Γιάννης Ρήγας: Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη…

Βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο «των Νέων» για τον μεγαλομέτοχο της εταιρίας που ελέγχει το συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής που εκδίδει τις εφημερίδες «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπόρ του Βορρά» και διαχειρίζεται τον ραδιοσταθμό “103FM”. Το άρθρο έχει τίτλο «Γιάννης Ρήγας: Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη- Ο Ελληνας που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια ύψους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων» και δημοσιεύθηκε το Σάββατο 09 Οκτωβρίου 2010. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά αρκετά διαφωτιστικό πορτραίτο για το πρόσωπο του μεγαλομετόχου μιας επιχείρησης που σχεδιάζει μαζικές απολύσεις, περικοπές μισθών και κατάργηση ΣΣΕ, στο πλαίσιο πάντα της νεοφιλελεύθερης ληστρικής αντιλαικής κυβερνητικής πολιτικής:  

«Την περασµένη Τετάρτη ο Γιάννης Ρήγας, επικεφαλής των αµερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων Sciens Capital Μanagement, βρισκόταν στην Αθήνα. Η µέρα του ήταν ασφυκτικά γεµάτη και η µία συνάντηση διαδεχόταν
την άλλη. Πρόγραµµα που ταιριάζει στους ρυθµούς στελεχών του διεθνούς στίβου των επενδυτικών funds. Η αναζήτηση επενδυτών και επενδυτικών ευκαιριών βρίσκονται καθηµερινά στην ατζέντα τους
Η ατζέντα του κ. Ρήγα, ο οποίος διευθύνει ένα από τα µεγάλα funds διεθνώς µε έδρα τη Νέα Υόρκη και χαρτοφυλάκιο αξίας 6 δισ. δολαρίων, περιλαµβάνει πάντως τακτικές επισκέψεις στην Αθήνα. Η γενέτειρά του, όπου θα βρίσκεται και πάλι σε λίγες ηµέρες, µαζί µε τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο είναι βασικοί σταθµοί των επιχειρηµατικών του ενασχολήσεων. Ο Γιάννης Ρήγας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών µίντια τον Μάρτιο του 2006, όταν εξαγόρασε το βρετανικό πολυκατάστηµα Αsprey έναντι 80-100 εκατ. δολαρίων. Η εξαγορά (από κοινού µε το fund Ρlainfield Αsset Μanagemnet) βρέθηκε στην κορυφή των επιχειρηµατικών ειδήσεων της εποχής. Η κίνηση του Γιάννη Ρήγα αποδείχτηκε σωτήρια για το ιστορικό πολυκατάστηµα που ήταν συνώνυµο για πάνω από δύο αιώνες µε την έννοια της πολυτέλειας στη Γηραιά Αλβιώνα, αλλά βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας. Τότε ο κ. Ρήγας είχε προβλέψει ότι χρειάζεται περίπου πέντε ως δέκα χρόνια για να αλλάξει ριζικά την τύχη της εταιρείας.
Σήµερα όµως, σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, το Αsprey συνεχίζει να είναι ζηµιογόνο, εµφάνισε ζηµιές 9 δισ. λιρών την περασµένη χρήση,  παρά την περικοπή δαπανών και την αναδιοργάνωση που εφάρµοσε ο νέος του ιδιοκτήτης, ο οποίος ποντάρει πλέον σε κερδοφόρο αποτέλεσµα την επόµενη χρονιά. Εχει πάντως καταφέρει να επαναφέρει το Αsprey στη µόδα, εξέλιξη που ενισχύθηκε όταν το τοποθέτησε στην καρδιά του Μανχάταν, µεταφέροντας το κατάστηµα της Νέας Υόρκης στη Λεωφόρο Μάντισον, προκειµένου να προσελκύσει τους εύπορους κατοίκους της αµερικανικής µεγαλούπολης. Την ηµέρα των εγκαινίων του, στις 3 Μαΐου του 2007, ο κ. Ρήγας υποδέχτηκε µαζί µε τη γυναίκα του Ντάρσι γνωστά ονόµατα της Νέας Υόρκης. Εκεί ήταν οι Ζακέτα Ουίλερ, Κριστίν Σβάρτσµαν, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Τάρα Ροκφέλερ, Αλεξάντρα Σένµπεργκ. Οπως αναµενόταν φωτογραφίες από τη βραδιά εκείνη που συνέπεσε µε τον εορτασµό των 225 ετών της Αsprey φιγουράρισαν στα κοσµικά και όχι µόνο αµερικανικά έντυπα. Εκεί βρισκόταν και ο έλληνας Τάκης Θεοδωρακόπουλος, αλλά και ο επιχειρηµατίας Ντόναλντ Ζίλκα. Στην εταιρεία του εργαζόταν ο κ. Ρήγας ως συνέταιρος από το 1988, ενώ σήµερα συνεργάζονται µέσω των επενδυτικών κεφαλαίων Sciens Capital Μanagement.

Κυνηγός πολύτιµων λίθων.

Ο κ. Ρήγας πιστεύει ότι τα προϊόντα πολυτελείας υπόσχονται αποδόσεις. Ενας από τους στόχους του; Η αγορά των πολύχρωµων διαµαντιών, όπου διεισδύει µέσω του νέου Sciens Coloured Diamond Fund, µε στόχο οι επενδύσεις του να φτάσουν σταδιακά τα 150 εκατ. δολάρια, ενώ εκτός από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη το νέο επενδυτικό κεφάλαιο θα δραστηριοποιηθεί σε Ρωσία και Κίνα. Στις αναδυόµενες αγορές η ζήτηση για προϊόντα πολυτελείας και κοσµήµατα, λόγω της συσσώρευσης πλούτου, αυξάνεται συνεχώς. Τα κοσµήµατα, άλλωστε, αποτελούν βασικό προϊόν και των πολυκαταστηµάτων Αsprey.
Τα είδη πολυτελείας όµως αποτελούν ένα µικρό µέρος των επενδύσεων του fund που διοικεί ο κ. Ρήγας που επικεντρώνεται σε εναλλακτικές επενδύσεις, οι οποίες δεν αφορούν άµεσες τοποθετήσεις σε µετοχές και οµόλογα. Το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της εταιρείας Sciens Capital Μanagement – ιδρύθηκε το 1994 – περιλαµβάνει διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, venture capital, hedge funds και σύνθετα χρηµατοοικονοµικά προϊόντα (structured finance). Μέσω των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει επενδύσει σε δεκάδες εταιρείες σε τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια. Δραστηριοποιείται και στον χώρο των αεροπορικών εταιρειών, αγοράζοντας παλιά αεροσκάφη και πουλώντας τα κοµµάτια τους ως ανταλλακτικά, στον χώρο του real estate, ενώ αναζητεί συνεχώς νέους τοµείς προς επέκταση. Πρόκειται για ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο που αναπτύσσεται µέσω ενός πλέγµατος από συνδεδεµένα funds σε πολλές αγορές, από τις ΗΠΑ µέχρι την Ιαπωνία, στα οποία µάλιστα είναι συχνή η ανακατανοµή κεφαλαίων.
Στην Ελλάδα ο 47χρονος Γιάννης Ρήγας δραστηριοποιείται µέσω της εισηγµένης Sciens Διεθνής Συµµετοχών που προήλθε από την Πειραιώς Real Εstate, όταν ο κ. Ρήγας την εξαγόρασε στα µέσα της δεκαετίας. Εξ ου και οι συχνές επισκέψεις του στην Αθήνα, παρότι στενός του συνεργάτης στις εν Ελλάδι δραστηριότητές του είναι ο αδελφός του Θεόδωρος Ρήγας. Ανάµεσα στις επενδύσεις της Sciens Διεθνής Συµµετοχών περιλαµβάνονται συµµετοχές στο Καζίνο Λουτρακίου, σε ακίνητα, στη Δίολκος, στην Αpollo Αviation, στα κεφάλαια Sciens Special Situation Μaster Fund. Παρά τα δηµοσιονοµικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η Ελλάδα, ο κ. Ρήγας δηλώνει «αισιόδοξος µακροπρόθεσµα», αν και προβλέπει ότι οι αναγκαίες µεταρρυθµίσεις θα προκαλέσουν δυσκολίες. Πρόκειται για δήλωση που έκανε πριν από µερικές ηµέρες στην αµερικανική εφηµερίδα «Wall Street Journal». Η πορεία του πολυκαταστήµατος Αsprey διατηρεί σε σταθερή βάση το ενδιαφέρον των διεθνών µίντια στο πρόσωπο του κ. Ρήγα.

Ο γάµος του.

 

Σε µεγάλη αµερικανική εφηµερίδα και συγκεκριµένα στη «Νew Υork Τimes» είχε ανακοινωθεί ο γάµος του κ. Ρήγα τον Σεπτέµβριο του 1993 µε την Ντάρσι Ντέιβισον, κόρη της ζωγράφου Ζίτα Ντέιβισον και εγγονής του Τζον Χαϊνµίλερ που ήταν πρόεδρος της εταιρείας ρολογιών Longines – Wittnauer. Την εποχή εκείνη ο κ. Ρήγας εργαζόταν ως partner στην εταιρεία επενδύσεων Donald Ζilkha & Company. Εκεί διεύρυνε την εµπειρία του στη διαχείριση εναλλακτικών επενδύσεων και τις γνώσεις που είχε αποκτώντας πτυχίο ΒΑ από το Colorado College στις ΗΠΑ και δίπλωµα CFΑ το 1991. Εκεί βοήθησε αποφασιστικά τον συνέταιρό του Donald Ζilkha να διασώσει την εταιρεία κατασκευής όπλων Colt, στην οποία συµµετέχουν και κεφάλαια του κ. Ρήγα.

Advertisements

2 Σχόλια to “Γιάννης Ρήγας: Διαμάντια και μπίζνες στη Νέα Υόρκη…”

  1. ένα κοπρόσκυλο είναι ένας ντήλερ όπλων που έχει αφήσει και μια πορδή στην Ελλάδα που λέγεται σύγκρότημα Τύπου Μακεδονίας.Το γελοίο του θέματος είναι πως οι απλοί πλην τίμιοι δημοσιογράφοι Δεν γνωρίζουν για ποιον δουλεύουν δυστυχώς…Αργά είναι πιά αργά..όπως λέει και το δακρυβρεχτο λαικό άσμα…..

  2. ΔΩΣΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΓΟΝΕΤ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: