ΠΟΕΣΥ – Ένα ακόμη συνέδριο… σκιών σε εξέλιξη

6ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, ΑΘΗΝΑ 17-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Το τακτικό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ άρχισε τις εργασίες του χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ και τις συνέχισε σήμερα με τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή το απόγευμα με την ψήφιση των αποφάσεων και την ανάδειξη των οργάνων της Ομοσπονδίας μας –διοικητικό και γενικό συμβούλιο.

Οι ανησυχίες και οι αγωνίες πολλών συνέδρων ήταν έκδηλες στις μέχρι τώρα ομιλίες, για την γενικότερη κατάσταση με την βάρβαρη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας (περιλαμβανομένων αυτών στα ΜΜΕ). Πολλοί απέδωσαν τις ευθύνες για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος των δημοσιογράφων στους κυρίαρχους θεσμικούς εκπροσώπους μας, με τα πυρά να στοχεύουν ευθέως κατά των διοικήσεων των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας. 

Να σημειωθεί ότι οι σύνεδροι των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων πλειοδοτούν σε αγωνιστικές κορώνες και ανέξοδες διακηρύξεις περί υπεράσπισης, αντίστασης κ.α. Ακόμη και οι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι όμως δέχθηκαν την μήνη πολλών συνέδρων (για τις ατομικές συμβάσεις που υπέγραψαν στον Αγγελιοφόρο). Μόνο που οι πρακτικές τους βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την Αγανακτισμένη κοινωνία –που ακούγεται άλλωστε, με την πλατεία Συντάγματος να βρίσκεται μόλις τριακόσια μέτρα.

Μεταφέροντας αυτήν τη φωνή, οι 22 σύνεδροι των συνεργαζόμενων σχημάτων του ριζοσπαστικού πόλου (Ανατροπή από ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτος από ΕΣΗΕΜΘ, Παρατύπως από ΕΣΠΗΤ), συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν πολιτικά, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που επιδίδονται στο γνωστό θέατρο σκιών και τις μάχες των κουκιών. Σε μία πολύ ωραία συλλογική και συντροφική διαδικασία συζήτησης και συναπόφασης για το τι πρέπει να γίνει, αποφασίστηκε και διανεμήθηκε στους συνέδρους το παρακάτω κείμενο- πρόσκληση αγώνα:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τη μαζική εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο των αγώνων, προκαλώντας κλονισμούς στο σύστημα εξουσίας και στο πολιτικό σκηνικό, ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί να μείνει έξω από την πόρτα του Συνεδρίου, πολύ περισσότερο που η πλατεία Συντάγματος είναι δίπλα μας.

Ο αγώνας μεγάλου τμήματος της κοινωνίας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής – όπως αυτή εκφράζεται από το μνημόνιο, την τρόικα, τους ΔΝΤ-ΕΕ και την κυβέρνηση – κλιμακώνεται και περνάει ήδη σε ανώτερο επίπεδο. Τα ΜΜΕ, η ενημέρωση και φυσικά οι εργαζόμενοι στα Μέσα, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, με το σύστημα να επιχειρεί προκλητικά και με κάθε τρόπο να τα ελέγξει και να τα χειραγωγήσει.

Γι αυτό καλούμε τους αγωνιστές, μαχόμενους και ανεξάρτητους από κέντρα εξουσίας δημοσιογράφους, που συμμετέχουν στο 6ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ:

1. Να δώσουμε τη μάχη να ανατραπεί η προσπάθεια επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα παλαιότερων εποχών. Να συμπορευτούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας και των υπολοίπων εργαζομένων.

Ο αγώνας ενάντια στον οδοστρωτήρα που απειλεί τις ζωές μας είναι κοινός. Θέλουμε το Συνέδριο να αφουγκραστεί την κοινωνία και να συμβάλλει στην ανατροπή του μετώπου που έχουν συμπήξει εργοδότες, τρόικα και κεφάλαιο, ντόπιοι και ξένοι τραπεζίτες καθώς και οι κυβερνήσεις  που στηρίζουν την πολιτική αυτή.

2. Απαιτείται διαρκής και πολύμορφος αγώνας για:

-την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

-Την απαγόρευση των απολύσεων.

-Την υπογραφή ΣΣΕ που θα καλύπτουν τις απώλειες στο πραγματικό εισόδημα και θα εφαρμόζονται για όλους τους εργαζόμενους.

-Την υπεράσπιση των ταμείων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

-Την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων.

-Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή και επέκταση της ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας, των ατομικών συμβάσεων και της μαύρης και αδήλωτης εργασίας.

-Ζητάμε να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα οι συνάδελφοί μας στα ηλεκτρονικά και στα διαδικτυακά Μέσα, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ και όλων των δημοτικών Μέσων.

-Επιδιώκουμε τον εργατικό-κοινωνικό έλεγχο στην ενημέρωση και τα ΜΜΕ.

3. Πρέπει να κάνουμε αποφασιστικά βήματα για την συγκρότηση ενός ανεξάρτητου, μαζικού, μαχητικού Συνδικάτου Τύπου όλων των εργαζομένων, στα ΜΜΕ όλης της χώρας. Ενός συνδικάτου στο οποίο θα μετέχουν οι μισθωτοί και τα μπλοκάκια, από την πρώτη στιγμή και χωρίς προαπαιτούμενα – όχι, όμως, οι εκδότες, οι καναλάρχες και τα διευθυντικά στελέχη. Πρέπει να μετάσχουν σε αυτό όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξαρτήτως ειδικότητας.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν έχουν ανάγκη από γραφειοκρατικούς μηχανισμούς – σφραγίδες, ούτε από υποσχέσεις και διακηρύξεις που αποδεικνύονται στην πορεία «αδειανό πουκάμισο». Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μάχιμα και αγωνιστικά συνδικαλιστικά όργανα, στα οποία ο αποφασιστικός ρόλος και λόγος θα στηρίζεται στη βάση – θα υποτάσσονται με άλλα λόγια στην αρχή της άμεσης και πραγματικής δημοκρατίας.

Είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να ανατρέψουμε το κλίμα της ηττοπάθειας, του ατομισμού, της αδράνειας και του συμβιβασμού.

Ζητούμε ακόμη την αλλαγή του απαρχαιωμένου καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, προκειμένου η Ομοσπονδία να μπορεί αν ανταποκριθεί στον ρόλο της σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εργασιακά δικαιώματα εποχή.

Τάσος Αναστασιάδης, Νάσος Μπράτσος, Ματίνα Παπαχριστούδη, Γιώργος Παυλόπουλος (ΕΣΗΕΑ)

Γιώργος Κατερίνης, Ιωάννα Καζάκου (ΕΣΠΗΤ)

Μαρίνα Μεϊντάνη, Φίλιππος Δεργιαδές (ΕΣΗΕΜΘ)

ΝΕΟ !   ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ: Βυζαντινισμοί και αποθέωση των κουκιών

Βρισκόμαστε στη διαδικασία των αποφάσεων και ψηφισμάτων, όπου γίνεται χαμός με κοκορομαχίες, υποκριτικές συμπεριφορές και αποθέωση βυζαντινισμών και καμαρίλας. Οι στρατοί έχουν οργιάσει στη μάχη των κουκιών. Εμείς ως μπλοκ των 22 συνέδρων της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (όπου συμμετέχει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Φαϊνάνσιαλ Κράϊμς , ΑΡΜΜΕ, Σπάρτακος και ανεξάρτητοι από ΕΣΗΕΑ, Ασύνταχτος Τύπος από ΕΣΗΕΜΘ, Παρατύπως από ΕΣΠΗΤ), κινηθήκαμε αξιοπρεπέστατα, συζητώντας και συνεργαζόμενοι συντροφικά. Παρεμβήκαμε πολιτικά, καταθέσαμε το κείμενο-αγωνιστικό κάλεσμα και δώσαμε μάχες, μεταφέροντας μέσα στο συνέδριο τη φωνή των Αγανακτισμένων. Ως προς το εκλογικό, με τη διαδικασία και το σύστημα-καζίνο, κάθε άλλο παρά προβλέψεις μπορούν να γίνουν. Ο Ασύνταχτος Τύπος συμμετέχουμε στο συνέδριο της ΠΟΕΣΥ με τρείς συνέδρους και δύο αναπληρωματικούς. Τηρώντας τις αρχές, τα ασυμβίβαστα και τις εναλλαγές στις εκπροσδωπήσεις, κατεβαίνει με τον Φ. Δεργιαδέ και την Μ. Μεϊντάνη στο ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (Α.Ρ.ΠΑ).

ΝΕΟ!   ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Απόφαση του συνεδρίου στη βάση του σχεδίου μας

Οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις οδηγούσαν το συνέδριο για πρώτη φορά στη μη λήψη κεντρικής απόφασης. Μόνο η Δημοκρατική Συνεργασία με τον Π. Ράμο και οι σύνεδροι της Α.Ρ.ΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης. Τελικά μετά από απόσυρση του πρώτου και διεξαγωγή σχετικής ψηφοφορίας επιλέχθηκε το δεύτερο σχέδιο, το οποίο βασίζεται (σχεδόν πανομοιότυπα) στο παραπάνω κείμενο-κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης. Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων. Όπως και το ψήφισμα υπέρ των Αγανακτισμένων στις πλατείες όλης της χώρας.

Κατατροπώθηκαν οι σύνεδροι της συμβιβασμένης διοίκησης της ΕΣΗΕΜ-Θ !

Τα πυρά όλων σχεδόν των παρόντων συνέδρων δέχθηκαν οι εκπρόσωποι της γνωστής πρασινο-γαλαζο-ρόζ πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ, οι οποίοι ευθαρσώς και χωρίς ντροπή βγήκαν στο συνέδριο και υπερασπίστηκαν τις επιλογές τους να συμφωνήσουν και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις στον Αγγελιοφόρο. Την ίδια μήνη δέχθηκαν και για την υπεράσπιση της στάσης τους να εκδώσει το δσ της ΕΣΗΕΜΘ καταδικαστική ανακοίνωση της ενέργειας της συναδέλφισας Α. Ανανιάδου να παρέμβει ως ΠΑΜΕ στο κεντρικό δελτίο της ΕΤ3, μετά την οποία διαγράφηκε για κάποιο διάστημα.

Ήταν τέτοια η ένταση των διαμαρτυρόμενων συνέδρων από όλες τις Ενώσεις και πολλές παρατάξεις, για τους συμβιβασμένους κυβερνητικούς εντολοδόχους της Θεσσαλονίκης (οι Βοϊτσίδης, Χαλεπλίδου, Φωκιανίδης, Κοντογουλίδης, ανέλαβαν το έργο της εκπροσώπησης και δικαιολόγησης των αδιακιολόγητων), που το κράξιμο και η χλεύη των άλλων συνέδρων προς αυτούς περίσεψαν.

Μάλιστα, οι σύνεδροι της ΠΟΕΣΥ τάχθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των δύο ψηφισμάτων καταδίκης τέτοιων συμπεριφορών από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜΘ. Συγκεκριμένα, τους ζητείται να μην προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες (ατομικές συμβάσεις) που υποθηκεύουν τα συλλογικά συμφέροντα των εργαζομένων!  Όπως, με το άλλο ψήφισμα καταγγέλονται ως διώκτες συνδικαλιστικών πρακτικών!

Να τους καμαρώνουν όσοι τάσσονται μαζί τους, σε πλήρη αναντιστοιχεία με τη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των συναδέλφων, όσων των συνέδρων και όλων των Ενώσεων. Ευτυχώς ο Ασύνταχτος έσωσε ακόμη μιά φορά την κατάσταση και ακούστηκε η φωνή της βάσης των βορειοελλαδιτών δημοσιογράφων. Όσων τουλάχιστον μπορούν και ξεμπλοκάρονται από τα νύχια του πελατειακού συστήματος των κυρίαρχων συνδικαλιστικών εκρπροσώπων. Οι Αγανακτισμένοι αλλά κυρίως οι εξ-οργισμένοι. αυξάνονται παντού!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: