Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία – Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στην αποπληρωμή των διεθνών τοκογλύφων

Νέο προκρούστιο τσεκούρωμα ετοιμάζει η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά μας κεκτημένα και δικαιώματα. Το παρακάτω κείμενο του Γιώργου Κατερινή εκλεγμένου της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης στο διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ είναι άκρως διαφωτιστικό:

Το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε η κυβέρνηση, αφού καλεί τα Ταμεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που συμφωνήθηκε στις 21 Ιούλη με το Eurogroup. Η ζημιά που θα υποστούν τα Ταμεία είναι τεράστια: περίπου 5 δισ. ευρώ θα χάσουν, αφού υπολογίζεται ότι κατέχουν ομόλογα συνολικής αξίας 25 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου τόσο οι τράπεζες, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να απαντήσουν στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Το πρόγραμμα αυτό είναι στοιχείο της συμφωνίας με το Eurogroup για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης. Η ανταλλαγή θα γίνει με μειωμένη την ονομαστική αξία των ομολόγων κατά 21% και η εξόφλησή τους θα γίνει μετά από 30 χρόνια. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των «εταίρων» ότι θα εξασφαλίσει συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής του 90% των ομολόγων. Έτσι έχει αποδοθεί σε κυνήγι εξασφάλισης όσο περισσότερων ομολόγων μπορεί.
Με τον τρόπο αυτό τα αποθεματικά των Ταμείων, αντί να έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μπορούν να πληρωθούν στην ώρα τους, θα μπουν ως εγγύηση για τα νέα δάνεια που θα συνάψει η κυβέρνηση με τους γνωστούς τοκογλυφικούς όρους που επιβάλλουν οι διεθνείς δανειστές μας, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο για το αύριο των Ταμείων.
Το πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία και ανάμεσά τους και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο έχει καλέσει επειγόντως σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων (Τρίτη 6/9) για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση. Είναι φανερό ότι η οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες μέρες (29 Σεπτεμβρίου), δεν μπορεί να είναι άλλη από διασφάλιση των αποθεματικών.
Σε μια εποχή που όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο αντιμετωπίζουν μια ραγδαία υποβάθμιση των όρων εργασίας και ασφάλισής τους, που η ανεργία στον κλάδο μας αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη αύξηση, που η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία δημιουργούν τεράστια προβλήματα ρευστότητας στο Ταμείο, οποιαδήποτε ληστρική επιδρομή στα αποθεματικά μας πρέπει να είναι αιτία πολέμου. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εγγυάται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων, που στο κάτω-κάτω αποτελούν περιουσία των εργαζομένων. Ειδικά στον Τύπο που η κρατική συμμετοχή στη χρηματοδότηση της ασφάλισης είναι ανύπαρκτη.
Θεωρούμε ότι κανείς συνδικαλιστής, καμιά διοίκηση δεν νομιμοποιείται σε οποιαδήποτε άλλη απόφαση.

    Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας. Δεν χρωστάμε τίποτα – δεν πληρώνουμε τίποτα – δεν υποθηκεύουμε το μέλλον της ασφάλισης και της σύνταξής μας.

Ένα Σχόλιο προς “Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία – Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στην αποπληρωμή των διεθνών τοκογλύφων”

 1. Αγώνας διαρκείας ενάντια στη σφαγή των εργαζομένων στα ΜΜΕ

  Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης ακραίων αντεργατικών πρακτικών στα media ξεκίνησε ένα καυτό φθινόπωρο. Πρακτικές οι οποίες δε σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά τώρα αναμένεται να εφαρμοστούν σε πολύ μεγαλύτερη ένταση και κλίμακα κινδυνεύοντας να μετατρέψουν σε κουρελόχαρτο οποιαδήποτε κατοχύρωση των εργαζομένων του κλάδου. Αξιοποιώντας όλα τα μνημονιακά εργαλεία της κυβέρνησης και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, οι εργοδότες των ΜΜΕ μ’ ένα συντονισμένο τσαμπουκά επιχειρούν την καταστρατήγηση οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος.

  Στο συγκρότημα του Πήγασου, ο εθνικός μας εργολάβος ύστερα από μια σειρά εκδικητικών απολύσεων που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα, στη συνέχεια προχώρησε στην εκβιαστική υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μειώσεις αποδοχών κατά 10%. Στο Flash η ιδιοκτησία συνεχίζει ακάθεκτη τις ομαδικές απολύσεις δημοσιογράφων , τεχνικών και μουσικών παραγωγών αποψιλώνοντας το σταθμό από το έμψυχο του δυναμικό. Στο ραδιόφωνο του Σκαι δύο νέες απολύσεις δημοσιογράφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των εκδικητικών απολύσεων. Αντίστοιχα και στη Sportday όσοι αρνήθηκαν τον εκβιασμό των ατομικών συμβάσεων οδηγούνται σταδιακά στην ανεργία. Δυο απολύσεις πραγματοποιήθηκαν και στον Ελεύθερο Τύπο.Ενώ σε μειώσεις μισθών 10 – 15% προχώρησε πρόσφατα και το Mega. Ο εμπαιγμός των εργαζομένων από την ιδιοκτησία συνεχίζεται στον Αλτερ, αφού εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι. Παρόμοια εικόνα και στον Περιοδικό Τύπο. Μετά τις συνδικαλιστικές απολύσεις και τις ατομικές συμβάσεις σε ΙΜΑΚΟ και Αττικές Εκδόσεις, τη σκυτάλη πήρε ο όμιλος Λυμπέρη.

  Στο ΔΟΛ μετά τη διοικητική αναδιάρθρωση έπεται σκληρό πρόγραμμα περικοπών που θα αγγίξει έως και το 30% του λειτουργικού κόστους. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ελευθεροτυπία. Η ιδιοκτησία της εφημερίδας έχει κηρύξει στάση πληρωμών στους εργαζόμενους της με το μέλλον τους να είναι εντελώς αβέβαιο. Ακόμα κι αν προκύψει κάποιο δάνειο αυτό θα έχει μνημονιακούς όρους με αυστηρές περικοπές. Σ’ αυτή τη συγκυρία λοιπόν η κυβέρνηση ήρθε να προσφέρει άλλο ένα δώρο στους επιχειρηματίες των ΜΜΕ: τη συρρίκνωση της δημόσιας τηλεόρασης . Το περίφημο σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ συνίσταται στην κατάργηση ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, (όπως της ΕΤ1 και πολλών ραδιοφωνικών περιφερειακών σταθμών), κατάργηση του ιστορικού περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», στις ομαδικές απολύσεις πάνω από 1000 εργαζομένων, στην περικοπή μισθών , στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, στη λεηλασία του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ. Με μια λέξη στην απαξίωση της δημόσιας τηλεόρασης προς όφελος των ιδιωτών.

  Απέναντι σε όλα αυτά για τον πραγματικό κόσμο της Ενημέρωσης που είναι οι εργαζόμενοι της δεν υπάρχει μόνο ο δρόμος της ηττοπάθειας και της παθητικής αποδοχής. Υπάρχει ο δρόμος του συντονισμού, της αλληλεγγύης και του αγώνα. Ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να ανατρέψει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς. Καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 8:30 στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί την οργάνωση της αντίστασης μας.

  Να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας.

  από ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: