Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν είναι «κρατικοί υπάλληλοι»! – Ανοιχτή επιστολή Κ. Βαξεβάνη προς Ε. Βενιζέλο

Με τηλεφωνική παρέμβασή του σε εκπομπή στο ALTER (με τον Ν. Χατζηνικολάου) , ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διάσωση της PROTON BANK αλλά να απαντήσει και στις καταγγελίες του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη σχετικά με το πόθεν έσχες των βουλευτών. Στη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, ο Ε. Βενιζέλος υπενθύμισε με… νόημα ότι ο συνάδελφος Βαξεβάνης είναι δημοσιογράφος της κρατικής (και όχι δημόσιας) τηλεόρασης, και άρα «οφείλει» να κάνει, τι ακριβώς;! Επρόκειτο για απειλή;

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προχθές οι συνάδελφοι στην Αθήνα διαδήλωναν κατά του πολυνομοσχεδίου (που επέβαλλε σε μεγάλο βαθμό και ο Βενιζέλος) κρατώντας πανό που έγραφε: «ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ». To ίδιο έκαναν το προηγούμενο τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη που διαδήλωσαν με κεντρικό τους σύνθημα: «ΕΡΤ3 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ». Αν η κυβέρνηση και ο κάθε Βενιζέλος «οραματίζονται» μια ΕΡΤ όπου οι δημοσιογράφοι της είναι υπάλληλοι του κράτους και της εξουσίας, αυτολογοκρινόμενοι και λειτουργούντες ως προπαγανδιστές του κυβερνητικού έργου, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τη μεταστροφή της κοινωνίας συνολικά κατά των βάρβαρων αντικοινωνικών πολιτικών τους και την απαγκίστρωση μεγάλου μέρους των δημοσιογράφων από τα εκάστοτε συστημικά συμφέροντα.

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ από το http://www.koutipandoras.gr/ την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Κ. Βαξεβάνη προς τον Ε. Βενιζέλο θεωρώντας ότι συνεισφέρει όχι μόνο στην αποκάλυψη του συστημικού τρόπου σκέψης των κυβερνώντων περί της διάσωσης των τραπεζών (και όχι των εργαζομένων) αλλά και στην αποκάλυψη του εκνευρισμού που διακατέχει τους μηχανισμούς και τα πρόσωπα της εξουσίας, κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος επιχειρεί να τα ελέγξει και όχι να τα κολακεύσει.

Από την αλήθεια της ρητορείας προτιμώ τη ρητορεία της αλήθειας

Δημοσιευμένο στις 19 Οκτ 2011 | ΠΑΝΔΩΡΙΚΩΣ | Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο

Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας  γράφω τα ξέρετε και εσείς και  εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Για τη συνέχεια της επιστολής, προχωρήστε στην

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την  εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο  δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία  αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια  τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της  Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε  εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.

Δείτε πιό κάτω το επίμαχο σημείο του νόμου 4002 και ολόκληρο το νόμο ΕΔΩ

3 Σχόλια to “Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν είναι «κρατικοί υπάλληλοι»! – Ανοιχτή επιστολή Κ. Βαξεβάνη προς Ε. Βενιζέλο”

  1. Ο χοντρόπετσος σοσιαλοφασίστας Βενιζέλος ξέρει καλά το μάθημα του. Υπηρέτης των αφεντικών ήταν και είναι. Κουμπάρος και «κολλητός» του γνωστού Παπασαραντόπουλου του… Παρατηρητέως βεβαίως – βεβαίως, της ανανεωτικής δημοκρατικής αριστεράς της αρπαχτής και βάλε. Ο Μπένι Χιλ της πολιτικής με βίλα στο Πανόραμα, πολλά λεφτά, γνωριμίες στην λούμπενμεγαλοαστική τάξη της χώρας (ΛΜΑΤ) και ιδίως μεταξύ των εργολάβων-μεταπρατών και λαμόγιων – βαρόνων του Τύπου αλλά και πανεπιστημιακή μούρη είναι ο απόλυτος εκπρόσωπος της τάξης των αφεντικών, ντόπιων και ξένων. Για αυτό και σχίσθηκε ο σοσιαλοφασίστας να περάσει το άρθρο 37 ενάντια στις συμβάσεις. Δίνει εξετάσεις ο κουρέλας. Τα λιγούρια του ΠΑΣΟΚ τον βγάζουν χρόνια τώρα πρώτο βουλευτή Θεσσαλονίκης λες και το λαϊκό ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλους. Αλλά οι πασοκοι όπως και οι δεξιοί δεν θέλουν το λαό. Θέλουν μεταξένια βρακιά, θέλουν ονόματα βαριά, θέλουν ικανά λαμόγια να μοιράζουν ρουσφέτια και να κάνουν χάρες μήπως και γλείψουν κανα κόκαλο οι πειναλέοι. Ο μπαρουφολόγος Μπένι Χιλ, λεπόν πρώτος σε κενό βερμπαλισμό και πρώτος σε ασύλληπτη αερολογία έχει κατσικωθεί στο σβέρκο της χώρας καθώς ο μέγας κωπηλάτης – ποδηλάτης Τζεφρυμαν δεν μπορεί, αδυνατεί και έτσι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων αφεντικών. Κοινώς ο μπαρούφεμαν Βενι Χιλ έχει αναλάβει τον χοντροδουλειά να μας φέρει βόλτα, κοινώς να μας περάσει όσα μανίκια μπορεί κι αν του κάτσει, θα έχει μέλλον στο επάγγελμα του… γδάρτη και δάρτη. Τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και ιδίως οι «πρώην άκηδες» που το παίζουν και αριστεροί τρομάρα τους, ελπίζουν σ’ αυτόν διότι θα ξανάρθουν στα πράγματα. Και μετά ε ρε γλέντια. Έχουμε και κάτι καλόπαιδα στην ΕΣΗΕΜΘ που ως μέλη του Ε.Σ του ΜΠΑΤΣΟΚ ξέρουν πολύ καλά τι παίζει.Όποιος έχει απορίες τους αρωτάει. Μπορούν βέβαια να ρωτήξουν κι άλλους. Οι συγκεκριμένοι σαλιαμάγκουρες άλλωστε στην ίδια πολυκατοικία με τον Μπένι Χιλ μπαινοβγαίνουν. Πάντως κάποια στιγμή οφείλουμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα στο σύστημα του Μπενι Χιλ στην Θεσσαλονίκη. Θα «γελάσουμε» πολύ διότι θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι ο Πάγκαλος σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, είχε απόλυτο δίκαιο.

  2. Φυσικά δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι. Είναι κομματικοί!

    Υπάρχει έστω και ένας που να μη διορίστηκε μ ερουσφέρτι;

    Ποιούς κοροϊδεύουν;

  3. διόρθωση «…με ρουσφέτι»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: