Σφυρίζει αδιάφορα για την ωμή κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΤ3 αλλά και για το θέμα Λασκαρέλια η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ. Επίκεινται λήξεις συμβάσεων στην ΔΕΠΘΕ. Οι εξελίξεις σε Metrosport και Αθλητικά Νέα.

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 22-6-2011

Στο  ….χρονοντούλαπο της ιστορίας και χωρίς να “ανοίξει μύτη” θέλει να παραπέμψει δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κύρος της καθώς και την αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων, η γνωστή πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, τόσο το περιστατικό με την κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΤ3 (θυμηθείτε τι έγινε εδώ) όσο και το θέμα με την απαγόρευση εισόδου σε συνδικαλιστές, στα γραφεία της Ελευθεροτυπίας από τον διευθυντή της του γραφείου Βόρειας Ελλάδας Κ. Λασκαρέλια (θυμηθείτε και αυτό εδώ), συζητήθηκαν μεν εκτενώς, η πλειοψηφία ωστόσο δεν θέλησε να πάρει καμία απόφαση γιατί …δεν έγινε και τίποτα!!!!

Κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΤ3

Στο θέμα της ΕΤ3, ο διευθυντής ειδήσεων και (ακόμη) μέλος του Δ.Σ Δημήτρης Ντόζης, από την μια είπε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό καθώς απουσίαζε όταν έγινε, ενώ από την άλλη έδειχνε να έχει πληροφορηθεί πλήρως τα τεκταινόμενα, βγάζοντας το συμπέρασμα ότι ουδέποτε έγινε κάποια κυβερνητική παρέμβαση. Από ό,τι άκουσε ο ίδιος, βάσει των καταγγελιών, κάποιος μη δημοσιογράφος από την Αθήνα επικοινώνησε με κάποιον μη δημοσιογράφο από την Θεσσαλονίκη, προκειμένου να σχολιάσει τον τίτλο που έπαιζε εκείνη την ώρα στο δελτίο και αφορούσε τα κυβερνητικά μέτρα. Όπως υποστήριξε ο Δημήτρης Ντόζης, το περιεχόμενο της καταγγελίας αποτελεί συμπέρασμα συνομιλιών στους “διαδρόμους”, λέγοντας μάλιστα ότι τουλάχιστον όσο είναι ο ίδιος διευθυντής οι τίτλοι είναι αντικειμενικοί και μάλιστα καυστικοί προς την κυβέρνηση όταν πρέπει.

Τόσο ο Δ. Ντόζης, όσο και τα μέλη της πλειοψηφίας, αρνήθηκαν να αποδεχτούν το Ψήφισμα Συνέλευσης Εργαζομένων στην ΕΤ3, με το οποίο καταγγέλθηκε το συγκεκριμένο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι ήταν ανυπόγραφο και ότι δεν ήταν προϊόν μιας τυπικής εργασιακής συνέλευσης. Ο δε Ντόζης, το χαρακτήρισε ως ένα χαρτί το οποίο έβγαλαν μέλη μιας παράταξης της ΠΟΣΠΕΡΤ (;;;) . Αγνόησαν επιδεικτικά δηλαδή, ότι περίπου 50 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, κατήγγειλαν το συγκεκριμένο περιστατικό, επειδή το κείμενο δεν είχε τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων στην συνέλευση.

Η πλειοψηφία δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά αρνήθηκε να αποδεχτεί ότι κάποιοι συνάδελφοι ήταν παρόντες και αυτήκοες μάρτυρες, ενώ αργότερα, αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να ζητήσει από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, να κληθούν για διευκρινήσεις στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ.  Η συζήτηση έμεινε εκεί, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση, με τους διοικούντες την ένωση, να νομίζουν ότι κατάφεραν τελικά να “θάψουν” το θέμα.

Παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης από Λασκαρέλια.

Μετά από περίπου έναν μήνα, στο διοικητικό συμβούλιο κλήθηκε ο διευθυντής του γραφείου της Ελευθεροτυπίας  Κώστας Λασκαρέλιας, προκειμένου να εξηγήσει την στάση του, όταν λίγο πριν τις εκλογές για ΠΟΕΣΥ και ΕΔΟΕΑΠ, απαγόρευσε την είσοδο στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων σε αντιπροσωπεία του Ασύνταχτου Τύπου που πήγε εκεί για να μοιράσει την προκήρυξη της και να ενημερώσει τους συναδέλφους. Όταν ρωτήθηκε για την στάση του από το Δ.Σ, ο Λασκαρέλιας απάντησε αρχικά ότι η αρχή της εφημερίδας είναι να μην πηγαίνει κανείς στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων, ενώ στην συνέχεια είπε ότι όσο καιρό είναι διευθυντής έβαλε κανόνες προκειμένου να λειτουργεί το γραφείο όπως πρέπει. Στην ερώτηση αν υπάρχει συγκεκριμένη εντολή από την εφημερίδα δεν απάντησε συγκεκριμένα, έλεγε ωστόσο για το πόσο καλοί είναι οι χώροι και άλλα πράγματα άσχετα με το αντικείμενο.

Την θέση του Κ.Λασκαρέλια υποστήριξε εκτός άλλων και η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Χριστίνα Χαλεπλίδου. Η αντιπρόεδρος είπε, ότι πριν από καιρό, όταν αντιπροσωπεία της ΕΣΗΕΜ-Θ είχε πάει στα γραφεία της εφημερίδας, για το γνωστό θέμα με την απεργοσπασία (δεν ανέφερε ποιος ήταν ο λόγος της τότε “εφόδου” στα γραφεία αλλά είπε “για άλλο θέμα” ), ο Κ.Λασκαρέλιας επίσης δεν επέτρεψε την είσοδο των μελών του Δ.Σ στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων, οπότε σύμφωνα με την ίδια, η αντίδραση του διευθυντή ήταν ίδια και άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα!!!! Δεν έκανε κανέναν διαχωρισμό δηλαδή ο διευθυντής και επειδή αρνήθηκε την είσοδο και στην Χ. Χαλεπλίδου και σε άλλο μέλος του Δ.Σ, δεν τρέχει τίποτα… Ο Κ.Λασκαρέλιας βέβαια, υποστήριξε ότι ο χώρος στην είσοδο των γραφείων είναι χώρος εργασίας και ότι θα μπορούσαμε να δούμε εκεί τους συναδέλφους, όπως είχε προτείνει τότε. Ρωτήθηκε δε, αν εργάστηκε ποτέ σε εκείνον τον χώρο, με το σαλονάκι και κάποια χαρτοκιβώτια με έντυπα που υπήρχαν εκεί τότε, αλλά απάντηση συγκεκριμένη δεν έδωσε. Φυσικά κανένα από τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας δεν είδε κάτι αντισυναδελφικό ή κάτι άξιο αναφοράς στην στάση του διευθυντή, ο οποίος αποχώρησε, χωρίς το Δ.Σ και πάλι να λάβει απόφαση.

Για τους αγανακτισμένους στην Ετ3

Ο διευθυντής και μέλος του Δ.Σ Δημήτρης Ντόζης, είπε ότι θα ζητήσει την προστασία του Δ.Σ έναντι αυτών που θέλουν να καταλάβουν την ΕΤ3(!!!). Ο διευθυντής μίλησε για το περιστατικό που σημειώθηκε στις 14/6, καθώς πληροφορήθηκε ότι οι εκπρόσωποι του Ασύνταχτου Τύπου έκαναν σχετική αναφορά στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Αφού έκανε μια μακροσκελή ενημέρωση για το τι κατά την γνώμη του έγινε με τις συνεννοήσεις με τους αγανακτισμένους, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν θα συμφωνούσε ποτέ να εισβάλλουν στο στούντιο 5 άτομα που βγήκαν με κλήρωση από την συνέλευση, τα οποία να διαβάσουν ένα κείμενο, χωρίς στην συνέχεια να δεχτούν ερωτήσεις. Επικαλέστηκε με λίγα λόγια τις αρχές δεοντολογίας που πρέπει να τηρεί ο δημοσιογράφος (!).

Κατ’ αρχάς, ποτέ οι Αγανακτισμένοι δεν εξεδήλωσαν πρόθεση για κατάληψη της ΕΤ3. Δεύτερον, η λαϊκή συνέλευση της πλατείας Λευκού Πύργου αποφάσισε να σταλούν οι πέντε εκπρόσωποι για να διαβάσουν και μόνο ένα ψήφισμα. Τρίτο, η διάρκειά του δεν θα υπερέβαινε τα λίγα λεπτά. Οπότε, τέταρτον, κάθε άλλο παρά την ευφυία των διευθυνόντων δείχνει η ενέργειά τους να φανούν βασιλικότεροι του βασιλέως. Πολύ περισσότερο, όταν λένε ψέματα για να δικαιολογήσουν την πλήρη υποταγή τους σε κυβερνητικά-κατοχικά υπουργεία.

Συνέδριο ΠΟΕΣΥ

Από το μέλος της πλειοψηφίας Βασίλη Κοντογουλίδη και στο περιθώριο της συζήτησης για το περιστατικό με την λογοκρισία στην ΕΤ3, ειπώθηκε ότι στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ τα μέλη της πλειοψηφίας έζησαν τον τραμπουκισμό!!! Ότι δηλαδή εξυβρίστηκαν και συκοφαντήθηκαν από συνέδρους, για την στάση τους και για τις αποφάσεις που πήραν όλο το τελευταίο διάστημα. Ο Β. Κοντογουλίδης εξέφραζε προφανώς πικρία για το ότι πολλοί σύνεδροι άσκησαν δριμύτατη κριτική στην διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ για σειρά θεμάτων, από την πειθαρχική δίωξη της Άννας Ανανιάδου μέχρι την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων στον Αγγελιοφόρο κ.α .

Το συνέδριο των τραμπούκων λοιπόν, έβγαλε πρώτη δύναμη την συμπαράταξη των πρασινογαλαζορόζ μνημονιακών οι οποίοι και θα μοιράσουν τις θέσεις εξουσίας. Ο δε πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ άφησε να εννοηθεί ότι ο Ασύνταχτος Τύπος έβαλε “τους μεγάλους αδελφούς” στην Αθήνα για να τον μαλώσουν. Ξέχασε ο πρόεδρος ποιοι άσκησαν κριτική στο συνέδριο και για ποιους λόγους. Ξέχασε το περιεχόμενο των δύο ψηφισμάτων που ενέκρινε το συνέδριο καταδικάζοντας ενέργειες όπως η προώθηση των ατομικών συμβάσεων και η δίωξη συνδικαλιστικών πρακτικών. Αγνοεί ο πρόεδρος ότι ο Ασύνταχτος Τύπος μαζί με τους συναδέλφους από την Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση, συμφώνησαν πολιτικά και έδωσαν μάχη για να ανατραπεί η προσπάθεια ολοκληρωτικής επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα. Αγνοούν ότι δεν τους συμφέρει, καθώς με τους δικούς τους “μεγάλους αδελφούς” το μόνο που κάνουν είναι να γαντζώνονται από την εξουσία και στην συνέχεια να μοιράζουν θέσεις και αξιώματα.

Εφημερίδες Metrosport – Αθλητικά νέα.

Το πρωί, πριν την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, διεξήχθησαν δύο εργασιακές συνελεύσεις των δημοσιογράφων στις αθλητικές εφημερίδες  Metrosport και Αθλητικά νέα. Στην πρώτη εφημερίδα, ο εκδότης μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις και για να ανασταλεί η απεργία που είχε προκηρυχθεί για τον λόγο αυτό στο φύλλο, συμφώνησε να καταβάλλει σήμερα και την Παρασκευή μέρος των δεδουλευμένων, με δέσμευση να πληρώσει τα χρωστούμενα σε 3 ισόποσες δόσεις τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Ειπώθηκε ότι σε περίπτωση που κάποιο από τα σημεία της συμφωνίας δεν υλοποιηθεί, θα υπάρξει απάντηση με κινητοποιήσεις.

Για την δεύτερη εφημερίδα, το διοικητικό ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας μέχρι και 4,5 μήνες και για κάποια στελέχη πολύ μεγαλύτερο διάστημα και αποφασίστηκε να σταλεί προειδοποιητική επιστολή στον εκδότη, από τον οποίο θα ζητείται ένα χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση των δεδουλευμένων και φυσικά να πληρώνει τους μισθούς στην ώρα τους. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτήν την περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν απεργιακές κινητοποιήσεις άμεσα.

ΔΕΠΘΕ

Στο διοικητικό συμβούλιο κατατέθηκε επιστολή συμβασιούχου (αθλητικού συντάκτη) στην ΔΕΠΘΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μετά από 12 χρόνια παρουσίας του στην TV100 δεν υπάρχει καμία διάθεση για να συζητηθεί η ανανέωση της σύμβασης του , όπως επίσης και άλλων τεσσάρων ατόμων .

Πέρα από αυτό, κατήγγειλε ότι εδώ και καιρό είχε καταθέσει προτάσεις στην διοίκηση με σκοπό την βελτίωση του προγράμματος, ωστόσο όχι μόνο δεν πήρε απαντήσεις, αλλά είδε και τον εαυτό του, όπως και τους υπόλοιπους 4, το τελευταίο διάστημα να είναι έξω από τα “πλάνα” του καναλιού. Στο διοικητικό συμβούλιο λοιπόν, έγινε γνωστό ότι λήγει η σύμβαση ακόμη ενός συμβασιούχου από το ραδιόφωνο του δήμου.

Όλο το τελευταίο διάστημα, ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜ-Θ στην δημοτική εταιρεία Π. Νεστορίδης, δεν ενημέρωσε για οτιδήποτε το διοικητικό συμβούλιο και παρά την απραξία του, η πλειοψηφία αποφάσισε να του ζητήσει ενημέρωση, ίσως στην διάρκεια της επόμενης συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, την άλλη εβδομάδα.

Κατατέθηκε ακόμη η πληροφορία ότι την προσεχή Δευτέρα, ο Γιάννης Μπουτάρης αναμένεται να ενημερώσει τους εργαζόμενους για το master plan της ΔΕΠΘΕ. Ήδη από τον Μάιο, το διοικητικό συμβούλιο είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις μέχρι και 9 δημοσιογράφων από την ΔΕΠΘΕ, βάσει του master plan, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία ενέργεια για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ή αν έγινε, δεν ενημερώθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Advertisements

2 Σχόλια to “Σφυρίζει αδιάφορα για την ωμή κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΤ3 αλλά και για το θέμα Λασκαρέλια η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΜ-Θ. Επίκεινται λήξεις συμβάσεων στην ΔΕΠΘΕ. Οι εξελίξεις σε Metrosport και Αθλητικά Νέα.”

  1. Κάποιοι Συμμετέχοντες στις Συνελεύσεις των "ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΕΡΤ-3" Says:

    Πρέπει κάποιοι διευθυντάδες (και στην ΕΤ-3 και σε οποιοδήποτε άλλο «μαγαζί» των ΜΜΕ) να το καταλάβουν . Δεν θα αφήσουμε ποτέ να περάσει κρούσμα λογοκρισίας ή απόπειρας λογοκρισίας, πολύ περισσότερο από όργανα ή πρόσωπα της οποιασδήποτε κυβέρνησης, χωρίς να το καταγγείλουμε. Θα το υπενθυμίζουμε συνεχώς έως ότου να τους ξεκουφάνουμε. Όσοι κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά σε τέτοιες συμπεριφορές ωμών παρεμβάσεων θα εισπράξουν αργά ή γρήγορα το πολιτικό κόστος των στάσεών τους. Και ύστερα να μην αναρωτιούνται «πού πήγαν οι ψήφοι» των «κολλητών» τους στις εκλογές της ΕΣΗΕΜ-Θ… Ακόμα και οι «κολλητοί», κάποια στιγμή αγανακτούν… Ο κ. Ντόζης, εφόσον δεν ήταν παρών στο επεισόδιο, θα έπρεπε να μην σπεύδει να «καλύψει» τους πρωταγωνιστές με αστειότητες περί «μη δημοσιογράφων» εμπλεκομένων στο επεισόδιο. Απεναντίας, τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχουν οι ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ του επεισοδίου. Αυτό απαιτεί η δημοσιογραφική έρευνα και δεοντολογία. Ίσως σε αυτό να συμφωνεί και ο… δικηγόρος, πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, κ. Βοϊτσίδης. Ή μήπως, η… νομολαγνεία, είναι επιλεκτικό και κατά περίπτωση, «σπόρ»;

    Ούτε η λογοκρισία, ούτε η απόπειρα συγκάλυψής της θα περάσει. Θα έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά.

    Για τη δε απόρριψη του ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ της Συνέλευσης των «Εργαζομένων της ΕΤ-3» για την καταδίκη του περιστατικού της απόπειρας λογοκρισίας στην ΕΤ-3, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχει σε αυτό τον κόσμο μόνο η Αυτού Συνδικαλιστική Μεγαλειότητα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Υπάρχουν και άλλες συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες που επιχειρούν να ενώσουν τον εργαζόμενο κόσμο των ΜΜΕ και όχι να τον χωρίσουν και να τον περιχαρακώσουν. Αλλά, ο τρόμος τους είναι εμφανής μπροστά στην προοπτική της ενωτικής αμεσοδημοκρατικής οργάνωσης των αγώνων μας. Και, δυστυχώς γι’ αυτούς τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές που δεν ντρέπονται καθόλου να είναι ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ, θα το διαπιστώσουν πολύ σύντομα, ότι ο κόσμος τους έχει προσπεράσει. Η δική τους ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ είναι μεταξύ τους. Όχι από την εξ-οργισμένη βάση των περισσότερων εργαζομένων. Και στην ΕΡΤ3.

    Κάποιοι Συμμετέχοντες στις Συνελεύσεις των «ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ της ΕΡΤ-3»

  2. Η «μεσοπρόθεσμη» πλειοψηφία του ΔΣ ΕΣΗΕΜ-Θ, αντί να ψάχνει σενάρια συνωμοσίας για να εξηγήσει την οργή αρκετών συναδέλφων στην ΠΟΕΣΥ κατά της υποχωρητικής συνδικαλιστικής της στάσης και απραξίας, καλύτερα είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Εκεί θα βρει τις απαντήσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: