Ξεδιάντροποι και μοιραίοι συνδικαλιστές του μνημονίου…

 Όλα τα έχουμε δεί από τους κάθε λογής κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αλλά δεν περιμέναμε να φθάσουν μέχρι το σημείο να ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ σπεύδοντας να ανταποκριθούν στις σχετικές απαιτήσεις της τρόϊκας ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη) και μία μέρα ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ όπου πρώτο αίτημά μας είναι η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (δέστε τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων).

Τι περιμένεις όμως, από αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ, που πρώτοι σε όλη την Ελλάδα έσπευσαν τον προηγούμενο χειμώνα να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση 12.5% στους μισθούς στον Αγγελιοφόρο; Μια ενέργεια άκρως υποχωρητική και συμβιβαστική προς τον εκδότη της εφημερίδας Αλ. Μπακατσέλο από το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Μ. Βοϊτσίδη και Τ. Φωκιανίδη. Τέτοια, που εξόργισε ακόμη και την αδελφή ένωση ΕΣΗΕΑ καθώς και την ομοσπονδία μας ΠΟΕΣΥ. Μάλιστα, στο πρόσφατο συνέδριό της η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων αποδοκίμασε εντονότατα το προεδρείο της ΕΣΗΕΜΘ, που αποτυπώθηκε και στο (σχεδόν ομόφωνο) ψήφισμα.

Επειδή όμως η συγκεκριμένη μνημονιακή πλειοψηφία του δσ δεν μπόρεσε να το χωνέψει, όπως και το ότι στην Μακεδονία όχι μόνο δεν τους πέρασε αλλά είδε οι εργαζόμενοι να δικαιώνονται δικαστικά ακόμη και με την ακύρωση της εκ περιτροπής εργασίας, φαίνεται πως βλέπει να… δικαιώνεται με την εφαρμογή των περικοπών, των ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων και σ’ αυτούς!

Αυτό φάνηκε ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στη σημερινή εργασιακή συνέλευση των εργαζομένων στο συγκρότημα της Μακεδονίας, όπου είδαν τους… υποτίθεται συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δημοσιογράφων να… ωθούν σε «εθελούσιες αποχωρήσεις» (τι μας νοιάζει, δεν πειράζει, ακόμη καλύτερα…), αλλά το χειρότερο να συζητούν επιχειρησιακή σύμβαση ώστε να υπογραφεί το λιγότερο κακό! Αυτό έκαναν σήμερα διά στόματος του ίδιου του προέδρου της ΕΣΗΕΜΘ Μάκη Βοϊτσίδη, παρότι η παρακείμενη αντιπρόεδρός του Χρ. Χαλεπλίδου προσπάθησε να τον αποτρέψει να γίνει αυτή η συζήτηση σήμερα, με δεδομένες τις θέσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων της Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν να ακούσουν για υποταγή στους εκβιασμούς της εκδότριας Β. Σουλοπούλου.

Κι αυτά, μια μέρα πριν την αυριανή απεργία που γίνεται μεταξύ άλλων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας! Γιατί δεν φεύγουν να κάνουν αυτό που θέλουν και ταλαιπωρούν αυτούς οι οποίοι τους εξέλεξαν για να τους εκπροσωπήσουν στην διεκδίκηση των αιτημάτων τους; ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ!

ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΒΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Είναι δυνατόν να είμαστε απλήρωτοι τρείς μήνες, να μας πετάει ένα μισθό την περασμένη Πέμπτη, να έρχεται οι οικονομικός διευθυντής την Παρασκευή (που η ένωση είχε άρει την επίσχεση εργασίας) και να μεταφέρει κατοχικούς όρους καρατόμησης των εργαζομένων: «εθελουσία έξοδο» ή υπογραφή ατομικών συμβάσεων με -40% στους μισθούς ή απολύσεις, και εσύ ως συνδικαλιστικό όργανο να πηγαίνεις την επομένη Σάββατο να συζητάς την καλυτέρευση των προσφορών για «εθελούσια» (τώρα δίνουν περίπου +65% στο ποσό της αποζημίωσης) αλλά και την περίπτωση η εκδότρια να δώσει… καλύτερη τιμή στις ατομικές συμβάσεις ή την περίπτωση επιχειρησιακής σύμβασης με ποσοστό μείωσης μικρότερο του 40%; 

Είναι δυνατό να παίζουν με τις αντοχές, τα ένστικτα, τα νεύρα, την υπομονή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, σε μία τόσο εξόφθαλμη επιχείρηση κατατρομοκράτησης των εργαζομένων στο συγκρότημα; Είναι αισχρό και ξεδιάντροπο να λένε στην ουσία: ας υπογράψουμε επιχειρησιακή σύμβαση με κάπου (ας πούμε) στο 25-30% αν διασφαλίσουμε τις μη περαιτέρω απολύσεις (ούτε καν τις «εθελούσιες»)! Όπως τα πρόκοψαν στον Αγγελιοφόρο, όπου έγιναν και «εθελούσιες» και υπογράφηκαν ατομικές συμβάσεις με μειωμένους μισθούς και ακολούθησαν απολύσεις.  Είναι δυνατόν να λένε τέτοια πράγματα, να τους «παίζει» η Σουλοπούλου όπως θέλει και αυτοί να λένε και… ευχαριστώ; Άκουσε, μετέφερε και επανέλαβε τα χειρότερα, για να γίνουν αποδεκτά τα… λίγο καλύτερα, αλλά εξίσου σφαγιαστικά!

ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΓΧΟΡΔΙΑ: ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΚΑΤΟΧΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ, ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΩΝ (για να μην πούμε κάτι βαρύτερο) «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ».

ΟΧΙ! ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ. ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ.

Σχολιάστε