Την απέλυσε διότι δεν την χαιρέτησε στο διάδρομο…

Η γενική διευθύντρια (ουάου) του ομίλου Κυριακίδη, η Αρετή Σιδηροκαστρίτη απέλυσε δημοσιογράφο από τον ραδιοσταθμό Flash διότι η συνάδελφος τόλμησε και δεν την χαιρέτησε όταν την είδε σε ένα διάδρομο του ραδιοσταθμού. Η απολυθείσα είναι η δημοσιογράφος Δώρα Χονδροπούλου η οποία με επιστολή της προς την ΕΣΗΕΑ περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο τα γεγονότα. Η επιστολή περιλαμβάνει και τους διάλογους μεταξύ της συναδέλφου και της γενικής διευθύντριας (ξανά και ξανά ουάου). Το εν λόγω σούργελο (από το… sure και γέλιο= σίγουρο γέλιο ή γελοίο υποκείμενο) γενική διευθύντρια θεωρεί ότι μπορεί να προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια χωρίς καμία συνέπεια. Πέρα από την χλεύη που της αξίζει, της γενικής διευθύντριας (ουάου τρις) θα πρέπει κάποιος κάτι να κάνει, να αντιδράσει δυναμικά, συντονισμένα και συγκεκριμένα διότι οι διευθυντάδες έχουν ξεφύγει. Αυτός ο κάποιος είναι οι Ενώσεις και τα συνδικάτα. Κρατικοδίαιτοι, αλαζόνες ελαφρόμυαλοι και θρασίμια σαν την εν λόγω γενική διευθύντρια (σκέτο ουουουουου χωρίς α), που νομίζει ότι είναι η Αντουανέτα ή η Λουκρητία Βοργία ή πως ζούμε στον μεσαίωνα τότε που όταν πέρναγε ο φεουδάρχης οι κολίγοι έπρεπε να βγάζουν την καλύπτρα από το κεφάλι για να δείχνουν το ξυρισμένο τους κρανίο, ως ένδειξη υποταγής προς τον χωροδεσπότη, φεουδαληστή ή και σκέτο πότη ιππότη, πρέπει να τύχουν συγκεκριμένης αντιμετώπισης. Ίσως πρέπει να θυμηθούμε τις… Ζακερί. Διότι στην εποχή του Τζέφρυ του μικρού, του Geroulanos, του Παγκάλου του Βου και των άλλων νεοφιλελεύθερων σαλτιμπάγκων  σοσιαληστών και φεουδαληστών, κάτι μωρές κυράτσες θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι είναι… υφιστάμενα ανδράποδα που πρέπει να γονατίζουν, να προσκυνούν μέχρι το πάτωμα, να τους κάθονται σε τετράποδη στάση (μπεε;) που θάλεγε κάποιος Θανάσης, και να πειθαρχούν χαμογελώντας δουλικά σε κάθε απαίτηση των αφεντάδων. «Η ιδιοκτησία Κυριακίδη έχει μία ηθική» είπε η κυρ Αρετή με ύφος μαρκησίας και εν είδη διδάγματος προς τον απολωλότα αμνό Δώρα. Για να το λέει αυτή κοτζαμάν (όχι δεν βγαίνει από τον… Κοτζαμάνη του τρίκυκλου) γου- δου και κάτι ψιλά, κάτι θα ξέρει. Μία ηθική έχει η ιδιοκτησία και την ξέρουμε, τα έχει πει και ο Προυντόν από το 1848.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της Δώρας Χονδροπούλου και θα καταλάβετε…
Αθήνα 09/06/2011
ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Ονομάζομαι Δώρα Χονδροπούλου, είμαι πτυχιούχος Νομικής Αθήνας και τελειόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι και χθες εργαζόμουν στον ραδιοσταθμό FLASH 96. Αρχικά εργαζόμουν στη.. σύνταξη των ειδήσεων Σαββατοκύριακα – πρωινές βάρδιες. Από τον Ιούνιο του 2010 άρχισα να εργάζομαι στην εκφώνηση και σύνταξη ειδήσεων νύχτες (00.00-06.00) και Σαββατοκύριακα πρωί (12.00- 18.00) . Πληρωνόμουν 1000 ευρώ με απόδειξη δαπάνης και μετά την παρακράτηση, στον τραπεζικό λογαριασμό μου λάμβανα 800. Είναι προφανές, πρώτον ότι επρόκειτο για εξαρτημένη σχέση εργασίας και δεύτερον ότι δεν πληρωνόμουν τα νόμιμα για εργασία νυχτερινή και Σαββατοκύριακου. Τον Ιανουάριο του 2011 (μέχρι τότε δεν είχα πάρει καμία άδεια ενώ οι αργίες υπολογίζονταν ως κανονικές μέρες) έπαθα υπερκόπωση. Λόγω αυτού του ιατρικού προβλήματος πήρα άδεια δύο εβδομάδων. Τον Φεβρουάριο συνέχισα να εργάζομαι στην εκφώνηση και σύνταξη ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα πρωί (12.00- 18.00). Πληρωνόμουν 350 ευρώ με απόδειξη δαπάνης, ενώ όταν μου ζήτησαν να βγάλω μπλοκάκι δήλωσα ότι δεν θέλω και δεν μπορώ. Η θέλησή μου – το είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή- ήταν να είμαι στο μισθολόγιο.
Το περασμένο Σάββατο στο διάδρομο του ραδιοσταθμού είδα για πρώτη φορά την κυρία Σιδηροκαστρίτου, η οποία συζητούσε με τον υπεύθυνο για τα δελτία ειδήσεων κ. Παπανικολόπουλο και προσπέρασα χωρίς να χαιρετίσω για να μην τους ενοχλήσω. Αμέσως μόλις προσπέρασα με φώναξε η κυρία Σιδηροκαστρίτου και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
– Είσαι δημοσιογράφος;
Ναι.
– Πόσο καιρό δουλεύεις εδώ;
Περίπου ενάμιση χρόνο.
– Άρα ήρθες επί ιδιοκτησίας Κυριακίδη.
Ναι.
– Η ιδιοκτησία Κυριακίδη έχει μία ηθική. Δεν μπορείς να περπατάς στο διάδρομο και να μη χαιρετάς.
(Η συγκεκριμένη νουθεσία μου φάνηκε αν μη τι άλλο παράλογη και ήρθα σε αμηχανία). Συνέχισε :
– Ποιος σε έφερε εδώ ; (ερώτηση που από τη διατύπωσή της είναι εμφανώς προσβλητική)
Ήρθα με το βιογραφικό μου και με προσέλαβαν.
– Και με ποιον μίλησες για να σε προσλάβει;
Με τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Η κυρία Σιδηροκαστρίτου συνέχισε με «συστάσεις» περί ηθικής και αναγκαιότητας να χαιρετάμε όσους συναντάμε στην πολυκατοικία μας, στους δρόμους και τους διαδρόμους, με ύφος απαξιωτικό προς το πρόσωπό μου.
Ξαφνικά, χθες το πρωί μου ανακοινώθηκε τηλεφωνικώς από το λογιστήριο και συγκεκριμένα από τον κ. Βεργούλη ότι «διακόπτεται η συνεργασία μου με τον FLASH». Όταν ρώτησα το λόγο της απόλυσής μου, ο κ. Βεργούλης μου είπε ότι γίνεται εκκαθάριση όσων δουλεύουν με μπλοκάκια και αποδείξεις δαπάνης. Τον ρώτησα αν ο ραδιοσταθμός απολύει όλους όσους εργάζονται με μπλοκάκια και αποδείξεις δαπάνης και μου απάντησε πως όχι. Επίσης , τον ρώτησα ποιος έδωσε εντολή για την απόλυση μου και μου απάντησε η κυρία Σιδηροκαστρίτου. Ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας ο κ. Βεργούλης μου είπε να περάσω από το λογιστήριο την Παρασκευή για να πάρω τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Θεωρώ πως τα παραπάνω γεγονότα, εκτός από προσβολή της προσωπικότητάς μου, αποτελούν επίσης κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων μου ως εργαζόμενης. Σας καλώ να σταθείτε στο πλάι μου, όπως είμαι σίγουρη ότι θα κάνετε και όπως πιστεύω ότι πρέπει να περιμένω από ένα σωματείο του κύρους της ΕΣΗΕΑ. Σας καλώ, λοιπόν, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα όργανα της ΕΣΗΕΑ να με υπερασπιστείτε, να με στηρίξετε στην όλη διαδικασία αντιπαράθεσής μου με τον όμιλο Κυριακίδη και επανάκτησης της εργασίας μου –σαφώς με όρους σύννομους με τη συλλογική σύμβαση της ΕΣΗΕΑ. Στο πρόσωπό μου αποτυπώνεται το κλίμα εκβιασμού, τρομοκράτησης και παραβίασης δικαιωμάτων που υφίστανται και άλλοι συνάδελφοι στον FLASH.
Τέλος, με την παρούσα επιστολή μου σας καλώ να παραπέμψετε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την κυρία Αρετή Σιδηροκαστρίτου, πιστεύοντας ότι πρακτικές και νοοτροπίες, όπως αυτές που προανέφερα, δε συνάδουν με συναδελφική συμπεριφορά και με συμπεριφορά επαγγελματία δημοσιογράφου προς υφιστάμενό του.
Με τιμή,
Δώρα Χονδροπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: