Απεργίες σε Metrosport, Ράδιο Θεσσαλονίκη και TVS Σερρών – ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

Τι αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 15-6-2011

Η σημερινή συνεδρίαση του δ.σ έγινε κάτω από «ειδικές» συνθήκες αφού από την μια βρισκόταν σε εξέλιξη η διημερίδα που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ από την άλλη «έτρεχαν» οι εξελίξεις με τις κινητοποιήσεις και με την κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν ήταν παρόντα μόλις τα 6 από τα 9 μέλη.

Ακολουθεί ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για εξελίξεις σε Εφημερίδα Metrosport, Ράδιο Θεσσαλονίκη, TVS Σερρών, περιστατικό λογοκρισίας στην ΕΤ3 ενώ δημοσιεύεται και σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3.

Εφημερίδα Metrosport

Για τα καμώματα του Ανδρώνη ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της Metrosport και ραδιοφωνικού σταθμού «Αθλητικό Μετρόπολις», έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα του blog. Ο εκδότης πρόσφατα είχε δεσμευτεί να τηρήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων, ωστόσο για άλλη μια φορά φάνηκε ασυνεπής. Έτσι λοιπόν, έγινε γνωστό ότι κατέβαλλε μόνο μέρος των δεδουλευμένων, με την πλειοψηφία των δημοσιογράφων να διεκδικεί πλέον, μισθούς τριών μηνών . Το απίστευτο είναι ότι για δεδουλευμένα του τελευταίου  τριμήνου του 2010 είχε δώσει στους εργαζόμενους ΕΠΙΤΑΓΕΣ, οι οποίες επειδή έληξαν, ζήτησε να τις αντικαταστήσει με συναλλαγματικές, όπως και έγινε!!! Σε χειρότερη θέση είναι τα μη μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, τα οποία διεκδικούν μισθούς από 4, 4,5, μέχρι και 6,5 μήνες… Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση που πήρε το Δ.Σ ήταν για άμεση απεργία η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή. Αν και μετά την απεργία ο εκδότης δεν συνετιστεί, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα απόφαση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και με άλλες μορφές.

Ράδιο Θεσσαλονίκη

Περίπου 1,5 μήνα μετά την απόλυση συναδέλφου δημοσιογράφου από το Ράδιο Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία του Δ.Σ δεν είχε φροντίσει να βγει ούτε μια ανακοίνωση. Σήμερα λοιπόν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απεργία στον συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, με την οποία θα ζητείται μεταξύ άλλων η ανάκληση της απόλυσης και η εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. Η απεργία τοποθετείται χρονικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ως δικαιολογία για την καθυστέρηση στην κήρυξη απεργίας τέθηκαν ορισμένα διαδικαστικά προβλήματα. Με δεδομένο ότι η συνιδιοκτησία Διαμαντόπουλου Μαρόγλου, δείχνει εδώ και χρόνια το πόσο εκτιμά τους εργαζόμενους, απολύοντας, κόβοντας μισθούς και εφαρμόζοντας ατομικές συμβάσεις (άλλα προβλέπονται στις συμβάσεις, άλλα εφαρμόζονται) , η ΕΣΗΕΜ-Θ όφειλε να έχει σαφώς γρηγορότερα αντανακλαστικά, ωστόσο και το συγκεκριμένο θέμα, όπως πολλά άλλα, μπαίνουν σε μια μακρόχρονη διαδικασία δήθεν επίλυσης, που στο τέλος δεν καταλήγει πουθενά. Θυμηθείτε τι είχε γίνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη: Και στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη” νέες απολύσεις…

TVS Σερρών.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την κήρυξη απεργίας, ως το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, για την παράνομη και εκδικητική απόλυση της συναδέλφου Νάντιας Δερέμπεη απο τον τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών TVS, η οποία αρνήθηκε δεύτερη περικοπή στον μισθό της μέσα σε έναν χρόνο και επίσης είπε ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ, στο αίτημα της εργοδοσίας να εργαστούν οι δημοσιογράφοι έναν μήνα χωρίς αποδοχές και χωρίς ασφάλιση. Η απεργία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ σε περίπτωση που η εταιρεία θα επιμείνει, αναμένεται να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις. Θυμηθείτε τι ακριβώς έγινε με την απόλυση της συναδέλφου:Προκλητικότατη απόλυση δημοσιογράφου στον τηλεοπτικό σταθμό TVS Σερρών.

Περιστατικό λογοκρισίας στην ΕΤ3

Ο Ασύνταχτος Τύπος έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης, το θέμα της ωμής απόπειρας λογοκρισίας στην ΕΤ3, καταθέτοντας παράλληλα στο Δ.Σ το κείμενο-ψήφισμα που συνέταξαν οι εργαζόμενοι στο κανάλι καταδικάζοντας την πολιτική παρέμβαση στην δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα, αλλά λόγω των απουσιών (απουσίαζε και ο Δ.Ντόζης τον οποίο αφορά σε μεγάλο βαθμό το θέμα) και λόγω «ανειλημμένων» υποχρεώσεων μελών του συμβουλίου, η σχετική συζήτηση θα γίνει στην διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης. Θέσαμε το αίτημα, να κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση οι άμεσα εμπλεκόμενοι προκειμένου να καταθέσουν την γνώμη τους για να γνωρίζει και το Δ.Σ τι ακριβώς συνέβη, ωστόσο η απάντηση από την πλειοψηφία του συμβουλίου ήταν ότι θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα αν θα κληθούν και ποιοι. Ρυθμοί χελώνας και σε αυτήν την περίπτωση, με προφανή στόχο, το θέμα να ξεχαστεί όπως τόσα άλλα. Ορίστε και το ψήφισμα των εργαζομένων στην ΕΤ3:

   ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ3

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων της 10ης Ιουνίου 2011 στην ΕΤ3 και ενώ μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση η συνέντευξη τύπου του Παπακωνσταντίνου για το Μνημόνιο 2, ακούγεται απ’ το μεγάφωνο στο κοντρόλ η έντρομη φωνή του συναδέλφου από τη ροή προγράμματος: “αλλάξτε τον τίτλο, αλλάξτε τον τίτλο, το λέει ο Λαζαρίδης (σημ. διευθυντής τηλεόρασης ΕΤ3), πήρε τηλέφωνο το υπουργείο”. Ελάχιστα δευτερόλεπτα παγωμάρας, μέχρι να ελέγξουμε για τυχόν ορθογραφικά λάθη τον τίτλο που έπαιζε κάτω από τo κεφάλι του υποικ. και έγραφε: “Μέτρα φωτιά με το νέο μνημόνιο” και αμέσως κάποιοι φωνάζουμε “αυτό είναι λογοκρισία”, ενώ ο υπεύθυνος αρχισυντάκτης χαμογελώντας γνέφει στην γεννήτρια χαρακτήρων που δακτυλογραφεί τους τίτλους “μην κάνεις τίποτα”.                                                                                                    Το αμέσως επόμενο λεπτό εισβάλλει στο χώρο η προϊστάμενη ενημερωτικών εκπομπών της ΕΤ3 και σκύβοντας στο αυτί του αρχισυντάκτη προσπαθεί να τον πείσει να ευθυγραμμιστεί με τις άνωθεν εντολές, ενώ για να δικαιολογήσει την παρουσία της στον χώρο λέει μεγαλόφωνα πώς αναπληρώνει τον προϊστάμενο της υποδιεύθυνσης ειδήσεων. Η συνέντευξη εκείνη τη στιγμή τελειώνει και ο τίτλος αλλάζει μαζί με το θέμα.

Ως  εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε απόπειρα λογοκρισίας απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που κάνουν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: