Οι εξελίξεις και οι ….μεθοδεύσεις, στον Αγγελιοφόρο και την Μακεδονία . «Παράνοια» για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και του ενιαίου μισθολογίου. Δεν στηρίζει η ΕΣΗΕΜ-Θ, τον αγώνα που κάνουν δεκάδες φορείς κατά των χαρατσιών .

Ενημέρωση από την συνεδρίαση του Δ.Σ της Τετάρτης 12-10-2011

Εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Στην διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις με το ανοιχτό μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά και την βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ανακληθούν οι τελευταίες απολύσεις. Ο πρόεδρος του Δ.Σ ενημέρωσε το σώμα για την συνάντηση με τον γενικό διευθυντή της εφημερίδας, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «ενημέρωση» από την πλευρά της εταιρείας και όχι ως διαβούλευση, που πάντως έγινε σε αρνητικό κλίμα. Αποφασίστηκε επίσης η προκήρυξη νέων 24ωρων απεργιών  από αύριο, ενώ για την απεργία της Παρασκευής έγινε δεκτή η πρόταση του ασύνταχτου, να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε συγκεκριμένο μέρος που ενδιαφέρει τον κ.Αλέκο .

Συγκρότημα εφημερίδας Μακεδονία

Οι εξελίξεις στο συγκρότημα συζητήθηκαν εκτενώς, υπό την παρουσία και πολλών συναδέλφων που εργάζονται σε αυτό. Τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω στο πλαίσιο το οποίο πρέπει να κινηθεί η ΕΣΗΕΜ-Θ, ωστόσο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν εμφανίζεται διατεθειμένη μέχρι στιγμής να συζητήσει έστω, οποιοδήποτε ενδεχόμενο διαβούλευσης, την στιγμή που δέχεται άμεσες, ευθείες απειλές για κλείσιμο της εφημερίδας και ενώ η εργοδοσία χρωστάει 3 μισθούς, κάποιοι προτρέχουν, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα, υπέρ μιας …..ηπιότερης λύσης. Δυστυχώς για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να γραφτούν κάποια από τα πράγματα που ελέχθησαν από μέλη του Δ.Σ . Η ΕΣΗΕΜ-Θ κάλεσε τα μέλη της να μην υπογράψουν και να μην απαντήσουν σε οτιδήποτε τους ζητήσει η εταιρεία, χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί το Δ.Σ, το οποίο στην παρούσα φάση θα παρακολουθήσει μόνο τις εξελίξεις, ειδικά το πρόγραμμα εθελουσίας και θα επέμβει αν και εφόσον χρειαστεί. Το σίγουρο είναι ότι το «πρόγραμμα» που τρέχει η εταιρεία, το οποίο περιλαμβάνει εθελουσία, περικοπές σε μισθούς σε πρώτη φάση και απολύσεις σε δεύτερη (με τις δύο φάσεις μαζί ως ένα ενιαίο πλαίσιο), κρύβει πολλές παγίδες για τους εργαζόμενους και γίνεται με την μορφή άμεσης απειλής-εκβιασμού, «ή θα τα δεχτείτε ή θα κλείσουμε και θα χάσετε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Εργασιακή εφεδρεία- Ενιαίο μισθολόγιο

Κάποιοι στην ΕΤ3 πριν από λίγο καιρό πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη αναβάθμιση του καναλιού, συμπαρασύροντας στους πανηγυρισμούς και πολλούς συναδέλφους. Αμέσως μετά, άρχισαν να σφίγγονται όταν αισθάνονταν την λαιμητόμο της εργασιακής εφεδρείας και τώρα που το κακό ολοκληρώθηκε, εξοργίζονται με το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο όπως μάθαμε θα επιβληθεί σε όλους τους δημοσιογράφους των δημόσιων και δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο Δ.Σ αυτή η αγανάκτηση εκφράστηκε χθες με τον πλέον έντονο τρόπο και από την μια έμπαινε στο στόχαστρο η κυβέρνηση και οι υπουργοί της και από την άλλη κατηγορούσανε τους «κεντρικούς συνδικαλιστικούς φορείς» που δεν πήγαιναν σε διαβούλευση τόσο καιρό με τους κυβερνητικούς για να ανακόψουν την εφαρμογή των νέων μέτρων στον κλάδο μας. Ωστόσο επειδή εμείς ποτέ δεν φταίμε, φταίνε όσοι τρέχουνε πίσω τους συνδικαλισταράδες της ΠΟΣΠΕΡΤ που με την σειρά τους μας σέρνουνε πίσω από τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ και μετά, πώς να μην μας τσουβαλιάζουν εμάς τους δημοσιογράφους με όλους τους δημόσιους υπαλλήλους;;;  Αν κανείς βλέπει στα παραπάνω ειρωνική διάθεση, είναι γιατί τα γεγονότα υπήρξαν εξίσου ειρωνικά για τον δημοσιογραφικό κλάδο και γιατί οι χειρισμοί του προεδρείου της ΕΣΗΕΜ-Θ, υπήρξαν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση –  Με lobbying και όχι με αγώνες, να εξασφαλίσουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τα μέλη μας. Όσον αφορά στην απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους στα δημόσια μέσα, το προεδρείο αποφάσισε ότι λόγω του ότι δεν ενημερώθηκε επισήμως για την απεργία από κανέναν και λόγω του ότι η ένωση δεν πραγματοποιεί παράνομες απεργίες, απλά δεν θα συμμετέχει. Για αυτό διευκρίνισε και μέσω ανακοίνωσης ότι η ΕΣΗΕΜ-Θ παραμένει σε συντονισμό με την ΠΟΕΣΥ για να συμμετάσχει σε ανάλογες απεργίες που θα προκηρυχθούν νομίμως. Το προεδρείο λοιπόν, αποφάσισε ότι στον πόλεμο που δέχονται και οι δημοσιογράφοι από την κυβέρνηση, απαντάμε μόνο με νόμιμες κινητοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο περιμένουμε από άλλους να προκηρυχθούν. Εμείς δεν προτείνουμε, εμείς δεν έχουμε λόγο… Όσον αφορά το θέμα αυτού καθ`αυτού της νομιμότητας, αν πραγματικά ήθελε το προεδρείο να συμμετάσχει, θα μπορούσε να στείλει το εξώδικο της αργότερα και να μπει στην απεργία με μια καθυστέρηση, αλλά τουλάχιστον να απεργήσει.

Κεφαλικός Φόρος – Χαράτσια ΔΕΗ

Μετά τις πρωτοβουλίες πολλών συνδικαλιστικών φορέων, όπως της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και άλλων πολλών, ο εκπρόσωπος του Ασύνταχτου Τύπου στο Δ.Σ, πρότεινε την συμμετοχή της ΕΣΗΕΜ-Θ, στον δικαστικό αγώνα κατά των χαρατσιών και της φοροκαταιγίδας. Η πρόταση αφορούσε την συμμετοχή, σε συλλογικό επίπεδο πάντα, μελλών της ένωσης, οι οποίοι είτε δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια, είτε τα θεωρούν άδικα και αντισυνταγματικά . Δυστυχώς, το προεδρείο της ένωσης δεν μπήκε καν στον κόπο να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με ένα από τα μέλη του Δ.Σ να λέει ότι έτσι δίνουμε την ευκαιρία και στον πλούσιο «πανοραμίτη» να μην πληρώσει τον φόρο του και μετά όλοι θα πληρώσουμε περισσότερα. Με την επιφύλαξη για το πώς ακριβώς διατυπώθηκε το παραπάνω (που δεν έχει και καμία σημασία η μεταφορά αυτολεξεί στην προκειμένη περίπτωση) , κάποιοι στο Δ.Σ έχουν βαλθεί το τελευταίο διάστημα, να αποδείξουν εμπράκτως την πίστη τους στην μνημονιακή κυβέρνηση και τις επιταγές της, αρνούμενοι να ακούσουν την φωνή της κοινωνίας. Θυμίζουμε, ότι αποφάσισαν : Δεν συμμετέχουμε στην σημερινή απεργία για προσχηματικούς λόγους, δεν πολεμάμε τα παράνομα χαράτσια, λίγες μέρες πριν δεν θέλαμε να πολεμήσουμε κατά του μέτρου της εφεδρείας αλλά κατά του τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται στους δημοσιογράφους, δεν θέλαμε να πολεμήσουμε για κατάργηση των βραχέων και για τον 9,58 το κάναμε για να κρατήσουμε τα προσχήματα, ενώ όλο αυτό το διάστημα, η καλύτερη λύση για την προάσπιση των συμφερόντων μας, ήταν το …υπόγειο lobbying, στην διάρκεια του οποίου κανένα μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν γνωρίζει ποιος από το προεδρείο, συναντήθηκε με ποιον (υπουργό ή βουλευτή) και τι ειπώθηκε. Να τους χαιρόμαστε!!

Αθλητικά Νέα

Με την κατάσταση στο συγκεκριμένο φύλλο να μην βελτιώνεται εδώ και μήνες και με την μισθοδοσία να είναι πίσω κοντά στο 6μηνο, το δ.σ αποφάσισε ότι η καλύτερη λύση για τους συναδέλφους είναι πλέον να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας το σύνολο των μισθών. Για τον σκοπό αυτό σήμερα πραγματοποιείται εργασιακή συνέλευση στην ΕΣΗΕΜ-Θ . Τα μηνύματα από την πλευρά της εργοδοσίας πάντως, δεν ήταν καθόλου θετικά μέχρι σήμερα και δυστυχώς το μέλλον της αθλητικής εφημερίδας κρεμιέται από μια κλωστή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: