90 ημέρες απλήρωτοι στην Μακεδονία – Απεργία απο την Παρασκευή, επίσχεση από Δευτέρα…

Σήμερα το πρωί, με έναρξη την 11η πρωινή και κάτι ψιλά, έγινε η εργασιακή συνέλευση των συντακτών της «Μ» της οποίας η συνέχεια έκρυβε αρκετές… ανατροπές. Η συνέλευση ξεκίνησε με αναφορά στις τελευταίες πληροφορίες που υπήρχαν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ένωσης Μ. Βοιτσίδη με την «εκδότρια» Σουλοπούλου. Ανέφεραν οι πληροφορίες ότι τελικά η καταβολή των μισθών Ιουλίου και Αυγούστου δεν θα γίνει την Παρασκευή 30/9 όπως είχε υποσχεθεί η εκδότρια, αλλά τις επόμενες ημέρες και πως ο μεγαλομέτοχος Γ. Ρήγας δεν έχει αποφασίσει αν τελικά θα παραμείνει ενεργός οικονομικά σε ότι αφορά το συγκρότημα της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής.

Με αυτά τα δεδομένα, λίγο πολύ, διαμορφώθηκαν δύο κύριες τάσεις που όμως διέρχονταν τον ίδιο άξονα: πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση. Η μειοψηφική πρότεινε σε πρώτη φάση, να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις αλλά στην πορεία να αποφύγουμε την κατά μέτωπο κλιμάκωση και να επιλέξουμε «εναλλακτικά» μοντέλα αντίδρασης, προκειμένου να απομακρυνθεί η όξυνση και η πιθανότητα του λουκέτου.

Η πλειοψηφική τάση, πρότεινε άμεσα κινητοποιήσεις με στόχο τις εκδόσεις του Σαββατοκυριακοδεύτερου και κλιμάκωση με επίσχεση εργασίας από Δευτέρα.

Πέρα από την όποια εκτίμηση, αν δηλαδή τελικά ο μεγαλομέτοχος επιλέξει να συνεχίσει την επιχειρηματική παρουσία του στο συγκρότημα της «Μ», αυτό που καθόρισε την στάση των απλήρωτων εδώ και 90 ημέρες συντακτών, ήταν ότι οι αντοχές όλων έχουν εξαντληθεί. «Δεν είμαστε στον πάτο αλλά στον απόπατο. Δεν πάει άλλο» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις. Προτάθηκε από αύριο Πέμπτη οι κινητοποιήσεις να ξεκινήσουν με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το κτίριο, να συνεχισθούν με 24ωρες απεργίες την Παρασκευή και την Κυριακή ώστε να μη εκδοθούν η Κυριακάτικη «Μακεδονία», η «Θεσσαλονίκη» της Δευτέρας και τα «Σπορ» και από την Δευτέρα να προχωρήσουν όλοι μαζικά σε επίσχεση εργασίας.

Τελικά το δ.σ αποφάσισε 24ωρες κινητοποιήσεις την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, ώστε να μπλοκαριστούν όλες οι εκδόσεις δηλαδή της «Μ» της «Θ» και των Σπορ και επίσχεση εργασίας από Δευτέρα. Επίσης αποφασίσθηκε ότι σε περίπτωση που κάποιοι δεν θα θέλουν να ενταχθούν στην επίσχεση, γι αυτούς θα κηρυχθεί απεργία για όλο το διάστημα της επίσχεσης ενώ θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να σφραγισθεί η επιταγή που είχε δοθεί ως εγγύηση για τους 2 μισθούς.

Μετά τη λήξη της εργασιακής συνέλευσης, οι συντάκτες πήγαν στα γραφεία της «Μ», όπου μαζικά και συντονισμένα ζήτησαν και πήραν από το λογιστήριο τα εκκαθαριστικά του Ιουνίου, προκειμένου να κατατεθούν για την επίσχεση εργασίας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5μμ. Γύρω στις 5.30μμ γνωστοποιήθηκε ότι υπήρξε νέα επικοινωνία του μεγαλομετόχου με την εκδότρια. Ο μεγαλομέτοχος κοινοποίησε την απόφαση του να διατηρήσει την παρουσία του στο συγκρότημα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες προγράμματος επιδότησης από την Ε.Ε., το οποίο υποτίθεται βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης, αλλά η πληρωμή των μισθών Ιουλίου και Αυγούστου θα γίνει την παραπάνω Παρασκευή, δηλαδή στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι εργαζόμενοι θα είναι 100 ημέρες απλήρωτοι.

Φυσικά αυτή η εξέλιξη προκάλεσε νέο κύκλο συζήτησης με τους περισσότερους να αναρωτιούνται γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά, αυτό το σκηνικό των συνεχών υποσχέσεων που δεν τηρούνται, αυτή η συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που 3 μήνες δείχνουν καλή προαίρεση και ανοχή, την ώρα μάλιστα που το αληταριάτο της υπηρεσιακής κυβέρνησης των δοσίλογων τροικανών ανακοινώνει νέες επιδρομές σε μισθούς και μεροκάματα.

Η Σουλοπούλου είχε υποσχεθεί άμεση επικοινωνία και ενημέρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν το τήρησε. Υποσχέθηκε ότι η πληρωμή των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου θα γίνει 23/9. Το άλλαξε και στη συνέχεια και μίλησε για 25/9 και τελικά έδωσε την εγγυητική επιταγή για τις 27/9. Δεν τήρησε αυτές τις ημερομηνίες και πρότεινε νέα ημερομηνία για τις 30/9, την οποία, όπως κάποιοι ανέμεναν, και πάλι άλλαξε, για να καταλήξει στις 7/10 όταν δηλαδή θα πρέπει να καταβληθεί και ο μισθός Σεπτεμβρίου. Αν πλήρωνε ή αν πληρώσει την Παρασκευή, διότι ακόμα υπάρχει χρόνος, οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν. Οι εργαζόμενοι δεν είναι απεργιομανείς αλλά απλήρωτοι κι εξοργισμένοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι όλη αυτή η μεθόδευση δεν αποσκοπεί παρά σε ένα πρόγραμμα περικοπών και απολύσεων. Αν ο μεγαλομέτοχος ήθελε να αποχωρήσει ήδη θα το είχε κάνει. Εξάλλου οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα της «Μ» έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι, πέρα από μαχητικό πνεύμα, αν χρειαστεί δείχνουν ψυχραιμία, ανοχή, κατανόηση και διάθεση συνεννόησης. Υπάρχει; Και από ποιον; Και αν η Σουλοπούλου τελικά απλά κάνει τη δουλειά της, τελικά αυτή ποια είναι; Οι εργαζόμενοι συνειδητά έδειξαν 3 μήνες τώρα μία παραδειγματική συμπεριφορά. Ήταν απόφαση τους, παρά τις επιφυλάξεις που είχαν, να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και να δείξουν ανοχή, αντιλαμβανόμενοι τα δεδομένα της συγκυρίας.

Η απάντηση ήταν 90 ημέρες «μοναξιάς». Σε λίγο θα γίνουν 100…

Τύφλα να έχει ο Μάρκες…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: