87 ημέρες απλήρωτοι στην εφημερίδα Μακεδονία και η εργοδοσία απειλεί με λουκέτο…

Το απόγευμα της Παρασκευής αιφνιδίως στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Μοναστηρίου 85, εκεί που βρίσκεται η αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας «Μακεδονία» εμφανίσθηκε κλιμάκιο της ΕΣΗΕΜΘ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Μάκη Βοιτσίδη προκειμένου να ενημερώσει τους συντάκτες για το αποτέλεσμα της έκτακτης συνάντησης που είχε με το «αφεντικό» της επιχείρησης, την εκπρόσωπο  του μεγαλομετόχου, την «εκδότρια» Βίκυ Σουλοπούλου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μ. Βοιτσίδης έκανε γνωστό ότι η πληρωμή των δύο μισθών, δηλαδή  του Ιουλίου και του Αυγούστου, δεν θα γίνει την Τρίτη 27/9 αλλά την Παρασκευή 30/9 και πως η πληρωμή του Σεπτεμβρίου θα γίνει κάποια στιγμή στο… μέλλον. Πως το περίφημο πρόγραμμα επιδότησης, στο όποιο εντάσσεται η επιχείρηση έχει «κλειδώσει» και οι υπογραφές από ελληνικής πλευράς (υπουργεία, υπηρεσίες κ.λ.π) έχουν «πέσει» και πως αναμένεται η τελική έγκριση του από την Ε.Ε. Το «πρόγραμμα» όπως ειπώθηκε, περιλαμβάνει ένα πακέτο 30 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο τα 12 περίπου εκατομμυρίων θα δοθούν από τα ταμεία της Ε.Ε και τα υπόλοιπα θα είναι η συμμετοχή του μεγαλομετόχου Γ. Ρήγα.

Και εδώ ξεκινά το «καλό»: ωστόσο, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης ανέφερε, η εταιρία δεν έχει ξεκάθαρες απαντήσεις για το μέλλον των εφημερίδων και των δραστηριοτήτων του συγκροτήματος, καθώς ο μεγαλομέτοχος, σύμφωνα με την Σουλοπούλου, δεν έχει αποφασίσει αν τελικά θα παραμείνει επενδυτικά και οικονομικά δραστήριος στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι όλα ανοιχτά. Επίσης, «εδώ είναι το πιο καλό», όπως είπε η Σουλοπούλου, ακόμα και να μείνει τελικά στην Ελλάδα και να μη κλείσουν οι εφημερίδες, η εφαρμογή του προγράμματος περιλαμβάνει στην αρχή, πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και κατόπιν μείωση προσωπικού αλλά όχι μισθών. Δηλαδή απολύσεις.

Την Τρίτη θα υπάρξει νέα επικοινωνία της Σουλοπούλου με τον πρόεδρος της Ένωσης κατά την οποία θα γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις του μεγαλομετόχου. Την Τετάρτη το πρωί θα γίνει εργασιακή συνέλευση, προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ποια είναι η κατάσταση; Έχουμε και λέμε:

Οι συντάκτες είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο, δηλαδή 85 ημέρες και την Παρασκευή θα κλείσουν 3 μήνες χωρίς να έχουν βάλει ευρώ στην τσέπη τους. Όλο τον προηγούμενο χρόνο ταλαιπωρήθηκαν με εκ περιτροπής εργασία και συστηματική καθυστέρηση στις πληρωμές, έχοντας υποστεί δραστική μείωση αποδοχών ενώ προχώρησαν και σε πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις. (Έχουν πλέον χάσει… τον απεργιακό λογαριασμό)

Η εργοδοσία ανακοινώνει νέα καθυστέρηση στις πληρωμές και απειλεί με λουκέτο και απολύσεις ενώ δεν καταθέτει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο, επικαλούμενη ένα πρόγραμμα το οποίο είναι στο στάδιο της «ημιέγκρισης» και ο μεγαλομέτοχος, λέει, δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει.  

Η Σουλοπούλου μέσω του Γ. Μάτσικα τηλεφωνικά στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινώσει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και είχε ζητήσει υπομονή. Ακολούθησαν μέσα στον Αύγουστο εργασιακές συνελεύσεις και απεργίες, με τις οποίες εξαναγκάσθηκε να ξεκαθαρίσει ότι η καταβολή των μισθών θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Αρχικά, είπε, ότι θα πληρώσει στις 23 Σεπτεμβρίου και υποσχέθηκε και επιταγή, ως εγγύηση, για τους μισθούς δύο μηνών ενώ έκανε λόγο και για το περίφημο πρόγραμμα της Ε.Ε. που θα εξασφάλιζε στο συγκρότημα κονδύλια 26 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά, είπε ότι πιθανά η πληρωμή θα γίνεις στις 25/9 και κατόπιν έγινε γνωστό ότι η επιταγή λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου. Πέτυχε δηλαδή οι εφημερίδες να βγουν κατά την διάρκεια της ΔΕΘ στη οποία η «Μακεδονία» διάθετε και περίπτερο για το οποίο βραβεύθηκε κιόλας. Παράλληλα απαντώντας στην κριτική που είχε ασκηθεί γύρω από την ανυπαρξία σχεδίου και ενημέρωσης, υποσχέθηκε ότι η ίδια, ίσως και ο μεγαλομέτοχος, αλλά σε κάθε περίπτωση, ομάδα στελεχών του συγκροτήματος, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, θα παρουσίαζε στους συντάκτες μέσω ενημερωτικής συνάντησης, τα σχέδια της διοίκησης για το μέλλον των εφημερίδων. Με τα δεδομένα της επιταγής και της ύπαρξης του προγράμματος, οι συντάκτες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και δέχθηκαν να βάλουν για μια ακόμη φορά πλάτη (σαν τα γομάρια, που ειπώθηκε στο τσίρκο της Βουλής).

Η συνάντηση με τους συντάκτες δεν έγινε ποτέ και οι πληρωμές θα γίνουν στις 30/9 υπό την απειλή απολύσεων και λουκέτου. 

Δεν μπορούμε να γίνουμε μάντεις, ούτε οιωνοσκόποι. Τα σημάδια των καιρών δεν ευνοούν προβλέψεις. Όλες οι εκδοχές και τα σενάρια είναι στενάχωρα με μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Η μόνο απάντηση που έχουμε είναι ενότητα και αγώνας με αλληλεγγύη και ξεκάθαρες διεκδικήσεις: τις θέσεις εργασίας, την έγκαιρη καταβολή των μισθών, την αξιοπρέπεια στην εργασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων μας, εργασιακών και ασφαλιστικών. 

Υ.Γ. Στο συγκρότημα εργάζονται πάνω από 200 εργαζόμενοι, συντάκτες, τεχνικοί και διοικητικοί. Είναι απλήρωτοι σχεδόν 3 μήνες. Το συγκρότημα της «Μ» είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις στη Β. Ελλάδα. Πέρα από το τι σηματοδοτεί, αρνητικά ή θετικά για την πόλη και την ιστορία του Τύπου, η συνέχιση της λειτουργία του είναι άκρως σημαντική. Όλο αυτό το διάστημα των 3 μηνών κανείς από την λεγόμενη συντεταγμένη πολιτεία, το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και τους φορείς δεν έδειξε κάποιο ενδιαφέρον. Τρεις μήνες τώρα, και πολλούς άλλους στο πρόσφατο παρελθόν, οι εργαζόμενοι της «Μ» όπως χιλιάδες εργαζόμενοι της χώρας παλεύουν και αγωνιούν για το μέλλον. Αν θα τα καταφέρουν θα εξαρτηθεί από τους ίδιους και το συνδικαλιστικό κίνημα όχι από το πολιτικό «προσωπικό» που είδαμε να παρελαύνει στα πολιτικά «πάνελς» της ΔΕΘ.

4 Σχόλια προς “87 ημέρες απλήρωτοι στην εφημερίδα Μακεδονία και η εργοδοσία απειλεί με λουκέτο…”

 1. Μπουχτισμένος Says:

  Για ακόμα μια φορά είτε θα αντιδράσουμε πολύ αργά είτε δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Από τώρα μπορώ να προβλέψω τι θα αποφασιστεί την Τετάρτη στην εργασιακή: Υπομονή μέχρι την Παρασκευή όπου θα δούμε το χρώμα του χρήματος και μετά βλέπουμε…
  Θα περιμένουμε δηλαδή και πάλι να μας αιφνιδιάσει η εργοδοσία και μετά να τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμάζευτα. Μια μονάχα επιλογή υπάρχει: Να δείξουμε τα «δόντια» προτού αρχίσε για τα καλά η «καταιγίδα». Η υποχωρητικότητα μας έφερε μέχρι ένα σημείο σε αυτή την κατάσταση και αν επιμείνουμε σε αυτή τότε δεν έχουμε καμία τύχη. Αυτό ισχύει όχι μόνο γι’ αυτούς που θα φύγουν αλλά μακροπρόθεσμα και γι αυτούς που θα μείνουν.
  Κανονικά δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη για να δούμε τι θα κάνουμε. Θα έπρεπε από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής να είχαμε προγραμματίσει απεργία για την Δευτέρα.
  ΥΓ
  Αυτό είναι το «ευχαριστώ» της επιχείρησης που επί τρεις μήνες εργαζόμαστε χωρίς καφέ γιατί δεν έχουμε να τον πληρώσουμε.

 2. Τι να πω; Καλή δύναμη σε όλες/-ους.

 3. Επί μήνες, οι πολιτικοί τρώνε αβγά και γιαούρτια. Γιατί όχι και οι εργοδότες;Στο πηγάδι κατούρησαν αυτοί; Και αν θέλουν να κλείσουν την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, άς το κάνουν και να μην εκβιάζουν τον κόσμο. Είναι σαφές ότι μπλοφάρουν.

 4. Αγανακτισμένος με όλους Says:

  Η Μακεδονία, λέτε, έχει 200 εργαζόμενους; Δηλαδή, πόσους αναγνώστες έχει; Αν εχει, ας πούμε, 2.000 αναγνώστες, αντιστοιχούν 10 φύλλα ανά εργαζόμενο. Ακόμη και αν ολόκληρο το ευρώ που στοιχίζει πήγαινε στον εργαζόμενο, θα έπρεπε το μεροκάματο να είναι στα 10 ευρώ, δηλαδή μηνιάτικο 300 ευρώ. Αν έχει 4.000 αναγνώστες, κατ΄αναλογία θα είχαμε μηνιάτικο 600 ευρώ. Βάλτε και κάτι ψιλά από τις λιγοστές αγγελίες και τις διαφημίσεις, δεν θα έπρεπε ο μέσος μισθός να ξεπερνούσε τα 400 (ή, αντιστοίχως, τα 800) ευρώ. Ή αν ήταν διπλάσιος, θα έπρεπε να εργάζονται οι μισοί. Και δεν υπολογίζω κόστος χαρτιού, φως, νερό, τηλέφωνο και… χρέη στην εφορία. Κανονικά, δηλαδή, η εφημερίδα αυτή έχει πεθάνει. Και εσείς μιλάτε για ενότητα, αγώνες, αβγά και γιαούρτια… Άντε, καλή όρεξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: