Το δ.σ της ΠΟΕΣΥ για ΔΕΘ, μυστικά κονδύλια και κινητοποιήσεις…

Όχι στο μποϋκοτάζ της συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ είπε η «μνημονιακή» πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ. Όπως είχαμε προαναγγείλει, θέσαμε στη τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΠΟΕΣΥ την πρόταση αποχής των δημοσιογράφων από την καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη φιέστα της ΔΕΘ, αλλά δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής. Από τους παρόντες καταψήφισαν οι Σαββίδης (Συσπείρωση), Κουμπιάς, Δραγωγιας, Σπηλιοπούλου (Μεταρρύθμιση), Ντελέζος (Εκλογικός Συνδυασμός) και Ασβεστάς (Ενιαίο ψηφοδέλτιο της Ε.Σ.Η.Ε.Θ.ΣΤ.Ε.-Ε.) Υπερψήφισαν Κατερίνης και Δεργιαδές (Α.Ρ.ΠΑ.- Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση) ενώ λευκό ψήφισε ο Ζαγγανάς (Δημοσιογραφική Συνεργασία). Απουσίαζαν οι Χριστακάκη (Συσπείρωση) και Μαστής (Ενότητα της ΕΣΗΕΠΗΝ). Η πλειοψηφία δεν αποδέχθηκε τους λόγους που επιβάλει η αναγκαιότητα της αντίδρασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Υποστήριξαν ότι θα στερήσουμε από τους πολίτες το δικαίωμα να ενημερωθούν για τις θέσεις του πρωθυπουργού και πως θα κατηγορηθεί η ΠΟΕΣΥ για… λογοκρισία και πως θα δοθεί η δυνατότητα στους κακοπροαίρετους να προβοκάρουν σε βάρος των δημοσιογράφων. Τα επιχειρήματα είναι καταγέλαστα όταν η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός ψεύδονται συνειδητά, επιβάλουν την πιο σκληρή λογοκρισία και αδιαφάνεια στην ροή των πληροφοριών, συστηματικά με διάφορα εκβιαστικά μέσα χειραγωγούν τα ΜΜΕ και τρομοκρατούν το λαό και τους πολίτες με στημένες προβοκάτσιες, ώστε να παραμένει σε καθεστώς ελέγχου και αδράνειας. Από τα «λεφτά υπάρχουν», μέχρι «τα φάγαμε μαζί», και το γαϊτανάκι των δόσεων και του παραληρήματος της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει καθεστώς μεσαίωνα σε δικαιώματα και ελευθερίες, να πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις, να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία και να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απόλυτο προτεκτοράτο όπου οι «αγορές», οι πολυεθνικές και οι εγχώριοι προνομιούχοι πλουτοκλέφτες συνεργάτες τους θα κάνουν ανεξέλεγκτα αυτό που γουστάρουν.

Έγινε μαχητικο….

Επί του συγκεκριμένου θα επανέλθουμε, διότι η πλειοψηφία του δ.σ και πιο συγκεκριμένα το προεδρείο ευθύνεται και για ένα ακόμη ατόπημα. Ενώ το δ.σ. αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ να καλέσει «όλες τις ομοσπονδίες εργαζομένων στα ΜΜΕ και τις ενώσεις στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου απεργιακούαγωνιστικού προγράμματος αντίδρασης στα μέτρα της κυβέρνησης», τελικά το κάλεσμα «μεταμορφώθηκε» σε «μαχητικό πρόγραμμα». Ως γνωστόν, το μαχητικό είναι κάτι πιο ευρύ, πιο ευέλικτο και ελαστικό. Στην εποχή, κατά την οποία επιβάλλονται σκληρά «χειρουργικής ακρίβειας» μέτρα, η απάντηση δε μπορεί παρά να είναι ανάλογη. Εμείς λέμε απεργιακές κινητοποιήσεις τώρα και μάλιστα διαρκείας, για να σταματήσει η ολοκληρωτική επίθεση με τις απολύσεις, τις περικοπές, την κατάργηση των ΣΣΕ, την διάλυση της ΕΡΤ, την χειραγώγηση του Τύπου, την συστηματική προπαγάνδα και τα φαινόμενα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που καθημερινά πληθαίνουν.

Η ΠΟΕΣΥ δεν μπορεί να συνεχίζει να κρύβεται πίσω από την όποια αναποφασιστικότητα ή δυσχέρεια των Ενώσεων να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις. «Τα μέλη μας είναι οι Ενώσεις και εμείς καλύπτουμε πανελλαδικά τις αποφάσεις» είναι η μόνιμη επωδός των Σαββίδη – Κουμπιά, που βολεύονται από την θολούρα στην ΕΣΗΕΑ και την φιλομνημονιακή στάση της ΕΣΗΕΜΘ.

Αδιαφάνεια

Τρίτη απαράδεκτη συμπεριφορά της πλειοψηφίας: το προεδρείο αρνείται να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣΥ τα ψηφίσματα του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Το ζητήσαμε ως Α.Ρ.ΠΑ από την πρώτη συνεδρίαση. Συμφωνησαν Ζαγγανας και Χριστακάκη. Δυστυχώς ο πρόεδρος Σαββίδης και ο γραμματέας Κουμπιάς κωφεύουν διότι δεν επιθυμούν την διαφάνεια. Προειδοποιούμε για τελευταία φορά: την επόμενη τα «γαλλικά» θα ακουστούν μέχρι την Βουκουρεστίου, όπου στη διάρκεια του συνεδρίου είχατε «παρκάρει» τους συνέδρους σας για καφέ, αντί να βρίσκονται στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ και να μετέχουν ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου. Γελοίες απόψεις, όπως του Ασβεστά και άλλων, ότι τα ψηφίσματα «πέρασαν» όχι από την πλειοψηφία των συνέδρων αλλά από τους παρόντες συνέδρους, δεν θα τις ανεχτούμε ξανά. Είναι προσβολή. Είναι προσωπική επίθεση σε κάθε σύνεδρο χωριστά που έλιωσε τις καρέκλες του συνεδρίου και παρακολούθησε, ως όφειλε, όλες τις διαδικασίες και ψήφισε ή καταψήφισε τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στο σώμα.

Το προεδρείο κάνει πλάτες σ αυτές τις αντιδημοκρατικές απόψεις και στηρίζει την αδιαφάνεια. Οφείλει να αναρτήσει τα ψηφίσματα σήμερα κιόλας. Αλήθεια τι τους ενοχλεί; Η έκφραση συμπαράστασης στους Αγανακτισμένους, η καταδίκη της ΕΣΗΕΜΘ για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την διαγραφή της Αννανιάδου ή το κάλεσμα για κινητοποιήσεις διαρκείας και η σκληρή κριτική στην ταξική πολιτική που εφαρμόζουν τα αφεντικά και η τροικανή κυβέρνηση;

Μυστικά κονδύλια – ΔΕΘ

Στη συνεδρίαση αποφασίσθηκε η ΠΟΕΣΥ να ζητήσει να δοθούν όλα τα στοιχεία γύρω από τα περίφημα μυστικά κονδύλια που εδώ και 75 χρόνια μοίραζαν σε ρουφιάνους τους όλες οι κυβερνήσεις της χώρας. Η υπουργάντζα το Μούσια-λο να αφήσει τα μούσια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και να δώσει όλα τα στοιχεία στο λαό. Η ΠΟΕΣΥ ζητά από την δικαιοσύνη να παρέμβει όπως και από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Οφείλουν να πουν στο λαό ποιοι είναι οι ρουφιάνοι, πόσα φάγανε και πόσα τσέπωσαν. Να σταματήσει η κοροϊδία.

Στην ΔΕΘ όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα υπάρξει συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου. Η αρχική πρόταση ήταν η συνεδρίαση να περιοριστεί στα της ΕΡΤ. Μετά από παρέμβαση του Ζαγγανά και δική μας, η συνεδρίαση του Γ.Σ. θα κινηθεί παράλληλα στο δίπολο ΕΡΤ- μείζονα προβλήματα καθώς το θέμα της ΕΡΤ δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από το προκρουστιο σκηνικό που έχει στηθεί στο χώρο του Τύπου. Για τα κεντρικά ζητήματα του Τύπου ( ΣΣΕ, απολύσεις, περικοπές, λουκέτα, κ.λ.π) αποφασίσθηκε να γίνει και νέα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Σε ότι αφορά το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη, εμείς προτείνουμε, στην συνεδρίαση να κληθούν όλα τα μέλη των δ.σ όλων των Ενώσεων και οι δύο συνεδριάσεις που θα γίνουν (Παρασκευή 9/9 και Σάββατο10/9) να είναι ανοιχτές σε όλους τους δημοσιογράφους.

Το πρωί του Σαββάτου 10/9 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου της ΠΟΕΣΥ και των Ενώσεων για το θέμα της ΕΡΤ.

Ενώσεις και ΠΟΕΣΥ των Συντακτών και όχι των διευθυντών

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ για  μυστικά κονδύλια και ΔΕΘ

Για μυστικά κονδυλια

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με αφορμή τις σοβαρότατες αιτιάσεις-δημόσιες καταγγελίες του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Ηλία Μόσιαλου, σύμφωνα με τις οποίες επί χρόνια ολόκληρα λειτουργούσε μηχανισμός που διαχειριζόταν «απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας-Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης, ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει:

1) Την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, ώστε να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η σκοτεινή υπόθεση, να αποκαλυφθούν οι θλιβεροί πρωταγωνιστές της και να μην συκοφαντείται συλλήβδην το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου. Άλλωστε, πρόκειται για χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων τα οποία, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από διάφορες πλευρές, χρησιμοποιούνταν διαχρονικά για να γίνεται προπαγάνδα υπέρ του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.
2) Το όλο θέμα να απασχολήσει τάχιστα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία οφείλει να καλέσει όλους τους χειριστές των «μυστικών κονδυλίων», προκειμένου αφενός να εξηγήσουν τους λόγους ύπαρξης των συγκεκριμένων κονδυλίων και αφετέρου να αποκαλύψουν τους πραγματικούς αποδέκτες τους, ώστε η κοινωνία να γνωρίζει τους πρωταγωνιστές αυτών των άθλιων συναλλαγών και να μην κατηγορείται αδίκως ένας ολόκληρος κλάδος.
Το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ θεωρεί ότι δεν ευσταθούν δικαιολογίες του τύπου πως «τα στοιχεία για τους αποδέκτες του ”μαύρου χρήματος’’ έχουν καταστραφεί», καθώς υπάρχουν εν ζωή όλοι οι διαχειριστές -διαχρονικά- αυτών των κονδυλίων, οι οποίοι με τις δικές τους υπογραφές τα εκταμίευαν και γνωρίζουν πότε και σε ποιους τα διέθεταν.
Οι δημοσιογράφοι είναι ταγμένοι στην άσκηση του ενημερωτικού καθήκοντός τους, με κρυστάλλινες και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και συνθήκες και αμείβονται μόνο για την πραγματική προσφορά τους στο μέσο που εργάζονται.

Για Γενικό Συμβούλιο και ΔΕΘ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, συντονίζοντας την αντίδραση του δημοσιογραφικού κόσμου. Θέματα:

• Το σχέδιο «εκσυγχρονισμού της ΕΡΤ» που ανακοίνωσε ο κ. Μόσιαλος, το οποίο προωθεί την υπονόμευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τη συρρίκνωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης λειτουργίας της, υπέρ της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πληροφόρησης του λαού, την πριμοδότηση των ιδιωτικών Μέσων και τη διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων.
• Οι απολύσεις, η γενίκευση της επισφάλειας, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η περικοπή μισθών και η επέκταση της μαύρης εργασίας και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.
– Αποφάσισε επίσης το Σάββατο 10/9 στις 11.30 να πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ.
Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να συμμετέχουν μαζικά  στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το απόγευμα του Σαββάτου 10/9 στη Θεσσαλονίκη.

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Η ΠΟΕΣΥ συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης ενώνει τη φωνή της με όλους τους εργαζόμενους ενάντια:
• Στο ανάλγητο πρόγραμμα περικοπών μισθών, συντάξεων, μεταφοράς περισσότερων φορολογικών βαρών στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
• Στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που έχουν νομοθετηθεί και προωθούνται με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.
• Σε κάθε μέτρο υπονόμευσης των συλλογικών συμβάσεων και στα σχέδια ολοκληρωτικής κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων που δημιουργούν ένα μεσαιωνικό εργασιακό τοπίο.
• Στη διάλυση και υποβάθμιση όλων των δημόσιων οργανισμών και φορέων, στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και στην απόσυρση του κράτους από δράσεις υπέρ της ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Τέλος, η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις ομοσπονδίες εργαζομένων στα ΜΜΕ και τις ενώσεις στην κατάρτιση ενός συγκεκριμένου μαχητικού προγράμματος αντίδρασης σε αυτά τα μέτρα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

5 Σχόλια προς “Το δ.σ της ΠΟΕΣΥ για ΔΕΘ, μυστικά κονδύλια και κινητοποιήσεις…”

 1. Έχει ενοχλήσει η αγωνιστική φωνή στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ κι αυτό δείχνει πόσο χρήσιμη είναι η παραπέρα συντονισμένη δράση των αντιμνημονιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΜΜΕ. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο των δυνάμεων που τοποθετούνται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια και την ασυδοσία των εργοδοτών. Τα «ναι μεν, αλλά» απωθούν τους εργαζόμνους από τα συνδικάτα και στην ουσία στρώνουν το δρόμο για να περάσουν τα όποια μέτρα. Αναρωτιέται κανείς πόσοι από τους εργαζόμενους συντάκτες, αλλά και τεχνικούς, φωτορεπόρτερς κ.λπ. που θα στηθούν απέναντι από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ θα είναι απλήρωτοι, ελαστικοί, ή θα κινδυνεύουν να απολυθούν; Μια διαμαρτυρία-αποχή από τη συνέντευξη δεν θα απηχούσε τις διαθέσεις όλων των εργαζομένων και θα έδειχνε ότι οι εργαζόμενοι στον Τύπο έχουν κότσια; Τι φοβούνται οι ενώσεις μας και δεν προχωρούν σε τέτοιες παρεμβάσεις; Γιατί δεν μιλά κανένας για απεργία στην ΕΡΤ και τα υπόλοιπα δημόσια Μέσα από όπου θα μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι; Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα την γλυτώσουν είναι γελασμένοι.

 2. Τελικά οι δημοσιογράφοι δεν αντιστέκονται…Οι συνδικαλιστες της πλάκας της πλειοψηφίας στην ΠΟΕΣΥ, που καταψήφισαν την πρόταση για μποϋκοταζ στη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αποδεικνύουν το πόσο λίγοι είναι για τη θέσεις που κατέχουν. Άντε ρε τη μπανάνα σας και σε άλλο κλουβί.

 3. Φοβισμένα δουλάκια του συστήματος εξυπηρετούν όλο το 24ωρο.
  Διαπλοκές,εξυπηρετήσεις,ρουφιανιλίκια κ.τ.λ.
  Σερβίρεται νερόβραστη συνδικαλιστή σούπα…

 4. Κατά τα άλλα θέλετε να κάνετε και το συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη. Ποιός είναι ο λόγος κύριοι; Για να διαπιστώσετε τα προβλήματα του κλάδου; Απένταντι στην επίθεση που δεχόμαστε αυτές είναι οι απαντήσεις σας; Που είναι η αξιοπρέπεια σας; Που είναι η μαγκιά των δημοσιογράφων;
  Εσείς με τη στάση σας δημιουργείται αυτό το κλίμα ηττοπάθειας στους συναδέλφους. Διότι όταν βλέπουν τους συνδικαλιστές τους να κρύβονται και να φοβούνται στα δύσκολα τι παράδειγμα να πάρουν.
  Και αν δεν θέλετε να προχωρήσετε στο μποϋκοτάζ της συνεντευξης του πρωθυπουργού τι έχετε να προτείνετε; Να μας πείτε τώρα το πλαίσιο των κινητοποιήσεων σας, όλοι όσοι ψηφίσατε αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση.
  Αν λοιπόν, που δεν,έχετε προτάσεις αφήστε το καλύτερα. Μην κανετε τον κόπο να ανεβείτε στη Θεσσαλονίκη, ούτε να κάνετε το γενικό συμβούλιο. Δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: