ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από τον «9.58fm» και τα Βραχέα της ΕΡΤ3

Πολλά «ακούγονται» τις τελευταίες ώρες για τα παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ3 και των εργαζομένων της. Ακούγεται, για παράδειγμα, ότι σχεδιάζεται να μπει λουκέτο στα δύο από τα τρία ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 και να καταργηθεί η Διοικούσα Επιτροπή.

Στο μάτι του κυκλώνα, μπαίνουν το πολιτιστικό Β΄ Πρόγραμμα «9.58fm» και το Γ΄ Πρόγραμμα-Βραχέα. Θα παραμείνει, σύμφωνα πάντα με τα όσα «ακούγονται», το Α΄ Πρόγραμμα «102fm».   

Σε λίγες ώρες, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τις ανακοινώσεις τις οποίες θα κάνει ο  υπουργός Επικρατείας. Ο Ηλίας Μόσιαλος, όπως είναι γνωστό, θα εποπτεύει από εδώ και στο εξής τα ΜΜΕ και έτσι η τύχη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ μεταβιβάζονται στη δική του «ζώνη ευθύνης» με βάση και το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Ήδη οι εργαζόμενοι, κυρίως στα δύο (υπό κατάργηση;) ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 που πληροφορήθηκαν αυτά τα σενάρια, βρίσκονται πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Άλλα δημοσιεύματα (και στον τοπικό Τύπο) αναφέρουν ότι «δεν θα γίνει καμία συρρίκνωση της ΕΡΤ3″ αλλά απεναντίας αυτή θα «ενισχυθεί» με τη «διεύθυνση» ΚΑΙ των λοιπών περιφερειακών Σταθμών.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.

Αφού η πλειοψηφία των προηγούμενων διορισμένων διευθυντών της ΕΡΤ3 που είχε επιλέξει ο Ρουσόπουλος και η κυβέρνηση Καραμανλή, κατάφεραν να φθείρουν συστηματικά και εντέλει να απαξιώσουν τα δημόσια ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, τώρα ήρθε η στιγμή να παρουσιαστεί από τη νέα τροϊκανική κυβέρνηση ως «φυσική» η «ανάγκη» για καταργήσεις και συγχωνεύσεις με πρόσχημα την κρίση.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φέρονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά.

Ήδη η αγανάκτησή τους έχει εκφραστεί δημοσίως (αν και όχι με σθένος από όλο τον εργαζόμενο κόσμο της ΕΡΤ3) για τις περικοπές μισθών κι επιδομάτων, τα σχέδια συρρίκνωσης και με αφορμή μεμονωμένες απόπειρες λογοκρισίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παρά τα χαμηλά ποσοστά ακροαματικότητας των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3 (για τα οποία την κύρια ευθύνη φέρουν οι κατά καιρούς «κεφαλές» της ΕΡΤ3 και όχι οι εργαζόμενοι), τα ΔΗΜΟΣΙΑ ραδιόφωνα της ΕΡΤ3 κρατούν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, ένα σοβαρό ενημερωτικό επίπεδο που δεν έχει καμία σχέση με το σκυλάδικο, Θεσσαλονικιώτικο ερτζιανό χάος των γηπεδικών κραυγών και του απερίγραπτου καθημερινού ρεσιτάλ με τις ελληνικούρες.

Ειδικότερα ο «9.58fm» και τα Βραχέα (τα οποία μπορεί κανείς να ακούσει και από το site www.ert3.gr) αν μη τι άλλο προσφέρουν ακηδεμόνευτη ενημέρωση και καλή μουσική που δύσκολα μπορεί κανείς να εντοπίσει σε άλλα ραδιόφωνα. Ο «9.58fm» δε που η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει ως «το δικό μας Ραδιόφωνο» (εννοώντας του Πολιτισμού), κουβαλάει μια μοναδική ιστορία που δεν είναι εύκολο να πετάξει κανείς στον σκουπιδοτενεκέ. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να πετάξει έξω από την εργασία τους συμβασιούχους, είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, που «έχτισαν» αυτά τα «μαγαζιά». Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι τα προγράμματα τόσο των τριών ραδιοφώνων όσο και της τηλεόρασης της ΕΡΤ3 είναι… «τέλεια», αλλά από το σημείο της κριτικής έως του σημείου να σχεδιάζεις τα λουκέτα και τις απολύσεις, υπάρχει μια αβυσσαλέα απόσταση!

Η ΔΗΜΟΣΙΑ Ραδιοφωνία και Τηλεόραση είναι στις μέρες μας ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Και αυτός ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ κατακτιέται από τους ίδιους τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτήν. Αυτό σημαίνει πραγματική ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ και απαγκίστρωση από ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ, από κομματικές γραμμές και απόπειρες λογοκρισίας. Δεν χρειαζόμαστε λουκέτα και  απολύσεις. Και αυτή η κραυγή μας δεν συνιστά απλώς μια συντεχνιακή αγωνία για τις ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτή η κραυγή αφορά την αξιοπρέπειά μας και την υπεράσπιση των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης που τάσσονται στο πλευρό της κοινωνίας και που αρνούνται να αποτελούν παπαγαλάκια της εκάστοτε εξουσίας.

Κάποιοι Ασύνταχτοι Εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3

Υ.Γ. Για την αγωνία και τις κριτικές που έχουν εκφραστεί κατά καιρούς στο blog του ΑΣΥΝΤΑΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ για την ΕΡΤ3, ενδεικτικά παραθέτουμε ορισμένα σχόλια αναγνωστών που έγιναν πριν έναν χρόνο (Ιούλης 2010). Για αυτά προχωρήστε στην

https://asyntaxtostypos.wordpress.com/2010/07/16/%CE%B5%CF%81%CF%84-3-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%AC%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%BA/

Το φάντασμα του παλιού 9.58 Λέει:

Ιουλίου 18, 2010 στο 10:53 μμ

Με αφορμή ένα σχόλιο παραπάνω από μία (παλαιή) ακροάτρια των δύο (εκ των τριών) ραδιοφώνων της ΕΡΤ-3.

To πολιτιστικό ραδιόφωνο “9.58 FM”, ήταν κάποτε ένα διαμάντι των ερτζιανών. Ζούσαμε ακόμα στην εποχή που οι αντιφάσεις ενός δημοκρατικού συστήματος, “επέτρεπαν” μικρές ανάσες-εκπομπές. Εκδόσεις, απομαγνητοφωνημένες εκπομπές στο χαρτί, άνθρωποι του πνευματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης με το λόγο και τα τραγούδια τους, δημοσιογράφοι ευθείς με λόγο σπάνιο στις ημέρες μας… Κι ύστερα ήρθε ο παρατεταμένος χειμώνας. Κάποιων “ακροβατών” οι εκπομπές κόπηκαν, οι συνεργάτες-διανοούμενοι θεωρήθηκαν “πολυτέλεια”, άλλοι έφυγαν και ξαναγύρισαν στον 102FM και όχι στον 9.58FM. Τους φίμωσαν. Ή επιχείρησαν να το κάνουν για ορισμένους. Προσφάτως, έδιωξαν και κάποιους συμβασιούχους που πάσχιζαν να κρατήσουν ένα επίπεδο στις εκπομπές. Δεν είχαν όμως “πλάτες”. Τόσο οι “αντιστάσεις” της πρώην προϊσταμένης προγράμματος του 9.58FM, Βάνας Χαραλαμπίδου, όσο και αυτές της νυν προϊσταμένης, Εύας Μέρτζου, δεν στάθηκαν ικανές να μεταπείσουν τις προηγούμενες και της νυν διευθύνσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ-3, να μην αποψιλώσουν και απαξιώσουν το μοναδικό πολιτιστικό ραδιόφωνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, τα απογεύματα, ο 9.58FM στριμώχνεται στα αφιλόξενα στούντιο του 102FM από όπου αναμεταδίδεται το πρόγραμμά του, εξουθενωμένος, απονευρωμένος, έξω από τα νερά του, στο στόμα των δεικτών της ακροαματικότητας μιας αγοραίας αγοράς. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν σπασμωδικά. Ο φόβος κύλησε στο αυλάκι. Εποχή ανασφάλειας διανύουμε… Λϊγοι, και πάλι, σήκωσαν το βάρος του αναστήματος της αξιοπρέπειας.

Να το κρατήσουμε αυτό, συνάδελφοι. Αυτό το “λίγοι” να το κρατήσουμε. “Λίγοι” από εδώ. “Λίγοι” από εκεί. Δεν είναι δα και λίγο το “πείσμωμα” του πολιτισμού… στον άξονα της γης!

Διαμαντής Γεωργιάδης Λέει:

Ιουλίου 20, 2010 στο 4:38 μμ

Θα με συγχωρήσετε αλλά έπαψα προ πολλού να είμαι τακτικός ακροατής των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3. Όποτε πέφτω με το ραδιοζάπινγκ κυρίως στο αυτοκίνητο στον “102″, νομίζω ότι βρίσκομαι πρώτο τραπέζι πίστα σε σκυλάδικο της Εθνικής. Κάτι καρακάξες δε που κάνουν εκπομπές, δεν ακούγονται. Μία την άκουσα να μας λέει “μωρά μου”! Τι λες κυρά μου; Πού δουλεύεις; Σε κωμμωτήριο ή σε μασαζάδικο; Τι ήμαστε οι ακροατές; “Πελάτες” σου; Πρωί πρωί δε είναι σαν να ακούω διάγγελμα του κόμματος του Καρατζαφέρη με έναν τύπο που συνέχεια μαλώνει τους απεργούς για το κακό που κάνουν στη κοινωνία. Βέβαια αγαπημένο μου ραδιόφωνο ήταν ο 958 στα fm. Και αυτό μετά βίας ακούγεται. Τίποτα καινούργιο, μοιράζουν προσκλήσεις σε κάτι εκπομπές όπου κάνουν κάτι αστεία που αν τα άκουγαν οι παγετώνες που λιώνουν στον Βόρειο Πόλο, θα λυνόταν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Θα ξαναπάγωναν αμέσως. Τα ίδια και τα ίδια τραγούδια, καμιά εναλλακτική φωνή. Το πολιτιστικό ραδιόφωνο απλά δεν υπάρχει. Είναι ένα πράγμα λίγο απ’ όλα και λειτουργεί σαν δωρεάν διαφημιστικό γραφείο για καλλιτέχνες και για εκδηλώσεις χαμηλής στάθμης. Λίγες εκπομπές έχουν μείνει αλώβητες και υποψιάζομαι ότι έχουν δοθεί μάχες για να μην αλλάξουν από αυτούς που τις κπανουν. Αυτές οι εκπομπές είναι δυο-τρεις. Αν και με αυτές νομίζω ότι καμιά φορά θα με πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι γιατί ο πολιτισμός πρέπει να είναι πεθαμενατζίδικος; Πολιτισμός είναι το νέο, το ανατρεπτικό, αυτό που “τσούζει”. Δυστυχώς πρόσωπα που άκουγα δεν υπάρχουν πλέον στον 958 fm. Αυτά τα πρόσωπα έχουν ακόμα περισσότερο την εκτίμησή μου. Ψυλιάζομαι ότι τους φάγανε λάχανο γιατί στην εποχή μας ότι τσούζει, δεν το προτιμούν. Ίσως είναι σημείο των καιρών. Να κυριαρχεί το απόλυτο τίποτα, οι μέτριοι, οι άσχετοι και οι διαπλεκόμενοι. Και μιλάμε τώρα για το κρατικό ραδιόφωνο που το πληρώνουμε όλοι από την τσέπη μας. Σε αυτή την ιστοσελίδα έπεσα πρόσφατα τυχαία από μηχανάκι αναζήτησης. Μου έδωσε όμως μια εικόνα για τις αιτίες της κατάντιας των ραδιοφώνων της ΕΡΤ3. Με την πολιτική που ακουλουθούν οι διάφοροι διευθυντάδες σας τα πράγματα έπιασαν πάτο. Η βασική μου έκπληξη είναι ότι αυτοί που βουλιάξαν τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ-3 είναι οι ίδιοι μέχρι σήμερα. Κάποιος θα πρέπει να βρεθεί να τους πει ότι δεν έχει πιο κάτω από τον πάτο. Εκτός κι αν σκάψουν το πάτο του βυθού. Φτιάξτε τα ραδιόφωνά σας. Τα πληρώνουμε εμείς. Αλλιώς θα ζητήσω να μη τους πληρώνων με τη ΔΕΗ.

Διαμαντής Γεωργιάδης

Ένας επαγγελματίας οδηγός και λάτρης του ραδιοφώνου

Γνώστης Λέει:

Ιουλίου 20, 2010 στο 10:01 μμ

Αγαπητέ κύριε Γεωργιάδη. Κάντε λιγάκι υπομονή. Έχουμε την αίσθηση ότι κάτι θ’ αλλάξει σύντομα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις θέσεις αυτών που έχουν βουλιάξει τα ραδιόφωνα.

Γνώστης

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: