48ωρη απεργία Τετάρτη/Πέμπτη σε ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΔΕΠΘΕ – Τι έγινε στην εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ3

48ωρη απεργία στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ (από τις 6.00 πμ της Τετάρτης 19/10/2011 έως 6.00 πμ της Παρασκευής 21/10/2011) κήρυξε η ΠΟΕΣΥ και… ακολουθεί και η ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ο ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΣ ΤΥΠΟΣ καλεί όλους τους συναδέλφους σε απεργιακή συγκέντρωση-πορεία αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο ΕΚΘ

Κατά τα άλλα, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, σε παρόμοιο κλίμα με την εργασιακή συνέλευση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (βλέπε ενημέρωση ΕΔΩ) κινήθηκε και η εργασιακή της ΕΡΤ3 που προηγήθηκε, με μία βασική διαφορά: τη στάση ορισμένων συναδέλφων της ΕΡΤ3 που είτε δια της αλλοπρόσαλλης στάσης τους ή της σιωπής τους, είτε δια της αντιδραστικής παρέμβασης διευθυντικών στελεχών της κατά των απεργιών γενικώς, διαιώνισαν την εικόνα του συντηρητικού πόλου της δημόσιας Ραδιο-Τηλεόρασης της Βόρειας Ελλάδας.

Τι έγινε στην εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ3

Η εργασιακή είχε οριστεί να αρχίσει στις 11 το πρωί και να ολοκληρωθεί πριν τη μία το μεσημέρι οπότε θα ακολουθούσε η συνέλευση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

– Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης, εμφανίστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων με καθυστέρηση 35 λεπτών και η συνέλευση ξεκίνησε με παρέμβαση του ιδίου που ολοκληρώθηκε γύρω στις 12.10. Στην αρχή της τοποθέτησής του μετέφερε στο σώμα ότι ύστερα από επικοινωνία με τον Κουτρουμάνη «είναι σε καλό δρόμο» η υπόθεση της εξαίρεσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ από τη «δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα» και το ενιαίο μισθολόγιο. Έπειτα από αυτή την «καθησυχαστική» εισαγωγή, μία εκ των εργασιακών εκπροσώπων, η Φούλη Δημητρακοπούλου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, ο οποίος της μετέφερε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση… Η εργασιακή εκπρόσωπος σε παρέμβασή της ακολούθως, έκανε γνωστή στο σώμα αυτή τη διάψευση. Ο Μάκης Βοϊτσίδης απαντώντας επιχείρησε να το συμμαζέψει το πράγμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει βεβαίως ακόμα συγκεκριμένη απόφαση… Προειδοποίησε δε τους «άγνωστους» που του αποδίδουν μέσω διαφόρων blogs ή στη διάρκεια -υποτίθεται- της πρόσφατης άτυπης συνέλευσης της Παρασκευής, «φιλοκυβερνητική-φιλομνημονιακή» στάση και συνδικαλιστική πολιτική λέγοντας ότι όσοι το κάνουν θα πρέπει να «δώσουν λόγο», διευκρινίζοντας (ο ΚΑΙ) δικηγόρος Μάκης, ότι δεν πιστεύει ότι τα προβλήματα λύνονται στα… δικαστήρια! Κατά τα άλλα ο κ. Βοϊτσίδης επιχειρούσε απολογητικά να πείσει για αρκετή ώρα πως δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που υπονομεύουν την πραγματοποίηση των εργασιακών συνελεύσεων. Δικαιολόγησε δε τη μη κήρυξη απεργίας σε συνεννόηση με την ΕΣΗΕΑ «γιατί κανείς δεν φρόντισε να τους ενημερώσει». Κατά τα άλλα δεν θέλουν να γίνονται «ουρά» της Αθήνας! Και η απορία είναι: Καλά, αυτοί δεν μας παίρνουν τηλέφωνο (γιατί ίσως ξέρουν εκ των προτέρων τη στάση μας). Εμείς, γιατί δεν σηκώνουμε το τηλέφωνο να μιλήσουμε με την ΕΣΗΕΑ; Γιατί δεν ζητάμε τίποτα, τη στιγμή μάλιστα που οι δύο μεγάλες εφημερίδες της πόλης της Θεσσαλονίκης, μπορεί να βάλουν ακόμα και λουκέτο; Υπάρχει φραγή εξερχομένων κλήσεων στα τηλέφωνα της γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ;!

– Ο δε εργασιακός εκπρόσωπος Βασίλης Κατσάρας, έσπευσε να διαβεβαιώσει το προεδρείο ότι στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης-«συνέλευσης» της Παρασκευής δεν στράφηκε κανείς κατά των μελών του ΔΣ με τέτοιους χαρακτηρισμούς…

Ο κατέχων θέση προϊσταμένου ειδήσεων, Δημήτρης Ντόζης, απέφυγε να απαντήσει σε καταγγελία του συναδέλφου Σταύρου Πανούση ότι ο πρώτος χρησιμοποίησε τη θέση του προκειμένου να καλέσει τους εργαζόμενους δημοσιογράφους να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους την Παρασκευή, μεσούσης της απεργίας της ΠΟΣΠΕΡΤ, με σκοπό όμως να τους κάνει συνδικαλιστική… «ζύμωση» για τις απόψεις του (αφού εκτός από διευθυντής είναι συγχρόνως και… μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ!). Ο κ. Ντόζης που στην προηγούμενη εργασιακή συνέλευση πριν λίγες εβδομάδες είχε επιδοθεί σε μία πρωτοφανή διαφημιστική παρουσίαση του σχεδίου Μόσιαλου περί… «αναβάθμισης της ΕΡΤ3» (που σε λίγες ημέρες διαψεύστηκε παταγωδώς), αυτή τη φορά δεν έκανε καμία αναφορά περί Μόσιαλου αλλά κάνοντας μία απίστευτη κωλοτούμπα (λες και ο κόσμος της ΕΡΤ3 πάσχει από Αλτσχάιμερ!) δεν απέκλεισε –όπως ισχυρίστηκε- ακόμα και το ενδεχόμενο καθόδου σε… απεργία διαρκείας!

Ο δε προϊστάμενος κι αυτός στην ΕΤ3, Γιώργος Φερέτης ανέλαβε τον ρόλο του «εξολοθρευτή» των απεργιών γενικώς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι εργαζόμενοι έχουν χάσει πάνω από χίλια ευρώ από τις απεργίες. Εν κατακλείδι: Δεν πρέπει να απεργούμε ποτέ! Tην άποψη ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ θα χάσουν μακροπρόθεσμα, πολλαπλάσια χρήματα και δικαιώματα αν ενστερνιστούν τη λογική της μη απεργιακής αντίδρασης που διατύπωσε σε παρέμβασήτου ο εκπρόσωπος του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, Αλέξης Αλεξιάδης, φαίνεται να μη την είχε στο μυαλό του ο κ. Φερέτης. (Σημείωση: Σε αρκετά παλαιότερη συνέλευση είχε προτείνει (Φερέτης) την… περικύκλωση της τηλεόρασης της ΕΤ3. Προφανώς, μπας και ζαλιστεί το κτίριο και… πέσει!). Ο συγκεκριμένος διευθυντής χαρακτήρισε «νταβατζηλίκι»(!) το γεγονός ότι ένας απλός συνάδελφος συντάκτης από την Τηλεόραση «τόλμησε» να φέρει τυπωμένες σε χαρτί κάποιες προτάσεις με την υπογραφή του προκειμένου να συζητηθούν στη συνέλευση!!!   Το παρακάτω, προφανώς και είναι ανέκδοτο αλλά έχει την αξία του με την έννοια ότι σε μια μελαγχολική, σκοτεινή εποχή, μας προκαλεί τουλάχιστον το γέλιο: Γιατί, λέει, ο Φερέτης τρέμει τις απεργίες; Απάντηση: Φοβάται, λέει, μήπως και κηρυχθεί απεργία από τους δημοσιογράφους την 28η Οκτωβρίου και δεν μεταδώσει τη… «μεγάλη στρατιωτική παρέλαση»! Ζήτω το έθνος!

Άλλος «ασύνταχτος» συνάδελφος, ο Γιάννης Γκίρμπας, στη σύντομη παρέμβασή του, κατήγγειλε τα παραπάνω φαινόμενα λέγοντας ότι «ζούμε σε μια εποχή χάους και άκρατου σουρεαλισμού όπου ο καθένας λέει στην κυριολεξία ό,τι θέλει ή ό,τι του κατέβει στο κεφάλι: Διευθυντές καμώνονται πως είναι υπέρ των απεργιών και απλοί δημοσιογράφοι δεν θέλουν να απεργήσουν «γιατί θα χάσουν μεροκάματα»! Ζήτησε να αποφασίσει το σώμα της συνέλευσης αν τελικά οι συνάδελφοι θέλουν ή δεν θέλουν να απεργούν για τα δικαιώματά τους. Και δήλωσε έτοιμος να υποκλιθεί μπροστά στην όποια απόφαση της πλειοψηφίας. Μόνο που αν πάψουν οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες, όπως είπε, δεν θα έχει πια νόημα και περιεχόμενο ο συνδικαλισμός. Χαρακτήρισε δε «ανέντιμο» το να απεργούν οι άλλοι και για μας (τεχνικοί) και εμείς να καμωνόμαστε πως δουλεύουμε. (Είναι γνωστό ότι πέραν της ΕΣΗΕΑ, οι υπόλοιπες ΕΝΩΣΕΙΣ μεταξύ αυτών και η ΕΣΗΕΜ-Θ δεν συμμετείχαν στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά οι δημοσιογράφοι δεν είχαν αντικείμενο εργασίας ούτως ή άλλως εφόσον απεργούσε η ΠΟΣΠΕΡΤ). Απέρριψε δε το κλίμα τεχνητής αντιπαράθεσης που καλλιεργούν ορισμένοι μεταξύ των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 και  των συναδέλφων τους π.χ. της ΕΤ1 ή μεταξύ των δημοσιογράφων και των τεχνικών εντός της ΕΡΤ3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ για την απεργία της 18ης Οκτωβρίου 2011, δεν ορίζεται και πάλι τόπος συγκέντρωσης διαμαρτυρίας. Η δικαιολογία αυτή τη φορά ήταν ότι «υπάρχουν προγραμματισμένες διάφορες εργασιακές συνελεύσεις»…

– Κατά τα άλλα, το προεδρείο της συνέλευσης αρνήθηκε ξανά, επικαλούμενο το καταστατικό, να θέσει σε ψηφοφορία και να εγκρίνει ή να απορρίψει συγκεκριμένο ψήφισμα που κατατέθηκε από «ασύνταχτους» συναδέλφους στην ΕΡΤ3.

– Στο πλαίσιο του «λεγκαλιστικού» δόγματος Βοϊτσίδη ότι συμμετέχουμε μόνο σε… «νόμιμες» απεργίες ή σε απεργίες που κηρύσσει η ΠΟΕΣΥ «ακόμα κι αν διαφωνούμε»(!), η ΕΣΗΕΜ-Θ, μετά από σχετική απόφαση της ΠΟΕΣΥ, ακολουθεί (ακόμα κι αν διαφωνεί;) τη συγκεκριμένη απόφαση κήρυξης της 48ωρης απεργίας για την Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, δηλαδή το διήμερο της πανεργατικής γενικής απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Φανταζόμαστε ότι οι φιλοκυβερνητικοί-φιλομνημονιακοί συνδικαλιστές, οι διευθυντές-εξολοθρευτές των απεργιών και οι λίγοι απλοί συνάδελφοι συντάκτες της ΕΡΤ3 που δηλώνουν οπαδοί της εργασιοθεραπείας ως… μεθόδου αντίστασης(!), κλαίνε ήδη με μαύρο δάκρυ! Κακώς! Γιατί όταν έρθουν οι απολύσεις και οι εφεδρείες, το ενιαίο μισθολόγιο και οι νέες περικοπές, δεν θα έχει περισσέψει ούτε ένα δάκρυ για να χύσουν. Θα έχουν στερέψει! Κάντε οικονομία, έρχονται δύσκολες μέρες…


Συνάδελφοι/συναδέλφισσες. Η απεργιακή συγκέντρωση των δημοσιογράφων της Τρίτης 18/10 στην Αθήνα, ήταν τεράστια. Ήδη δόθηκε ένα μήνυμα. Να δώσουμε ένα βροντερό μήνυμα αύριο και από τη Θεσσαλονίκη!

 Όλοι στο δρόμο του αγώνα!

Απεργιακή συγκέντρωση των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, την Τετάρτη 19/10 στις 10.30 το πρωί στο ΕΚΘ.

Διαβάστε παρακάτω το ΨΗΦΙΣΜΑ που κατατέθηκε από «ασύνταχτους» συναδέλφους στη διάρκεια της εργασιακής συνέλευσης της Δευτέρας 17/10 (και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία) καθώς και τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη 48ωρη απεργία.

Ακολουθεί παρακάτω στα σχόλια ενημερωτικό σημείωμα της εργασιακής εκπροσώπου στην ΕΡΤ3 Φούλης Δημητρακοπούλου 

Το νέο… αψήφιστο ψήφισμα!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΤ3 – 17/10/2011

– Οι συμμετέχοντες στην εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ3 της 17ης Οκτωβρίου 2011 δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια συρρίκνωσης, υποβάθμισης και συνολικής απαξίωσης της δημόσιας Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της ΕΡΤ Α.Ε.

– Κανένας εργαζόμενος δεν «περισσεύει», είτε είναι «αορίστου» είτε είναι «ορισμένου» χρόνου. Δεν «νομιμοποιούμε» την επαίσχυντη διαδικασία των «εφεδρειών» και ζητούμε εδώ και τώρα τη ματαίωση αυτού του σχεδίου.

– Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, λέμε όχι στο ενιαίο μισθολόγιο, στα έκτακτα «χαράτσια» και στην προωθούμενη υποβάθμιση της ασφαλιστικής-ιατροφαρμακευτικής μας κάλυψης

– Αρνούμαστε την «αναβάθμιση» που ισοπεδώνει «σταθμούς στον Πολιτισμό» όπως ο «9.58fm» και «φωνές-ανάσες» για τους απόδημους όπως τα Βραχέα της ΕΡΤ3. Καταγγέλλουμε την κατάργηση των περιφερειακών σταθμών και τα λουκέτα στην ΕΤ-1 και στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση». Απορρίπτουμε την καλλιέργεια κλίματος τεχνητής αντιπαράθεσης μεταξύ των εργαζομένων των διαφορετικών Μέσων της ΕΡΤ Α.Ε.

– Καταγγέλλουμε τη στοχευμένη αστυνομική βία και καταστολή κατά συναδέλφων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερς και καμεραμάν στη διάρκεια κινητοποιήσεων του κλάδου και της κοινωνίας συνολικά. 

– Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, στους απολυμένους και απλήρωτους εργαζόμενους στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο ALTER, στην ΕΛΕΥΘΕΡOΤΥΠΙΑ και αλλού, στους συναδέλφους μας στα ιδιωτικά Μέσα που δουλεύουν με μπλοκάκι, με «μαύρα» ή με μισθούς-ξεροκόμματα

– Προτείνουμε την κήρυξη επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών και άλλων πολύμορφων δράσεων διαμαρτυρίας σε συντονισμό με όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου καθώς και την άμεση δημιουργία απεργιακού ταμείου.

– Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και όχι πειθήνιοι «κρατικοί υπάλληλοι». Προτάσσουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ μια ΔΗΜΟΣΙΑ Τηλεόραση και μια Ραδιοφωνία για όλο τον λαό χωρίς λογοκρισία και τρομοκρατία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

48ωρη απεργία στα δημόσια ΜΜΕ

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) ως άμεση αγωνιστική απάντηση στον εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια Μέσα, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που καταργεί και ακυρώνει τις Συλλογικές Συμβάσεις, κηρύσσει 48ωρη απεργία στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ (από τις 6.00 πμ της Τετάρτης 19/10/2011 έως 6.00 πμ της Παρασκευής 21/10/2011).

Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό, αξιώνει να αποσυρθεί το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο, και διακηρύσσει τη μαχητική βούλησή του να κλιμακώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις του, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα Μέσα.

Αξιώνει:

* Την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων από ιδιωτικά ή δημόσια ΜΜΕ.

* Την αποκατάσταση των μισθών, όπως εγγυώνται οι Συλλογικές Συμβάσεις του κλάδου.

* Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων.

* Τη διαφύλαξη των ασφαλιστικών ταμείων.

* Την υπεράσπιση όλων των δημοσίων Μέσων, από τις υπονομευτικές, τις ταπεινωτικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που κατά εντολή της Τρόικας και του ΔΝΤ, στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση των Μέσων και δημοσιοϋπαλληλοποίηση των δημοσιογράφων.

* Την κατάργηση του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία.

ΟΧΙ στη ΔΕΚΟποίηση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ΟΧΙ στην κατάργηση των ΣΣΕ στα Μέσα αυτά.

Ελεύθερος δημοσιογράφος, είναι ο δημοσιογράφος με άθικτη την αξιοπρέπειά του και ασφαλή την εργασία του.

Η σημερινή μαζική, μαχητική και ογκώδης συγκέντρωση και πορεία –πρωτοφανής στις κινητοποιήσεις στον Τύπο- είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους τοκογλύφους, τις τράπεζες, το ΔΝΤ, την τρόικα και την κυβέρνηση. Ο δημοσιογραφικός κόσμος, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, ξεκίνησε αποφασιστικά το μεγάλο αγώνα του και τη μεγάλη πορεία του. Στο τέρμα περιμένει μόνο η νίκη.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΜ-Θ

48ωρη απεργία σε ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ και Δημοτικά ΜΜΕ (18/10/2011)

Θεσσαλονίκη, 18 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης καλεί τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ3 και Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΑ στη Βόρεια Ελλάδα), στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη ΔΕΠΘΕ (TV100, FM100) και στα άλλα Δημοτικά ΜΜΕ της περιοχής ευθύνης της ΕΣΗΕΜ-Θ, διαμαρτυρόμενη για την επιμονή της κυβέρνησης να εντάξει τους δημοσιογράφους των παραπάνω ΜΜΕ στο ενιαίο μισθολόγιο.

Η κινητοποίηση αρχίζει αύριο, Τετάρτη 19/10/2011, στις 6 π.μ., και θα λήξει την Παρασκευή 21/10/2011 την ίδια ώρα.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα αντιταχθούν με κάθε τρόπο σε οποιονδήποτε περιορισμό της ανεξαρτησίας τους, που υποκρύπτεται πίσω από τις προσπάθειες να υπαχθούν σε ανάλογο καθεστώς εργασίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ένα Σχόλιο προς “48ωρη απεργία Τετάρτη/Πέμπτη σε ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΔΕΠΘΕ – Τι έγινε στην εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ3”

 1. ΦΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, εργασιακή εκπρόσωπος στην ΕΡΤ3 Says:

  ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ3 17/10/2011

  Εργασιακή Συνέλευση της ΕΡΤ3, πραγματοποιήθηκε στις 11.30΄, την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου του 2011. Η ενημέρωση του προέδρου της ΕΣΗΕΜΘ Μ. Βοϊτσίδη, (επί τρία τέταρτα), αφορούσε τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση σχετικά με την ένταξη των δημοσιογράφων στο ενιαίο μισθολόγιο και για την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Όπως είπε ο Πρόεδρος, έπειτα από επαφές με τον υφυπουργό Γ. Κουτρουμάνη τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο και οι πιθανότητες να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι από την τροπολογία είναι πάρα πολύ μεγάλες.
  Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, τόνισε ότι τώρα αλλά και από καταβολής υπάρξεως τους οι Ενώσεις βρίσκονται σε έναν εναγκαλισμό με την πολιτική εξουσία, προκειμένου να πετυχαίνουν την ικανοποίηση των εκάστοτε αιτημάτων τους κάθε φορά. «Αυτό δηλαδή που σήμερα ονομάζουμε Lobbing».
  Ερωτηθής γιατί η ΕΣΗΕΜΘ δεν προχώρησε σε απεργία μαζί με την ΕΣΗΕΑ απάντησε πως αποτελεί πάγια τακτική της Ένωσης να μην συμμετέχει σε κινητοποιήσεις που θα κηρυχθούν παράνομες, προκειμένου να μην απολυθούν συνάδελφοι. Δήλωσε μάλιστα πως την απεργία που κήρυξαν οι εργαζόμενοι των Αθηνών στην ΕΡΤ, την πληροφορήθηκε την Παρασκευή το βράδυ μέσω ενός συναδέλφου, αν και του επισημάνθηκε ότι αυτό ήταν γνωστό από την Πέμπτη.

  Όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ληφθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ανάλογες με αυτές που λαμβάνουν οι συνάδελφοι μας στην Αθήνα, το μέλος του ΔΣ και προϊστάμενος ειδήσεων της ΕΡΤ3 Δ. Ντόζης, δήλωσε ότι στις συνελεύσεις της Αθήνας δεν συμμετέχουν μόνον οι δημοσιογράφοι αλλά και οι τεχνικοί της ΠΟΣΠΕΡΤ, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να καπελώνονται, δηλ. να προχωρούν σε κινητοποιήσεις λόγω των πλειοψηφούντων τεχνικών.
  Για το θέμα της εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο και των τεχνικών ο Δ. Ντόζης δήλωσε: τους αγαπώ αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι τεχνικοί, με ενδιαφέρει μόνο οι δημοσιογράφοι να μην μπούν στο μισθολόγιο.
  Ερωτηθής για την μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ξάνθη – Παναθηναϊκός την Κυριακή 16/10/2011, από την ΝΕΤ, ο Δ. Ντόζης απάντησε ότι η ΕΡΤ3 δεν απεργούσε και ως εκ τούτου τον αγώνα μετέδωσε ο συνάδελφος Γ Τραπεζανίδης, έχοντας λάβει ειδική άδεια από την ΠΟΣΠΕΡΤ.

  Εκ μέρους των συναδέλφων ετέθη το αίτημα της ενεργοποίησης του ταμείου της Ένωσης για ενίσχυση εκείνων των δημοσιογράφων που είναι άνεργοι ή βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Ο πρόεδρος απάντησε: 1) η κατάσταση δεν είναι ακόμη τόσο άσχημη για να ληφθεί τέτοια απόφαση, 2) δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο και 3) τα χρήματα αυτά είναι των προηγούμενων γενεών. «Δεν με θα ένοιαζε να δώσω λεφτά ή όχι για το απεργιακό ταμείο, εγώ σε έναν χρόνο φεύγω, αλλά δεν είμαι της άποψης του Τσοβόλα δώστα όλα».

  Συνάδελφος από την τηλεόραση, ζήτησε από το προεδρείο να συζητηθεί πρόταση που κατέθεσε για συντονισμένες δράσεις κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν επ΄ αυτής. Προϊστάμενος, Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης είπε χαρακτηριστικά για την πρόταση: «Αυτό το χαρτί του κ. Πανούσου είναι νταβατζιλίκι». Οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι ζήτησαν ή Εργασιακή Συνέλευση να βγάλει ψήφισμα και να αποφασίσει απεργιακές κινητοποιήσεις.
  Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΜ, Μ. Βοϊτσίδης απάντησε πως μόνο η Ένωση αποφασίζει αν και τι ψήφισμα θα βγεί από την Εργασιακή και μόνο η Ένωση αποφασίζει κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα η συνέλευση να διαλυθεί.

  Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή και ενώ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εργασιακή συνέλευση, με στόχο την λήψη απόφασης απεργίας, και ενώ είχε ενημερωθεί σχετικά η ΕΣΗΕΜΘ, υπήρξε αλλαγή τόπου πραγματοποίησης της συνέλευσης…, με αποτέλεσμα η συνέλευση να διεξαχθεί τελικά στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ3, χαρακτηριζόμενη από τον προϊστάμενο όχι εργασιακή, αλλά ενημέρωση – συζήτηση. Για την αλλαγή και την μετατροπή της σε συζήτηση οι εργασιακοί εκπρόσωποι Φούλη Δημητρακοπούλου και Τάσος Παντολέων ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από τον έτερο εργασιακό εκπρόσωπο Β. Κατσάρα, στις 11.03΄ της Παρασκευής, αν και όπως ο ίδιος δήλωσε ήταν απόφαση (χωρίς να διευκρινίζεται από ποιόν) που ελήφθη την Πέμπτη, με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχε στάση εργασίας!, οπότε οι συνάδελφοι οι οποίοι θα μετέβαιναν στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, θα θεωρούντο αδικαιολογήτως απόντες από την Υπηρεσία. Μετά από 24 ώρες η Ένωση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει εργασιακή συνέλευση την Δευτέρα 17/10.

  Να επισημανθεί ότι μετά την εργασιακή συνέλευση της ΕΡΤ3 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συνέλευση των εργαζομένων στην εφημερίδα Μακεδονία, κατά την οποία το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ κάλεσε τους εργαζομένους να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν μειώσεις μισθών στο 40%.

  Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς προσδοκούμε ότι η ΕΣΗΕΜΘ θα εκφράζει την βούληση των δημοσιογράφων ακούγοντας τα αιτήματά τους και θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

  Φούλη Δημητρακοπούλου
  Εργασιακή εκπρόσωπος ΕΡΤ3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: