία; Και τελικά τι είδους ηθική, αλλά και συνδικαλιστική στάση είναι αυτή και ποιό παράδειγμα δίνει στους νεαρότερους συναδέλφους;
  Και επειδή τελευταία οι οπαδοί των ομάδων έχουν αγριέψει με όσα συμβαίνουν καλό θα είναι να γνωρίζετε την στάση τους σε ανάλογες περιπτώσεις. Στα εύκολα λένε οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και φυσικά των υπολοίπων ομάδων είμαι ΠΑΟΚ. Στα δύσκολα είμαι ΠΑΟΚΑΡΑ. Εδώ πέρα τι ισχύει; Στα εύκολα είμαι συνάδελφος/ συνδικαλιστής. Στα δύσκολα δεν ξερω,δεν άκουσα δεν είδα…

 6. οκ ο Θωμαϊδης απασχολείται σε ανταγωνιστικό μέσο και για αυτό τον έδιωξαν ή τουλάχιστον προσπαθούν. Με εκείνον τον ανταποκριτή της ΕΡΤ3 στις Βρυξέλες τι θα γίνει; Το παλικάρι εμφανιζεται σαν ανταποκριτής του REAL FM ενώ έχει βγει και στην τηλεόραση του ΑΛΤΕΡ. Αυτός δεν παραβιάζει τους κανονισμούς της ΕΡΤ κ. Μπλιάτκα μου;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: