Τα σενάρια για TV100 και FM100. Νέες φήμες για την ΕΡΤ3 προκαλούν ανησυχία. Προβληματισμοί από το συμβούλιο τιμής και δεοντολογίας …

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ από τη συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ της Τετάρτης 6-7-2011

Εξελίξεις στην ΔΕΠΘΕ

Το επιχειρησιακό σχέδιο για την ΔΕΠΘΕ, συζητήθηκε εκτενώς στην διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε και ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στην δημοτική επιχείρηση Π.Νεστορίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκπόνηση του master plan, θεωρείται από την διοίκηση του δήμου ως βάση για συζήτηση για το μέλλον των δημοτικών μέσων. Το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε για σειρά θεμάτων που προκύπτουν από όσα προτείνει το σχέδιο και αφορούν κυρίως στο ενδεχόμενο απολύσεων, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των δημοσιογράφων στα δύο μέσα τα οποία προβλέπεται να ενοποιηθούν. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων που σήμερα φτάνει περίπου τα 152 με 160 άτομα, προβλέπεται να μειωθεί περεταίρω, ακόμη και μέχρι τα 110 άτομα. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία συζήτησης με κάποιους από τους εργαζόμενους, οι οποίοι είτε θέλουν να αποχωρήσουν οικειοθελώς, είτε θέλουν να μεταταχτούν. Το αν θα υπάρχουν απολύσεις, το πόσες και ποιους κλάδους θα αφορούν, δεν έχει διευκρινιστεί. Το master plan προβλέπει κοινή αίθουσα σύνταξης για δημοτικό ραδιόφωνο και δημοτική τηλεόραση, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και για τα δύο Μέσα, χωρίς επιπλέον μισθό. Από τη μια θα γίνουν απολύσεις δηλαδή, από την άλλη θα υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας, όπως ακριβώς κάνουν οι μεγαλοεκδότες που εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. «Αγκάθι» για την υλοποίηση του συγκεκριμένου project αποτελεί το υψηλό κόστος της μετεγκατάστασης του ραδιοφώνου, που η τεχνική εταιρεία του δήμου υπολογίζει ότι θα φτάσει τα 300 χιλιάδες ευρώ.

Στόχος του δήμου είναι η επιχορήγηση των δημοτικών μέσων να περιοριστεί από το 2013 στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος το λειτουργικό κόστος προβλέπεται να φτάσει τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ και του χρόνου υπολογίζεται να είναι 4,1 εκ , ωστόσο από τα ποσά αυτά προβλέπονται για το 2011 538 χιλιάδες ευρώ για αποζημιώσεις απολύσεων και για το 2012, άλλες 487 χιλιάδες ευρώ. Το συνολικό κόστος αναδιάρθρωσης των μέσων προβλέπεται να φτάσει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης αποτελεί η απουσία συγκεκριμένου οργανογράμματος στη νέα μορφή των δημοτικών μέσων, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα «μπάχαλο» στην λειτουργία τους, αφού δεν προβλέπονται ξεχωριστές διοικητικές αρμοδιότητες για ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Ο δήμος πάντως, έχει εκφράσει την βούληση του να αναζητήσει και άλλους φορείς (όπως πχ άλλους δήμους) που ενδεχομένως ενδιαφερθούν να συμπεριληφθούν στην μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΘΕ, προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα και τα δημοτικά μέσα να αναπτυχθούν ίσως σε διαδημοτικά.

Σήμερα εξάλλου έγινε γνωστό, ότι δύο από τους συμβασιούχους (οι συμβάσεις των οποίων δεν ανανεώθηκαν στα τέλη του περασμένου μήνα), στράφηκαν νομικά κατά της ΔΕΠΘΕ και με την διαδικασία κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων κατάφεραν να πάρουν προσωρινή διαταγή από το πρωτοδικείο για να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι τον Αύγουστο, οπότε θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων από το δ.σ της ΕΣΗΕΜ-Θ, να ζητηθεί συνάντηση με την διοίκηση του δήμου, είτε με τον Γιάννη Μπουτάρη, είτε με στελέχη τα οποία αυτός θα υποδείξει, προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα για το ενδεχόμενο απολύσεων αλλά και για το καθεστώς κάτω από το οποίο θα κληθούν να εργαστούν οι δημοσιογράφοι στα δημοτικά μέσα.

Ανησυχία για το μέλλον της ΕΡΤ3

Νέες φήμες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα για το μέλλον της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΕΡΤ, προκάλεσαν εύλογη ανησυχία στους εργαζόμενους οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν πάρει καμία επίσημη διαβεβαίωση για το τι θα πράξει τελικά η κυβέρνηση. Το δ.σ αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με μέλος της κυβέρνησης προκειμένου να ρωτήσει για το ποιες τελικά είναι οι προθέσεις όσον αφορά την δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στο διαδίκτυο πάντως ακόμη και σήμερα, κυκλοφορούσαν πληροφορίες (από αξιόπιστες πηγές ανέφεραν) ότι κάποιοι ραδιοφωνικοί σταθμοί θεωρούνται ήδη παρελθόν, χωρίς ωστόσο να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία.

Συνάντηση με Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΜ-Θ

Το διοικητικό συμβούλιο υποδέχτηκε τρία από τα μέλη του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας κατόπιν αιτήματος τους (τα υπόλοιπα δύο μέλη απουσίαζαν) . Τα μέλη του συμβουλίου έθεσαν μια σειρά προβληματισμών που προκύπτουν από το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και μεταξύ άλλων, το κατά πόσο συνάδελφοι που καλύπτουν γραφεία τύπου μπορούν να καλύπτουν σε άλλα μέσα το ίδιο αντικείμενο, κατά πόσο διασταυρώνουν οι δημοσιογράφοι τις πηγές τους, αλλά και τις επιθέσεις που κατά καιρούς δέχονται δημοσιογράφοι από σατυρικές εκπομπές. Υπό την πίεση των υπολοίπων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που απασχολούσαν το δ.σ, δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση, αφού και κάποιο από τα μέλη του συμβουλίου, «ξέφυγε» πολύ από την θεματολογία της συνάντησης και άρχισε να αναπτύσσει προβληματισμούς γύρω από το πώς διεκδικούν οι δημοσιογράφοι τα αιτήματα τους ( «τι δουλειά έχουμε να κατεβαίνουμε με πλακάτ;» ειπώθηκε μεταξύ άλλων για την συμμετοχή των δημοσιογράφων στις κινητοποιήσεις του εργατικού κέντρου κτλ) , ποιοι γίνονται δημοσιογράφοι και άλλα πολλά άκαιρα θέματα. Τα μέλη του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας, επισήμαναν ότι χρειάζεται να υπάρχει καλύτερη συνεργασία με το διοικητικό συμβούλιο, πράγμα που αποδέχτηκε ο Μάκης Βοιτσίδης και ενδεχομένως κάποια συνεδρίαση του δ.σ ίσως ασχοληθεί πιο συγκεκριμένα με τα ανοιχτά «μέτωπα», με την συμμετοχή μελών του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας,  ή και αντίστροφα, ίσως υπάρξει εκπροσώπηση από το δ.σ σε κάποια συνεδρίαση του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας.

Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η παρατήρηση του μέλους του δ.σ Γιώργου Αδάμ, ότι σαφώς και η δεοντολογία πρέπει να τηρείται και οι δημοσιογράφοι πρέπει να διασταυρώνουν τις ειδήσεις που μεταδίδουν, ωστόσο όπως είπε, μέλος του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας έχει γράψει δημοσιεύματα κατά του ίδιου επανειλημμένως, χωρίς να μπει ποτέ στην διαδικασία να του τηλεφωνήσει έστω μια φορά για να διασταυρώσει τα στοιχεία του, ή έστω να έχει και την «άλλη πλευρά».

Αθλητικά Νέα

Στο διοικητικό συμβούλιο κατατέθηκε η έγγραφη πρόταση του Λάμπρου Σκόρδα, εκδότη των Αθλητικών Νέων, για την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων που φτάνουν τους 5 μήνες. Από τον ίδιο είχε ζητηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ να καταθέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των μισθών, ωστόσο το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκε εγγράφως, είναι να δίνει έναν μισθό κάθε μήνα και πως μέχρι το τέλος του έτους θα δώσει ακόμη δύο μισθούς από τα χρωστούμενα, χωρίς να αναφέρει ούτε ημερομηνίες, ούτε οτιδήποτε άλλο για τα επιδόματα καλοκαιριού και το δώρο Χριστουγέννων. Όπως ήταν φυσικό, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από το δ.σ , το οποίο ζητάει πλέον την πραγματοποίηση εργασιακής συνέλευσης για αύριο Πέμπτη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.

  • Ο Ασύνταχτος Τύπος κατέθεσε πρόταση για έκδοση ανακοίνωσης συμπαράστασης, στους απολυμένους συναδέλφους του «Πήγασου» και του «FLASH», ωστόσο ειπώθηκε από την διοίκηση ότι αυτό πρέπει να γίνει από την ΠΟΕΣΥ για αυτό και δεν λήφθηκε καμία σχετική απόφαση. Ελπίζουμε το θέμα να τεθεί στο δ.σ της ΠΟΕΣΥ και να ληφθεί άμεσα σχετική απόφαση τόσο για το ψήφισμα όσο και για συγκεκριμένες δράσεις κατά των εκδοτών που προκαλούν συνεχώς με τις εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων, πολλοί από τους οποίους είναι συνδικαλιστές και αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματα του κλάδου.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: