ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Τα τυχοδιωκτικά ψέματα της εργοδοσίας, οι ευθύνες των συνδικαλιστών και η σθεναρή ενότητα των εργαζομένων

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 – 6η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, 3η ΜΕΡΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ ΠΡΙΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Όταν στην ΕΣΗΕΜΘ πραγματοποιείται συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και την παρακολουθούν πάνω από 25 εργαζόμενοι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος της Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης, ενώ άλλοι τόσοι είμαστε στα τηλέφωνα για το πώς θα αποκρούσουμε τα τυχοδιωκτικά σχέδια εκδότριας-ιδιοκτησίας, τότε να μην κοιμούνται ήσυχοι οι τελευταίοι και όσοι τυχόν τους ακολουθούν υποτακτικά και δουλικά στην λογική του «τι να κάνουμε αφού η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορεί να μην χάσουμε κι εμείς κάποια πράγματα μέσα σ’ αυτήν την κρίση».

Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων, όχι μόνο δεν θέλει καν να συζητήσει αυτό το σχέδιο-λαιμητόμος της εκδότριας Σουλοπούλου «εθελουσία-ατομικές συμβάσεις-απολύσεις 70», αλλά ούτε καν να απαντήσει σ’ αυτήν την κυρία, η οποία επισταμένως και κατά εξακολούθηση λέει ψέματα και δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ούτε για την ειλικρίνειά της ουτε για την φερεγγυότητα της. Φυσικά και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές απολύσεις αλλά ούτε η υπογραφή ατομικών συμβάσεων κατώτερων των συλλογικών, που είναι (ακόμη) παράνομες. Για πολλούς λόγους και εξηγούμαστε.

Η διοίκηση της επιχείρησης δια της Σουλοπούλου επιχειρεί εδώ και ενάμισι χρόνο να κόψει από τους εργαζόμενους ό,τι μπορεί, υποβάλλοντας ένα σωρό σχέδια-προτάσεις, που αν τα είχαν δεχθεί οι εργαζόμενοι θα ήταν ήδη με μισθούς ΔΝΤ. Μια μας ζήτησε να της δανείσουμε, μια να μας τα παρακρατήσει, μια να διαλέξουμε με ποιο τρόπο θέλουμε εμείς να μας περικοπούν και τελικά μετά από τη σθεναρή αντίσταση των δημοσιογράφων κατέληξε να εφαρμόσει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία για τρεισήμισι μήνες, την οποία όμως τελικά απέσυρε μετά από εναντίον της δικαστική απόφαση. Υπόψη ότι η εκ περιτροπής, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπει απολύσεις ή άλλη αλλαγή εργασιακών σχέσεων. 

Στην αρχή του καλοκαιριού εφηύρε νέα σχέδια για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας (η οποία έχει φθάσει σήμερα τους τρείς μήνες) και τις μετέπειτα εκδηλωθείσες προθέσεις της. Αυτή τη φορά αναφέρθηκε σε ένταξη της επιχείρησης σε ένα ευρωπαϊκό-κρατικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο απαιτεί φυσικά την κατάθεση ανάλογου ενδιαφέροντος από την ιδιοκτησία. Την οποία όμως η Σουλοπούλου εμφανίζει να μην ξέρει τι πρόκειται να κάνει σχετικά με τις εφημερίδες. Αν είναι δυνατόν! 

Από την άλλη, πως προτίθενται να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που μεταξύ άλλων προβλέπει απολύσεις; Ήδη το ψάχνουν αρκετοί συνάδελφοι και για αυτό το σκοπό έχουν ενημερωθεί μέλη του ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπως και παράγοντες των οργάνων της ΕΕ στην Αθήνα. Για να δούμε τη νομιμότητα! Μήπως η κυρία των Μ-Θ βιάζεται να κλείσει την υπόθεση «εθελουσίας-ατομικών συμβάσεων-απολύσεων» μέχρι την 25η Οκτωβρίου (αυτήν την προθεσμία έδωσε), γιατί μετά δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Και οι συνδικαλιστές μας κατά τις συναντήσεις τους με αυτή, γιατί δεν είδαν πιο είναι αυτό; Δεν πειράζει θα το εντοπίσουμε εμείς!

Τέλος, απλά να υπενθυμίσουμε και τη συνδικαλιστική μας υποχρέωση για τήρηση των καταστατικών διατάξεων μεταξύ των οποίων και η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η μη υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών κατώτερων της κλαδικής. Τώρα γιατί αυτό το ξέχασε ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ στην περίπτωση του Αγγελιοφόρου ας μας απαντήσουν οι ίδιοι. Όπως και γιατί η υπογραφή τους δεν διασφάλισε τις μη απολύσεις.

Όσο για αυτούς που, πάντα στην αυλή της κάθε εξουσίας, επιχειρηματολογούν υπέρ του λιγότερου κακού και της διαχείρισης των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων σύμφωνα με τις επιταγές της κατοχικής κυβέρνησης και των τροϊκανών τοποτηρητών, ε ας πάψουν να παριστάνουν τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και να γίνουν σύμβουλοι επιχειρήσεων!

Εμείς απλά τους προειδοποιούμε όλους, αφεντικά, ιδιοκτήτες, εκδότες συμβιβασμένους συνδικαλιστές: Κανένας να μην εμπαίξει τους εργαζόμενους. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε με αυτό που ξέρουμε ότι έχουμε: το δίκαιο και την αγωνιστικότητά μας. Μπροστά στη διάλυση των πάντων, μόνο θεατές δεν θα είμαστε! ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΥΤΟ. 

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Τα τυχοδιωκτικά ψέματα της εργοδοσίας, οι ευθύνες των συνδικαλιστών και η σθεναρή ενότητα των εργαζομένων”

  1. Καλά όλα αυτά, τα λεφτά (δύο μισθοί) πότε θα μπουν; Ας ξεκινήσουμε απ αυτό και μετά βλέπουμε…

    Τι λέμε τώρα ; Στις 9 του μακαρίτη, άλλον βάζουμε στο…σπίτι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: