Πως αντέδρασε το Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ στις ανακοινώσεις Μόσιαλου για ΕΡΤ. Όχι νωρίτερα από τις 23 Σεπτεμβρίου η καταβολή μισθών στο συγκρότημα της εφημερίδας Μακεδονία. Προς νέες κινητοποιήσεις σε εφημερίδα Metrosport και στον ρ/σ ΑΡΗΣ FM.

 Ενημέρωση από την έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ την 22-8-2011.

Εξελίξεις στην ΕΡΤ

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εκτάκτως σήμερα, καθώς αύριο συνεδριάζει το Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ, το οποίο ζήτησε από τις ενώσεις μια πρώτη εκτίμηση σχετικά με τις ανακοινώσεις Μόσιαλου για την ΕΡΤ. Και μπορεί να κλήθηκε στο δ.σ της ΕΣΗΕΜ-Θ για την σχετική ενημέρωση, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Δραγώγιας, δεν συνέβη το ίδιο ωστόσο με το μέλος του Δ.Σ της ΠΟΕΣΥ και μέλος του Ασύνταχτου Φίλιππου Δεργιαδέ, τον οποίο δεν προσκάλεσε το προεδρείο. Φαίνεται ότι οι θέσεις αντιπροέδρων μετράνε περισσότερο και πως μόνο μέσω αυτών μπορούν να εκπροσωπούνται υπεύθυνα στην ΠΟΕΣΥ οι ενώσεις…

Στην διάρκεια της συνεδρίασης λοιπόν, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ έκανε έναν σύντομο απολογισμό των ανακοινώσεων, εκτιμώντας ότι υπήρχαν και κέρδη αλλά και ζημιές για τους δημοσιογράφους της ένωσης. Στα κέρδη, περιέλαβε το ότι δεν κλείνουν οι περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, αλλά γίνεται ένα είδος ραδιοφωνικού «Καλλικράτη». Επίσης το ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον δεν απολύεται κανένας, με ερωτηματικό για τους συμβασιούχους και φυσικά το μεγάλο «κέρδος» είναι η «αναβάθμιση» της ΕΤ3 . Στις ζημιές περιέλαβε την κατάργηση της διοικητικής αυτονομίας της ΕΤ3, την συγχώνευση του 9,58 και των βραχέων με τον 102, λέγοντας ότι οι κυβερνώντες θεωρούν παρωχημένα τα βραχέα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα βραχέα θα εκπέμπουν μόνο από Αθήνα, με κάποιες ώρες πρόγραμμα από την Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τους δημοσιογράφους από τους συγχωνευμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς, κάποιοι θα πάνε στον 102 και κάποιοι στην τηλεόραση… Ο δε Δημήτρης Ντόζης, εκφράζοντας και αυτός επιφυλάξεις για την διοικητική αυτοτέλεια  η ΕΤ3, εκτίμησε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της …. «αναβάθμισης» . Σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ εκτίμησαν ότι πρώτο σε βαρύτητα είναι το θέμα της απώλειας της διοικητικής αυτονομίας, ενώ σημείωσαν ότι οι ανακοινώσεις Μόσιαλου, δημιουργούν πολλά ερωτήματα και πρέπει άμεσα να δοθούν διευκρινήσεις.

Η θέση του Ασύνταχτου Τύπου που διατυπώθηκε στο Δ.Σ, είναι πως το ανακοινωθέν Μόσιαλου, δεν δείχνει σε καμία περίπτωση ένα ολοκληρωμένο σοβαρό σχέδιο, αλλά προσπαθεί να ξεκοκαλίσει κομμάτι κομμάτι την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» στο οποίο όλοι χάνουν, αλλά χαίρεται όποιος χάνει τα λιγότερα. Η Μακεδονία χάνει, για επικοινωνιακούς λόγους από ότι φαίνεται, τα βραχέα και τον 9,58, αφού…. κάτι έπρεπε να χάσουμε και εμείς, για να κρατηθούν και οι ισορροπίες. Το επικοινωνιακό «ξεπούλημα» των δύο συχνοτήτων της Θεσσαλονίκης, μπορεί μακροπρόθεσμα να μην είναι το χειρότερο… Οι επιτροπές των «σοφών» που θα ορίσει ο Μόσιαλος, μπορεί στο τέλος να ζητούν περισσότερο αίμα. Η «αξιολόγηση» του προσωπικού, όταν θα γίνει, μπορεί να αναδείξει «πλεονάζον προσωπικό» στα συγχωνευμένα μέσα.. Αλλά και η απουσία διοικητικής αυτοτέλειας της ΕΤ3 δημιουργεί τεράστιες παγίδες, αφού όλα θα αποφασίζονται από το Δ.Σ της ΕΡΤ, το οποίο θα ελέγχεται κυβερνητικά και το οποίο ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να αποφασίζει νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, κατ` εντολήν των τροϊκανών . Η δε αναβάθμιση της ΕΤ3, έτσι όπως ανακοινώθηκε δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Τι σημαίνει αναβάθμιση για ένα κανάλι στην Θεσσαλονίκη, το οποίο θα πάρει υπό την ευθύνη του όλους τους περιφερειακούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ;; Μήπως ότι θα πάρει τα ακριβά σίριαλ της ΕΤ1;; Μήπως ότι θα πάρει αθλητικές διοργανώσεις;; Το θέμα είναι να αξιοποιούνται στο έπακρο όλοι οι δημοσιογράφοι του καναλιού και να βγαίνουν ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις. Αυτό το εγγυήθηκε ο κ.Μόσιαλος; Μήπως με την λεγόμενη «αναβάθμιση» , εννοούν μόνο τα  νούμερα τηλεθέασης, σε βάρος των δημοσιογραφικών εκπομπών; Και με τους συμβασιούχους τι θα γίνει, κανένας δεν είπε. Οι μέχρι σήμερα «μισοπληρωμένοι» ελάχιστοι συμβασιούχοι, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην έχουν θέση στην «αναβαθμισμένη» ΕΤ3, η οποία θα πάρει προσωπικό και από τα ραδιόφωνα και ενδεχομένως από την ΕΤ1.  Έτσι λοιπόν η θέση μας ήταν ξεκάθαρη όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΕΡΤ: Μεταξύ άλλων, να καταγγελθεί το κλείσιμο του 9,58 και των βραχέων, να καταγγελθεί το ξεπούλημα της περιουσίας της ΕΡΤ και να εκφραστούν σοβαρές επιφυλάξεις για την λεγόμενη «αναβάθμιση», η οποία μπορεί να ακούγεται πολύ ωραία, αλλά στο τέλος μπορεί και να κρύβει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το Δ.Σ ήδη εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξελίξεις, μην αναφέροντας τίποτα για τα βραχέα, ενώ αποφασίστηκε να γίνουν επαφές με τους…αρμόδιους για να αναζητηθούν διευκρινήσεις.

Εφημερίδες Μακεδονία – Θεσσαλονίκη – Σπόρ του Βορρά

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ έκανε γνωστό ότι νωρίτερα σήμερα, είχε συνάντηση περίπου 1.30 ώρας, με την εκπρόσωπο του μεγαλομετόχου του εκδοτικού συγκροτήματος Β.Σουλοπούλου, η οποία του ανακοίνωσε ότι οι εφημερίδες από Σεπτέμβριο αναμένεται να υπαχθούν σε κάποιο επιδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα και για τον σκοπό αυτό, ο μεγαλομέτοχος θα βάλει ποσό περίπου 15 εκατομμυρίων ως ιδία συμμετοχή, ενώ η επιχορήγηση θα φτάσει τα περίπου 11 εκατομμύρια. Για τον λόγο αυτό όπως είπε η ίδια, η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους πριν τις 23 Σεπτεμβρίου, ίσως και λίγο νωρίτερα, αλλά οπωσδήποτε τότε, οπότε και θα καταβάλλει 2 μισθούς. Η ίδια είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει το ποσό των δύο μηνιάτικων σε μορφή επιταγής στην ΕΣΗΕΜ-θ για να είναι σίγουροι οι εργαζόμενοι ότι θα πληρωθούν τότε, ενώ επισήμανε ότι το ταμείο σήμερα είναι άδειο και δεν μπορεί να δώσει «έναντι» ούτε μισό μισθό. Ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να μιλήσει (επιτέλους) στους εργαζόμενους, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν πλέον το σχέδιο θα είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Αυτά είπε η κ.Σουλοπούλου, η οποία προφανώς δεν δίνει «δεκάρα τσακιστή» για το τι θα κάνουν οι εργαζόμενοι μέχρι τότε, καθώς στα τέλη Σεπτεμβρίου θα τους οφείλονται σχεδόν 3 μισθοί. Και μπορεί οι λογαριασμοί να «τρέχουν», όπως και τα ενοίκια και όλα τα ανελαστικά έξοδα για τους εργαζόμενους, τα περισσότερα μέλη της πλειοψηφίας ωστόσο, είδαν με θετικό μάτι τις εξελίξεις, καθώς από ότι φαίνεται δεν θα μπει λουκέτο στο συγκρότημα.. Το μεγάλο ερώτημα για το πώς ακριβώς θα τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι μέχρι τότε, είναι το θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ, το οποίο εξέτασε μερικές προτάσεις, ωστόσο χωρίς την σύγκληση εργασιακής συνέλευσης είναι δύσκολο να προκριθεί κάποια. Οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα ήδη σκέφτονται το ενδεχόμενο η εργασιακή να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, προκειμένου να συζητηθεί καλύτερα το θέμα και να βρεθούν λύσεις. Αλήθεια όμως, μέχρι πότε θα «δανείζουν» χρήματα από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι στα αφεντικά τους, για να προχωράνε οι επιχειρήσεις;;;

Εφημερίδα Metrosport , Ραδιοφωνικός σταθμός Άρης FM

To διοικητικό συμβούλιο απασχολησε και η κατάσταση στα δύο μέσα, στα οποία οι εκδότες έχουν ξεχάσει σχεδόν τι θα πει «καταβολή δεδουλευμένων» . Στην δε Metrosport, ο εκνευρισμός της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν περιγράφεται , για τα «πειρατικά» απεργοσπαστικά φύλλα που εκδόθηκαν τις ημέρες των απεργιών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για σελιδοποίηση απεργοσπαστικού φύλλου σε άλλη εφημερίδα. Η συνάντηση Βοϊτσίδη-Ανδρώνη την οποία επιδίωξε ο δεύτερος, είναι θέμα ωρών να γίνει, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο πως αν επιμείνει ο εκδότης στην τακτική του και συνεχίσει να αθετεί τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες που κάνει ο ίδιος τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και με την ΕΣΗΕΜ-Θ, η ένωση είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Τα απεργοσπαστικά φύλλα, όπως ειπώθηκε, είναι στην πλειοψηφία τους δημοσιεύματα copy-paste, ενώ η ύλη, γραμμένη άγνωστο από ποιους, δυσφημεί το ίδιο το φύλλο.

Στον ρ/σ Άρης FM, ο εκδότης Τουρώνης φαίνεται πως έχει κλείσει την «κάνουλα» εδώ και 5 μήνες, αφήνοντας το προσωπικό να φυτοζωεί και από ότι δείχνουν όλα, σύντομα θα έχουμε και σε αυτήν την περίπτωση απεργιακές κινητοποιήσεις, η έναρξη των οποίων θα αποφασιστεί εντός των αμέσως επόμενων 24ώρων .

 

Ένα Σχόλιο προς “Πως αντέδρασε το Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ στις ανακοινώσεις Μόσιαλου για ΕΡΤ. Όχι νωρίτερα από τις 23 Σεπτεμβρίου η καταβολή μισθών στο συγκρότημα της εφημερίδας Μακεδονία. Προς νέες κινητοποιήσεις σε εφημερίδα Metrosport και στον ρ/σ ΑΡΗΣ FM.”

  1. Για άλλη μια φορά το μοναδικό θέμα που απασχόλησε το Δ.Σ είναι η συγχώνευση του 9,58 με τον 102. Μπράβο….. Τελικά η ΕΣΗΕΜ-Θ είναι μόνο για την Θεσσαλονίκη. Το πως νοιώθουν οι συνάδελφοι σε Ορεστιάδα, Καβάλα, Σέρρες, Κομοτηνή, Κοζάνη και Φλώρινα δεν απασχολεί κανέναν. Στη Θεσσαλονίκη όλες οι συγχωνεύσεις θα γίνουν εντός πόλεως….Τι να πουν στις Σέρρες που πάνε Κομοτηνή και στη Φλώρινα που πάνε Γιάννενα. Τα 50 αυτά μέλη της Ένωσης απο τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ κατου….σαν στο πηγάδι. Η εργασιακή ανασφάλεια των συναδέλφων συνεχίζεται. Ένα μας σώζει τελικά μαζική παραίτηση-διαγραφή από τους κόλπους της ΕΣΗΕΜ-Θ…….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: