Μπακατσέλος «μαινόμενος»: μαζικές απολύσεις για να μη κλείσω τον Αγγελιοφόρο

ο εκδότης Α. Μπακατσέλος

Απολύσεις ζητά και επιβάλει ο εκδότης του Αγγελιοφόρου, Αλέκος Μπακατσέλος επικαλούμενος την κριση και τον κίνδυνο να κλείσει η εφημερίδα. Το απόγευμα στις 5μμ κάλεσε τους εργαζόμενους και έκανε ανακοινώσεις. Τους είπε ότι οι συνέταιροι του Μπομπολας και Ψυχάρης θέλουν να αποσυρθούν απο τον «Α» και πως ο μόνος τρόπος για να σωθεί η εφημερίδα είναι να γίνει μείωση του προσωπικού.
«Όσοι απολυθούν θα αποζημιωθούν στο ακέραιο, όσοι μείνουν θα πληρώνονται κανονικά» φέρεται να είπε και διαβεβαίωσε ότι θα το κρατήσει το μαγαζί ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι απεργίες δεν θα τον πτοήσουν. «Μπορείτε να κάνετε απεργίες είναι δικαίωμα σας αλλά απολύσεις θα γίνουν. Και αν κάνετε απεργίες να ξέρετε ότι θα δυσκολέψετε την προσπάθεια μου» φέρεται να δήλωσε. Οπως μαθεύτηκε οι απολύσεις θα γίνουν από όλα τα τμήματα και ο αριθμός και τα κριτήρια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέματα υπο συζήτηση. Πάντως κάποιοι επιμένουν ότι το παλαιότερο σχέδιο για μαζικές απολύσεις, μέχρι και 50 εργαζομένων, έχει επανέρθει και είναι αυτό που επιχειρείται να εφαρμοστεί.
Στις 6μμ θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του δ.σ της ΕΣΗΕΜΘ για να εξετάσει τις εξελίξεις και τα δεδομένα.
Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι ανακοινώθηκαν περί τις 14- 15 απολύσεις μεταξύ των οποίων, ολόκληρο το αθλητικό τμήμα αλλά και δύο συντακτες που δεν είχαν υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις και εργαζόταν εκ περιτροπής.

Το δ.σ. συνεδρίασε και υπάρχει ανακοίνωση:

«Τη βίαιη απαξίωση της εφημερίδας Αγγελιοφόρος επέλεξε η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ και επιχείρησε να αποψιλώσει σε μια μέρα το δημοσιογραφικό δυναμικό της.

Οι απολύσεις δώδεκα συντακτών που ανακοινώθηκαν, η κατάργηση του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας, η μείωση των σελίδων του φύλλου και η προαναγγελθείσα απομάκρυνση από τον ενημερωτικό χαρακτήρα του, συνιστούν κραυγαλέα περίπτωση επίθεσης μιας επιχείρησης Τύπου εναντίον του ίδιου του αντικειμένου της δραστηριότητάς της: της ενημέρωσης. Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και οι εργαζόμενοι του Αγγελιοφόρου έχουν αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή τους να στηρίξουν την εφημερίδα, έχουν υποβάλει σειρά προτάσεων, οι οποίες συστηματικά αγνοήθηκαν από την εργοδοσία, κι έχουν διαπραγματευτεί τους όρους της εργασίας τους εξαντλώντας κάθε όριο καλής θέλησης. Αν η απάντηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος στη συστηματική αυτή προσπάθεια είναι οι μαζικές απολύσεις και η επί της ουσίας εγκατάλειψη της εφημερίδας, δεν υπάρχει διαφορετικός δρόμος για τους εργαζόμενους από τις κινητοποιήσεις. Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την εργοδοσία του Αγγελιοφόρου να εγκαταλείψει το σχέδιο των απολύσεων και να σεβαστεί το δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται από εφημερίδες που συντάσσονται από δημοσιογράφους, με προϋποθέσεις αξιοπιστίας και προδιαγραφές επαγγελματικές. Καλεί επίσης όλους τους συναδέλφους να αρνηθούν και να αποτρέψουν οποιαδήποτε συνεργασία ελαστικού τύπου που θα υποκαθιστούσε το έργο υπό απόλυση συντακτών και θα κάλυπτε το κενό υπό κατάργηση τμημάτων. Είναι υποχρέωση όλων των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, και πρωτίστως του διευθυντή της εφημερίδας, να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί η τακτική του outsourcing που επιχειρεί να εισαγάγει η εργοδοσία του Αγγελιοφόρου, και η παράλειψή της θα ελέγχεται από τα πειθαρχικά όργανα της Ένωσης. Για μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, η συμμετοχή σε ανάλογη μεθόδευση αποκλείει τη δυνατότητα να εγγραφούν στην Ένωση.

2 Σχόλια προς “Μπακατσέλος «μαινόμενος»: μαζικές απολύσεις για να μη κλείσω τον Αγγελιοφόρο”

 1. Επί ξύλου κρεμάμενοι Says:

  Κάθε φορά που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ο Μπακατσέλος απειλεί ή πραγματοποιεί απολύσεις, ή εκβιάζει για υπογραφή ατομικών συμβάσεων στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ. Έτσι και τώρα: Τρεις μήνες απλήρωτοι στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, απολύσεις στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ. Ή αλλιώς: Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται!

  Και μια άλλη… παράμετρος: Όσο η υποχωρητικότητα από το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ μπροστά στις απαιτήσεις των αφεντικών, συνεχίζεται, τόσο παίρνουν φόρα οι εργοδότες και κάνουν τα χειρότερα!

  Η απόλυτη σχιζοφρένεια: Έφτασαν, οι της γνωστής πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, να ισχυρίζονται, ότι αν κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, θα τραυματίσουν την… εφημερίδα!

  Ενώ την ίδια ώρα, στην περίπτωση της ΕΡΤ3, ισχυρίζονται (Ντόζης) ότι δεν υπάρχει λόγος για… εργασιακή συνέλευση γιατί «δεν τρέχει τίποτα» ούτε με απολύσεις, ούτε με εφεδρείες. Δηλαδή, όταν συμβούν, θα προκύψει και ο λόγος!

  Πλέον, δεν φταίνε οι ίδιοι που τα λένε! Φταίνε αυτοί που τα καταπίνουν σαν ιθαγενείς που τους μοιράζουν «καθρεφτάκια»…

  Σαν δεν ντρέπεστε λίγο… Πρέπει να ντρέπονται και αυτοί που τους εξέλεξαν στα συνδικαλιστικά μας όργανα. Τέτοια ξεφτίλα δεν ξανάδε ο κλάδος μας.

  Να το χαιρόμαστε το… «πνευματικό» μας σωματείο!

 2. Ξηλώνουν ΟΛΟ το αθλητικό τμήμα του ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΥ!
  Ο αθλητικός συντάκτης Μάκης ΒοΪτσίδης και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ, εργαζόμενος και ο ίδιος στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, φανταζόμαστε ότι περιλαμβάνεται στους απολυόμενους. Πώς σκοπεύει να αντιδράσει τώρα;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: